1 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ALBUM CHART: 2 - 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012


Χωρίς την παραμικρή απολογητική διάθεση - τόσο στην προσωπική της ζωή όσο και μουσικά - η Ριάνα βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου άλμπουμ τσαρτ με το έβδομο άλμπουμ της, το οποίο πούλησε μισό εκατομμύριο αντίτυπα κατά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του παγκοσμίως. Από κοντά, στη δεύτερη θέση, βρίσκεται το ιρλανδο-βρετανικό μπόι μπαντ One Direction, αν και σημείωσε αισθητή πτώση ο αριθμός των πωλήσεων του άλμπουμ τους "Take Me Home" (406.000 αυτήν την εβδομάδα, έναντι 1.045.000 την περασμένη). Μέτριες πωλήσεις σημειώνει το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του Ροντ Τέιλορ για ακόμη μία εβδομάδα, ενώ μάλλον θα απειλεί τις ερχόμενες εβδομάδες από το... περσινό άλμπουμ του Michael Bublé, που κατάφερε να μπει στο τοπ10.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ SINGLES CHART: 2 - 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012


Δεν παρατηρείται καμία αλλαγή στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου σινγκλς τσαρτ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και το "Diamonds" της Ριάνα παραμένει για δεύτερη εβδομάδα το δημοφιλέστερο τραγούδι του πλανήτη. Θεαματική άνοδο σημείωσε το "Girl On Fire" της Αλίσια Κις, το οποίο ήδη ακούγεται πολύ και στη χώρα μας. Το τραγούδι ανέβηκε 10 ολόκληρες θέσεις και βρέθηκε στην έκτη θέση του τσαρτ. Η επιτυχία, πάντως, άργησε να έρθει για το συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν 11 εβδομάδες. Εξίσου θεαματική άνοδο σημείωσε και το "Try" της Πινκ, το οποίο ανέβηκε 15 θέσεις σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και το συναντάμε στην ένατη θέση του παγκόσμιου σινγκλς τσαρτ.

Τη μέρα που η Αθήνα έγινε η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους


Σαν σήμερα, την 1η Δεκεμβρίου 1834 (με βάση το ιουλιανό ημερολόγιο), η Αθήνα έγινε και τυπικά η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, όπως είχε αποφασιστεί δυόμιση περίπου μήνες νωρίτερα με το διάταγμα της 18(/30) Σεπτεμβρίου 1834. Στις 1 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η μεταφορά των δημόσιων υπηρεσιών "εν μέσω ενδόξων ερειπίων", όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά στην Ιστορία του Όθωνος Βασιλέως της Ελλάδος (1830 – 1862) του Τρύφωνα Ευαγγελίδου.

Ζει η ελληνική Wikipedia;


Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε το εγχείρημα της ελληνικής Βικιπαιδείας - για κάποιον λόγο, από τον 19ο ακόμη αιώνα, υπήρχε η τάση να μεταφράζεται το αγγλικό γράμμα "w" ως "β" (έτσι και η Ουάσιγκτον ονομαζόταν μέχρι και τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα "Βησιγκτόνα").. Όπως διαβάζουμε στη σχετική σελίδα, μέχρι σήμερα (1 Δεκεμβρίου 2012) η ελληνική εκδοχή της Wikipedia περιέχει 80.074 άρθρα. Είναι ένας αριθμός πάρα πολύ μικρός, αν τον συγκρίνουμε με τα 4.108.997 άρθρα της αγγλικής - μέχρι σήμερα. 

Σαν σήμερα: 1 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012. Σήμερα είναι η γιορτή του αγίου Ναούμ και Φιλαρέτου του Ελεήμονος.

30 Νοεμβρίου 2012

Πώς να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου μετατρέποντας το ουίσκι σε νερό!


Το HouseholdHacker είναι ένα κανάλι στο Youtube με ενδιαφέροντα βίντεο για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε: πειράματα, πρακτικές συμβουλές, έξυπνα κόλπα, φάρσες, παιχνίδια κλπ. Ένα από αυτά είναι και το κόλπο με το ουίσκι που μετατρέπεται σε νερό και το ανάποδο. Πρόκειται για ένα πολύ απλό κόλπο, το οποίο θα μπορούσες να κάνεις κι εσύ στους φίλους σου ένα κρύο βράδυ του χειμώνα - και όχι μόνο - για να τους εντυπωσιάσεις και να τους κάνεις να ψάχνονται.

Ο απόλυτος παραλογισμός: ο Γερμανός που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κτηνοβατών!

O Michael Kiok είναι 52 ετών, εργάζεται σε πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη και η σύντροφος του ονομάζεται Cessy, μόνο που αυτή δεν είναι άνθρωπος, αλλά... σκύλος - μία σκυλίτα ράτσας γερμανικός ποιμενικός και ηλικίας 8 ετών. Με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση για την απαγόρευση της κτηνοβασίας, ο Kiok έχει ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ των... δικαιωμάτων όλων των κτηνοβατών της χώρας.

Μια σπάνια συνέντευξη της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου το 1966. Πώς έγινε στιχουργός και για ποιον έγραψε το θρυλικό "Δυο πόρτες έχει η ζωή".

Είχε γράψει άπειρα τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες και τα τραγουδάμε μέχρι σήμερα. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, μια γυναίκα από το Αϊβαλί, μορφωμένη (με πτυχίο δασκάλας), που όμως ταλαιπωρήθηκε πολύ από την ζωή, αλλά και από τα πάθη της (τζόγος, αλκοόλ), άφησε ανεξίτηλο στίγμα στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Στις 11 Μαΐου 1966, στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας "ΕΒΔΟΜΑΔΑ" (με εκδότη τον Αθανάσιο Αθανασόπουλο και αρχισυντάκτη τον Γιάννη Καψή) δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στη δημοσιογράφο Στέλλα Μήτρη. Στη συνέντευξη εκείνη, η Παπαγιαννοπούλου αποκάλυπτε πώς ξεκίνησε να γράφει στίχους, ποιους συνθέτες θαύμαζε, ποιος στιχουργός τη συγκινούσε, αλλά και από πού αντλούσε έμπνευση για τα τραγούδια που έγραφε.

Σαν σήμερα: 30 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 και η εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Μα, ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ επιτέλους έχει συλληφθεί η Λίντσεϊ Λόχαν;


Η Λίντσεϊ Λόχαν συνελήφθη! "Σιγά την είδηση" θα σκεφτείτε, αφού η 26χρονη ηθοποιός έχει συλληφθεί αμέτρητες φορές. Το περίεργο στην περίπτωση της θα ήταν το αντίθετο, να είχε περάσει πολύς καιρός χωρίς να έχουμε ακούσει για κάποια νέα δικαστική της περιπέτεια - όπως και για κάποιος άλλο μέλος της οικογένειας της. 

29 Νοεμβρίου 2012

Δείτε τον ελέφαντα που παίζει πιάνο!


Ο Πολ Μπάρτον είναι πιανίστας και εργάζεται στην Ταϊλάνδη, όπου παραδίδει μαθήματα πιάνου και δίνει παραστάσεις. Αγαπάει, όμως, και τους ελέφαντες κι έτσι συχνά επισκέπτεται χώρους φιλοξενίας ελεφάντων, για τους οποίους παίζει ορχηστρικά κομμάτια. Μάλιστα, έχει ανεβάσει αρκετές φορές σχετικά βίντεο στο λογαριασμό του στο youtube (PaulBartonPiano), τα οποία κάνουν το γύρο του κόσμου.

Οι ταινίες της εβδομάδας σε 1΄


Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης αναρωτιέται για το τυχαίο και τον έρωτα, ανθρώπινες σχέσεις εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου "σώμα με σώμα" και μέσα "από σκουριά και κόκαλα", ενώ "πέντε θρύλοι" φιλοδοξούν να οξύνουν τη φαντασία των παιδιών. Τι είναι όλα αυτά; Οι νέες κινηματογραφικές προτάσεις της εβδομάδας....

