31 Αυγούστου 2013

Οι πρώτες εμφανίσεις της Μαρίας Κάλλας στην Ελλάδα και ο θρίαμβος την περίοδο της Κατοχής - Η περιγραφή της μητέρας της


Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Μαρίας Κάλλας έγινε σε ηλικία 14 ετών και 4 μηνών, στις 11 Απριλίου 1938, λίγους μήνες αφότου η οικογένεια Καλογεροπούλου εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Τότε, η Μαρία ήταν ακόμη μαθήτρια του Εθνικού Ωδείου, ενώ η εμφάνισή της έγινε στα πλαίσια μουσικής επίδειξης στην αίθουσα του Παρνασσού.

Σαν σήμερα: 31 Αυγούστου


Σήμερα είναι Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013.

30 Αυγούστου 2013

Ο άνθρωπος που μπήκε οικειοθελώς στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς

Πηγή: Wikipedia

Είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που αποφάσισε να μπει οικειοθελώς σ' ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ο Βίτολντ Πιλέκι (Witold Pilecki), έμεινε φυλακισμένος 945 ολόκληρες μέρες στο κολαστήριο του Άουσβιτς, ενώ αργότερα κατέγραψε τις εμπειρίες του σ' ένα βιβλίο-ντοκουμέντο.

Σαν σήμερα: 30 Αυγούστου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013.

Έρευνα: Οι άνδρες χάνουν την αυτοπεποίθησή τους πλάι σε μια πιο πετυχημένη γυναίκα

Όλοι υποψιάζονταν ότι οι άνδρες γενικά κομπλάρουν ότι βρίσκονται δίπλα σε μια γυναίκα πιο επιτυχημένη από τους ίδιους, πιο πλούσια, πιο έξυπνη κλπ. Μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια απλά το επιβεβαιώνει διαπιστώνοντας ότι η αυτοπεποίθηση των ανδρών εξαρτάται από την επιτυχία ή την αποτυχία της συντρόφου τους - η έρευνα έγινε μόνο σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Αναστατωμένοι οι Αμερικανοί γονείς από την εμφάνιση της Μάιλι Σάιρους στα MTV VMA - Η επιστολή μιας μητέρας: "Θα πολεμήσω ή θα πεθάνω για να μη γίνεις σαν εκείνη"


Η ακατανόητη εμφάνιση της Μάιλι Σάιρους στα MTV Video Music Awards, που κινείται στην ίδια παρακμιακή λογική του εξίσου ακατανόητου βίντεο-κλιπ για το τραγούδι "We Can't Stop", αν μη τι άλλο πέτυχε το σκοπό της, καθώς μονοπωλεί τις συζητήσεις στην Αμερική. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι οι Αμερικανοί περισσότερο ασχολούνται με τη νεαρή τραγουδίστρια, που την τελευταία χρονιά έχει βαλθεί ν' ανατρέψει κάθε υποψία ότι ήταν μια συνηθισμένη, καλή κοπελίτσα, παρά με την κρίση στη Συρία και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. 

29 Αυγούστου 2013

Τα τσαρτ της εβδομάδας σε Ευρώπη και Αμερική: 1 - 7 Σεπτεμβρίου 2013


Πόσο ικανοποιημένη μπορεί να είναι η Λέιντι Γκάγκα από την πορεία του νέου της cd single με τίτλο "Applause"; Στα ευρωπαϊκά τσαρτ ήδη έπεσε αρκετές θέσεις, ενώ στις ΗΠΑ ανέβηκε μεν δύο θέσεις και βρέθηκε στο νούμερο τέσσερα του Hot 100, όμως δεν δείχνει ν' απειλεί άμεσα τους Ρόμπιν Θικ, Κέιτι Πέρι και Μάιλι Σάιρους, που έχουν εγκατασταθεί στην πρώτη τριάδα. 
Εν τω μεταξύ, ο τίτλος του "love it or hate it" απονέμεται στο "Earthquake" του Άγγλου DJ Fresh, ένα τραγούδι που δεν περνάει απαρατήρητο σ' όποιον τ' ακούσει, αν και οι γνώμες ποικίλλουν. Το τραγούδι έκανε το ντεμπούτο του στην τέταρτη θέση του βρετανικού τσαρτ.

Σαν σήμερα: 29 Αυγούστου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013.

