11 Ιουνίου 2016

Η αναβίωση της άμεσης δημοκρατίας σε ελβετικά καντόνια μέσω των Landsgemeinde

Άμεση Δημοκρατία στο ελβετικό καντόνι Γκλάρους. Πηγή: www.pictures-switzerland.com

Η σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ένας θεσμός αντιπροσωπευτικός, που ελάχιστη σχέση με την άμεση δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας. Οι λόγοι αυτής της διαφοροποίησης είναι κατανοητοί: τα σημερινά κράτη δεν έχουν καμία σχέση με τις πόλεις κράτη της αρχαίας Ελλάδας, αλλά η έκταση, ο πληθυσμός τους, όπως και η διεύρυνση των πληθυσμιακών ομάδων με κατοχυρωμένα πολιτικά δικαιώματα καθιστούν πρακτικά ανέφικτη τη μίμηση των προτύπων της αθηναϊκής δημοκρατίας του "χρυσού αιώνα". Γιατί καλά τα λέγαν οι αρχαίοι Αθηναίοι, όμως μην ξεχνάμε ότι ο πληθυσμός τους δεν ανερχόταν σε εκατομμύρια, ενώ πολιτικά δικαιώματα δεν είχαν οι γυναίκες ούτε οι δούλοι, δηλαδή μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Ωστόσο, υπάρχουν και σήμερα περιοχές όπου η άμεση δημοκρατία δεν αποτελεί απλά μια υποσημείωση των βιβλίων ιστορίας, αλλά αποτελεί επίσημη πολιτική πρακτική για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. 

10 Ιουνίου 2016

Πώς η παροχή οικονομικών κινήτρων έδωσε στους Ιάπωνες κίνητρο ν' αποκτούν παιδιά

Η υπογεννητικότητα αποτελεί μάστιγα για την Ιαπωνία, ώστε το 2012 Ιάπωνες ερευνητές εκτιμούσαν ότι αν συνεχιζόταν η πτωτική τάση, το 3011 θα γεννιόταν ο τελευταίος Ιάπωνας. Φαίνεται πάντως ότι τα τελευταία χρόνια η τάση αυτή μάλλον ανακόπτεται - προσωρινά ή όχι θα δείξει το μέλλον - έστω και σε μικρή έκταση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας, το 2015 ο δείκτης γονιμότητας κυμάνθηκε στο 1.46, ένα σαφώς μικρό ποσοστό (πολύ μακριά από το ασφαλές όριο του 2% από το οποίο η Ιαπωνία άρχισε ν' απομακρύνεται από τα μέσα της δεκαετίας του '70), όμως ελαφρά αυξημένο σε σχέση με το 1.42 του 2014 και αισθητά ψηλότερα σε σχέση με το χαμηλότερο όλων των εποχών το 2005. Πώς όμως μπορεί να εξηγηθεί αυτή η αναστροφή της τάσης; 

8 Ιουνίου 2016

Δύο φωτογραφίες του 1920 που δείχνουν από ψηλά την Αθήνα της εποχής εκείνης

Η Αθήνα άλλαξε πολλές φορές πρόσωπο από την εποχή της ίδρυσης του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Στην αρχή ήταν ένα μικρό, παρατημένο χωριό, το οποίο σταδιακά μετατράπηκε σε μεγαλούπολη πολλών δεκάδων χιλιάδων και στη συνέχεια εκατομμυρίων κατοίκων. Όσο ο πληθυσμός αυξανόταν, τόσο μεγάλωνε η ανάγκη στέγασης, αλλά και οι απαιτήσεις των ανθρώπων, που δεν αρκούνταν να νοικιάζουν απλά ένα δωμάτιο σε κάποια συνοικιακή μονοκατοικία. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι πολυκατοικίες, θεμελιωμένες στα μπάζα των κεραμιδόσπιτων. Το 1920 η εικόνα της Αθήνας δεν είχε ακόμα αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό (αλλά οι μεγάλες αλλαγές θα έρχονταν σταδιακά από τη δεκαετία του '30 και μετά), όπως μαρτυρούν δύο φωτογραφίες που χρονολογούνται την εποχή εκείνη και οι οποίες καταγράφουν ένα τμήμα της πόλης από ψηλά. Να σημειωθεί μόνο ότι το παιδάκι της δεύτερης φωτογραφίας κατευθύνεται στην περιοχή του Ελαιώνα, που φυσικά εκείνη την εποχή δεν είχε καμία σχέση ούτε καν προϊδέαζε για τη σημερινή του εικόνα.

6 Ιουνίου 2016

Η συνήθεια των Σκανδιναβών να κοιμίζουν τα μωρά τους σε θερμοκρασίες γύρω ή και κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου

Μια παράξενη εικόνα σόκαρε πρόσφατα παρουσιάστρια από την Αυστραλία, που επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ, ώστε έκπληκτη μοιράστηκε μια σχετική φωτογραφία στο Instagram: Ένα καρότσι με το μωρό μέσα σ' αυτό να κοιμάται του καλού καιρού... έξω από ένα καφέ της πόλης. Και δεν ήταν το μοναδικό μωρό που απολάμβανε αυτόν τον ιδιαίτερο ύπνο, αλλά ήταν απλά ένα από τα πολλά.

5 Ιουνίου 2016

Explorer, Firefox ή Chrome; Πώς η επιλογή του web browser αποτελεί ένδειξη αν ένας υπάλληλος θα πετύχει στη δουλειά του ή όχι

Αν και μόλις 34 ετών, ο Άνταμ Γκραντ έχει ξεχωρίσει ως ένας από τους 25 γκουρού του μάνατζμεντ με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, αλλά κι ένας από τους 40 καλύτερους καθηγητές ηλικίας κάτω των 40 ετών σε θέματα επιχειρήσεων, ενώ επί μια πενταετία αναδεικνύεται ο καλύτερος καθηγητής του πανεπιστημίου Γουάρτον της Πενσιλβάνια, όπου διδάσκει. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, που έγιναν μπεστ σέλερ, ενώ στις σελίδες ενός πρόσφατου βιβλίου του με τίτλο "Originals: How Non-Conformists Move the World" (εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2016), ο Γκραντ αναφέρει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μιας έρευνας, που συσχετίζει μια απλή δραστηριότητα, όπως είναι η επιλογή web browser στον υπολογιστή, με τις προοπτικές οικονομικής επιτυχίας ενός ανθρώπου.