14 Απριλίου 2016

Ποιοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ πρωταγωνιστούν στις καλύτερες και ποιοι στις χειρότερες ταινίες;

en.wikipedia.org

Είναι τυχαίο που κάποιοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν σταθερά σε ταινίες που αποθεώνονται από τους κριτικούς, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους βλέπουν τις περισσότερες ταινίες τους να μην περνούν τη βάση; Είναι θέμα καλού ή κακού μάνατζερ, καλού ή κακού ενστίκτου του κάθε ηθοποιού ή απλά είναι θέμα ταλέντου; Άλλωστε ο ηθοποιός - πόσο μάλλον όταν υποδύεται έναν πρωταγωνιστικό ρόλο - αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο για το συνολικό αποτέλεσμα, που εμφανίζεται επί της οθόνης. Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα της ιστοσελίδας vox.com δεν φτάνει στο σημείο να εξηγήσει αυτές τις συμπτώσεις, αλλά περιορίζεται να ξεχωρίσει τους ηθοποιούς που σχεδόν επί σταθερής βάσης εμφανίζονται στις καλύτερες και στις χειρότερες ταινίες της Χόλιγουντ βάσει των κριτικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την κάθε ταινία.

13 Απριλίου 2016

"Sex and the city" στην Γκάνα. Η αφρικανική εκδοχή της διάσημης τηλεοπτικής σειράς που σπάει τα ταμπού των γυναικών της Αφρικής


Μια δημοσιογράφος γύρω στα 30 αναζητά τον τέλειο άνδρα, αν και κατά βάθος είναι κολλημένη σ' έναν παλιό, μεγάλο έρωτα. Οι καλύτερές της φίλες; μια υπερδραστήρια σεξουαλικά γυναίκα που δεν φοβάται να μιλάει ανοιχτά για το σεξ και ό,τι το αφορά, μια σεμνότυφη χαμηλοβλεπούσα που σοκάρεται με κάθε συζήτηση γύρω από το σεξ και ονειρεύεται τον άνδρα του παραμυθιού, μια δικηγόρος σχετικά απελευθερωμένη που όμως γκρινιάζει για τους πάντες και τα πάντα και μια ακόμη τύπισσα που απλά... υπάρχει. Αν η τελευταία έλειπε - και δεν θα ήταν αισθητή η απουσία της εδώ που τα λέμε - το μυαλό σας ίσως θα πήγαινε στο "Sex and the city". Η τηλεοπτική όμως αυτή γυναικοπαρέα δεν ζει στη Νέα Υόρκη, αλλά σε "Μια Αφρικανική Πόλη" (αποδίδοντας στα ελληνικά τον τίτλο του σίριαλ "An African City") και πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της Γκάνα, Άκρα.

12 Απριλίου 2016

Νοτιοκορεατική μπαλάντα και μογγολική ποπ για τ' αφτιά σας μόνο


Υπάρχει ποπ ασιατικής προέλευσης; Αν ξεπεράσουμε το πρόβλημα της γλώσσας και αφεθούμε στην παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, της σκηνικής παρουσίας και του βιντεοκλίπ, μπορούμε ν' ανακαλύψουμε τραγούδια που δεν μιλάνε ελληνικά, αγγλικά ή κάποια άλλη γνωστή μας γλώσσα - ή έστω μια γλώσσα στην οποία έχουν συνηθίσει τ' αφτιά μας. Δύο παραδείγματα: μια μπαλάντα στα νοτιοκορεατικά και ένα ποπ τραγούδι από μογγολικό συγκρότημα! Τραγουδάκια που εντάξει... δεν είναι και για να τ' ακούτε όλη μέρα (το όχι ευκαταφρόνητο, αλλά και υπερτιμημένο εμπόδιο της γλώσσας!), αλλά όμως έχουμε τη δυνατότητα να τ' ανακαλύψουμε στην εποχή του ίντερνετ και της δορυφορικής τηλεόρασης επιβεβαιώνοντας ότι η μουσική - ακόμα και στην ποπ εκδοχή της - μας φέρνει πιο κοντά, πέρα και πάνω από τα γλωσσικά σύνορα!