31 Μαρτίου 2012

TΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1994


Πόσο διαφορετική ήταν η ελληνική τηλεόραση πριν από 18 χρόνια, το 1994! Κατ' αρχήν υπήρχαν πολύ λιγότερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Τα ελληνικά σίριαλ ήταν πολύ περισσότερα και κατέκλυζαν τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών αλλά και τους πίνακες τηλεθέασης της AGB. Αν ψάχναμε να βρούμε ένα κοινό σημείο ανάμεσα στο σήμερα και τον Απρίλιο του 1994, θα καταλήγαμε στον Λάκη Λαζόπουλο, ο οποίο σήμερα κυριαρχεί στις τηλεθεάσεις με το "Αλ τσαντίρι Νιουζ", ενώ τότε κυριαρχούσε με τους αλησμόνητους Μήτσους. Ας θυμηθούμε όμως ποιες ήταν οι προτιμήσεις του τηλεοπτικού κοινού τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου του 1994, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είχε ανακοινώσει εκείνη την εποχή η AGB. 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 31 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012
Γνωρίζω ότι είναι κάπως σπαστικό να μετράει κανείς μία-μία τις μέρες που περνάνε, αλλά σήμερα η ημέρα ενδείκνυται για ένα μίνι απολογισμό, καθώς ολοκληρώνεται όχι μόνος ο Μάρτιος, αλλά και το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ROLLING IN THE DEEP, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΕΛ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ


Όταν η Αντέλ είχε ξεκινήσει να ηχογραφεί το άλμπουμ της με τίτλο "21" στις αρχές του 2009, βρισκόταν ακόμα στην πρώτη της πραγματική σχέση με ένα μεγαλύτερο άνδρα, το πάθος της για τον οποίο της είχε δημιουργήσει μεγάλη συναισθηματική αναστάτωση το προηγούμενο καλοκαίρι και ευθυνόταν εν μέρει για την ακύρωση της περιοδείας της στις ΗΠΑ. Όπως η ίδια η τραγουδίστρια είχε δηλώσει στο περιοδικό Rollling Stone  το 2011, ήταν μαζί με αυτόν τον άνδρα για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ μοιραζόταν μαζί του το διαμέρισμά της στο Λονδίνο, όποτε η Αντέλ βρισκόταν στη βρετανική πρωτεύουσα.

30 Μαρτίου 2012

ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΤΟ 2011 ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ


Το 2011, ο μέσος άνθρωπος του πλανήτη αφιέρωσε 3 ώρες και 16 λεπτά την ημέρα για να παρακολουθήσει κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, χρόνος αυξημένος κατά 6 λεπτά σε σχέση με το 2010. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη Γαλλία, καθώς οι Γάλλοι παρακολούθησαν τηλεόραση κατά μέσο όρο 15 λεπτά περισσότερο τη χρονιά που μας πέρασε σε σχέση με το 2010. Αντίστοιχα σημαντική αύξηση του μέσου, ημερήσιου χρόνου τηλεθέασης παρατηρήθηκε στην Κίνα (+ 12 λεπτά), στην Ισπανία (+ 5 λεπτά) και στην Ιταλία (+7 λεπτά). 

76ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΒΕΒΑΡΥΜΕΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΕΖΗΣΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ, ΟΠΟΥ ΕΤΡΩΓΕ ΜΟΝΟ ΧΙΟΝΙ!

Ο 76χρονος επιζών Τζέιμς Κλέμοβιτς, άντεξε 10 ημέρες χωρίς τροφή, αν και είναι διαβητικός.

Μετά τον Σουηδό που επέζησε αποκλεισμένος στο αυτοκίνητό του για δύο ολόκληρους μήνες τρώγοντας μόνο χιόνι, ακόμα μία απίστευτη ιστορία που αποδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης ήρθε στο φως, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ. Ο 76χρονος Τζέιμς Κλέμοβιτς από το Κολοράντο, αν και είναι διαβητικός και στο παρελθόν έχει κάνει τριπλό μπάιπας στην καρδιά, κατάφερε να επιζήσει επί δέκα ημέρες στην έρημο του Κολοράντο χωρίς φαγητό παρά μόνο με χιόνι, εν αντιθέσει με τον 75χρονο φίλο του, ο οποίος δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή στην έρημο. 

ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΑΠΟ... ΚΡΕΑΣ;

Μμμ... παγωτό κρεαλίσιους!

Η Νέα Ζηλανδία είναι μια κατεξοχήν γεωργοκτηνοτροφική χώρα, η οικονομία της οποία βασίζεται στην εξαγωγή προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά, ψάρια, ξυλεία και κρέας. Η κυβέρνηση της χώρας έχει συστήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία "Red Meat CombiFoods", που θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε στα ελληνικά ως "τροφές που συνδυάζουν κόκκινο κρέας", σκοπός του οποίου είναι η παραγωγή νέων τροφίμων με βάση το κρέας, που θα επεκτείνουν τις εξαγωγικές προοπτικές για τη νεοζηλανδική οικονομία. Ένα από τα επιτεύγματα που αυτό έχει να παρουσιάσει είναι μεταξύ άλλων και η παρασκευή... παγωτού από επεξεργασία κρέατος, όπως και άλλες υβριδιακές τροφές.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ALBUM CHART: 1 - 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Εξήντα μία εβδομάδες κυκλοφορίας συμπληρώνει το άλμπουμ με τίτλο "21" της Adele, τις τριάντα οκτώ από τις οποίες βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων παγκοσμίως έχοντας καταρρίψει όλα τα ρεκόρ. Η παγκόσμια επιτυχία της ταινίας "The Hunger Games" ("Αγώνες πείνας") συνέβαλε στην επιτυχία και του σάουντρακ το οποίο βρέθηκε στη δεύτερη θέσω από πλευράς πωλήσεων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ SINGLES CHART: 1 - 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Όπως συνέβη και με το αμερικάνικο singles chart της εβδομάδας, έτσι και στο παγκόσμιο singles chart δεν έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή, μόνο κάποιες εσωτερικές μετακινήσεις και καμία νέα είσοδο στο τοπ10. Η πρώτη τριάδα παρέμεινε αμετάβλητη, με το "Somebody That I Used To Know" να κλείνει πέντε εβδομάδες παραμονής στην πρώτη θέση. Εμφανή είναι τα σημάδια κόπωσης για το "Set Fire To The Rain" ύστερα από 43 εβδομάδες, καθώς βρέθηκε μόλις στη δέκατη θέση. Άραγε, δε θα το δούμε στο παγκόσμιο τοπ10 της επόμενης εβδομάδας;

29 Μαρτίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ... ΓΥΜΝΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ!

Ο καλλιτέχνης Stuart Ringhol, ο εμπνευστής μιας τέχνης που είναι πιο κοντά στη φύση

Είναι γνωστό ότι η τέχνη σε όλες της τις μορφές δεν έχει όρια και ο πιο σωστός τρόπος για να την προσεγγίσει κάποιος είναι χωρίς προκαταλήψεις. Ο αυστραλός καλλιτέχνης Stuart Ringholt προχωράει ακόμα παραπέρα αυτόν το συλλογισμό και καλεί το κοινό να απολαύσει τα καλλιτεχνικά του δημιουργήματα χωρίς... ρούχα.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Έξι ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε στις κινηματογραφικές αίθουσες, τέσσερις μυθοπλασίας και δύο ντοκιμαντέρ. Μεταξύ αυτών είναι η γαλλική ταινία "Άθικτοι", η οποία έσπασε τα ταμεία στη Γαλλία και έγινε η δεύτερη πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών στη χώρα αυτή, ενώ σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου προβάλλεται αυτήν την περίοδο. Παγκόσμια πρεμιέρα έχει η ταινία "Η οργή των Τιτάνων", το σίκουελ της ταινίας "Τιτανομαχία" που είδαμε πριν δύο χρόνια. Επίσης, στις αίθουσες βγαίνουν δύο ακόμη ευρωπαϊκές παραγωγές, το "Εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ" και η "Γυναίκα του πέμπτου". Στα ντοκιμαντέρ της εβδομάδες, το ένα είναι ελληνική παραγωγή με θέμα την καθημερινότητα των αστυνομικών που εργάζονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων άμεσης Δράσης της Αττικής, ενώ το δεύτερο αφηγείται την περσινή εξέγερση στην Τυνησία, η οποία άναψε το φυτίλι για σειρά εξεγέρσεων και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο.