ΤΟ ΤΟΠ10 ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ SINGLES CHART (2 - 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012)


Το X-Factor αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη μουσική σκηνή της Βρετανίας κι έτσι κάθε εβδομάδα συναντούμε στο τοπ10 κι ένα - τουλάχιστον - τραγούδι καλλιτέχνη που αναδείχτηκε από το συγκεκριμένο τάλεντ σόου. Αυτήν την εβδομάδα είναι η σειρά του Olly Murs, που μέσα σε τρία χρόνια καριέρας συμπληρώνει καρέ από σινγκλς που έφτασαν στο νούμερο ένα του βρετανικού τσαρτ. Στη δεύτερη θέση έκανε το ντεμπούτο του το "Something New" των Girls Aloud, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το πολύ καλό "Girl On Fire" της μοναδικής Αλίσια Κις.

ΤΟ ΤΟΠ20 ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ SINGLES CHART (2 - 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012)


Πραγματικό διαμάντι αποδεικνύεται το "Diamonds" της Ριάνα, που κρατάει την τραγουδίστρια από τα Μπαρμπάντος στην κορυφή του αμερικάνικου σινγκλς τσαρτ για δεύτερη συνεχή εβδομάδα. Με συνεχείς ανοδικές τάσεις, το "Die Young" της Ke$ha σκαρφάλωσε μέχρι τη δεύτερη θέση, ενώ μικρή ανάκαμψη παρατηρούμε για το "Gangnam Style" ύστερα από δύο πτωτικές εβδομάδες. Το τραγούδι από τη Νότιο Κορέα ανέβηκε στην πέμπτη θέση - από την έβδομη, μια εβδομάδα νωρίτερα. Η μοναδική νέα είσοδος του τοπ20 προέρχεται από την Πινκ, η οποία βρέθηκε στη δέκατη όγδοη θέση με το δυνατό "Try", το οποίο σημείωσε εκρηκτική άνοδο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, καθώς ανέβηκε τριάντα δύο ολόκληρες θέσεις . 

Η πραγματική ιστορία πίσω από το "(I Can't Get No) Satisfaction" των Ρόλινγκ Στόουνς.


Τον περασμένο Ιούλιο, οι Ρόλινγκ Στόουνς συμπλήρωσαν πενήντα χρόνια παρουσίας από τη μέρα που έπαιξαν για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό στο κλαμπ Marquee στην οδό 165 Oxford Street του Λονδίνου. Καθώς το 2012, που σε ένα μήνα περίπου μας αποχαιρέτα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως "έτος των Ρόλινγκ Στόουνς", τουλάχιστον για τους φαν, ας κάνουμε μια αναδρομή στο 1965 και στο " (I Can't Get No) Satisfaction", να δούμε την πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι.

Αποχαιρετισμός στη Στέφανι Φόρεστερ!


Πριν λίγες μέρες (στις 27 Νοεμβρίου) προβλήθηκε στις ΗΠΑ το 6.456ο επεισόδιο της πολύ γνωστής και στη χώρα μας τηλεοπτικής σειράς "Τόλμη και Γοητεία". Γιατί ήταν σημαντικό αυτό το επεισόδιο; Ήταν το τελευταίο στο οποίο εμφανίστηκε η δεσποτική Στέφανι Φόρεστερ (κατά κόσμον Σούζαν Φλάνερι), η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στα χέρια της αιώνιας αντιπάλου της, Μπρουκ Λόγκαν Φόρεστερ (κατά κόσμον Κάθριν Κέλι Λανγκ) υποφέροντας από μετάσταση καρκίνου στον πνεύμονα. 

Σαν σήμερα: 29 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 και είναι η γιορτή των αγίων Παραμόνου και Φιλουμένου.

