21 Δεκεμβρίου 2013

Τι πιστεύει ένας γκρινιάρης άνθρωπος για τα Χριστούγεννα;

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη των παιδιών. Για κάποιους ενήλικες, όμως, η εορταστική ατμόσφαιρα δεν έχει την παραμικρή ευεργετική επίδραση στη συνήθη κακοκεφιά τους. Είναι οι γνωστοί "γρουσούζηδες", κάποιοι στριφνοί τύποι, οι οποίοι δεν ικανοποιούνται με τίποτε, αλλά βρίσκουν συνεχώς αφορμή να γκρινιάξουν για όλους και για όλα. Το ένα τους βρωμάει, το άλλο τους ξυνίζει, το παράλλο τους ενοχλεί την αισθητική και γενικά έχουν σκοπό της ζωής τους να παρασύρουν τους πάντες στη μιζέρια τους. Ή μήπως είναι απλά γκρινιάρηδες από συνήθεια;

ΕΓΙΝΕ / ΓΡΑΦΤΗΚΕ σαν σήμερα 21 Δεκεμβρίου...

20 Δεκεμβρίου 2013

Η ανοικτή επιστολή ενός ανθρώπου που δραπέτευσε από ένα στρατόπεδο εργασίας της Βορείου Κορέας


Η Βόρειος Κορέα μπορεί να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε τ' αυτά και τα μάτια μας, στις καταγγελίες για τα όσα εξωφρενικά γίνονται στη χώρα αυτή. Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο Shin Dong-hyuk, ο μοναδικός άνθρωπος που γεννήθηκε στη Βόρειο Κορέα και κατάφερε να δραπετεύσει σώος από κάποιο από τα στρατόπεδα εργασίας της χώρας, προς τον πρώην μπασκετμπολίστα Ντένις Ρόντμαν, τον "φιλαράκο" του Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, μέσω της εφημερίδας Washington Post. Ο Shin Dong-hyuk καλεί τον Ρόντμαν να μάθει την αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στα απάνθρωπα στρατόπεδα εργασίας της Βόρειας Κορέας και αντί να χαριεντίζεται απλά με τον δικτάτορα να γίνει ένας πραγματικός φίλος του βορειοκορεατικού λαού. Στην ουσία αποδέκτες της επιστολής δεν είναι μόνο ο Ρόντμαν, αλλά όλοι μας, μια αφορμή να ενδιαφερθούμε περισσότερο για το δράμα ενός λαού, η μοίρα του οποίου αγνοείται εδώ και δεκαετίας. Ακολουθεί ένα σημαντικό τμήμα αυτής της επιστολής:

Η νεαρή κοπέλα που πέθανε ύστερα από 30 ώρες συνεχούς δουλειάς

Twitter (mitdoq)

Ζούμε για να εργαζόμαστε ή εργαζόμαστε για να ζούμε; Προσωπικά, θα απαντούσα το δεύτερο και φαντάζομαι ότι θα συμφωνούσατε και οι περισσότεροι. Άλλωστε, τι νόημα έχει να χάνουμε κάθε μορφή προσωπικής ζωής, απλά και μόνο για να μεγαλώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα κέρδη του εργοδότη μας;  Όταν χάνεται το μέτρο, η ζωή χάνει το νόημα της και πολλές φορές χάνεται και ως υπόσταση, όπως στην περίπτωση της 27χρονης Μίτα (το κανονικό όνομα της, Πραντνύα Παραμίτα) από την Ινδονησία, η οποία έχασε την ζωή της εξ αιτίας της υπερκόπωσης που υπέστη ύστερα από τουλάχιστον 30 συνεχόμενες ώρες εργασίας.

Η 66χρονη ηθοποιός της σειράς "Ατίθασα Νιάτα" που εργάζεται και ως.. αεροσυνοδός!


Στις 2 Νοεμβρίου 2013 έσβησε 66 κεράκια. Εργάζεται αδιάλειπτα στην αμερικανική τηλεόραση από το 1982 συμμετέχοντας στη δημοφιλή σαπουνόπερα "Ατίθασα Νιάτα" και μάλιστα έχοντας σταθερό συμβόλαιο με την εταιρία παραγωγής, όμως έχει κι ένα δεύτερο επάγγελμα ως... αεροσυνοδός. Και απορεί κανείς: Μα, καλά... στην Αμερική, οι αεροσυνοδοί πότε βγαίνουν στη σύνταξη; Ή μήπως τελικά οι Αμερικανοί δεν είναι τόσο ρηχοί, όσο τους θεωρούμε σε θέματα εξωτερικής εμφάνισης, αλλά είναι σε θέση να εκτιμήσουν τη γυναικεία ομορφιά ακόμη και μετά τα 60;

Άνθρωποι που έκαναν το όνομά τους επάγγελμα! (11 φωτογραφίες)


Θα μπορούσε το επίθετο μας να επηρεάσει τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό; Όχι απαραίτητα και σίγουρα όχι συνειδητά. Υπάρχουν όμως κάποιες καταπληκτικές συμπτώσεις, που σκέφτεσαι ότι πράγματι αυτός ή αυτή ήταν σχεδόν πλασμένοι για να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά, όχι λόγω ικανοτήτων, αλλά απλά και μόνο λόγω.. ονόματος. 

19 Δεκεμβρίου 2013

ΕΓΙΝΕ / ΓΡΑΦΤΗΚΕ σαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου...


Αυτό θα πει γκαντεμιά! Μια Γαλλίδα έπαιξε τα σωστά νούμερα στο λάθος δελτίο και τώρα χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο!


Θα μπορούσε να της έχει τύχει το πιο ανέλπιστο χριστουγεννιάτικο δώρο αξίας... 16 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, μια παρασπονδία λόγω απληστίας σε μια συνήθεια ετών άφησε μια Γαλλίδα στα κρύα του λουτρού επιβεβαιώνοντας την παροιμία "Όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα" - έστω κι αν στην προκειμένη περίπτωση τα "λίγα" ήταν κάτι εκατομμυριάκια.

18 Δεκεμβρίου 2013

Έρευνα υποστηρίζει ότι ένα μήλο την ημέρα μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές


Την παροιμία "Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα", την ξέρουμε όλοι. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμφωνούν και επαυξάνουν υποστηρίζοντας ότι ένα μήλο την ημέρα μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στη χριστουγεννιάτικη έκδοση της ιατρικής επιθεώρησης British Medical Journal.

ΕΓΙΝΕ / ΓΡΑΦΤΗΚΕ στις 18 Δεκεμβρίου...

Πώς θα κάνεις έναν αργό ηλεκτρονικό υπολογιστή να "πετάει"


Η βρετανική εφημερίδα Telegraph είχε ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα του ηλεκτρονικού μας υπολογιστή. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί, ειδικά όσοι έχουν παλιούς υπολογιστές, παραφορτωμένους με άχρηστα προγράμματα, αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν πριν στείλουν το κουτί στον κάδο των αχρήστων. Αλλά κι αν ακόμη δεν έχετε παρόμοιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, δεν αποκλείεται να το αντιμετωπίσετε κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτές, λοιπόν, είναι οι 10 συμβουλές που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ώστε να κάνουμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή να πετάει αντί να σέρνεται.

Γιατί τα μικρά σκυλιά είναι πιο επιθετικά από τα μεγαλόσωμα;


Όσοι έχετε σκύλο, σίγουρα θα προσέξατε, όταν βγάζετε τον τετράποδο φιλαράκο σας βόλτα και συναντάτε άλλα σκυλιά, ότι πιο "αγριεμένα" είναι τα μικρόσωμα. Όταν βλέπουν ένα μεγαλύτερο σκύλο να πλησιάζει, αρχίζουν το γάβγισμα και κινούνται προς το μέρος του σαν να έχουν απειλητικές διαθέσεις. Αντίθετα, τα μεγαλόσωμα σκυλιά παραμένουν εξαιρετικά αδιάφορα στη θέα ενός μικρού κανίς, τα οποία αντιμετωπίζουν μάλλον ως ανόητα, μικρά κουτάβια. Αλλά και γενικότερα, πιο πιθανό είναι να σας γαβγίσει στα καλά καθούμενα ένα μικρό, χαριτωμένο σκυλάκι που μοιάζει άκακο, παρά ένας πελώριος σκύλαρος. Πώς όμως εξηγείται αυτό;

Είναι δυνατόν ο Αντρές Ινιέστα να προκάλεσε έκρηξη γεννήσεων στη Βαρκελώνη;

wikipedia

6 Μαΐου 2009. Λίγα δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή του κρίσιμου νοκ-άουτ αγώνα με την Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι ο Αντρές Ινιέστα έστειλε την Μπαρσελόνα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ τρεις εβδομάδες αργότερα θα ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές της ισπανικής ομάδας, που θα σήκωναν το βαρύτιμο τρόπαιο των πρωταθλητών Ευρώπης. Είναι δυνατόν εκείνο το γκολ του Ινιέστα στο ματς με την Τσέλσι να βοήθησε στην αύξηση των γεννήσεων στην περιφέρεια της Καταλωνίας;

Πώς το γαλλικό δημόσιο "ανέστησε" τον Ναπολέοντα... 192 χρόνια μετά το θάνατό του


Αν νομίζατε ότι η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει μόνο στην Ελλάδα, στέλνοντας κάποιες φορές ενημερωτικά έγγραφα σε άτομα που έχουν πεθάνει προ πολλού, παρηγορηθείτε μαθαίνοντας ότι τα ίδια και χειρότερα γίνονται και αλλού, όπως στη Γαλλία, όπου το γαλλικό δημόσιο όχι απλά έστειλε γράμμα σ' ένα νεκρό εδώ και 192 χρόνια(!), αλλά αυτός ο νεκρός είναι μια από τις πιο γνωστές ιστορικές προσωπικότητες της Γαλλίας.

17 Δεκεμβρίου 2013

Ποιοι Έλληνες περιλαμβάνονται μεταξύ των διασημότερων ιστορικών προσώπων βάσει έρευνας στο ίντερνετ


Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό πρόγραμμα, μια ομάδα ερευνητών του Stony Brook University της Νέας Υόρκης πιστεύει ότι εντόπισε τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι σήμερα, βάσει των σχολίων που γίνονται στο ίντερνετ για αυτά. Δεν έχει σημασία αν τα σχόλια είναι θετική ή αρνητικά, καθώς αυτό που επί της ουσίας ενδιαφέρει είναι η διασημότητα που απολαμβάνουν διάφορες προσωπικότητες και εμμέσως ο βαθμός επιρροής που ασκούν στην ανθρωπότητα. 

ΕΓΙΝΕ / ΓΡΑΦΤΗΚΕ στις 17 Δεκεμβρίου....


Ένα ελληνικό εστιατόριο μεταξύ των 101 καλύτερων της Ευρώπης για το 2013


Η ιστοσελίδα thedailymeal.com ανακοίνωσε τη λίστα με τα 101 καλύτερα ευρωπαϊκά εστιατόρια για το 2013, όπως τη διαμόρφωσαν συνεργάτες της, οι οποίοι τα επισκέφτηκαν και αξιολόγησαν με βάση την προσωπική τους εμπειρία, όπως ενημερώνει η ίδια η ιστοσελίδα. Ανάμεσα στα 101 αυτά εστιατόρια περιλαμβάνεται και ένα ελληνικό - έναντι τριών πέρυσι - το οποίο βρίσκεται στη Σαντορίνη. 

16 Δεκεμβρίου 2013

9 πληροφορίες για την ταινία "Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο"με βάση δημοσιεύματα της εποχής


Μια από τις κλασικές ταινίες του καλλιτεχνικού ζευγαριού Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ ήταν το "Ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο" σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου, που έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 16 Νοεμβρίου 1959. Ανατρέχοντας στα αρχεία των δύο εφημερίδων της εποχής ("Ελευθερία" και "Εμπρός"), που περιλαμβάνονται στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Εθνικής Βιβλιοθήκης, αντλούμε κάποιες μικρές ειδήσεις που αφορούσαν την αγαπημένη ταινία. 

Η κινηματογραφική "Αστέρω" του 1929 - Ένα πλήρες αφιέρωμα και 14 σπάνιες φωτογραφίες


Πολύ πριν τη Φίνος Φιλμ, στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, κυριαρχούσε η Νταγκ Φιλμ των αδελφών Γαζιάδη. Οι περισσότερες ελληνικές ταινίες της εποχής (βουβός κινηματογράφος), που δεν φημίζονταν για την καλλιτεχνική τους ποιότητα, όμως έκοβαν αρκετά εισιτήρια, ήταν της συγκεκριμένης εταιρίας. Μία από τις ταινίες αυτές ήταν και η "Αστέρω" με εκλεκτούς πρωταγωνιστές, σε σενάριο του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Παύλου Νιρβάνα, που έκανε πρεμιέρα στις 22 Απριλίου 1929.

15 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί ο Γκόλουμ είναι ο χαμένος; Μια επιστημονική εξήγηση!


Γιατί ο Σμάουγκ και ο Γκόλουμ, οι κακοί του μυθιστορήματος "Χόμπιτ" του Τζ.Ρ. Τόλκιν, δεν κατάφεραν στο τέλος να βγουν νικητές; Γιατί έτσι το αποφάσισε ο συγγραφέας ως υπέρμαχος της άποψης ότι στο τέλος το καλό πάντα θριαμβεύει, θα μπορούσε να είναι η απλούστερη και ικανοποιητικότερη απάντηση. Ωστόσο, ένας γιατρός του Imperial College London, ο Νίκολας Χόπκινσον και ο γιος του, Τζόζεφ, έχουν μια πιο... επιστημονική εξήγηση να προτείνουν, η οποία μάλιστα δημοσιεύεται στη χριστουγεννιάτικη έκδοση του Medical Journal of Australia.

Υπάρχει στην Ελλάδα κινηματογράφος με... κρεβάτια;


Υπάρχει στην Ελλάδα κινηματογραφική αίθουσα, που δεν έχει καθίσματα για τους θεατές, αλλά... κρεβάτια; Δεν το έχω ακούσει ποτέ, ούτε βρήκα κάτι σχετικό γκουγκλάροντας. Ωστόσο, στη Σιγκαπούρη και γενικότερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας έχει διαδοθεί η είδηση, που μάλιστα συνοδεύεται και από μία φωτογραφία αγνώστου προέλευσης, ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας κινηματογράφος για υπναράδες θεατές.