Μπορεί τα προξενιά να αποτελούσαν επί.. αιώνες τον πλέον παραδοσιακό και δημοφιλή τρόπο γνωριμίας των ζευγαριών, ωστόσο το πρώτο γραφείο συνοικεσίων ιδρύθηκε μόλις τους πρώτους μήνες του 1911 - πιθανότατα στις αρχές Μαρτίου. Η σχετική διαφήμιση στις εφημερίδες ανακοίνωνε: "Το πρώτον εν Ελλάδι ιδρυθέν Πρακτορείον Συνοικεσίων εγκατεστάθη εν οδώ Σταδίου αριθ. 49. Άνω πάτωμα αριθμ. 9". Και μπορεί οι ιδιοκτήτες να μην ήθελαν να αποκαλύψουν το όνομά τους, ωστόσο φαίνεται ότι η καινοφανής αυτή εμπορική επιχείρηση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς εργένηδες, οι οποίοι ξεθάρρεψαν και άρχισαν ν' αναζητούν ταίρι μέσω και των εφημερίδων.
Ετικέτες
μουσική
(718)
info
(666)
lifestyle
(628)
αρχείο
(451)
παράξενα
(390)
πρόσωπα
(346)
έρευνα
(286)
video
(279)
υγεία
(256)
τηλεόραση
(239)
cinema
(237)
funny
(217)
ιστορία
(215)
food & drinks
(212)
ρετρο
(212)
βιβλίο
(160)
τεχνολογία
(147)
σχόλιο
(140)
social media
(117)
ταξίδια
(117)
true stories
(116)
επιστήμη
(114)
wow
(109)
κατοικίδια
(82)
ποίηση
(78)
θρησκεία
(57)
Αλίκη Βουγιουκλάκη
(49)
θέατρο
(42)
Τζένη Καρέζη
(30)
Παλαμάς
(29)
22 Νοεμβρίου 2014
Η πρώτη αγγελία γνωριμιών, που δημοσιεύτηκε σε ελληνική εφημερίδα (και ο χιουμοριστικός χαρακτήρας της)
21 Νοεμβρίου 2014
Γκέισες κρατούν εικόνα του Τσόρτσιλ και κλείνουν τη μύτη τους από την.. μπόχα - Η πιο τρελή προπαγανδιστική φωτογραφία του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ο πόλεμος της προπαγάνδας μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων είχε χτυπήσει κόκκινο. Οι αφίσες με υπερπατριωτικά συνθήματα, που παράλληλα υποβάθμιζαν την αξία του αντιπάλου ακόμη και σε ηθικό επίπεδο, αποτελούσαν τα πλέον προσφιλή μέσα του παράλληλου, ψυχολογικού πολέμου, με κύριο μέλημα την ανόρθωση του ηθικού μεταξύ των πληθυσμών των μεγάλων δυνάμεων, που εμπλέκονταν ευθέως στην πολυετή σύγκρουση. Κάποιες φορές, η προπαγάνδα ξεπερνούσε κάθε φαντασία, όπως σε μια φωτογραφία, που χρησιμοποιήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση και στην οποία εικονίζονταν δύο γκέισες να κρατούν στα χέρια τους μια εικόνα του τότε Βρετανού πρωθυπουργού Γουίνστον Τσόρτσιλ, ενώ παράλληλα κρατούσαν τη μύτη τους από τη δυσωδία.
Φωτογραφίες από τη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι το Νοέμβριο του 1912
Αν το 1912 στην Ελλάδα ίσχυε το γρηγοριανό ημερολόγιο, το νησί της Λέσβου θα γιόρταζε την επέτειο της απελευθέρωσής του στις 21 και όχι στις 8 Νοεμβρίου. Με αφορμή αυτό το ημερολογιακό "παιχνίδι", σκέφτηκα να δημοσιεύσω τις παρακάτω φωτογραφίες (δύο από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης στις 08.11.1912 και μία από την απελευθέρωση του Πλωμαρίου δυο μέρες αργότερα), που δίνουν και μια μικρή εικόνα, όπως ήταν το νησί πριν εκατό και κάτι χρόνια.Οι φωτογραφίες αυτές δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Ελλάς το Δεκέμβριο του 1912.
20 Νοεμβρίου 2014
Τρία κεράκια
Στις 20 Νοεμβρίου 2011 αυτό το μπλογκ ξεκίνησε να υπάρχει. Η απόφαση ήταν αυθόρμητη. Είχα εντοπίσει μια ιστοσελίδα με τις αργίες, τα γεγονότα που γιορτάζονταν σε διάφορες χώρες, στη συνέχεια έψαξα περισσότερες πληροφορίες γι' αυτά, δεν βρήκα τίποτε σχετικό σε ελληνικές ιστοσελίδες και σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργούσα κάτι διαφορετικό. Εξάλλου, θα μπορούσα να εμπλουτίσω το μπλογκ με σχόλια και με διάφορα επιπλέον θέματα: είτε με τη μορφή μόνιμων στηλών (μία κάθε μέρα) είτε με αφιερώματα, που θα εξαντλούνταν σε μία ή περισσότερες αναρτήσεις την ημέρα.
19 Νοεμβρίου 2014
"Chick Chick": Το πιο παράξενο τραγούδι, όπου η τραγουδίστρια μιμείται ήχους ζώων
Πώς μια κίτρινη ομπρέλα στέρησε από φοιτητές τα.. πτυχία τους στο Χονγκ Κονγκ!
Youtube |
Είναι μια από εκείνες τις παράξενες ειδήσεις, που μας αφήνουν με ανοιχτό το στόμα και με το πρόσωπο απορημένο, να προσπαθεί να βρει εξήγηση γι' αυτό που μόλις διάβασε. Την ημέρα της αποφοίτησης του, ένας φοιτητής του Hong Kong Baptist University φόρεσε την ακαδημαϊκή τήβενό του και ετοιμάστηκε να παραλάβει το πτυχίο του από τον αντιπρύτανη του πανεπιστημίου. Είχε όμως την ατυχή έμπνευση να κρατάει μαζί του μια κίτρινη ομπρέλα, την οποία και άνοιξε λίγο πριν τη μεγάλη στιγμή, σε απόσταση λίγων βημάτων από τον αντιπρύτανη και ενώ οι φίλοι και οι συγγενείς τον αποθέωναν με τα χειροκροτήματα τους.
18 Νοεμβρίου 2014
Το ποδήλατο που δεν μπορεί να κλαπεί από κανέναν [βίντεο]
Ο θλιβερός δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα του 2014: Από τις κραυγές περί "χούντας" στον αυτοθαυμασμό της "κοινής λογικής" του εγώ
Ίσως το άρθρο αυτό θα έπρεπε να δημοσιευτεί χθες, ημέρα εορτασμού της επετείου από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, που δεν ανέτρεψε βέβαια τη χούντα, αλλά αποτέλεσε κορυφαία, επαναστατική εκδήλωση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Επέλεξα, ωστόσο, να το δημοσιεύσω σήμερα, γιατί θεωρώ ότι όλη αυτή η "χουντολογία" - η συζήτηση για το αν αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια μορφή χούντας ή όχι - δεν πρέπει να συνδέεται με τη συγκεκριμένη ιστορική επέτειο.
16 Νοεμβρίου 2014
Αριστουργήματα πάνω σε σχολικούς πίνακες, ζωγραφισμένα μόνο με κιμωλίες [9 εικόνες]
Για ορισμένους, ο πράσινος πίνακας της σχολικής αίθουσας, δίπλα από την έδρα του δασκάλου, κατά μήκος όλου σχεδόν του τοίχου απέναντι από τα θρανία, είναι απλά ένα μέσο μάθησης. Για άλλους αποτελεί τον καθημερινό τους φόβο και τρόμο (τι γίνεται αν σηκωθείς στον πίνακα για να λύσεις μια άσκηση και δεν ξέρεις τη λύση;). Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία μαθητών, οι οποίοι βλέπουν τον πίνακα ως έναν καμβά ζωγραφικής, ώστε να δημιουργήσουν πάνω του μοναδικά αριστουργήματα. Κι αν δεν πιστεύετε ότι μπορεί κανείς να αποδείξει το ζωγραφικό του ταλέντο πάνω στο σχολικό, πράσινο πίνακα, ρίξτε απλά μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες από σχολεία της Ιαπωνίας. Μαθητές ζωγράφισαν μικρά έργα τέχνης και τα μοιράστηκαν στο τουίτερ. Μετά από αυτό το αφιέρωμα, θ' αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε έναν σχολικό πίνακα.
Η χιπ χοπ εναντίον της κατάθλιψης - Τα 3 τραγούδια που συνιστούν oi ερευνητές
Η μουσική ασκεί μεγάλη επίδραση στο συναισθηματικό κόσμο ενός ανθρώπου. Αυτό είναι κάτι που λίγο ή πολύ το γνωρίζουμε όλοι. Υπάρχουν τραγούδια, που επιτείνουν τα συναισθήματα μας και μεγαλώνουν την όποια χαρά ή την όποια θλίψη. Από την άλλη πάλι, ένα τραγούδι μπορεί ν' αντιστρέψει τελείως την ψυχολογία μας, να μας χαρίσει το χαμόγελο σε μια δύσκολη στιγμή ή να μας βυθίσει στη μελαγχολία, όταν όλα έμοιαζαν χαρούμενα. Επειδή, όμως, το πιο σημαντικό δεν είναι πώς θα ρίξουμε την ψυχολογία μας μέσω της μουσικής, αλλ' αντιθέτως πώς θα την ανεβάσουμε, την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Psychiatry.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)