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ SINGLES CHART ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012


Χωρίς νέες εισόδους είναι το τοπ10 της εβδομάδας για το αμερικάνικο singles chart, όπως ανακοινώνεται από το Billboard. Έχουμε μικρές εσωτερικές μετακινήσεις, ενώ η πρώτη τριάδα ("We Are Young", "Stronger" και "Glad You Came") παραμένει ακλόνητη για ακόμη μία εβδομάδα.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 29 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2012. Όπως έχει γράψει και ο Πάολο Κοέλιο "Μπορείς να τυφλωθείς, αν βλέπεις όλες τις μέρες ίδιες. Κάθε μέρα είναι διαφορετική, κάθε μέρα φέρνει ένα δικό της θαύμα. Το ζήτημα είναι να δώσεις προσοχή στο θαύμα". Δε νομίζω να υπάρχει καλύτερος τρόπος να προσεγγίζουμε την κάθε μέρα που ξημερώνει, παρά μόνο με ένα χαμόγελο και με διάθεση να κάνουμε θαύματα, γιατί και τα "θαύματα" δεν έρχονται από μόνα τους, θέλουν και λίγη δουλειά από εμάς. 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1960


Όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τη Μελίνα Μερκούρη, αναφέρονται - εκτός των άλλων προσόντων της - στην αυθεντικότητα του χαρακτήρα της. Στις συνεντεύξεις της η ίδια ήταν χείμαρρος, ειλικρινής όσο ελάχιστοι. Ήταν μια γυναίκα που μιλούσε έξω από τα δόντια, χωρίς περιστροφές, χωρίς φόβο για το αν θα προκαλέσει με τα λεγόμενα της. Μια Μελίνα που αγαπούσε τη ζωή με πάθος και το εκδήλωνε με κάθε αφορμή. Αυτή η εικόνα της Μελίνας Μερκούρη αποτυπώθηκε και στη συνέντευξη που είχε δώσει στο γαλλικό περιοδικό "Σινέ Ρεβού" (Ciné Revue) το Δεκέμβριο του 1960, λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα της ταινίας "Ποτέ την Κυριακή" στο εξωτερικό κλέβοντας τις εντυπώσεις. 

28 Μαρτίου 2012

5 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Προκειμένου να μην το βάλει ακόμα και.. ο σκύλος σου στα πόδια από την κακοσμία, διάβασε τι πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις την αναπνοή σου δροσερή και φρέσκια.

Η κακοσμία του στόματος αποτελεί εφιάλτη για πολύ κόσμο που τρέμει στην ιδέα ότι ενδέχεται να ξυπνήσει το πρωί δίπλα στο νέο ή στη νέα του σύντροφο και από το στόμα να βγαίνει μια μυρωδιά ικανή να σκοτώσει ακόμα κι άλογο. Η αιτία του κακού εντοπίζεται σε συγκεκριμένες τροφές, όπως για παράδειγμα στη ζάχαρη ή στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η κατάποση των οποίων οδηγεί τα βακτήρια του στόματος να διασπάσουν τις πρωτεΐνες απελευθερώνοντας θειούχες ενώσεις, οι οποίες ευθύνονται εν τέλει για την κακοσμία. Η λύση δεν είναι φυσικά το να αφαιρέσουμε το γάλα και τα παράγωγά του από το καθημερινό μας διαιτολόγιο, αλλά υπάρχουν άλλα πιο βολικά μέσα καταπολέμησης της κακοσμίας του στόματος. Δείτε 5 από αυτά:

ΕΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΑΠΟ... ΒΟΤΚΑ!

