23 Οκτωβρίου 2015

Αυτές είναι οι 10 πιο εθιστικές τροφές, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

Πριν λίγες μέρες έγραψα για την έρευνα που έδειξε ότι το τυρί είναι εθιστικό "όπως η μορφίνη". Ε, λοιπόν, φαίνεται ότι υπάρχουν και χειρότερες τροφές, που φαίνεται ότι εθίζουν τον οργανισμό μας, όπως κάποια σκληρά ναρκωτικά (π.χ. κοκαΐνη) ή άλλες εθιστικές διαταραχές, χάρη στις ιδιότητές τους. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη 9 τροφές με πιο έντονες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποιες δεν είναι δύσκολο να τις μαντέψετε.

22 Οκτωβρίου 2015

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Γαλλία (μέρος II)

Ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη και λίγο-πολύ ξαναθυμηθήκαμε συνθήματα βγαλμένα από τη φορμόλη της ιστορίας, όπως το "Ελλάς Γαλλίας συμμαχία". Τι όμως γνωρίζουμε γι' αυτήν την ιδιαίτερη χώρα με την ξεχωριστή πολιτιστική παράδοση, η εμβέλεια της οποίας ήταν κάποτε πραγματικά αντάξια της φήμης της; Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

21 Οκτωβρίου 2015

11 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Καναδά

Τι γνωρίζουμε για τον Καναδά; Πολλοί Έλληνες μετανάστευσαν εκεί, ώστε να φιλοξενείται μια αρκετά μεγάλη ελληνική παροικία, υπάρχει μια ισχυρή γαλλόφωνη κοινότητα στο Κεμπέκ που απειλεί την ενότητα του ομοσπονδιακού κράτους, πριν πολλά χρόνια παρακολουθούσαμε στην τηλεόραση τις εφηβικές ανησυχίες των μαθητών του καναδικού γυμνάσιου Ντεγκράσι, οι Αμερικανοί αρέσκονται να κοροϊδεύουν τους βόρειους γείτονές τους (αν και κατά βάθος τους ζηλεύουν γιατί ζουν σ' ένα κράτος με μεγαλύτερη ευημερία και πιο φιλειρηνικό) κλπ. Γενικά, γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τον Καναδά και αυτά είναι κυρίως γενικής φύσης. Υπάρχουν όμως και κάποια στοιχεία έκπληξη, που δεν θα μας κάνουν σοφότερους, αλλά θα μας αφήσουν με ανοιχτό το στόμα!

Πώς προκύπτει ότι οι Καναδοί είναι οι πιο ευμετάβλητοι ψηφοφόροι στον πλανήτη


Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι Έλληνες ενδιαφέρθηκαν για τις εκλογές στον Καναδά. Οι περισσότεροι ίσως και να μην γνώριζαν ότι στις 19 Οκτωβρίου οι Καναδοί ψήφισαν για το νέο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους. Κι όσοι πρόσεξαν κάτι μέσα από κάποιο ρεπορτάζ δελτίου ειδήσεων, αυτό πιθανόν οφειλόταν στη φωτογένεια του νέου πρωθυπουργού του Καναδά, του 43χρονου Τζάστιν Τριντό, γιου του Πιέρ Τριντό, του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην ιστορία του Καναδά. Είναι η πρώτη φορά που ένας Καναδός πρωθυπουργός έχει συγγενικό δεσμό με οποιονδήποτε προκάτοχό του, σε μια χώρα που μέχρι σήμερα δεν διέθετε ιδιαίτερες πολιτικές δυναστείες.

20 Οκτωβρίου 2015

Τι υπήρχε στο Αχίλλειο πριν χτιστεί η θερινή κατοικία της αυτοκράτειρας Σίσι; [εικόνα]


Ένα από τα διασημότερα, σύγχρονα τουριστικά αξιοθέατα της Ελλάδας είναι το περιβόητο Αχίλλειο, που κοσμεί το νησί της Κέρκυρας και το οποίος χτίστηκε, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, ύστερα από επιθυμία της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ (ή "Σίσι", όπως την γνωρίζουμε οι περισσότεροι μέσα από τις σχετικές ταινίες, που έδιναν μια εξιδανικευμένη εικόνα του βασιλικού ζεύγους και κυρίως του αυτοκράτορα Φραγκσίκου Ιωσήφ, ενός από τους υπεύθυνους για το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου). 

19 Οκτωβρίου 2015

Ρετρό tv: Η τηλεοπτική συνύπαρξη του Νίκου Ρίζου και της Μάρθας Καραγιάννη στο "Δρόμο" του Κώστα Πρετεντέρη στα τέλη της δεκαετίας του '70. Οδηγός επεισοδίων


Βλέποντας πόσο πλούσια είναι τα σχετικά άρθρα της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia (στην αγγλική της έκδοση), σκεφτόμουν πόσο ενδιαφέρον θα είχε, αν γινόταν να συγκεντρώναμε τις περιλήψεις όλων των σίριαλ που προβλήθηκαν στην ελληνική τηλεόραση. Θα ήταν ένα έξοχο αφιέρωμα με μεγάλο ενδιαφέρον για τους ερευνητές των επόμενων δεκαετιών - για να μην πω των επόμενων αιώνων - αναφορικά με τα πρώτα βήματα της μυθοπλασίας στην ελληνική τηλεόραση και δη όσον αφορά σίριαλ, τα οποία δεν σώζονται οπτικοποιημένα, αλλά οι βιντεοκασέτες εγγραφής τους χρησιμοποιήθηκαν για να περάσουν στην οπτικοακουστική αθανασία αγώνες ποδοσφαίρου. Με το ταπεινό μου υλικό και χωρίς να έχω πρόσβαση στα αρχεία της Ραδιοτηλεόρασης (του πρώτου ελληνικού τηλεοπτικού περιοδικού, τα τεύχη του οποίου θα αποτελούσαν πολύτιμη πηγή για ένα πλήρες αφιέρωμα στα πρώτα ελληνικά σίριαλ), επιχειρώ μια πρώτη καταγραφή για ορισμένα χαμένα σίριαλ της δεκαετίας του 70, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο άφησαν το δικό τους στίγμα στα εγχώρια τηλεοπτικά πράγματα.