Το συγκινητικό τραγούδι ενός 96χρονου άνδρα, αφιερωμένο στη σύζυγό του που πέθανε ύστερα από 78 χρόνια συμβίωσης


Ο 96χρονος σήμερα Φρεντ Στομπάου (Fred Stobaugh) από το Ιλινόις γνωρίστηκε με τη Λορέιν, που αποδείχτηκε ο έρωτας της ζωής του, το 1938. Παντρεύτηκαν δυο χρόνια μετά, ενώ μοιράστηκαν την ζωή του για περίπου 75 χρόνια, μέχρι που η Λορέιν έφυγε από την ζωή μέσα στο 2013. Ο Φρεντ έμεινε μόνος του, αλλά όχι μόνο δεν ξέχασε την επί επτάμιση δεκαετίες σύντροφο του, αλλά έγραψε ένα τραγούδι αφιερωμένο σ' εκείνη, επιχειρώντας να περικλείσει όλα τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν την καρδιά του. 

28 Αυγούστου 2013

Ένας ζωολογικός κήπος, που στο κλουβί έχει.. ανθρώπους


Την τρομακτική όσο και δελεαστική εμπειρία της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας με τις τίγρεις που φιλοξενεί, υπόσχεται το ζωολογικό πάρκο Oarana Wildlife Park, που βρίσκεται στο Κράιστερτς, τη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας. Η διαφορά ενός πάρκου αγρίων ζώων από έναν ζωολογικό κήπο, είναι ότι τα ζώα είναι πιο ελεύθερα και δεν βρίσκονται κλεισμένα σε μικρά κλουβιά. Πώς, όμως, θα προστατευτεί καλύτερα ο επισκέπτης; Με το να κλειστεί ο ίδιος στο κλουβί.

Η πιο... μεθυσμένη ταινία που έχετε δει - στην κυριολεξία!


Έξι σεναριογράφοι από το Πόρτλαντ είχαν διάθεση για πειράματα και σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μια πρωτοποριακή ταινία μικρού μήκους, όλοι οι συντελεστές της οποίας θα είναι μεθυσμένοι.  Κι επειδή με τη μέθη η φαντασία καλπάζει, ασχολήθηκαν με το σενάριο μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, το "Star Drunk"! 

Σαν σήμερα: 28 Αυγούστου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013.

Όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δήλωνε ότι το όνειρο του είχε γίνει εφιάλτης, 11 μήνες πριν τη δολοφονία του.


Στις 28 Αυγούστου 1963, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνούσε την ιστορική του ομιλία "Έχω ένα όνειρο" μπροστά σε 200.000 ανθρώπους διεκδικώντας ίσα δικαιώματα για τους μαύρους της Αμερικής. Λιγότερο από τρία χρόνια μετά, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Κινγκ εμφανιζόταν απογοητευμένος και δήλωνε ότι το όνειρο του "είχε μετατραπεί σε εφιάλτη".

27 Αυγούστου 2013

Είναι μύθος ότι αριστερόχειρες και δεξιόχειρες χρησιμοποιούν διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου;


Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι επειδή οι αριστερόχειρες και οι δεξιόχειρες χρησιμοποιούν διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου (οι πρώτοι το δεξί και οι δεύτεροι το αριστερό), οι εκπρόσωποί τους έχουν διαφορετικές προσωπικότητες. Οι αριστερόχειρες υποτίθεται ότι είναι πιο δημιουργικοί, με μεγαλύτερη φαντασία και διαπρέπουν στις τέχνες, ενώ οι δεξιόχειρες είναι πιο αναλυτικοί και επιστήμονες. Ωστόσο, μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γιούτα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα plosONE, υποστηρίζει ότι αυτή η διάκριση είναι μύθος, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Σαν σήμερα: 27 Αυγούστου


Σήμερα είναι Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013.

