18 Ιανουαρίου 2014

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 19 - 25 Ιανουαρίου 2014


Για δεύτερη εβδομάδα το "Timber" άντεξε στην κορυφή του παγκόσμιου τσαρτ, ενώ σοβαρή υποψηφιότητα να το διαδεχθεί έβαλε το "Happy" του Φάρελ Ουίλιαμς, ο οποίος φαίνεται ότι ήδη από το 2013 έχει βρει το μυστικό της επιτυχίας και συνεχίζει σταθερά. Επανήλθε στην εικοσάδα το "Talk Dirty" του Τζέισον Ντερούλο, ενώ η μοναδική νέα είσοδος ανήκει στην Νεοζηλανδή τραγουδίστρια Λούρντε, που αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες μουσικές εκπλήξεις της περασμένης χρονιάς. Η Λούρντε κάνει διπλά αισθητή την παρουσία της, καθώς εκτός από το ιδιαίτερο "Royals", που βρίσκεται στη θέση νούμερο 6, στο νούμερο 18 βρέθηκε το "Team", που στιχουργικά κινείται στο ίδιο πνεύμα με το "Royals" - "ζούμε σε πόλεις που κανείς δεν ξέρει... βαρέθηκα αυτούς με τα χρυσά δόντια" κλπ. Το "Royals" ήταν πρωτότυπο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα, αλλά... όλα τα τραγούδια της κοπελιάς επαναλαμβάνουν μονότονα το ίδιο ακριβώς πράγμα;

Το νορβηγικό box office του 2013


Πάνω από 11.4 εκατομμύρια εισιτήρια κόπηκαν στη Νορβηγία των 5 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2013, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τελικό αριθμό που θα προσεγγίζει τα 11.7 εκατομμύρια, αν προσμετρηθούν και τα στοιχεία ως το τέλος της χρονιάς. Πολύ καλά τα πήγαν για μια ακόμη χρονιά οι νορβηγικές ταινίες, που απέσπασαν το 23% των εισπράξεων, ενώ ξεχώρισαν κυρίως οι ταινίες για όλη την οικογένεια. 

"Mees Kees": μια από τις καλύτερες οικογενειακές ταινίες των τελευταίων χρόνων. Καιι η απορία: Γιατί δεν γυρίζονται αντίστοιχες ταινίες στον ελληνικό κινηματογράφο;


Παρακολούθησα πρόσφατα μια ολλανδική ταινία με τίτλο "Mees Kees". Την απόλαυσα, αν και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά δημοτικού και τους γονείς τους, κυρίως επειδή κατάφερε να με κάνει να περάσω καλά και πάνω απ' όλα να νιώσω χαλαρά, χωρίς εντυπωσιασμούς. Όταν, όμως, τελείωσε η ταινία, ομολογώ ότι προβληματίστηκα, κάνοντας σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα, όπου οι "family movies", δηλαδή οι ταινίες με ήρωες παιδιά, που απευθύνονται σ' όλη την οικογένεια, όχι απλά αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα, αλλά δεν είναι ούτε καν αυτό. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν καν, ούτε για δείγμα.

17 Ιανουαρίου 2014

Ποιους ευχαριστούν συνήθως οι μεγάλοι κερδισμένοι των Όσκαρ;

Οι λόγοι που εκφωνούνται στα Όσκαρ, κυρίως από τους ηθοποιούς που κερδίζουν βραβείο ερμηνείας, θεωρούνται λίγο-πολύ κλισέ. Ξεκινούν ευχαριστώντας τους πάντες, από την οικογένειά τους μέχρι τον πρώην συμμαθητή που είχαν ξεχάσει για χρόνια, μέχρι που κέρδισαν το χρυσό αγαλαματίδιο και έπαθαν έκλαμψη, ενώ κάποιοι θα πουν ένα αστειάκι - άλλοτε πετυχημένο, άλλοτε κρύο - και άλλοι θα δακρύσουν, κατασυγκινημένοι για την τιμή που τους έχει γίνει. Κατά πόσο ισχύει αυτή η εικόνα, που έχουμε σχηματίσει για τις σύντομες ομιλίες των ηθοποιών στα Όσκαρ; Μήπως είναι λίγο υπερβολική; Η Βάση Δεδομένων των Ευχαριστήριων Λόγων στα Βραβεία Όσκαρ (Academy Award Acceptance Speech Database) ανέλυσε λέξη προς λέξη ό,τι έχει ειπωθεί μέχρι σήμερα στις τελετές απονομής - 1.329 ομιλίες σε 85 βραδιές Όσκαρ - και έχει καταλήξει σε ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά.

Το χρονολόγιο της καταστροφής του πλανήτη τα επόμενα χιλιάδες χρόνια


Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα παρουσιάζει το bbc.com/future σχετικά με το τι θα συμβεί τα επόμενα χιλιάδες και εκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη μας και το σύμπαν, μέχρι που το τελευταίο θα κλείσει τον κύκλο του. Τα στοιχεία βασίζονται σε έρευνες και υποθέσεις διαφόρων επιστημόνων και φυσικά της NASA, αλλά δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε κατά πόσο θα επαληθευτούν, αφού θα γίνουν ύστερα από πολλούς, πολλούς αιώνες. Αν όμως έχετε την αγωνία ή την περιέργεια, να τι θα συμβεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις:

Τα ελληνικά φορέματα που γοήτευσαν τους Νεοϋορκέζους το Δεκέμβριο του 1939 [ασπρόμαυρες εικόνες]

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 1939, με αφορμή την Παγκόσμια Έκθεση που διοργανωνόταν στη Νέα Υόρκη, στο ξενοδοχείο St. Regis, πραγματοποιήθηκε επίδειξη 39 φορεμάτων, που είχε σχεδιάσει ο νεαρός - τότε - σχεδιαστής μόδας Γιάννης Ευαγγελίδης, ο οποίος είχε αντλήσει την έμπνευσή του από παραδοσιακές ενδυμασίες. 

Το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας των Κυριών, της πρώτης ελληνικής, γυναικείας εφημερίδας


Πολλά χρόνια προτού καθιερωθεί η 8η Μαρτίου ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τη συγκεκριμένη ημερομηνία του 1887 (π.η.), εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της πρώτης ελληνικής, γυναικείας εφημερίδας. Ήταν η "Εφημερίς των Κυριών" με διευθύντρια την Καλλιρρόη Παρρέν. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η εφημερίδα θα εκδιδόταν ανά δεκαπενθήμερο, τελικά κυκλοφορούσε κάθε εβδομάδα μέχρι το 1907, στη συνέχεια η έκδοση της περιορίστηκε σε δύο φορές τη μήνα, ενώ αργότερα η εφημερίδα έγινε μηνιαία, αν και με πολύ περισσότερη ύλη, ενώ το τελευταίο φύλο εκδόθηκε το Νοέμβριο του 1917.

16 Ιανουαρίου 2014

Πώς το κατακόκκινο κοστούμι του Μέσι στην απονομή της Χρυσής Μπάλας σατιρίστικε ανελέητα από τους Ισπανούς στο διαδίκτυο (5 φωτογραφίες)


Μπορεί ο Λεονάρντο Μέσι να είναι ο αγαπημένος της κερκίδας, όμως οι στυλιστικές του επιλογές δεν φημίζονται για την κομψότητά τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως σε ό,τι αφορά το ντύσιμο, ο μεγαλύτερος του αντίπαλος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται πολύ πιο μπροστά. Και μπορεί ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής να έθεσε πλέον σε αμφισβήτηση την αγωνιστική υπεροχή του Μέσι, κερδίζοντας τη Χρυσή Μπάλα για το 2013, ωστόσο ο Αργεντίνος είναι δύσκολο να ξεπεράσει το στυλ του Ρονάλντο. Η εμφάνιση του Μέσι στην τελετή απονομής της Χρυσής Μπάλας, όπου παρευρέθηκε φορώντας ένα κουστούμι χρώματος κόκκινο βουργουνδίας, που έβγαζε μάτι, πολυσυζητήθηκε στην Ισπανία, ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν και οι πρώτες σατιρικές φωτογραφίες, με τη βοήθεια του φωτομοντάζ. Πάρτε μια ιδέα:

Το μεγάλο στήθος εμποδίζει τις καλές επιδόσεις στο τένις;

Wikipedia

Το 2013 ήταν η καλύτερη χρονιά για την 22χρονη, Ρουμάνα τενίστρια Σιμόνα Χάλεπ, η οποία κατατάχθηκε στην 11η θέση των κορυφαίων τενιστριών του πλανήτη, έχοντας κερδίσει τους περισσότερους τίτλους από κάθε άλλη αθλήτρια, πέραν της Σερένα Ουίλιαμς. Και να φανταστείτε ότι η Χάλεπ προπονείται μόνη της, χωρίς κόουτς. Το μυστικό της επιτυχίας της; Η εγχείρηση σμίκρνυσης του στήθους της, στην οποία υποβλήθηκε το 2009. 

15 Ιανουαρίου 2014

Επιστήμονας δίνει συμβουλές για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου

από την καταστροφή της Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945

Μπορεί στο άμεσο μέλλον να μην προβλέπεται να γίνει πυρηνικός πόλεμος, όμως, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, "φύλαγε τα ρούχα σου για να 'χεις τα μισά". Δεν γνωρίζω αν αντίστοιχη παροιμία υπάρχει και στην αγγλική γλώσσα, πάντως ο Μάικλ Ντίλον, καθηγητής του Lawrence Livermore National Laboratory της Καλιφόρνια, έψαξε και δημιούργησε έναν μαθηματικό τύπο, που συμβουλεύει πώς πρέπει να κινηθούμε μετά από ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση, αν βρισκόμαστε σε αναζήτηση καταφυγίου.

Θα μπορούμε να εκτυπώνουμε τα ζυμαρικά που θα φάμε σε όποιο σχήμα θέλουμε;


Θα μπορούσε ο 3D εκτυπωτής ν' αποτελεί μια από τις πλέον επαναστατικές εφευρέσεις των τελευταίων ετών, αντάξια του ίντερνετ; Καθημερινά δημοσιεύονται διάφορες ιδέες για αντικείμενα που θα μπορούσαμε να εκτυπώσουμε από ένα τέτοιο μηχάνημα και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινότητά μας. Τι θα λέγατε, όμως, αν είχαμε τη δυνατότητα να εκτυπώναμε ακόμη και το φαγητό μας;

Το πιο επικίνδυνο μονοπάτι στον κόσμο, που βρίσκεται στο χείλος του πιο απόκρημνου βουνού (βίντεο + φωτογραφίες)


Αν είσαι από εκείνους που σου αρέσουν οι επικίνδυνοι τουριστικοί προορισμοί, δεν έχεις παρά να ταξιδέψεις μέχρι την Κίνα και να ζήσεις από κοντά την ακραία εμπειρία της περιήγησης στο απόκρημνο μονοπάτι Chang Kong, που βρίσκεται στην άκρη του όρους Χουασάν, που θεωρείται "το πιο απόκρημνο βουνό κάτω από τον ουρανό". 

14 Ιανουαρίου 2014

Η Αθήνα στα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος μέσα στο 2014 σύμφωνα με τους New York Times


Μια λίστα με τα 52 μέρη του πλανήτη, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί κάποιος μέσα στο 2014 δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα New York Times. Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ένα άρωμα Ελλάδας, αφού η χώρα μας αποτελεί έναν σταθερά δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Ωστόσο, έκπληξη αποτελεί η επιλογή της εφημερίδας να μην περιλάβει στη λίστα κάποιο νησί, αλλά την Αθήνα. Η πρωτεύουσα, που τα τελευταία χρόνια είχε μπει στη "μαύρη λίστα" των τουριστικών πρακτορείων λόγω της έντασης με τις συχνές διαδηλώσεις και τα επεισόδια, φαίνεται ότι ξαναπαίρνει τα πάνω της και αποτελεί τουριστική πρόταση. 

