6 Ιουνίου 2015

Γιατί τα ελβετικά τυριά έχουν τρύπες;


Γιατί το έμενταλ έχει τρύπες, όπως και τα περισσότερα ελβετικά τυριά; Το θέμα απασχολεί την ερευνητική κοινότητα από το 1917 (τουλάχιστον), όταν δημοσιεύτηκε η μελέτη του αμερικανού Ουίλιαμ Κλαρκ, υποστηρίζοντας ότι η εξήγηση οφείλεται σε κάποια βακτήρια του γάλατος, που απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, ενενήντα οκτώ χρόνια μετά Ελβετοί επιστήμονες δίνουν μια άλλη εξήγηση.

Πώς η μόλυνση των ελληνικών θαλασσών ενέπνευσε ένα φιλόδοξο σχέδιο καθαρισμού των ωκεανών από τους εκατομμύρια τόνους πλαστικών


Το καλοκαίρι του 2011, ο 16χρόνος - τότε - Μπόιλαν Σλατ έκανε καταδύσεις στις ελληνικές θάλασσες, όταν συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν περισσότερες πλαστικές σακούλες παρά ψάρια. Πώς θα μπορέσει η ανθρωπότητα να επιβιώσει μέσα από μια τέτοια, πλήρως εξελισσόμενη οικολογική καταστροφή, που απειλεί να καταστρέψει τον πλανήτη μας; Το ερώτημα αυτό άρχισε να τον απασχολεί και ο έφηβος Μπόιλαν ξεκίνησε - με τη βοήθεια ενός συμμαθητή του - την επεξεργασία ενός επιστημονικού σχεδίου σωτηρίας, για το οποίο μάλιστα τιμήθηκε με βραβείο από πανεπιστήμιο της χώρας του.

5 Ιουνίου 2015

Απλά μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μέσα από τα "Ψηλά Βουνά" του Ζαχαρία Παπαντωνίου

Εικόνα από το περιαστικό δάσος Βριλησσίων  [commons.wikimedia.org]
Η 5η Ιουνίου είναι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και καλό είναι με αφορμή την ημέρα αυτή να ρίξουμε το βλέμμα μας στους "πνεύμονες" του πλανήτη μας, χάρη στους οποίους εξακολουθεί να υπάρχει και να διαιωνίζεται το γένος των ανθρώπων, τα δάση. Τα δάση, που ταλαιπωρούνται πολύ στη χώρα μας και κυρίως το καλοκαίρι, όταν οι πυρκαγιές - είτε από φυσικά αίτια λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών είτε από εγκληματική αμέλεια είτε και από σκόπιμο εμπρησμό - προκαλούν μικρότερες ή μεγαλύτερες καταστροφές, συχνά ανεπανόρθωτες.

Μαθήματα μουσικών βιντεοκλίπ από τη Δανία [3 βίντεο]

Μπορεί την τελευταία πενταετία να μην προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε συνθήκες γενικότερης οικονομικής κρίσης όπως η εγχώρια μουσική βιομηχανία, ωστόσο η αντίστοιχη δανέζικη έχει εξίσου δύσκολη αποστολή. καθώς απευθύνεται σ' ένα πολύ πιο περιορισμένο κοινό, μιας και ο πληθυσμός της Δανίας είναι σχεδόν ο μισός της Ελλάδας. Και να μην ξεχνάμε βέβαια ότι γενικά στις σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ δημοφιλή τα ξένα τραγούδια και δη τα αγγλόφωνα - είτε από τις ΗΠΑ είτε από τη Μ. Βρετανία ή ακόμη κι από τη γειτονική Σουηδία.

4 Ιουνίου 2015

Το "πιο χαλαρωτικό φιλμ του κόσμου" είναι η χειρότερη ιδέα τουριστικής διαφήμισης;

Οι δημιουργοί του επιμένουν ότι πρόκειται για το "πιο χαλαρωτικό φιλμ του κόσμου". Με διάρκεια μόλις επτά λεπτών, το φιλμάκι διαφημίζει τις φυσικές ομορφιές της δυτικής ακτής του νησιού Σγιέλαν (ή Ζίλαντ), που είναι το μεγαλύτερο νησί της Δανίας, στο οποίο μάλιστα βρίσκεται και η πρωτεύουσα Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός - Δανού προφανώς - θεατή, την οποία επικαλούνται οι δημιουργοί, "η όμορφη μουσική και οι θαυμάσιες φωτογραφίες" του δημιούργησαν ένα αίσθημα "εσωτερικής ειρήνης". 

3 Ιουνίου 2015

Πόσο ισχυρό είναι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και σε ποιους τομείς χωλαίνει; Τι δείχνει παγκόσμια έρευνα

Ο ανεξάρτητος, διεπιστημονικός οργανισμός World Justice Project (WJP) ασχολείται με την προώθηση του κράτους δικαίου ως βάση για την εδραίωση και ανάπτυξη της ειρήνης και της ισότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Στα πλαίσια της προσπάθειάς του αυτής αξιολογεί περισσότερες από 100 χώρες του πλανήτη επί τη βάσει των απαντήσεων των πολιτών της κάθε χώρας σε σχετικά ερωτηματολόγια, για το πώς αυτοί βιώνουν το κράτος δικαίου (ή τη διαφθορά, που είναι το ακριβώς αντίθετο) στην καθημερινότητά τους.

2 Ιουνίου 2015

Μια έξυπνη ιδέα ανοίγματος του ελληνικού κινηματογράφου στους ξένους. Οι Λιθουανοί δείχνουν το δρόμο;

Ετοιμάζεται να ταξιδέψεις σ' άλλη χώρα - ή επιστρέφεις από κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό. Φτάνεις στο αεροδρόμιο τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης, δίνεις τις βαλίτσες σου στον υπάλληλο της αεροπορικής εταιρίας (και πληρώνεις το πρόστιμο, αν είναι υπέρβαρες). Κι ύστερα; Μακρά κουραστική αναμονή στα καθίσματα του σαλονιού μέχρι να φωνάξουν τους επιβάτες της πτήσης σου για έλεγχο εισιτηρίων και πέρασμα στο duty free. Και καλά αν έχεις παρέα.. αν όμως είσαι μόνος ή μόνη; Έχεις βαρεθεί (ή θα βαρεθείς) στην εκδρομή ν' ακούς το mp3, έχεις ξεκοκαλίσει το αγαπημένο σου βιβλίο πολύ γρηγορότερα απ' όσο περίμενες, οι εφημερίδες γράφουν μια από τα ίδια, το εστιατόριο είναι η πιο εύκολο, όμως όχι και η πιο υγιεινή λύση... και σκέφτεσαι: τι καλά θα ήταν να έβλεπα μια ταινία;