29 Οκτωβρίου 2016

Ο "αληθινός Ταρζάν" του Βιετνάμ. Από μωρό βρέθηκε στην ζούγκλα, όπου έζησε 41 χρόνια. Τρία χρόνια μετά την επιστροφή του στο σύγχρονο πολιτισμό, ακόμη προσπαθεί να ενσωματωθεί

πηγή: Youtube

Το 1972, ο πόλεμος στο Βιετνάμ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Μια βόμβα σκότωσε τη σύζυγο και δύο από τα τέσσερα παιδιά του Χο Βαν Θανχ και εκείνος πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τον πολιτισμό (για ποιον πολιτισμό άλλωστε μιλάμε εν μέσω βομβών και καταστροφών;). Έφυγε για την ζούγκλα παίρνοντας μαζί το μικρότερο από τα παιδιά του, τον Λανγκ, ο οποίος ήταν ακόμη μωρό. Εκεί - στην ζούγκλα του Βιετνάμ - θα μεγάλωνε και θα ζούσε μακριά από τους ανθρώπους για 41 χρόνια, ώστε ο Λανγκ να θεωρείται ένας "σύγχρονος Ταρζάν", η ζωή του οποίου βέβαια δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που έπλασε η φαντασία του Αμερικανού συγγραφέα Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ το 1912.

26 Οκτωβρίου 2016

Πώς η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ηχορύπανση συνδέονται με την υπέρταση

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον, αλλά έχει επιπτώσεις και στην υγεία του ανθρώπου, που άλλωστε αποτελεί απλά έναν από τους κρίκους μιας αλυσίδας διαφόρων παραγόντων. Δεν γράφω καμιά σοφία ή κάτι άγνωστο. Το θέμα είναι ότι συνήθως προσεγγίζουμε τις όποιες επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο. Έρχεται τώρα μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal και επιχειρεί να μας δώσει μια πιο ξεκάθαρη και πιο πρακτική εικόνα για το πώς το μολυσμένο περιβάλλον επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία.

23 Οκτωβρίου 2016

Το πρώτο θεατρικό έργο που ανέβηκε στις ΗΠΑ με θέμα την κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Το έγραψε Έλληνας συγγραφέας, παρουσιάστηκε το 1943, όμως θεωρήθηκε το "χειρότερο" θεατρικό έργο της χρονιάς

Στα χρόνια της Κατοχής, ο δημοσιογράφος Νίκος Νικολαΐδης, γνωστός με το ψευδώνυμο Πωλ Νορ, βρισκόταν ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί θα γνωριζόταν με τη μετέπειτα σύζυγό του, ηθοποιό Αλίκη Θεοδωρίδη (η πρώτη Αλίκη - έτσι απλά, χωρίς επώνυμο - του ελληνικού θεάτρου), όπου και θα παρέμεναν για πολλά χρόνια. Στο διάστημα αυτό, οι δυο τους συνεργάστηκαν θεατρικά ανεβάζοντας μια παράσταση με τίτλο "God Strikes Back" (ας πούμε "Ο Θεός ανταποδίδει με το ίδιο νόμισμα"), η οποία διαπραγματευόταν τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα.