25 Ιανουαρίου 2017

Πόσο yolo μπορούμε να είμαστε, όταν φωτογραφιζόμαστε σ' ένα μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη του Ολοκαυτώματος; Η απάντηση ενός Ισραηλινού καλλιτέχνη [εικόνες]


Yolocaust ονομάζεται η πρωτοβουλία του Ισραηλινού σατιρικού καλλιτέχνη και συγγραφέα Σαχάκ Σαπίρα, ο οποίος επιχειρεί να μας προβληματίσει σε σχέση μ' ένα θέμα, που μπορεί να μην είναι κρίσιμο για την καθημερινότητά μας, όμως συνδέεται στενότατα με την ιστορική μνήμη, η οποία είναι κρίσιμη προϋπόθεση, ώστε να μην επαναλάβει η ανθρωπότητα τα λάθη και τις τραγωδίες του παρελθόντος, όπως ήταν το φρικτό έγκλημα του ολοκαυτώματος.

23 Ιανουαρίου 2017

Η περιγραφή ενός γάμου (με κακό τέλος) μεταξύ δύο ανδρών στη Ρώμη το 16ο αιώνα

Μέχρι το 1563, στη δυτική Ευρώπη οι γαμήλιες τελετές ήταν μια περισσότερο αστική παρά εκκλησιαστική υπόθεση. Αρκούσε η ελεύθερη ανταλλαγή όρκων μεταξύ των δύο συζύγων και η υπογραφή ενός συμβολαίου μεταβίβασης περιουσίας (από τη νύφη στο γαμπρό) ενώπιον του συμβολαιογράφου. Ωστόσο, το 1563, η Σύνοδος του Τρέντο, η οποία συγκλήθηκε το 1545 με σκοπό να ανασυγκροτήσει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, το κύρος της οποίας βρισκόταν υπό αμφισβήτηση (Θρησκευτική Μεταρρύθμιση), ανάμεσα στ' άλλα αποφάσισε ότι οι γάμοι θα έπρεπε πλέον να τελούν αποκλειστικά σ' έναν ιερό ναό από εξουσιοδοτημένο ιερέα με την παρουσία μαρτύρων και με την τήρηση κανόνων δημοσιότητας. 

22 Ιανουαρίου 2017

Η Τζένιφερ έπεσε θύμα cyber bulling εξαιτίας μιας άτυχης στιγμής, που έγινε διαδυκτιακό meme. Αυτή είναι η απάντηση και το μήνυμά της σε όλους μας


H Jennifer Knapp Wilkinson έγινε διάσημη, όταν μια φωτογραφία της να πέφτει από το αμαξίδιό της μέσα στο σουπερμάρκετ (είναι η φωτογραφία που βλέπετε πιο πάνω) έγινε viral και στη συνέχεια δημοφιλές ιντερνετικό meme, συνοδευόμενο από χλευαστικά σχόλια, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπονοούσαν (και στοχοποιούσαν) το σωματικός της βάρος. Η γυναίκα αυτή πάσχει από παχυσαρκία, που είναι, όπως η ίδια παραδέχεται, αποτέλεσμα ψυχικών διαταραχών (κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες και διαταραχή προσωπικότητας) σε συνδυασμό μ' ένα σοβαρό και σπάνιο πρόβλημα στη σπονδυλική της στήλη, από μια παραλλαγή του οποίου έπασχαν και οι δυο γονείς της, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να το κληρονομήσουν και τα παιδιά της. Επί χρόνια η φωτογραφία της κάνει το γύρο του διαδικτύου, πάντα με παραλλαγές αφόρητα κοροϊδευτικών σχολίων, τα οποία φυσικά έχει διαβάσει πολλές φορές και η ίδια. Πριν μερικές εβδομάδες, η Τζένιφερ βρήκε το θάρρος και απαντώντας σε μια ερώτηση για τα δικά της 15 λεπτά δημοσιότητας (στην ιστοσελίδα Quora), όχι απλά έδωσε την εξήγηση του τι πραγματικά συνέβη τη στιγμή εκείνη του ατυχούς περιστατικού της φωτογραφίας, αλλά περνάει και το δικό της έντονο μήνυμα κατά του διαδικτυακού μπούλινγκ, του οποίου η ίδια έχει υπάρξει θύμα.