19 Απριλίου 2014

Η απορία της ημέρας (19.04.2014)

Τι είναι πιο πιθανό; Να προκριθεί η εθνική Ελλάδας στον τελικό του Μουντιάλ της Βραζιλίας ή το Mega να προβάλλει οποιαδήποτε άλλη ταινία εκτός από τους "Άθλιους" (με τον Λίαμ Νίσον) το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής του χρόνου;  Μη βιαστείτε να δώσετε απάντηση...

18 Απριλίου 2014

Ποιες ήταν οι πρώτες Ελληνίδες πυγμάχοι

"ΤΡΕΜΕ ΑΝΔΡΙΚΟΝ ΦΥΛΟΝ!" προειδοποιούσε η εφημερίδα Εσπερινή στις 12 Φεβρουαρίου 1928. Ο λόγος ήταν "μια επιδημία που απειλεί τας Αθήνας", δηλαδή οι γυναίκες που είχαν ήδη αρχίσει να μαθαίνουν μποξ. Ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας είχε επισκεφτεί τον Σύνδεσμο Πυγμάχων Αθηνών, που βρισκόταν στην οδό Χαλκοκονδύλη και είχε 80 μέλη, μεταξύ των οποίων και οι τρεις πρώτες γυναίκες μποξέρ.

10 ελληνικές και ξένες παροιμίες για τις πεθερές, που ίσως δεν γνωρίζατε


Ένα "αγαπημένο" πρόσωπο της λαϊκής σοφίας είναι οι πεθερές. Πόσες και πόσες παροιμίες έχουν ειπωθεί, που αναπαράγουν το στερεότυπο της κακιάς πεθεράς, που ανακατεύεται στις αποφάσεις της νύφης (κυρίως) κάνοντάς της την ζωή κόλαση. Οι πεθερές, όμως, δεν έχουν κακή φήμη μόνο στην ελληνική παράδοση, αλλά αντίστοιχου ύφους παροιμίες ή ποιηματάκια υπάρχουν και σε άλλους πολιτισμούς. Αυτή είναι μια πολύ μικρή συλλογή με δέκα παροιμίες (4 ελληνικές και 6 ξένες) για τις πεθερές, που ίσως να μην έχετε ξανακούσει. Περιέχονται στη συλλογή "Λαογραφικά σύμμεικτα" του Νικολάου Γ. Πολίτη, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1920. 

17 Απριλίου 2014

Η απορία της ημέρας (17.04.2014)

Μια μέρα από έναν ντροπιαστικό αγώνα ποδοσφαίρου, που έκανε την Ελλάδα θέαμα (με την κακή έννοια) διεθνώς, η αθλητική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης "Σπορ του Βορρά" πανηγυρίζει στο πρωτοσέλιδό της με τον τίτλο "ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΟΡΡΑΣ". Η εφημερίδα δεν έχει ούτε μια λέξη για τον ίδιο τον αγώνα και αν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ ήταν καλύτεροι από εκείνους του Ολυμπιακού, αλλά θριαμβολογεί για τα καπνογόνα που έπνιξαν το γήπεδο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεξαχθεί ο αγώνας, επειδή "Η Τούμπα φαινόταν από το φεγγάρι"(!), ενώ θεωρεί ότι τα 5 κιλά γαύρων, που ένας ανόητος οπαδός του ΠΑΟΚ - η εφημερίδα δεν τον χαρακτηρίζει έτσι φυσικά - έριξε στον πάγκο του Ολυμπιακού, ήταν αιτία μιας "αδικαιολόγητης" καθυστέρησης του αγώνα!