28 Νοεμβρίου 2012

Ελβετία: ο ευρωπαϊκός παράδεισος της πορνείας

Η ελβετική νομοθεσία για την πορνεία είναι από τις πιο φιλελεύθερες στον κόσμο και συχνά προβάλλεται ως πρότυπο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το "αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο" εξασκείται νόμιμα στη χώρα των Άλπεων από το 1942, ενώ θεωρείται ως  ένα είδος ελεύθερου επαγγέλματος και υπόκειται σε αντίστοιχη φορολογική μεταχείριση. Οι γυναικείες οργανώσεις της χώρας δεν ζητούν την απαγόρευση της. Κάτι τέτοιο θα ήταν ουτοπικό να συμβεί, άποψη που συμμερίζεται ακόμη και το συντηρητικό κόμμα της χώρας.

Είναι αυτή η πιο έξυπνη ιδέα υπεύθυνων ξενοδοχείου;

Ένα από τα άγχη του ταξιδιώτη που μένει σε ξενοδοχείο, είναι η ώρα που θα πρέπει να κάνει τσεκ άουτ, δηλαδή η ώρα που θα πρέπει να έχει ετοιμάσει ήδη τις βαλίτσες του και να έχει κατέβει στη ρεσεψιόν για να πληρώσει τσα χρήματα και να πάρει την απόδειξη ότι η διαμονή του στο ξενοδοχείο σταμάτησε. Μπορεί στο διάδρομο να μην γίνεται συνωστισμός από πελάτες που θέλουν να κλείσουν το δωμάτιο σου, εσύ όμως πρέπει να έχεις φύγει στην αυστηρά προκαθορισμένη ώρα, για να μην χρεωθείς μια εξτρά μέρα. 

3D έμβρυα για μέλλοντες γονείς! Πώς οι Ιάπωνες μπορούν να "πιάσουν" το μωρό στα χέρια τους, πριν καν γεννηθεί!


Μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της εγκυμοσύνης είναι όταν οι μέλλοντες γονείς επισκέπτονται το γυναικολόγο για το υπερηχογράφημα, οπότε είναι σε θέση να δουν για πρώτη φορά τον καρπό του έρωτα τους. Πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν ένα αντίγραφο από το βίντεο για να το δουν στο σπίτι ή μια αναμνηστική φωτογραφία του εμβρύου - στο βαθμό που μπορούν να το διακρίνουν. Ωστόσο, οι πάντα πρωτοπόροι σε θέματα τεχνολογίας Ιάπωνες έβαλαν κι εδώ το χεράκι τους και δίνουν τη δυνατότητα στους μέλλοντες γονείς να πιάσουν στα χέρια τους ένα τρισδιάστο μοντέλο, που αποτελεί πιστή αντιγραφή του εμβρύου.

Η προκλητική αφίσα και η φωτογράφιση της Ζωής Λάσκαρη στην μπανιέρα του σπιτιού της, τον Οκτώβριο του 1964.


Ένα μικρό "σκάνδαλο" αναστάτωσε τα συντηρητικά ήθη της Ελλάδας το φθινόπωρο του 1964. Σε αφίσα, που είχε αναρτηθεί έξω από κεντρικό αθηναϊκό κινηματογράφο, απεικονιζόταν μια νεαρή, γυμνή κοπέλα ν' αγκαλιάζεται μ' ένα νεαρό, επίσης γυμνό άνδρα. Οι δύο νέοι δεν ήταν άλλοι από την Ζωή Λάσκαρη και το Σπύρο Φωκά, στην αφίσα που διαφήμιζε την ταινία "Εγωισμός". Βέβαια, οι θεατές δεν έβλεπαν κάποιο "ευαίσθητο" σημείο από τα σώματα των δύο ηθοποιών, παρά μόνο αν άφηναν τη φαντασία τους. Κι επειδή στην Ελλάδα του 1964 φαίνεται ότι η φαντασία αποτελούσε αποδεικτικό στοιχείο προσβολής της δημόσιας αιδούς, η αστυνομία σκέπασε τα σώματα της αφίσας - κατά το πρότυπο του "τάξις και ηθική".

