9 Νοεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 9 Νοεμβρίου - Το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου

Στην Αφρική, όλοι χορεύουν στο ρυθμό του "Skelewu"


Ένας από τα πιο "καυτά" ονόματα της αφρικανικής ποπ/ντανς μουσικής σκηνής είναι ο Davido - ή David Adedeji Adeleke, όπως είναι το πραγματικό του όνομα. Στη χώρα του, τη Νιγηρία, όπου γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1992, είναι από τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές, ενώ το 2012 τιμήθηκε ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης στα αφρικανικά μουσικά βραβεία KORA, χάρη στην τεράστια επιτυχία που είχε το τραγούδι του "Dari Duro" στις χώρες της Αφρικής. 

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 10 - 16 Νοεμβρίου 2013


Η τελευταία επιτυχία του δημοφιλέστατου στην Άπω Ανατολή γυναικείου συγκροτήματος ΑΚΒ48 αναδείχτηκε το εμπορικότερο τραγούδι της εβδομάδας, αλλά ok... την επόμενη εβδομάδα θα πέσει σημαντικά - ίσως βρεθεί ακόμη και εκτός τοπ20, όπως γίνεται συνήθως. Το εντυπωσιακό στοιχείο του τσαρτ αυτής της εβδομάδας είναι η απόλυτη υπεροχή του Έμινεμ, ο οποίος δίνει το παρών στο τοπ20 με τέσσερα κομμάτια, από τα οποία τα τρία είναι νέες είσοδοι. Θα είναι άραγε το 2013 η πιο τυχερή χρονιά του λευκού ράπερ, που τα τελευταία χρόνια ήταν παραγκωνισμένος; Μέρος βέβαια της επιτυχίας οφείλεται και στη Ριάνα - συνεργάζονται στο "Monster". Όλες οι συνεργασίες που έχει στο ενεργητικό της η τραγουδίστρια από τα νησιά Μπαρμπάντος εκτοξεύονται στα τσαρτ. Τυχαίο; Μάλλον όχι...

Πώς η Έλενα Καζαντζάκη είχε περιγράψει στο Φρέντυ Γερμανό τις τελευταίες μέρες του Νίκου Καζαντζάκη

πηγή: kazantzakis-museum.gr

Στις 7 Νοεμβρίου 1957, δώδεκα μέρες μετά το θάνατο και μόλις δύο μετά την κηδεία του σπουδαίου, διεθνούς βεληνεκούς Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη στο Φρίμπουργκ της Γερμανίας, όπου νοσηλευόταν, η εφημερίδα "Ελευθερία" φιλοξενούσε την περιγραφή της δεύτερης συζύγου του, Ελένης Σαμίου-Καζαντζάκη, αναφορικά με τις τελευταίες μέρες του "Κρητικού γίγαντα", όπως τον περιέγραψε χαρακτηριστικά ο Φρέντυ Γερμανός, που ήταν ο συντάκτης του ρεπορτάζ.

8 Νοεμβρίου 2013

Τα αρχικά ονόματα αθηναϊκών συνοικιών και πότε άλλαξαν

Στις 13 Μαΐου 1908, δύο ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Το ένα ήταν η τιμή του αεριόφωτος (δηλ. του φωταερίου) και η μετονομασία των συνοικιών της πόλης. Ο νομομηχανικός Γεωργιάδης είχε υποβάλλει μελέτη, συνοδευόμενη από σχεδιάγραμμα, που είχε μάλιστα εγκριθεί από δύο Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου (τους Πολίτη και Καββαδία) και από το διευθυντή του Γερμανικού Ινστιτούτου, το όνομα του οποίου αναγραφόταν στις ελληνικές εφημερίδες ως Δαίρπφελδ.

7 Νοεμβρίου 2013

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη το 2013


Το Bloomberg Markets Magazine δημοσιοποίησε τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Ο Μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ χάνει την πρώτη θέση από τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος μπορεί να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, όμως εξακολουθεί να αυξάνει τα εισοδήματα του και ξαναέγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη. Μάλιστα, ο Σλιμ είναι ο μοναδικός ανάμεσα στους 10 πλουσιότερους που είδε την ατομική του περιουσία να μειώνεται τη χρονιά που φεύγει. Στο τοπ10 συναντάμε μόνον δύο Ευρωπαίους επιχειρηματίες, τους ιδιοκτήτες των παγκόσμιων αλυσίδων Zara και ΙΚΕΑ, αλλά και μία μόνο γυναίκα, μία εκ των ιδιοκτητών της αμερικανικής αλυσίδας Wal-Mart. 