Ακούστε ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι του Τζόνι Κας

Wikipedia

Δέκα χρόνια, έξι μήνες και δεκατρείς μέρες μετά το θάνατό του, στις 25 του ερχόμενου Μαρτίου, θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ακυκλοφόρητο μέχρι σήμερα άλμπουμ του σπουδαίου τραγουδιστή της κάντρι μουσικής, Τζόνι Κας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ένας από τους μουσικούς του 20ου αιώνα, που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1980, λίγο προτού η εταιρία Columbia διακόψει το συμβόλαιο της με τον τραγουδιστή, η καριέρα του οποίου είχε αρχίσει να σημειώνει κάμψη εκείνη την περίοδο. Κάπου στα ράφια της εταιρίας ήταν χαμένο το συγκεκριμένο άλμπουμ, το οποίο ανακάλυψε μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες ο γιος του, Τζον Κάρτερ Κας.

Το λάθος των δημοσιογράφων και η Χρυσή Αυγή

Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος - είτε πρόκειται για δημοσιογράφο είτε για πολιτικό είτε και για τον οποιονδήποτε πολίτη - να πείσει το κοινό του, είναι το να γνωρίζει πολύ καλά γιατί μπορεί κάποιος που βρίσκεται απέναντί του, να έχει σχηματισμένη μια τελείως διαφορετική άποψη. Με άλλα λόγια, να μην είναι αυτάρεσκος και να μη θεωρεί ότι το σύμπαν κινείται γύρω από τον ίδιο και μόνο. Όταν αυτό λείπει, αρχίζουν τα προβλήματα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον τρόπο με τον οποίο τα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν τη Χρυσή Αυγή.

13 Ιανουαρίου 2014

Τελικά, υπάρχει καλή και κακή βία;

Μια φράση που ακούμε συχνά στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές τα τελευταία χρόνια, ώστε εν τέλει να έχει καταντήσει περισσότερο μια φράση κλισέ, που αναπαράγεται αυτόματα με την πρώτη αφορμή, είναι και η παραδοχή ότι "Δεν υπάρχει καλή και κακή βία". Προφανώς, σε μια οργανωμένη κοινωνία, η οποία διέπεται από ισχυρό νομικό πλαίσιο, βάσει ακριβώς των θεσπισμένων κανόνων, κάθε μορφής βίας αποδοκιμάζεται, μιας και σε τελική ανάλυση, βία δεν είναι τίποτε άλλο από την παραβίαση των κανόνων δικαίου, δηλαδή κάθε αντικοινωνική συμπεριφορά που έχει κριθεί από το νομοθέτη ως άξια τιμωρίας. Φτάνει, όμως, αυτό;

Ιστορικές ομιλίες: Ο Ιωάννης Κωλέττης και η Μεγάλη Ιδέα

Wikipedia

Καμία άλλη θεωρία δεν κυριάρχησε τόσο καταλυτικά στο εσωτερικό της χώρες κατά τις πρώτες δεκαετίες του ελληνικού κράτους, όσο η "Μεγάλη Ιδέα" με τα θετικά και αρνητικά της στοιχεία - αποτέλεσε την ώθηση για τον υπερδιπλασιασμό της επικράτειας από τη μια, αλλά και καθήλωσε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αφού οι λαϊκιστές πολιτικοί πόνταραν στη διέγερση των αλύτρωτων παθών του έθνους. Ημερομηνία γέννησης της ιδεολογίας της "Μεγάλης Ιδέας" θεωρείται η 14η Ιανουαρίου 1844 (π.η.), όταν ο Ιωάννης Κωλέττης, που λίγους μήνες αργότερα θα γινόταν ο πρώτος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της χώρας, εκφώνησε μια ομιλία, που είχε μεγάλη απήχηση, παρόλο που .

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές κατά του κρυολογήματος;


Λίγο συνάχι, πονόλαιμος, το θερμόμετρο δείχνει 37.7 και οι μαμάδες έχουν έτοιμη τη λύση: κοτόσουπα. Άλλα ποιος αντέχει να τρώει κοτόσουπα δυο - τουλάχιστον - φορές τη μέρα μέχρι να πέσει ο πυρετός; Η όρεξη μπορεί πρακτικά να κόβεται, όμως υπάρχουν κι άλλες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε, όταν βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση ενός μίνι κρυολογήματος, με τα ίδια ή και ακόμη πιο ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας.

Μπορεί αυτό το κράνος να καταπολεμήσει την τριχόπτωση;

πηγή: igrowlaser.com/

Γενικά, τα καπέλα και τα κράνη θεωρούνται ότι μάλλον ενισχύουν την τριχόπτωση στους άνδρες, ωστόσο υπάρχει ένα κράνος, που υπόσχεται το ακριβώς αντίθετο: την καταπολέμηση της φαλάκρας. Πρόκειται για ένα νέο προϊόν, που παρουσιάστηκε στο International Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας (7-10 Ιανουαρίου 2014) και υπόσχεται ν' αλλάξει τις ζωές πολλών ανδρών. Αν θα τα καταφέρει, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

12 Ιανουαρίου 2014

Η τρυφερή φωτογραφία που έκανε έναν πατέρα στόχο αρνητικών σχολίων στα social media - Όταν τα στερεότυπα θριαμβεύουν και οι haters κάνουν πάρτι στο ίντερνετ

πηγή: daddydoinwork.com/dreamin/

Πόσο παράξενη σας φαίνεται μια φωτογραφία, όπου ένας άνδρας χτενίζει τα μαλλιά της μιας κόρης του, ενώ προσέχει και τη μικρότερή του; Και πόσο σας επηρεάζει το γεγονός ότι ο άνδρας αυτός είναι μαύρος; Η επιβίωση των κάθε είδους στερεοτύπων - φύλου και φυλής - στη σημερινή εποχή, αλλά και η τάση των ανθρώπων να σχολιάζουν αρνητικά κάθε τι που βλέπουν στο ίντερνετ, στα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα, επειδή τους φαίνεται παράξενο, αναδεικνύονται από την ιστορία του Ντογίν Ρίτσαρντς, ενός μπαμπά που μένει στο σπίτι για να μεγαλώσει τις κόρες του και ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά στη δίνη κριτικής από αγνώστους, οι οποίοι ενοχλήθηκαν από μια αθώα φωτογραφία, αυτήν που βλέπετε πιο πάνω.

Πώς περνούν τα σαββατοκύριακά τους οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι.


Τα σαββατοκύριακα είναι το διήμερο της χαλάρωσης και της φόρτωσης των βιολογικών μας μπαταριών, μια αφορμή ν' αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και στ' αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σπαταλήσουμε το χρόνο μας κοιτώντας το ταβάνι, βουλιάζοντας στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση ή χουχουλιάζοντας κάτω από τα σκεπάσματα. Ένας πραγματικά ευτυχισμένος και πετυχημένος άνθρωπος δεν θα περνούσε τόσο τεμπέλικα τα σαββατοκύριακά του, αλλά θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την κάθε στιγμή δημιουργικά, δημιουργικά και με πρόγραμμα. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει η Laura Vanderkam, που συστήνεται ως ειδικός διαχείρισης χρόνου, στο νέο της βιβλίο με τίτλο "What the Most Successful People Do on the Weekend". Η αυστραλιανή ιστοσελίδα BusinessInsider παραθέτει ορισμένα από τα παραδείγματα της Βάντερκαμ, που ίσως σας βοηθήσουν να περάσετε πιο ευχάριστα τα σ/κ σας.