"Η εμπειρία μου στο σπίτι του τρόμου". 37 χρονιά μετά ένας από τους ενοίκους του σπιτιού στο Amityville θυμάται...


Γιατί μας ιντριγκάρουν τόσο πολύ οι ιστορίες για στοιχειωμένα σπίτια; Έχουμε πραγματικά μεταφυσικές ανησυχίες και μας προβληματίζει το τι γινόμαστε μετά θάνατον ή θέλουμε απλά να σπάσουμε τη μονοτονία της βαρετής ζωής μας; Το πιο διάσημο, σύγχρονο, "στοιχειωμένο" σπίτι είναι αυτό της οδού 112 Ocean Avenue (σήμερα το σπίτι φέρει τον αριθμό 108) στο Amityville του Λονγκ Άιλαντ. Η πραγματική ιστορία μιας οικογένειας, που δεν άντεξε περισσότερο από 28 ημέρες στο συγκεκριμένο κτίριο στα μέσα της δεκαετίας του 1970, έγινε βιβλίο και στη συνέχεια κινηματογραφική ταινία με τίτλο "The Amityville Horor". Τριάντα εφτά χρόνια μετά, ένα από τα παιδιά της οικογένειας που έζησαν στο "σπίτι του τρόμου" έσπασε τη σιωπή του με συνέντευξη που παραχώρησε για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ."My Amityville Horor".

Σαν σήμερα: 28 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 και η Εκκλησία γιορτάζει τον άγιο οσιομάρτυρα Στέφανο το Νέο και τον άγιο μάρτυρα Ειρήναρχο.

27 Νοεμβρίου 2012

Ο Τζάστιν Μπίμπερ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Καναδά ντυμένος ΠΩΣ;;

Η συγκεκριμένη φωτογραφία από τη συνάντηση του Τζάστιν Μπίμπερ με τον Στίβεν Χάρπερ δόθηκε  στη δημοσιότητα από το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού.

Τι γίνεται όταν ο πιο διάσημος Καναδός, ηλικίας μόλις 18 ετών, συναντάει τον πρωθυπουργό της χώρας του, προκειμένου αυτός να του απονείμει ένα σημαντικό μετάλλιο; Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας! Ο λόγος για τον Τζάστιν Μπίμπερ που εσχάτως βρέθηκε στο στόχαστρο των Καναδών συμπατριωτών του. 

Πώς οι στάσεις των λεωφορείων μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της χειμερινής κατάθλιψης

Ένα από τα στοιχεία της Ελλάδας που ζηλεύουν οι Σκανδιναβοί είναι ο ήλιος. Ok, το καλοκαίρι η ημέρα  διαρκεί πολύ περισσότερο στις βορειοευρωπαϊκές χώρες απ' ότι στη χώρα μας. Μάλιστα, στα πολύ βόρεια σημεία ο ήλιος δεν δύει σχεδόν ποτέ. Ωστόσο, το χειμώνα τα πράγματα βρίσκονται στο άλλο άκρο, καθώς ο ήλιος είναι σχεδόν είδος υπό εξαφάνιση - είτε γιατί η μέρα διαρκεί από λίγες ώρες έως λίγα λεπτά, είτε γιατί ο καιρός είναι συννεφιασμένος και συνήθως βρέχει ή χιονίζει. Έτσι, στις χώρες της βόρειας Ευρώπης παρατηρείται έξαρση της κατάθλιψης κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών.

Ο άνθρωπος που επισκέφτηκε όλα τα κράτη της Γης σε λιγότερο από 4 χρόνια.


Στις μέρες μας είναι εύκολο να κάνει κανείς το γύρο του κόσμου και μία και δύο και όσες φορές θέλει. Αρκεί ν' ανέβει σ' ένα αεροπλάνο και να ταξιδέψει σε μακρινές χώρες. Βέβαια, στην πραγματικότητα πρόκειται για πτήση πάνω από τον κόσμο και όχι για ταξίδι στον κόσμο, αφού οι όποιες εμπειρίες ή εικόνες θα έχει να κρατήσει από τη διαδρομή, δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από άσπρα σύννεφα και το εσωτερικό του αεροσκάφους. Κι όμως, υπάρχει ένας άνθρωπος στον πλανήτη, που μπορεί να περηφανεύεται ότι όχι απλώς ταξίδεψε, αλλά επισκέφτηκε όλα τα κράτη της Γης.