Η ιστορία μιας πόρνης πολυτελείας στο Παρίσι του 18ου αιώνα, όπως την κατέγραψαν οι αστυνομικοί που την παρακολουθούσαν

Παρίσι, 18ος αιώνας. Η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας πήρε μια πρωτοβουλία, που για τους σύγχρονους ιστορικούς αποτελεί μυστήριο. Ιδρύθηκε μια ειδική μονάδα παρακολούθησης των γυναικών που εργάζονταν ως ιερόδουλες στους παρισινούς οίκους ανοχής, καθώς και των ανδρών που προτιμούσαν τις ερωτικές τους υπηρεσίες, χωρίς όμως ποτέ ν' αξιοποιηθούν οι ογκώδεις και λεπτομερέστατοι φάκελοι που σχηματίστηκαν μεταξύ 1747 και 1771, όσο δηλαδή οι άνδρες της μονάδας αυτής εκτελούσαν τα καθήκοντα, που τους είχαν ανατεθεί. Κι ας περιείχαν οι φάκελοι αυτοί πληθώρα προσωπικών και οικονομικών στοιχείων για πρίγκιπες, αξιωματικούς και γενικότερα για ανθρώπους κύρους, που προσλάμβαναν τις γυναίκες εκείνες ως αποκλειστικές ερωμένες επί χρήμασι.

16 Απριλίου 2014

Πώς γιορτάζουν το Πάσχα οι Γερμανοί;

Είτε σκοπεύετε να πάτε στη Γερμανία για τις πασχαλινές σας διακοπές είτε απλά έχετε την περιέργεια να μάθετε πόσο διαφέρουν τα πασχαλινά έθιμα στη βόρεια αυτή ευρωπαϊκή χώρα, το αφιέρωμα αυτό θα σας δώσει μια γενική ιδέα για το πώς γιορτάζουν το Πάσχα οι Γερμανοί ή έστω όσοι τηρούν πιστά τις παραδόσεις. Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, όπως το πασχαλινό αρνί ή τα βαμμένα αβγά, όμως πολύ περισσότερες είναι οι διαφορές.

15 Απριλίου 2014

Ένας παράξενος μαύρος κύκλος στον ουρανό που έχει κάνει τους επιστήμονες να σηκώσουν ψηλά τα χέρια [βίντεο]


Η 16χρονη Τζορτζίνα Χιπ από το Γοργουικσάιρ της Αγγλίας παρατήρησε στον ουρανό έναν περίεργο μαύρο κύκλο. Κάτι παρόμοιο δεν είχε ξαναδεί ποτέ κι έτσι σκέφτηκε να τον βιντεοσκοπήσει και ν' ανεβάσει το βίντεο στο youtube. Μιλώντας στην εφημερίδα Mirror, η Χιπ ανέφερε ότι το μαύρο αυτό δαχτυλίδι επέπλεε στον ουρανό σαν σύννεφο, όμως ξαφνικά εξαφανίστηκε, ενώ έκανε λόγο για "το πιο περίεργο πράγμα" που έχει δεν στην ζωή της. 

Η απορία της ημέρας (15.04.2014)

Τα περισσότερα κόμματα ανακοίνωσαν τα ονόματα των υποψηφίων τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Τελικά, μήπως είχαν δίκιο όσοι - γνωρίζοντας ότι ο παλαιοκομματισμός εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει στην Ελλάδα - θεωρούσαν πρόωρη την απόφαση για αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών με την καθιέρωση του σταυρού προτίμηση; Αν ίσχυε το σύστημα της λίστας, θα βλέπαμε ως υποψήφιους τόσους δημοσιογράφους, αθλητές, ηθοποιούς και πρόσωπα της τηλεόρασης με λίγους επιστήμονες για ξεκάρφωμα; Ή μήπως στον ένα μήνα προεκλογικής περιόδου οι ψηφοφόροι, που εν τω μεταξύ θα παρακολουθούν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τον προεκλογικό αγώνα για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προλάβουν να επιλέξουν ευρωβουλευτές βάσει των πραγματικών τους προσόντων και όχι βάσει της αναγνωρισιμότητάς τους;

14 Απριλίου 2014

Η συνταγή για παραδοσιακή, πασχαλιάτικη πίτσα από την Ιταλία

Σου αρέσει η πίτσα τόσο πολύ, ώστε δεν θέλεις με τίποτα να την αποχωριστείς ακόμη κι από το πασχαλινό τραπέζι, αλλά την ίδια στιγμή αισθάνεσαι ενοχές ότι θα πας κόντρα στην παράδοση; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα easterbunnys.net, ένα παραδοσιακό, πασχαλινό πιάτο σε πολλά μέρη της Ιταλίας είναι η πίτσα με προσούτο. Χωρίς ενοχές, λοιπόν, δίπλα στο αρνάκι σούβλας και το κοκορέτσι, μπορείς να προσθέσεις και μια νότα ιταλικής παράδοσης υπό τη μορφή πίτσας. Αυτή είναι η συνταγή.

