1 Ιουνίου 2019

Πώς στις δημοτικές εκλογές του 1998 στην Πρώτη Σερρών έγινε η πιο επική ανατροπή αποτελέσματος στο δεύτερο γύρο!


Το "κακό" για τους υποψηφίους δημάρχους στην Ελλάδα - αλλά το καλό για τη δημοκρατία - είναι ότι οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται κατά κανόνα σε δύο γύρους, εφόσον δεν καταφέρει κάποιος συνδυασμός να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων από την πρώτη Κυριακή. Στην πιο άβολη θέση βρίσκονται όσοι πλησιάζουν πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία, αλλά δεν την πετυχαίνουν για πολύ μικρό αριθμό ψήφων. Πρέπει να περιμένουν ακόμη μία εβδομάδα για να πανηγυρίσουν τη νίκη τους, η οποία μπορεί να μοιάζει βέβαια, αλλά πάντα ελλοχεύουν εκπλήξεις. Κάτι η ενδεχόμενη μειωμένη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο, κάτι ο συνασπισμός των ψηφοφόρων των υπολοίπων συνδυασμών ή άλλοι αστάθμητοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την απόλυτη ανατροπή, όπως για παράδειγμα συνέβη στο δήμο της Πρώτης του νομού Σερρών τον Οκτώβριο του 1998.

31 Μαΐου 2019

Οι πρώτες εκλογές με ψηφοδέλτιο στην Ελλάδα! Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος ήταν μέλος εφορευτικής επιτροπής και περιέγραψε το "γολγοθά" του

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν παραταξιακά ψηφοδέλτια σε μια εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα ήταν στις δημοτικές εκλογές της 9ης Φεβρουαρίου 1914, με επέκτασή τους σε βουλευτικές εκλογές από την αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου 1926. Πολύ παλιότερα (την περίοδο 1934 – 1864) είχε βέβαια χρησιμοποιηθεί ένα είδος λευκού ψηφοδελτίου, πάνω στο οποίο ο ψηφοφόρος έγραψε το όνομα του υποψηφίου που υποστήριζε, όμως αυτά εγκαταλείφτηκαν γρήγορα λόγω του μεγάλου ποσοστού των αναλφάβητων. Έτσι από το 864 τέθηκε σε ισχύ το πολύ πιο απλό – αν και σαφώς περισσότερο χρονοβόρο – σύστημα με τα σφαιρίδια, οπότε οι εκλογείς περνούσαν μπροστά από την κάλπη  του κάθε υποψηφίου, τον οποίο και άσπριζαν (δηλ. ψήφιζαν) ή μαύριζαν (αποδοκίμαζαν).