Γυναίκες-ιμάμηδες σε τζαμιά μόνο για γυναίκες στην Κίνα

Σύμφωνα με το Κοράνι, ιμάμης σημαίνει καθοδηγητής. Είναι ο άνθρωπος που λέει την καθιερωμένη προσευχή στο τζαμί, αλλά και γενικότερα ασχολείται με την καθοδήγηση των απλών μουσουλμάνων στο δρόμο του Ισλάμ. Ένα μεγάλο θέμα που διχάζει τους Μουσουλμάνους είναι το κατά πόσον επιτρέπεται σε μια γυναίκα να γίνει ιμάμης. Δύο από τις συζύγους του Μωάμεθ, η Αϊσά και η Ουμ Σαλαμά, έτυχε να πουν προσευχές "όπως οι ιμάμηδες" απευθυνόμενες σε γυναίκες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είχαν τα πλήρη καθήκοντα ενός άνδρα ιμάμη - ή, τέλος πάντων, αυτό είναι αντικείμενο των συζητήσεων και των διαφωνιών μεταξύ των Μουσουλμάνων.

Ο παππούς 72 ετών που εργάζεται ως μοντέλο για γυναικεία ρούχα!


Ο 72χρονος Liu Qianping ήταν ένας συνηθισμένος Κινέζος αγρότης, μέχρι που ένα αστείο τον έκανε διάσημο και του άλλαξε τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Ο 72χρονος άντρας εργάζεται τους τελευταίους μήνες ως μοντέλο, διαφημίζοντας τα ρούχα που σχεδιάζει η εγγονή του, με τη διαφορά ότι αυτά δεν απευθύνονται σε άντρες, αλλά σε γυναίκες.

Η ομιλία του Πάπα Ουρβανού Β΄ που σήμανε την έναρξη της Πρώτης Σταυροφορίας


Χαρακτηρίστηκε από ιστορικούς ως "η πιο ισχυρή ομιλία του Μεσαίωνα". Είναι ο λόγος που εκφώνησε σαν σήμερα, στις 27 Νοεμβρίου 1095 ο Πάπας Ουρβανός Β' (το ένα από τα "δύο ξίφη του Χριστού", όπως όριζε η Pax Christiana της εποχής εκείνης - το άλλο ήταν ο αυτοκράτορας) στο Κλερμόν της Γαλλίας κινητοποιώντας χιλιάδες πολίτες της Ευρώπης - πέρα από κάθε προσδοκία ακόμη και του ίδιου του αγορητή - για την απελευθέρωση των "Ιερών Τόπων" από τους "άπιστους" Σελτζούκους Τούρκους. Ο Πάπας Ουρβανός Β΄ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για βοήθεια που του είχε απευθύνει ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Α΄ Κομνηνός, με τη διαφορά ότι το Βυζάντιο ενδιαφερόταν για τη Μ. Ασία, ενώ ο Πάπας επεδίωκε πάνω απ' όλα να διώξει τους "άπιστους" από την "ιερή πόλη" της Ιερουσαλήμ.

Σαν σήμερα: 27 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 και είναι η γιορτή του αγίου μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου, καθώς και των οσίων Πινουφρίου και Ναθαναήλ.

Ηθοποιός ζητάει από τους τηλεθεατές να ΜΗΝ παρακολουθούν τη σειρά όπου συμμετέχει, ώστε να κοπεί!