Εμείς και οι Ιρλανδοί μετά την κρίση - Τι λένε τα γκάλοπ για τις εκλογές στην... Ιρλανδία


Αν τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είχε τη φήμη του "κακού παιδιού" της Ευρώπης (λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα, χρονοτριβών, υπογραφή και δεύτερου Μνημονίου, αλλά και πολλές απεργίες και έντονες διαμαρτυρίες από τους πολίτες), η Ιρλανδία προβαλλόταν ως η "χώρα πρότυπο". Άλλωστε, η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που βγήκε από την επιτήρηση της τρόικας (Δεκέμβριος 2013) και πολλοί στην Ελλάδα κουνούσαν το δάχτυλο υπονοώντας ότι αν οι Έλληνες ήταν τόσο ήσυχοι, όσο οι Ιρλανδοί, και δεν παρασύρονταν από τους λαϊκισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και για τη χώρα μας. Επειδή στην Ελλάδα ζούμε στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι δείχνουν τα γκάλοπ που διενεργούνται σ' αυτήν τη χώρα "πρότυπο", ώστε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα και να συγκρίνουμε την πολιτική συμπεριφορά των πετυχημένων Ιρλανδών, που βίωσαν λιγότερα χρόνια - και μάλιστα μικρότερης συνολικά - ύφεσης, αυξημένη μεν, αλλά όχι τόσο δυσθεώρητης ανεργίας κλπ..

13 Απριλίου 2014

Ένας αντισυμβατικός καλλιτεχνικός πόλεμος με όπλο μια κότα, που έφαγε έκθεμα σε μουσείο [βίντεο]

youtube.com/DanielEscobar

Ένας πρωτότυπος καλλιτεχνικός πόλεμος πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης Μεντεγίν στην Κολομβία με διακύβευμα τον ορισμό ενός καλλιτεχνήματος ως έργου τέχνης.. Μοναδικό όπλο ήταν.. μια κότα, που έφαγε ένα μέρος από το αμφιλεγόμενο έκθεμα του μουσείου, ενώ το κατόρθωμά της βιντεοσκοπήθηκε και ανέβηκε στο youtube.

Η απορία της ημέρας (13.04.2014)

Πριν λίγες μέρες, μετά τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, που στέφθηκε με επιτυχία, ένας σκιτσογράφος απογευματινής εφημερίδας εμπνεύστηκε την εικόνα μιας χαρούμενης, αν και απρόσωπης, Ελληνίδας, συνοδευόμενη με τη λεζάντα "Είναι κεφάτη, γυρίζει από του Σόιμπλε", παραφράζοντας ανεπιτυχώς ένα διαφημιστικό σλόγκαν αλυσίδας σουπερμάρκετ. 
Καθώς, λοιπόν, τελευταία βλέπουμε πρωτοσέλιδα που παραπέμπουν σε ελληνικές εφημερίδες της δεκαετίας του '50, κάθε φορά που επισκεπτόταν τη χώρα κάποιος Αμερικανός ή Βρετανός αξιωματούχος, η απορία μου είναι η εξής. Μιας και σήμερα είναι Κυριακή των Βαΐων και δεδομένης της ολιγόωρης επίσκεψης Μέρκελ πριν δυο μέρες στην Αθήνα, πώς και δεν βρέθηκε κάποιος άλλος σκιτσογράφος να εμπνευστεί την εικόνα χαρούμενων Ελλήνων να υποδέχονται τη Γερμανία πρωθυπουργό με βάγια και "ωσαννά", σαν νέο Μεσσία;