8 Δεκεμβρίου 2018

3 σύνορα κρατών που είναι ορατά από το διάστημα

Για ορισμένους τα σύνορα είναι απλά κάτι γραμμές στο χάρτη, που σχεδιάζονται από ανθρώπους - και πολλές φορές αυθαίρετα στα πλαίσια ενός παζαριού ερήμην των ανθρώπων, όπως ο χωρισμός των συνόρων στη Μέση Ανατολή με τη συμφωνία Σάικς-Πικότ το Μάιο του 1916, η "μητέρα" των προβλημάτων στην περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι διασχίζοντας απλά κάποια σύνορα, ένας άνθρωπος μπορεί να βρεθεί στην κυριολεξία από τη μια στιγμή στην άλλη - μέσα σ' ένα δευτερόλεπτο - σε μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα. 

4 Δεκεμβρίου 2018

"Guerilla Girl": Μια ελληνοαμερικανική ταινία του 1952, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να αναπαραστήσει τα Δεκεμβριανά


Τι γίνεται όταν ένας σκηνοθέτης προσπαθεί χωρίς κεφάλαια να γυρίσει μια ταινία μ’ ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως τα αιματηρά Δεκεμβριανά του 1944, πολύ λίγα χρόνια μετά την εξέλιξη των γεγονότων, που προκαλούσαν ακόμη – και συνεχίζουν να προκαλούν πολλές δεκαετίες μετά – έντονα πάθη, προσπαθώντας όμως να κρατήσεις τις ισορροπίες; Μια άνοστη σούπα, που δεν αφήνει κανέναν ικανοποιημένο στο τέλος, ώστε η ταινία ξεχνιέται τελείως με το πέρασμα του χρόνου.

Captain Costentenus: Ο άνθρωπος με τα τατουάζ του "The Greatest Showman" που ίσως ήταν ο Δημήτρης Τζαβέλλας, γιός αγωνιστή της ελληνικής επανάστασης! Μέρος δεύτερο: Η αναγνώριση και οι αμφιβολίες. Είναι όντως ο Τζαβέλλας;

Η πρώτη δημοσίευση της εικόνας του captain Costentenus
σε ελληνική εφημερίδα (Το Άστυ, 03.06.1892)
Στις 3 Ιουνίου 1892, η εφημερίδα το Άστυ έγραφε στην πρώτη σελίδα: «Προ τεσσάρων ημερών διήλθεν εκ Πειραιώς, επιβαίνων του γαλλικού ατμοπλοίου Τίγρης των Θαλασσίων Διαπορθμεύσεων, ο διάσημος Καπετάν-Γιώργης Κωνσταντίνου, ο υπό των Ινδών στιγματισθείς Σουλιώτης [..]. Ο καπετάν-Γιώργης, εκ Μασσαλίας προερχόμενος, εσκόπει ν’ αποβιβασθή εις Πειραιά και να παραμείνη επί τινα χρόνον παρ’ ημίν, ποθών να επανίδη μετά πολυετή αποδημίαν την Ελλάδα, την οποίαν, ως έλεγεν εν πατριωτική συγκινήσει, ποτέ δεν έπαυσε ν’ αγαπά εν μέσω των περιπετειών και των κινδύνων του πολυκυμάντου βίου του. Αλλ’ η προς αυτόν βάρβαρος συμπεριφορά των εν Πειραιεί λεμβούχων τόσον ελύπησε τον καπετάν-Γιώργη, ώστε απεφάσισε να εξακολουθήση το ταξείδιόν του εις Θεσσαλονίκην και Κωνσταντινούπολιν, και ανεχώρησεν αυθημερόν επιβαίνων του Τίγρητος, χωρίς να πατήση επί ελευθέρας ελληνικής γης».

Captain Costentenus: Ο άνθρωπος με τα τατουάζ του "The Greatest Showman" που ίσως ήταν ο Δημήτρης Τζαβέλλας, γιός αγωνιστή της ελληνικής επανάστασης! Μέρος πρώτο: Η καριέρα ως "τέρας της φύσης" σε Ευρώπη και Αμερική


Το μιούζικαλ «The Greatest Showman» με πρωταγωνιστή τον Χιού Τζάκμαν αφηγείται την ιστορία του διασκεδαστή επιχειρηματία Φινέας Μπάρνουμ, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα δημιούργησε ένα θίασο από ανθρώπους με ιδιαιτερότητες στην εξωτερική τους εμφάνιση, ένα είδος «τσίρκου» της εποχής που έκανε τον Μπάρνουμ βαθύπλουτο, ενώ παράλληλα χάρισε δημοσιότητα και χρήματα στις ανθρώπινες ατραξιόν του. Ανάδειξη της διαφορετικότητας και εξοικείωση των ανθρώπων με αυτή ή απλά άγρια οικονομική εκμετάλλευση στα όρια του ανθρώπινου εξευτελισμού; Το μιούζικαλ δεν δίνει απαντήσεις ούτε είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε το πνεύμα των ανθρώπων μιας πολύ μακρινής εποχής, όταν οι διαφορετικοί άνθρωποι αντιμετωπίζονταν ως «φρικιά» και «τέρατα της φύσης» με όλο το δέος που μπορεί να κρύβεται πίσω από έναν τόσο βαθιά υποτιμητικό χαρακτηρισμό.

3 Δεκεμβρίου 2018

Τα απελπισμένα ερωτικά σονέτα του Στανισλάου Μινέικο, θείου του Ανδρέα Παπανδρέου, για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα

Μεγαλύτερος αδερφός της Σοφίας Μινέικο, θείος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο όμως έζησε ελάχιστα, καθώς έφυγε από την ζωή το 1924, πριν καν συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής, ο Στανίσλαος Μινέικος υπήρξε ένα πρόσωπο, για τον οποίο σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα. Γνωρίζουμε ότι γεννήθηκε στα Ιωάννινα γύρω στα 1875, ότι σπούδασε ιατρική, έγινε παιδίατρος και για ένα διάστημα (οπωσδήποτε το 1910) διηύθυνε το βρεφοκομείο Πάτρας. Εξάλλου, το Μάιο του 1919 με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στάλθηκε στην Ελβετία, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες ιατρικές προόδους και κατ’ αυτόν τον τρόπο να συμβάλει - μετά την επιστροφή του - στην αναδιοργάνωση των ελληνικών σανατορίων.