Είναι μόλις 19 ετών, πρωταγωνιστεί εδώ και 10 χρόνια σε μια από τις δημοφιλέστερες κωμικές σειρές παγκοσμίως, αμοίβεται με 350.000 δολάρια το επεισόδιο κι όμως, απευθύνει έκκληση στους φαν της σειράς να σταματήσουν να τη βλέπουν, ώστε να μην συνεχιστεί για 11η σαιζόν. Προσοχή: δεν πρόκειται για κάποιο αστείο ή για διαφημιστικό κόλπο. Ο 19χρονος ηθοποιός σοβαρολογεί.

Γιατί οι άνδρες θυμούνται ευκολότερα από τις γυναίκες πού πάρκαραν το αυτοκίνητο τους;


Δεν υπάρχει οδηγός που να ζει σε μεγαλούπολη και να μην έχει αναρωτηθεί έστω και μια φορά στην ζωή του για το πού πάρκαρε το αυτοκίνητο του. Κι επειδή ο εντοπισμός ενός αυτοκινήτου, που μπορεί να βρίσκεται παρκαρισμένο αρκετά τετράγωνα μακριά, δεν είναι εύκολη υπόθεση, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναπτύξει τη δική τους μέθοδο για να μπορούν να θυμηθούν αυτήν την πολύ σημαντική πληροφορία. Μόνο που, όπως δείχνει μια πρόσφατη ολλανδική έρευνα, οι άντρες μάλλον τα πηγαίνουν καλύτερα σ' αυτόν τον τομέα.

26 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ALBUM CHART: 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012


Είμαστε ήδη ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα και αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για την κυκλοφορία των νέων άλμπουμ. Έτσι, λοιπόν, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα 8 από τα άλμπουμ τα παγκόσμιου τοπ10 είναι νέες είσοδοι. Μεγάλος νικητής αναδείχτηκε το μπόι μπαντ One Direction, που φαίνεται ότι έχει πολλούς θαυμαστές, καθώς περισσότεροι από 1 εκατομμύριο έσπευσαν σε κάποιο δισκοπωλείο ν' αγοράσουν το δεύτερο κατά σειρά άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο "Take Me Home". 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ SINGLES CHART: 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012


Η Ριάνα εκτόπισε από την κορυφή το "Gangnam Style: και το "Diamonds" αποτελεί το δημοφιλέστερο σινγκλ της εβδομάδας παγκοσμίως. Σημαντική είναι η άνοδος για το "Locked Out of Heaven" του Μπρούνο Μαρς, που βρέθηκε στην τρίτη θέση.

"Γκόλφω": Η πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους


Αν αναζητήσουμε την πρώτη μεγάλου μήκους μυθοπλαστική ελληνική ταινία, θα πρέπει ν' ανατρέξουμε πολλές δεκαετίες πίσω μέχρι το έτος 1914. Τη χρονιά εκείνη έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας "Γκόλφω" ("η πρώτη εκτύλιξις μεγάλης κινηματογραφικής ταινίας ελληνικής καθαρά παραγωγής" έγραφε η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ στις 25.01.1915), που βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σπυρίδωνα Περεσιάδου με θέμα την τραγική εξέλιξη του έρωτα ανάμεσα στη Γκόλφω και τον Τάσο. 

Μπορεί ΑΥΤΟ το τραγούδι να γίνει το νέο Gangnam Style;


Τώρα που το "Gangnam Style" του Νοτιοκορεάτη ράπερ Psy έσπασε κάθε ρεκόρ στο youtube - κακά τα ψέματα, η επιτυχία του οφείλεται στο βίντεο κλιπ και όχι στο τραγούδι καθεαυτό - ξεπερνώντας ακόμη και το "Baby, baby" του Τζάστιν Μπίμπερ, όλοι βρίσκονται σε αναζήτηση του τραγουδιού που θα το διαδεχθεί. Πρέπει να είναι ένα τραγούδι με αδιάφορο στίχο, κάπως αστείο βίντεο κλιπ και να έχει εξωτική σφραγίδα. Έτσι, οι βρετανικές ταμπλόιντ έχρισαν ως διάδοχο του "Gangnam Style", το τραγούδι ενός Πακιστανού που ζει στην Αγγλία, πουλάει ψάρια και κόπηκε στα προκριματικά του X-Factor.