6 Νοεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 6 Νοεμβρίου


Δυο ισχυρές καταιγίδες, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, έπληξαν σαν σήμερα την Αττική. Επίσης, μια αιματηρή συμπλοκή σαν σήμερα το 1924 αποδείκνυε ότι οι Έλληνες είχαν ανέκαθεν πρόβλημα με κάθε "ξένο", ακόμη και αν επρόκειτο για Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Τέλος, το ημερολόγιο έδειχνε 6 Νοεμβρίου του έτους 1978, όταν ερχόταν στο φως ένα απίστευτο ανθρώπινο δράμα στο χωριό Κωσταλέξι, που έμεινε στην ιστορία.

Γνωστή τραγουδίστρια εξομολογείται: Προσποιήθηκα ότι ήμουν έγκυος, για να μην με πουν χοντρή


Τη Μαρία Μένα από τη Νορβηγία τη γνωρίσαμε το 2006 από τη συναισθηματική της μπαλάντα "Just Hold Me", που έπαιζε συχνά στους ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έκτοτε χάσαμε τα ίχνη της, όμως στην πατρίδα της η λαμπρή της καριέρα συνεχίζεται. Σε πρόσφατη συνέντευξή της σε νορβηγικό ιδιωτικό κανάλι, η Μαρία Μένα αποκάλυψε κάτι που δύσκολα θα παραδεχόταν δημόσια άλλη σταρ στη θέση της, ενδεικτικό της "δικτατορίας" των προτύπων ομορφιάς της εποχής μας, που θέλουν μια γυναίκα και πολύ περισσότερο μια διάσημη να είναι πάντα αδύνατη και σε φόρμα. 

Το μουσικό "Τσουνάμι" που σαρώνει στα ευρωπαϊκά κλαμπ


Ε, λοιπόν, αυτές οι υποτιμημένες και σνομπ Κάτω Χώρες (Ολλανδία και ολλανδόφωνο Βέλγιο) έχουν αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες δυνάμεις της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής είτε με εγχώριες παραγωγές είτε με ανάδειξη κομματιών, που στη συνέχεια κατακτούν τα κλαμπ όλης της Ευρώπης - τουλάχιστον. Το καλοκαίρι του 2013, ο Ολλανδός dj Martin Garrix προκάλεσε αίσθηση με το δυνατό "Animals", ενώ λίγο καιρό αργότερα ένας άλλος Ολλανδός μουσικός παραγωγός, ο Sander van Doorn, ανέδειξε το "Tsunami", που έχει αρχίσει επίσης ν' ακούγεται πολύ σ' όλη την Ευρώπη.

Το χειρότερο μουσικό comeback - Πολύ γνωστή τραγουδίστρια επιστρέφει στη δισκογραφία μετά από 8 χρόνια και πουλάει μόνο 393 cd!


Η Τζέρι Χάλιγουελ, γνωστή και ως "Ginger Spice" από την εποχή του βρετανικού μουσικού συγκροτήματος "Spice Girls", εξ αιτίας του οποίου είχαμε την ατυχία να γνωρίσουμε και την σνομπ Βικτόρια Μπέκαμ, αποφάσισε να κάνει ένα δυνατό comeback στη δισκογραφία ύστερα από οκτώ χρόνια απουσίας. Αν και η Χάλιγουελ, όπως και τα υπόλοιπα πρώην Spice Girls, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία μετά τη διάλυση του μουσικού συγκροτήματος, ωστόσο είχε καταφέρει να έχει μια αξιοπρεπή πορεία έξι ετών από το 1991 μέχρι το 2005, όταν κυκλοφόρησε το τελευταίο της άλμπουμ. Οκτώ χρόνια μετά, το υποτιθέμενο δυνατό comeback μοιάζει μάλλον με τον χειρότερο εφιάλτη της.