Το ριάλιτι που έχει καθηλώσει τους Αμερικανούς και επιβεβαιώνει κάθε αρνητικό στερεότυπο για εκείνους


Στην Ελλάδα η μόδα με τα ριάλιτι σόου κράτησε λίγο. Άραγε, σαν λαός δεν μας ενδιαφέρει να μαθαίνουμε τι συμβαίνει πίσω από την κλειδαρότρυπα ή απλά τα εγχώρια ριάλιτι εστίαζαν περισσότερο στη σέξι εμφάνιση και στις κατινίστικες κόντρες των παικτών και λιγότερο στους χαρακτήρες; Στην Αμερική τα ριάλιτι εξακολουθούν να θριαμβεύουν, αν και με διαφορετική μορφή. Θραύση σημειώνουν τα... "ροκουμένταρι", όπως θα έλεγε η Βίσση, δηλαδή εκπομπές που παρακολουθούν τις ζωές καθημερινών, αν και όχι συνηθισμένων ανθρώπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το "Duck Dynasty", που προβάλλεται από καλωδιακό τηλεοπτικό σταθμό και ήδη βρίσκεται στην τέταρτη σεζόν, σημειώνοντας τηλεθεάσεις που θα ζήλευαν τα μεγάλα κανάλια εθνικής εμβέλειας των ΗΠΑ.

26 Αυγούστου 2013

Πάμπλουτοι, που δεν σκοπεύουν ν' αφήσουν τις περιουσίες τους στα παιδιά τους μετά θάνατον


Πόσοι άνθρωποι δεν έχουν ευχηθεί κάποια στιγμή στην ζωή τους να ήταν απόγονοι του Λάτση ή του Βαρδινογιάννη. Η απλή λογική λέει ότι ένας πλούσιος μπαμπάς αρκεί για να εξασφαλίσει κανείς το μέλλον του, ιδίως από τη στιγμή που ο μπαμπάς αποδημήσει σ' άλλον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι πάμπλουτοι, μπροστά στους οποίους ο Βαρδινογιάννης ή ο Λάτσης φαίνονται μικρομεσαίοι, οι οποίοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αφήσουν ένα πολύ μικρό μόνο μέρος της αμύθητης περιουσίας του ή ακόμη και τίποτα στους απογόνους του. Άλλοι επειδή έχει ξυπνήσει ο φιλάνθρωπος μέσα τους κι άλλοι γιατί δεν εμπιστεύονται τα παιδιά τους ή δεν θέλουν να τα κακομάθουν.

Έρευνα: Τα πολλά χρήματα φέρνουν και πολύ σεξ


Θα μπορούσε να υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη συχνότητα του σεξ και στα χρήματα που κερδίζει κάποιος από τη δουλειά του; Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Δρυδάκη, λέκτορα οικονομικών στο πανεπιστήμιο Anglia Ruskin του Κέμπριτζ, συγγραφέα της μελέτης "The Effect of Sexual Activities on Wages" ("Η επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στους μισθούς"), που δημοσιεύτηκε στο  International Journal of Manpower, το σεξ και τα χρήματα πάνε "πακέτο". Και όχι, δεν πρόκειται για ακόμη μία έρευνα του εξωτερικού, όπου οι ερωτώμενοι ήταν Άγγλοι, Αμερικανοί κλπ, αλλά αυτή έγινε σε Έλληνες.

Σαν σήμερα: 26 Αυγούστου


Σήμερα είναι Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013.

25 Αυγούστου 2013

Ποιοι ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον Μπάτμαν;

Πηγή: Wikipedia

Γενική κατακραυγή προκάλεσε στα σόσιαλ μίντια η ανακοίνωση της Warner Bros ότι μετά από μήνες υποθέσεων και διερευνύσεων τελικά ο Μπεν Άφλεκ ήταν εκείνος που επελέγη να ενσαρκώσει τον άνθρωπο-νυχτερίδα, ο οποίος θα βρεθεί απέναντι στον Σούπερμαν/Χένρι Καβίλ στο σίκουελ του "Man of Steel" ("Άνθρωπος από ατσάλι").

9 φαγητά που έχουν ονόματα ανθρώπων.


Η παράδοση θέλει ο εφευρέτης να δίνει τ' όνομά του στην όποια δημιουργία του. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να μείνει τ' όνομά του στην αιωνιότητα. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί -εκούσια ή ακούσια- και σε ορισμένα φαγητά, τα οποία διαιωνίζουν το όνομα είτε του δημιουργού τους είτε ανθρώπων που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον σεφ. Μερικές ιστορίες ίσως να τις γνωρίζετε, άλλες πάλι θα σας εκπλήξουν.

Σαν σήμερα: 25 Αυγούστου


Σήμερα είναι Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013.