Σαν σήμερα: 26 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012. Σύμφωνα με το εορτολόγιο της Εκκλησίας, σήμερα είναι η γιορτή "των οσίων πατέρων ημών Αλυπίου του Κιονίτου, Νίκωνος του "Μετανοείτε", Στυλιανού το Παφλαγόνος και Γεωργίου του Χιοπολίτου νεομάρτυρος".

25 Νοεμβρίου 2012

Πώς ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι μπορεί να ρίξει έξω τον οικογενειακό προϋπολογισμό


Ένας μόνο μήνας μας χωρίζει από τα Χριστούγεννα κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι  - εκτός όλων των άλλων - τα αυτιά μας θα συνηθίσουν και πάλι στα καθιερωμένα - ελληνικά και ξένα - χριστουγεννιάτικα τραγούδια - στο ραδιόφωνο, στα καταστήματα, παντού. Χαράς ευαγγέλια για τους καταστηματάρχες που ελπίζουν να κάνουν ταμείο - αν το επιτρέψει η οικονομική κρίση. Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, πάντως, φαίνεται ότι είναι σύμμαχος τους, σύμφωνα με σχετική έρευνα για την επιρροή που ασκεί η μουσική της εορταστικής περιόδου στις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Το σεξιστικό λεξικό που σόκαρε τους Γάλλους και το έγραψαν μαθητές ηλικίας 10 ετών.


Το Σεπτέμβριο του 2012, το Εθνικό Παιδαγωγικό Κέντρο Έρευνας (CNDP) της Γαλλίας, στα πλαίσια πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, ξεκίνησε ένα πρότζεκτ με την ονομασία "Dictionnaire des écoliers", δηλαδή "Λεξικό των μαθητών". Μαθητές 10 με 11 ετών (τελευταία τάξη του ελληνικού Δημοτικού σχολείου ή της τάξης "Cours Moyen 2" κατά το γαλλικό σύστημα) ανέλαβαν να συμπληρώσουν ένα λεξικό δίνοντας οι ίδιοι τους ορισμούς των λέξεων μαζί με παραδείγματα. Κι επειδή δεν λέει τυχαία ο λαός την παροιμία "από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια", το λεξικό αυτό των μαθητών αποδεικνύει πόσο στερεοτυπική και ανδροκρατούμενη παραμένει η γαλλική κοινωνία ακόμη και σήμερα. 

Για στείλε μου sms, λοιπόν, κι εξηγήσου...


Θέλεις να κάνεις μια ερώτηση, όμως αμφιβάλλεις για το κατά πόσο η απάντηση που θα πάρεις θα είναι ειλικρινής; Δεν έχεις παρά να απευθυνθείς στο άτομο, η γνώμη του οποίου σ' ενδιαφέρει, μέσω ενός απλού sms, σύμφωνα με το συμπέρασμα έρευνας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι είμαστε πιο ειλικρινείς όταν γράφουμε, παρά όταν μιλάμε ενώπιος ενωπίω.

Οι σοκαριστικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν την οδυνηρή αλήθεια του ιαπωνικού υπόγειου σιδηρόδρομου


Ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Τόκιο είναι παγκοσμίως γνωστός για τον αδιανόητα μεγάλο συνωστισμό που επικρατεί, με τους ανθρώπους να στοιβάζονται σαν σαρδέλες, προκειμένου να ταξιδέψουν στον προορισμό τους. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα, εξάλλου, ευδοκιμεί και το επάγγελμα του.. "σπρώχτη", δηλαδή ανθρώπων που φορώντας ειδικές στολές και λευκά γάντια στα χέρια σπρώχνουν τους επιβάτες στο τραίνο, ώστε να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Σαν σήμερα: 25 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012. Σύμφωνα με το Εορτολόγιο της Εκκλησίας, είναι η γιορτή της αγίας μεγαλομάρτυρος και πανσόφου Αικατερίνης και του αγίου Μερκουρίου.