Φαντάζεστε όλο αυτό το νερό να ήταν.. βότκα; Πώς να βουτήξεις μέσα τις ημέρες του καύσωνα! (Το συντριβάνι της φωτογραφίας πάντως βρίσκεται στην Κουάλα Λουμπούρ και δεν έχει σχέση με το συντριβάνι της είδησης)

Ένα πρωτότυπο συντριβάνι, από το οποίο δε θα ρέει νερό αλλά βότκα, πρόκειται να χτιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στην πόλη Μπατούμι της Γεωργίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Rosbalt. Το συντριβάνι θα έχει ύψος 25 μέτρα και θα είναι χτισμένο κατά το ασιατικό στυλ, όπως δηλώνει η Ιρίνα Σερβασίντζε, εκπρόσωπος τύπου της δημοτικής αρχής που συνέλαβε αυτήν την πρωτότυπη ιδέα ως τουριστική ατραξιόν.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΣΤΙΣ 28.3.1969


Σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου 1969, σχεδόν ένα μήνα προτού συμπληρωθούν δύο χρόνια από την εγκαθίδρυση της χούντας των συνταγματαρχών στη χώρα, ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Γιώργος Σεφέρης, από το Λονδίνο όπου βρισκόταν, προέβη σε μια δημόσια δήλωση μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του BBC (με το οποίο συνεργαζόταν από τη δεκαετία του '50,όταν εργαζόταν ως σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στη βρετανική πρωτεύουσα) σπάζοντας τη σιωπή τόσο τη δική του όσο και των υπολοίπων πνευματικών ανθρώπων της χώρας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπάτηση του πιο πολύτιμου αγαθού, ισάξιου με την ίδια τη ζωή, της ελευθερίας. Πρόκειται για μια δήλωση σύντομη κι όμως τόσο μεστή νοήματος, εύστοχη και - δυστυχώς - προφητική, καθώς προείδε το "δράμα του τέλους", το οποίο στην πράξη εκδηλώθηκε με την κυπριακή τραγωδία.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 28 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012.
Στην Τσεχία σήμερα είναι η γιορτή τρων δασκάλων, ως φόρος τιμής στον Γιαν Άμος Κομένιους (Κομένσκι στα τσέχικα), ο οποίος γεννήθηκε κάπου στη Μοραβία σαν σήμερα το 1592 και ο οποίος θεωρείται ο "πατέρας της σύγχρονης εκπαίδευσης". Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιρροή του Κομένιους στο χώρο της εκπαίδευσης θεωρείται αντίστοιχη με εκείνη που άσκησε ο Καρτέσιος στην εξέλιξη της φιλοσοφίας.

Ο ΤΖΑΣΤΙΝ ΜΠΙΜΠΕΡ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ: ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΟΥ


Ο Τζάστιν Μπίμπερ έκλεισε τα 18 του χρόνια πριν από σχεδόν ένα μήνα κι έχει βαλθεί να μας αποδείξει ότι δεν είναι πλέον το χαριτωμένο, μικρό αγόρι που γνωρίσαμε από τα βιντεάκια που ανέβαζε η μητέρα του στο youtube ανοίγοντας το δρόμο για μια παγκόσμια καριέρα. Έχει γίνει άντρας κι επομένως με την πείρα των 18 του χρόνων όσο και της σχέσης του με τη Σελίνα Γκομέζ δίνει συμβουλές στους άλλους άντρες για το πώς θα γίνουν υπέροχοι σύντροφοι.

27 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ TV (19 - 25 ΜΑΡΤΙΟΥ)


Το ενδιαφέρον στο τηλεβαρόμετρο της περασμένης εβδομάδας δεν εστιάζεται τόσο στην κορυφή, όπου ο Λάκης Λαζόπουλος μένει ακλόνητος με το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ", όσο στην ποικιλία των εκπομπών που συνθέτουν το τοπ10. Πολύ καλό ήταν το ξεκίνημα του τάλεντ σόου "Ελλάδα, έχεις ταλέντο" σε μια περίοδο, κατά την οποία τα ψυχαγωγικά, βραδινά σόου αποτελούν είδος προς εξαφάνιση από την ελληνική τηλεόραση. Στη δεκάδα κατάφερε να μπει και το "Πάμε πακέτο" με τη Βίκυ Χατζηβασιλείου, καθώς η ιστορία μιας γυναίκας που ανακάλυψε στο πλατό της εκπομπής ότι ο πραγματικός της πατέρας είναι ζωντανός, καθήλωσε σχεδόν έναν στους τρεις τηλεθεατές την περασμένη Πέμπτη.

ΤΑ 10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ)


Αφού είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση τι είναι αυτό που θέλουν οι γυναίκες, είναι να καιρός να δούμε τι ακριβώς θέλουν και οι άντρες. Αφήνουμε στην άκρη τα αντρικά περιοδικά, πολύ περισσότερο τα γυναικεία που νομίζουν ότι μπορούν να διεισδύσουν στον αντρικό ψυχισμό, και καταπιανόμαστε με την επιστήμη και τα συμπεράσματα της. Ορισμένα από αυτά είναι αναμενόμενα, άλλα εντυπωσιάζουν, ενώ υπάρχουν κι εκείνα που απλά καίνε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Διαβάστε τα και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

ΤΑ 7+1 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ)


Μα, τι θέλουν επιτέλους οι γυναίκες; Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει εκατομμύρια άνδρες στον πλανήτη, αλλά δεν μπορούν να πάρουν μια ικανοποιητική απάντηση, μιας και "της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος", όπως τραγουδούσε το πάλαι ποτέ ο αείμνηστος Στράτος Διονυσίου. Με τη βοήθεια της επιστήμης ωστόσο, σήμερα μπορούμε ίσως να δώσουμε μια απάντηση-λύση στον προαιώνιο αυτό γρίφο. Επιστήμονες ερεύνησαν πτυχές της γυναικείας συμπεριφοράς σε σχέση με διαφορετικούς τύπος ανδρών, η ιστοσελίδα Mademan.com συγκέντρωσε τα συμπεράσματα οκτώ σχετικών ερευνών και εγώ σας τα παρουσιάζω. Δες λοιπόν τι κάνεις λάθος και διόρθωσε το, αν είσαι τόσο απελπισμένος από τη συνεχή απόρριψη. Εξάλλου, έχουν την υπογραφή επιστημόνων και όχι του Κοσμοπόλιταν, ενώ και η πολλή χυλόπιτα, όσο να πει κανείς, κάθεται στραβά στο στομάχι. Αυτά, λοιπόν, είναι τα 7 + 1 πράγματα που θέλουν οι γυναίκες με τη βούλα της επιστήμης:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 27 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012.
Τη σημερινή ημερομηνία έχει καθιερωθεί από το 1961 να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Ο Κάρολος Κουν, ιδρυτής του θεάτρου Τέχνης, από τους σπουδαιότερους φάρους πολιτισμού της χώρας μας είχε σχολιάσει ότι "Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας". Νομίζω, ότι μια βόλτα απόψε στο θέατρο θα ήταν καλή επιλογή για να περάσει κάποιος όμορφα το βράδυ του. Ελπίζω οι θεατρικοί επιχειρηματίες να κάνουν και καμιά καλή τιμή στα εισιτήρια σήμερα, μέρα  που είναι.

26 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ!


Η είδηση που ακολουθεί μπορεί να έρχεται από τη Γαλλία, όμως πιστεύω ότι ενδιαφέρει και τους έλληνες γονείς και δασκάλους. Βλέπετε, στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους γονείς να πιέζουν τα παιδιά να πάνε ακόμα και στο φροντιστήριο για να μάθουν καλύτερα τα μαθήματα του σχολείου. Στη Γαλλία αντίθετα υπάρχει ένα κίνημα διαμαρτυρίας των γονιών κατά των ασκήσεων που βάζουν οι δάσκαλοι στα παιδιά τους για εργασία στο σπίτι και μάλιστα οι γονείς αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά κάνοντας... απεργία. 

"ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΖΟΜΠΙ": Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΜΟΝΟ ΠΑΙΔΙΑ


Μια νέα, μυστηριώδης  ασθένεια παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε κράτη της Κεντρικής Αφρικής και θύματα της είναι μόνο παιδιά. Οι επιστήμονες την έχουν ονομάσει "σύνδρομο του νεύματος" (nodding syndrome), ενώ είναι γνωστή και ως "νόσος των ζόμπι", καθώς οι ασθενείς χάνουν οποιαδήποτε επαφή με το περιβάλλον.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 26 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012. Δεν ξέρω τι γεύση σας άφησε η χτεσινή παρέλαση "κεκλεισμένων των θυρών", σίγουρα πάντως ήταν κάτι που δεν τιμά την πολιτική μας εξουσία, η οποία εμμέσως ομολόγησε την αδυναμία της να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του κράτους ακόμα και μια γιορτινή ημέρα υπό το κράτος του φόβου ενδεχόμενων επεισοδίων. Και βέβαια, ο φόβος ήταν για "επεισόδια" τύπου να μαζευτούν πενήντα άτομα και να βρίζουν την πολιτική ελίτ της χώρας και όχι για το ενδεχόμενο να καεί για ακόμα μια φορά το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας ή για συμπλοκές μεταξύ πολιτών. Αν κάποιος ήθελε να κάψει το κέντρο της Αθήνας, θα μπορούσε να το είχε κάνει άνετα χτες , αφού όλη σχεδόν η αστυνομική δύναμη της πόλης είχε μαζευτεί γύρω από την εξέδρα των επισήμων στην πλατεία Συντάγματος. Από την άλλη πάλι, επεισόδια μπορεί να συμβούν οποτεδήποτε και για οποιαδήποτε αιτία. Δηλαδή, η πολιτική εξουσία παραδέχτηκε εμμέσως ότι αν συμβεί κάτι απρόοπτο, αυθόρμητο και μη οργανωμένο οπουδήποτε στην Αθήνα ή σε άλλο σημείο της χώρας, η ίδια δε θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την τάξη με ήπια μέσα, δηλαδή το αυτονόητο; Αν μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει ας το κάνει, γιατί εγώ αδυνατώ.

25 Μαρτίου 2012

8 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ


Ένας από τους πονοκέφαλους των νέων γονιών είναι το πότε, σε ποια ηλικία, και με ποιο τρόπο θα μάθουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού κάνοντας κάποιες μικροδουλειές στην αρχή, ώστε να αρχίσουν να γίνονται υπεύθυνα άτομα, χωρίς να τα περιμένουν όλα έτοιμα από τη μαμά και τον μπαμπά. Η Τζούντι Άρναλ, μητέρα πέντε παιδιών και συγγραφέας του μπεστ σέλερ "Πειθαρχία χωρίς άγχος: 135 εργαλεία για να μεγαλώσετε παιδιά που να νοιάζονται και να είναι υπεύθυνα χωρίς διαλείμματα, ξύλο, τιμωρία ή δωροδοκία" (Discipline Without Distress: 135 Tools for raising, caring, responsible children without time-out, spanking, punishment or bribery), που δε γνωρίζω αν κυκλοφορεί στη χώρα μας, πιστεύει ότι έχει βρει τη λύση. Όπως υποστηρίζει, μαθαίνοντας τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές γίνονται υπεύθυνα, κάτι που θα τους βοηθήσει πολύ αργότερα, όταν θα μεγαλώσουν και θα φύγουν από την πατρική εστία, ώστε να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ


Ο πρώτος επίσημος εορτασμός της εθνικής επετείου  της 25ης Μαρτίου από το νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος πραγματοποιήθηκε το 1838, ύστερα από την έκδοση του από 15.03.1838 βασιλικού διατάγματος, που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου. Το διάταγμα εκείνο έλεγε τα εξής:

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012: ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ 'Η ΕΘΝΙΚΗΣ ΘΛΙΨΗΣ;

Σήμερα είναι Κυριακή 25 Μαρτίου 2012. Σήμερα η εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ενώ είναι και η επέτειος από το ξέσπασμα της επανάστασης των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1821.
Τη σημερινή ημέρα δε θα ήθελα να αναφερθώ ούτε στο τι γιορτάζεται στον υπόλοιπο κόσμο ούτε στα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής εθνικής εορτής, όπως συνηθίζω σε αυτήν τη στήλη. Την ώρα που γράφω αυτήν την ανάρτηση, παρακολουθώ στην τηλεόραση τη στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Συντάγματος. Είναι η πιο θλιβερή εικόνα εθνικής επετείου που έχω δει τα σχετικά λίγα χρόνια της ζωής μου.