30 Ιουλίου 2015

Το μέλλον του φαγητού βρίσκεται στους 3D εκτυπωτές;

Το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Φαγητού του Σικάγο διοργάνωσε ένα συμπόσιο και η παρέμβαση που συζητήθηκε ίσως περισσότερο ήταν του δρ. Χοντ Λίπσον, καθηγητή μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ο οποίος μιλώντας μέσω βίντεο προέβλεψε ότι το μέλλον στο φαγητό βρίσκεται στους τρισδιάστατους εκτυπωτές! Πώς; Ο κάθε πεινασμένος θα μπορεί να επιλέγει την αγαπημένη του συνταγή από μια online βάση δεδομένων, θα εισάγει στη συνέχεια το κατάλληλο "μελάνι" στον 3D εκτυπωτή και σε λίγα λεπτά το φαγητό του θα είναι έτοιμο! Κι επειδή πολλοί είναι απαιτητικοί με τη διατροφή τους, αυτοί θα μπορούν να ρυθμίζουν το μηχάνημα, ώστε να περιλαμβάνει έξτρα θρεπτικά συστατικά ή ακόμη και ν' αντικαθιστούν ένα συστατικό με κάποιο άλλο της προτίμησής τους. 

29 Ιουλίου 2015

Τι προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό ένα κουτάκι κόκα-κόλα μέσα σε 60 λεπτά


Ο δρ. Νιράζ Ναΐκ, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, αναρωτιόταν γιατί οι άνθρωποι που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, κερδίζουν βάρος αντί να χάνουν. Το μυστικό βρίσκεται στη φρουκτόζη που απαντάται σε τεχνητές τροφές (όπως γλυκά, φαστ φουντ ή αναψυκτικά), σε αντίθεση με τη φρουκτόζη των φυτικών τροφών, η οποία εξισορροπείται από "αντίδοτα". Κάπως έτσι και έχοντας υπόψη την ευρεία κατανάλωση αναψυκτικών σ' όλον τον πλανήτη, ο δρ. Ναΐκ σκέφθηκε να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους μέσω του μπλογκ του (truththeory.com), παρουσιάζοντας τις επιδράσεις που έχει ένα από τα δημοφιλέστερα αναψυκτικά, η κόκα-κόλα, στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα σε μια ώρα από την κατανάλωση.

28 Ιουλίου 2015

Όταν το Φεστιβάλ Αθηνών απέρριψε το "Άξιον Εστί", επειδή διαφωνούσε με τον "λαϊκό" Μπιθικώτση

Ένα θέμα που - υπερβολικά πολύ! - απασχόλησε το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ το πρώτο μισό της χρονιάς που διανύουμε, ήταν η εμφάνιση-έκπληξη του Σάκη Ρουβά σε συναυλία για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδψράκη ερμηνεύοντας το κλασικό "Άξιον Εστί". Δεν έχει σημασία η προσωπική εκτίμηση είτε η δικιά μου είτε του οποιουδήποτε για το αν η ερμηνεία ήταν πετυχημένη ή όχι, καθώς αυτό εναπόκειται στην προσωπική εκτίμηση του καθένα, ανάλογα με τα εξατομικευμένα και απόλυτα υποκειμενικά κριτήριά του. Αντίθετα, αυτό που αξίζει ν' αναδειχτεί, κάτι που ξεχάστηκε απ' όσους αντιδρούσαν με σφοδρότητα (αυτόκλητοι υπερασπιστές ενός μουσικού έργου που δεν τους ανήκει χωρίς εξουσιοδότηση από το δημιουργό), είναι πώς μεγάλες αντιδράσεις είχαν παρουσιαστεί και το 1964 εναντίον του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος υποτιμήθηκε όχι επειδή ήταν "ποπ", αλλά πολύ "λαϊκός"!

26 Ιουλίου 2015

Οι φορολογικές δηλώσεις της ελληνικής σόουμπιζ το 1979. Ο Νίκος Ρίζος πλουσιότερος της Βουγιουκλάκη!

Οι φορολογικές δηλώσεις δεν λένε πάντα την αλήθεια κι αυτός είναι ένας κανόνας που ίσχυε.. από πάντα στην Ελλάδα - τουλάχιστον όταν μιλάμε για εκπροσώπους της εγχώριας σόου μπιζ. Στις αρχές του 1980, η τότε κυβέρνηση έκρινε καλό να δημοσιεύσει τα ετήσια εισοδήματα όχι μόνο των βουλευτών, αλλά γενικά κάθε διάσημου Έλληνα της εποχής βάσει των φορολογικών δηλώσεων, που είχαν υποβάλλει την προηγούμενη χρονιά (πρακτικά για τα εισοδήματα του 1978)!.Πιθανόν σκέφτηκαν ότι ήταν μια ευκαιρία επίδειξης... διαφάνειας, όμως το στοίχημα θα κερδιζόταν αν μετά τη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων ακολουθούσε και κάποιος έλεγχος ορισμένων... αξιοπερίεργων αποτελεσμάτων, όπως προκύπτουν από τη σύγκριση των στοιχείων. Αλλά ναι... υποτίθεται ότι πριν το 1981 στην Ελλάδα δεν υπήρχε φοροδιαφυγή, όπως θέλει ένα αγαπημένο, σύγχρονο ελληνικό παραμύθι.