3 Σεπτεμβρίου 2015

Ένας γάμος στη Σμύρνη το 1889, όπως τον είδε ένας Γάλλος περιηγητής

Τέτοιες μέρες (τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου) συνήθως εφημερίδες και ιστοσελίδες θυμούνται την πυρπόληση και καταστροφή της Σμύρνης, την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνισμού. Με τόσα που έχουν γραφτεί για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, δεν θα είχε τίποτε περισσότερο να προσθέσει ίσως αυτό το μπλογκ. Έχει όμως αξία να θυμηθούμε μια τελείως διαφορετική πτυχή της Σμύρνης και του μικρασιατικού ελληνισμού, που κατοικούσε επί χιλιετίες εκεί, στρέφοντας λίγο το βλέμμα μας στην τοπική παράδοση. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένας γάμος, που τελέστηκε το 1889 και καταγράφηκε σε γαλλικό περιοδικό της περιοχής από τον Β. Φερρέ Ζε, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος από τα όσα είδε για πρώτη φορά στην ζωή του, ώστε θέλησε να τα μοιραστεί με τους συμπατριώτες του.

31 Αυγούστου 2015

Όταν Έλληνες εργάτες αποθέωσαν τον Τόμας Έντισον με ανυπέρβλητες τιμές και φωτογραφήθηκαν μαζί του! [εικόνα]

31 Δεκεμβρίου 1914. Οι Έλληνες εργάτες ενός εργοστασίου του σπουδαίου εφευρέτη Τόμας Έντισον στο Γουέστ Όραντζ του Νιου Τζέρσι εκφράζουν την επιθυμία να τον γνωρίσουν από κοντά. Του έστειλαν, λοιπόν, επιστολή ζητώντας του να τους δεχθεί την επομένη, πρώτη μέρα του νέου έτους. Η συνάντηση δεν ήταν εύκολο να κανονιστεί για τη συγκεκριμένη μέρα κι έτσι αναβλήθηκε για την επομένη, 2 Ιανουαρίου. Ενθουσιασμένοι οι Έλληνες εργάτες οργανώθηκαν με κάθε επισημότητα, σαν να επρόκειτο να συναντήσουν τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Με συνοδεία μουσικής και έχοντας δύο σημαιοφόρους επικεφαλής, οι οποίοι κρατούσαν την ελληνική και την αμερικανική σημαία, έφτασαν μέχρι το σπίτι του Έντισον, ο οποίος φυσικά έμεινε άφωνος!

30 Αυγούστου 2015

Τι είναι το φλάκα, το ναρκωτικό που αναστατώνει τη Φλόριντα;


Λέγεται φλάκα. Είναι ένα νέο ναρκωτικό, που ξεκίνησε από την Φλόριντα σημειώνοντας θραύση λόγω του αστεία παράξενου ονόματός του, που το κάνει να μοιάζει επικίνδυνα ακίνδυνο, αλλά και του εξαιρετικά χαμηλού κόστους (μόλις 5 δολάρια!), ενώ σταδιακά άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες.