30 Σεπτεμβρίου 2016

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Φαλέζ: Ο εκκεντρικός εγγονός του "γέρου του Μοριά", που έστειλε "ευχαριστήρια επιστολή" στους ψηφοφόρους, όταν δεν εξελέγη βουλευτής


Ήταν εγγονός ενός από τους σπουδαιότερους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης. Μάλιστα, έφερε το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον παππού του: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο πατέρας του, που ανήκε στον κύκλο των οπαδών του Όθωνα, θα γινόταν πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες πριν την ανατροπή της οθωνικής δυναστείας. Η μητέρα του, Φωτεινή, καταγόταν από μια άλλη ένδοξη οικογένεια του αγώνα για την ελευθερία, την οικογένεια Τζαβέλλα. Όμως το βάρος της κληρονομιάς των προγόνων του δεν τον επισκίασε, αλλά με τον ιδιαίτερο τύπο του κατάφερε να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί από τους συγχρόνους του, οι οποίοι τον περιέγραφαν ως ένα από τους πιο περίεργους τύπους Ρωμιών.

27 Σεπτεμβρίου 2016

Η ιστορία πίσω από ένα ποίημα: Ο τραγικός έρωτας του ποιητή Αχιλλέα Παράσχου και της Μαρίας Σεραφείμ.

Ο Αχιλλέας Παράσχος

Εκείνος, ήταν ο Αχιλλέας Παράσχος, ένας από τους δημοφιλείς ποιητές της εποχής. Εκείνη, η Μαρία, Αμαλία Σεραφείμ, κόρη αρχοντικής, αθηναϊκής οικογένειας. Ο έρωτάς τους γεννήθηκε τυχαία και άνθισε από απόσταση, καθώς τα αυστηρά συντηρητικά ήθη της εποχής δεν επέτρεπαν ούτε τις στοιχειώδεις διαχύσεις. Ήταν ένας έρωτας βαθύς, αγνός, που όμως θα έπεφτε θύμα των αυστηρών ηθών που επικρατούσαν στα μέσα του 19ου αιώνα.

Γιατί δεν πίνουμε γάλα γουρουνιού;


Γάλα παράγουν όλα τα θηλαστικά. Αυτό άλλωστε σημαίνει και η λέξη "θηλαστικό", καθώς ο θηλασμός προϋποθέτει την παραγωγή γάλατος. Ωστόσο, συνήθως προτιμάμε να πιούμε ή να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή τυριού το γάλα της αγελάδας, του πρόβατου, της κατσίκας και όχι πάντως του γουρουνιού. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

26 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς ο Ντόνταλντ Τραμπ μπορεί να σας "κάψει τον εγκέφαλο" με τις ατάκες του

πηγή: www.wegmanlevin.com/

Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, κυρίως γιατί συχνά χρησιμοποιεί έναν ξεκάθαρα ρατσιστικό λόγο κατά των Αφροαμερικανών και των Λατίνων, σε μια εποχή που οι μειονότητες αρχίζουν σταδιακά να αποκτούν περισσότερα δικαιώματα και να διεκδικούν ισότιμο ρόλο με τη λευκή πλειοψηφία - ίσως γι' αυτό και πολλοί λευκοί Αμερικανοί γίνονται ολοένα πιο γκρινιάρηδες και μίζεροι. Ιδανικός εκπρόσωπος της μιζέριας τους ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πιο ακατάλληλος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία στην ιστορία των ΗΠΑ. Επειδή, όμως, ούτε η Χίλαρι είναι εξαιρετικά δημοφιλής (και όχι άδικα), πρέπει να κρατάμε μια επιφύλαξη, μην τυχόν ο πιο ακατάλληλος υποψήφιος καταλήξει να γίνει ο πιο ακατάλληλος πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια εποχή, όπου πολλά και πολύ σοβαρά διεθνή θέματα παραμένουν ανοιχτά. Αυτό το μίνι αφιέρωμα στα κατά καιρούς λόγια και τα τιτιβίσματα του Ντόναλντ Τραμπ έχει σκοπό να διασκεδάσει, αλλά και να προβληματίσει.