5 Νοεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 5 Νοεμβρίου


Η αρχή των Ευαγγελικών το 1901 και η απελευθέρωση της Ικαρίας είναι δύο σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα.

Χίπστερ ακούω και χίπστερ δεν βλέπω! Μα, πού έχουν κρυφτεί όλοι;


Και ξαφνικά, το καλοκαίρι του 2013, το ίντερνετ και τα περιοδικά αναστατώθηκαν από την εμφάνιση του hipster look και στην Ελλάδα. Εδώ που τα λέμε, δεν υπήρχαν και πολλά θέματα για εμβάθυνση από το χώρο της σόουμπιζ εκτός από τα αμακιγιάριστα selfies της Μενεγάκη στο τουίτερ, τις τηλεμετεγγραφές και το... κλεμμένο φουσκωτό του Λιάγκα - τους ξένους σταρ που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά τους ανακαλύπτουν αποκλειστικά οι ξένοι παπαράτσι, από τους οποίους περιμένουν στη συνέχεια να πάρουν υλικό τα ελληνικά περιοδικά. 

4 Νοεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 4 Νοεμβρίου


Δύο ορκωμοσίες κυβερνήσεων που έγιναν σαν σήμερα και τα διαγγέλματα των αντιπάλων τους, που έδιναν το στίγμα της ηλεκτρισμένης πολιτικής ατμόσφαιρας και στις δύο περιπτώσεις, απασχολούν το "Σαν σήμερα" της τέταρτης μέρας του Νοεμβρίου.

3 Νοεμβρίου 2013

Τα μωρά θυμούνται τα τραγούδια που άκουγαν ως έμβρυα!

Η μουσική που ακούν τα έμβρυα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά τους τελευταίους μήνες, αποτελούν τις πρώτες αναμνήσεις των μωρών που έρχονται στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα καθηγητών του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, τα βρέφη εμφανίζουν μια μορφή μνήμης ήδη από τις πρώτες μέρες της γέννησής τους, καθώς μπορούν ν' αναγνωρίσουν τα τραγούδια που άκουγαν προτού γεννηθούν. 

Έργα τέχνης φτιαγμένα από σύρμα! (7 φωτογραφίες)


Συνήθως τα σύρματα μας παραπέμπουν σε κάτι ψυχρό: από τα σύρματα μέσα στα καλώδια για τις διάφορες ηλεκτρολογικές συνδέσεις, μέχρι τα σύρματα του τρόλεϊ που διακόπτουν το γαλάζιο του ουρανού, αλλά και τα συρματοπλέγματα των φυλακών - πραγματικών ή νοητών. Ένας Ιάπωνας, όμως, ο Παρκ Σέουνγκ-μο (Park Seung-mo), χρησιμοποιεί τα σύρματα - ασημένια και χάλκινα - ως πρώτη ύλη για ορισμένα θαυμάσια, καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Πάρτε μια ιδέα και θα εντυπωσιαστείτε: 

Σαν σήμερα: 3 Νοεμβρίου


Ένα νόθο δημοψήφισμα, μια ιστορική εκλογική αναμέτρηση και μια κηδεία. Τρία γεγονότα που σημάδεψαν στην πρόσφατη ιστορία την τρίτη μέρα του Νοέμβρη. Επίσης, στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται δύο ενδιαφέροντα χρονογραφήματα που δημοσιεύτηκαν σαν σήμερα και στα οποία αξίζει να ρίξετε μια ματιά.

7 τραγούδια για το Νοέμβριο


Ο Νοέμβριος είναι ένας μεταβατικός, μελαγχολικός μήνας, καθώς οι ήπιες μέρες του φθινοπώρου είναι πίσω οριστικά, αλλά ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακόμη - περιμένει στη γωνιά. Αυτή η μελαγχολία και η ηρεμία του Νοέμβρη έχουν αποτυπωθεί σε πολλά ξένα τραγούδια. Ειδικά στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι περισσότερο συνδεδεμένος με το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα του 1973. Έτσι, από τα λίγα ελληνικά τραγούδια που έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο μήνα, τα περισσότερα έχουν πολιτικές αναφορές.