6 Οκτωβρίου 2012

Σ΄όλον τον κόσμο τα σίριαλ σαρώνουν - εκτός από την Ελλάδα...


Πού είναι τα ελληνικά σίριαλ ο-ε-ο; Εκτός από τις χιλιοϊδωμένες επαναλήψεις, δε φαίνεται φως στον ορίζοντα - από Ιανουάριο και αν. Το μόνο "φρέσκο" πρόγραμμα μυθοπλασίας που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος αυτή τη στιγμή στην ελληνική τηλεόραση είναι οι.... ανεκδιήγητες - από κάθε άποψη - Οικογενειακές Ιστορίες, οι οποίες, ωστόσο, και τυπικά υπάγονται στην κατηγορία του scripted reality. Αντίθετα, στον υπόλοιπο κόσμο το μεγάλο ατού των καναλιών είναι τα εγχώριας προέλευσης σίραλ, τα οποία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις θεαματικότητας. 

Η εξήγηση πίσω από τον "καταραμένο κρατήρα" της Σιβηρίας.


Το έχουν ονομάσει ως το "σημείο του Διαβόλου" και "το πιο μυστηριώδες μέρος της Ρωσίας". Ένας κρατήρας αγνώστου προέλευσης και ταυτότητας που βρίσκεται χαμένος σ' ένα δάσος στα βόρεια του Ιρκτσούκ (στη νοτιοανατολική Σιβηρία) δίνει τροφή στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο για ένα σωρό ευφάνταστα σενάρια: είναι δημιούργημα κάποιου αρχαίου πολιτισμού, ίχνος που άφησαν πίσω τους εξωγήινοι, αποτέλεσμα πτώσης μετεωρίτη ή πρόκειται απλά για ένα γεωλογικό φαινόμενο; 

Γονιμοποιημένα ωάρια από βλαστικά κύτταρα: είναι η λύση στη γυναικεία στειρότητα;


Αναμφίβολα, η γενετική είναι η επιστήμη του μέλλοντος και αυτό έρχονται να το αποδείξου μια σειρά από μικρές επαναστάσεις, μικρά επιστημονικά θαύματα. Σε μια τελευταία εξέλιξη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία κατάφεραν να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα σε ωάρια, μια μικρή επανάσταση που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, που θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της στειρότητας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ALBUM CHART: 7 - 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012


Για ακόμη μία εβδομάδα υπάρχουν μεγάλες ανακατατάξεις στο παγκόσμιο άλμπουμ τσαρτ, καθώς είναι η περίοδος κυκλοφορίας πολλών νέων cd. Απόλυτοι κυρίαρχοι του τσαρτ είναι οι Βρετανοί Mumford & Sons, καθώς το άλμπουμ τους με τίτλο "Babel" πούλησε σχεδόν ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως. Στο τοπ10 συναντούμε - μεταξύ άλλων - τους Green Day και τους No Doubt που κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια. Στο τοπ10 συναντούμε και έναν από τους πιο ευφάνταστους και πρωτότυπους τίτλους cd: πρόκειται για το "Album Title Goes Here" του Καναδού dj Deadmau5.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ SINGLES CHART: 7 - 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012


Ο Psy εξακολουθεί να σαρώνει στο παγκόσμιο σινγκλς τσαρτ τραγουδώντας και χορεύοντας στους ρυθμούς του Gangnam Style. Η μεγάλη κερδισμένη της εβδομάς, όμως, είναι μάλλον η Τέιλορ Σουίφτ, η οποία χτυπάει διπλά με το "We Are Never Ever Getting Back Together" και το "Begin Again"< στη δεύτερη και την τρίτη θέση του τσαρτ. Στις νέες εισόδους της εβδομάδας συναντούμε το "Diamonds" της Ριάνα και το περισσότερο ποπ "Die Young" της Ke$ha.

Ημερολόγιο: 6 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012.
Ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στις ΗΠΑ κυνηγώντας   της διεθνή καριέρα, κλείνει σήμερα το 38 του χρόνια, πέντε χρόνια μικρότερος από τον τραγουδιστή Διονύση Σχοινά, που επίσης γιορτάζει τα γενέθλια του. Η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Σου ("Οι περιπέτειες μιας μπέιμπι σίτερ", "Αφήνοντας το Λας Βέγκας") γίνεται 49 ετών. 

5 Οκτωβρίου 2012

Το πλεονέκτημα του να είναι κανείς φαλακρός


"Διώξε πια το μακρυμάλλη για χατίρι φαλακρού" τραγουδούσε ο Γιάννης Ζουγανέλης το 1993 και 20 χρόνια μετά η επιστήμη τον δικαιώνει. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Psychological & Personality Science τον Ιούλιο του 2012, εκλαμβάνονται ως περισσότεροι κυριαρχικοί και πιο αρρενωποί, με αποτέλεσμα να θεωρούνται καταλληλότεροι για να αναλάβουν θέσεις ισχύος στην εργασία τους.

Ο βίαιος ύπνος συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον;

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Εθελοντών και Ασθενών για τη νόσο Πάρκινσον "ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ" (www.parkinsonportal.gr), η νόσος Πάρκινσον είναι μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι προοδευτικά κάποια από τα νευρικά κύτταρα εκφυλίζονται, δηλαδή πεθαίνουν γρηγορότερα από το φυσιολογικό. Το όνομα της οφείλεται στον Άγγλο γιατρό Τζέιμς Πάρκινσον, ο οποίος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε την ασθένεια ως "τρομώδη παράλυση" το 1817.

Ένα σφοδρό τροχαίο ατύχημα on camera και η προκλητική αδιαφορία όσων ήταν μάρτυρες


Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η ζωή στις πόλεις έχει αποξενώσει τους ανθρώπους και αυτό το συμπέρασμα ισχύει παγκόσμια. Το περιστατικό που θα παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο (διάρκειας 1΄.07΄΄) είναι χαρακτηριστικό. 

Το Σάλτσμπουργκ ψάχνει Έλληνες σερβιτόρους και μάγειρες


Η Αυστρία, μία από τις χώρες που κρατούν "σκληρή" στάση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας, συνέπεια της οποίας ήταν η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, έρχεται τώρα και ζητάει φτηνούς Έλληνες εργάτες. Όπως διαβάζουμε στην αγγλόφωνη αυστριακή ηλεκτρονική εφημερίδα Austrian Times, μια αντιπροσωπεία επισήμων από το Σάλτσμπουργκ αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα μας στα μέσα Νοεμβρίου αναζητώντας σερβιτόρους και μάγειρες.

9 + 1 μικρές ιστορίες από τον Πάουλο Κοέλιο


Ο Πάολο Κοέλιο είναι ένας από τους δημοφιλέστερους, αν όχι ο δημοφιλέστερος συγγραφέας των τελευταίων 25 ετών. Πριν μια δεκαετία , κείμενα του Κοέλιο δημοσιεύονταν κάθε Σάββατο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (αρχικά στο ένθετο "Πρόσωπα 21ος αιώνας" και στη συνέχεια στην τελευταία σελίδα του περιοδικού "Ταχυδρόμος"). Κάνοντας μια αναδρομή στο αρχείο μου, με δυσκολία ξεχώρισα τις κάτωθι σύντομες, αλληγορικές ιστορίες που κρύβουν ένα βαθύ ανθρώπινο πνεύμα και δίνουν - πάνω απ' όλα - τροφή στη σκέψη. Να διευκρινίσω μόνο ότι οι τίτλοι είναι δικοί μου.

Ημερολόγιο: 5 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012.
Ο Βέλγος πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και νυν της Έβερτον Κέβιν Μιραλάς γίνεται σήμερα 25 ετών. Τριάντα επτά ετών γίνεται η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Κέιτ Γουίνσλετ, ενώ τα γενέθλια  του γιορτάζει και ο τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας, ο οποίος γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1969.

9 εκνευριστικές γυναικείες ατάκες.


Οι άντρες δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τις γυναίκες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορούν να ζήσουν και με κάθε τύπο γυναίκας - ή, τέλος πάντων, επειδή όλοι έχουμε ένα ταίρι σ' αυτήν την ζωή, είναι κάποιες γυναικείες συνήθεις που αποτελούν κόκκινο πανί για μια μεγάλη κατηγορία αντρών. Κι επειδή οι άνθρωποι είμαστε προικισμένοι με το χάρισμα της ομιλίας, αποκωδικοποίησα 9 ατάκες που λένε συχνά οι γυναίκες - πολλές, έστω, από αυτές - και τις οποίες θεωρώ από πολύ έως πάρα πολύ εκνευριστικές. Δίκαια; Υπερβολικά; Είναι απλά μια άποψη και ευχαρίστως να ακουστεί κι ο αντίλογος.

4 Οκτωβρίου 2012

10 φωτογραφίες που οι διάσημοι θα ήθελαν να "κάψουν"


Δεν είναι λίγες οι κακές φωτογραφικές στιγμές των σταρ, όταν ο φακός τους συλλαμβάνει σε μάλλον ντροπιαστικές στιγμές, για πολλές από τις οποίες δε φέρουν ευθύνη τόσο οι ίδιοι οι σελέμπριτι, όσο η κακιά στιγμή. Ας δούμε μερικές από αυτές τις κακές στιγμές τους.

6 ευχάριστες δραστηριότητες για να χάσεις 200 θερμίδες.


Οκ, δεν είναι πολύ δύσκολο για τον ανθρώπινο οργανισμό να προσλάβει 200 θερμίδες. Αντιστοιχούν σε δύο μεγάλα ποτήρια κόκα κόλα ή σε μία παντζαροσαλάτα ή σε μια ψητή γλυκοπατάτα ή σε 4 φέτες ψωμί για τοστ κλπ. Ενώ, όμως, η ψητή γλυκοπατάτα τρώγεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά ή τα δυο ποτήρια κόκα κόλα καταπίνονται σε δύο μόνο λεπτά, δυστυχώς η απώλεια αντίστοιχης ποσότητας θερμίδων δεν είναι εξίσου εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν όμως κάποιες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις και τις οποίες ίσως δεν είχες ποτέ φανταστεί, μπροστά στον αγώνα για να ελέγξεις το σωματικό σου βάρος.

Οι ταινίες της εβδομάδας


Αν υπάρχει μία ταινία που ξεχωρίζει αυτήν την εβδομάδα είναι η "Αγάπη" του Αυστριακού σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε, η οποία τυγχάνει γενικής αποδοχής από τους κριτικούς. Μεταξύ των υπόλοιπων ταινιών περιλαμβάνεται μία ελληνική ("Η κόρη" του Θάνου Αναστόπουλου), ο αναγεννημένος κατάσκοπος Τζέισον Μπορν, η ταινία τρόμου "Σιωπηλό σπίτι", που κινείται στα πρότυπα του αλήστου μνήμης Blair Witch Project, μια αμερικάνικη δραματική ταινία με τίτλο "Matching Jack" και η τουρκική ταινία "Φθινόπωρο".

ΤΟ ΤΟΠ10 ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ SINGLES CHART (7 - 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012)


Η Gagnamstyle-μανία έχει κυριεύσει και τους Βρετανούς, με αποτέλεσμα το τραγούδι από τη Νότιο Κορέα να βρεθεί στην κορυφή του βρετανικού τοπ10 της εβδομάδας. Ψηλά κρατιούνται και οι Script που ύστερα από δύο εβδομάδες παραμονής στην κορυφή, βρέθηκαν στη δεύτερη θέση. Οι νέες είσοδοι του τσαρτ περιλαμβάνουν την νέα μουσική συνεργασία του Γάλλου dj Νταβίντ Γκετά με τη Σία στο τραγούδι "She Wolf (Falling To Pieces", καθώς και η συνεργασία του νέου big star της βρετανικής μουσικής σκηνής Κόνορ Μέιναρντ με τον Ne-Yo.

ΤΟ ΤΟΠ20 ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ SINGLES CHART (7 - 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012)


Οι Maroon 5 άντεξαν την πολιορκία του Νοτιοκορεάτη ράπερ Psy, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας με το χορευτικό του "Gangnam Style". Στο τοπ20 του αμερικάνικου τσαρτ, όπως ανακοινώνεται από το Billboard, υπάρχουν τρεις νέες είσοδοι: το κάντρι "Begin Again" της Τέιλορ Σουίφτ, που βρίσκεται στη καλύτερη περίοδο της καριέρας της μέχρι τώρα, το "Die Young" της Ke$ha, προάγγελος του δεύτερου προσωπικού της άλμπουμ, αλλά και το πιο ώριμο "Diamonds" της Ριάννα, το πρώτο σινγκλ του επερχόμενου ομώνυμου άλμπουμ της τραγουδίστριας από τα νησιά Μπαρμπάντος.

Η φωτογραφία της ημέρας: Πρόωρα Χριστούγεννα για τους Ιάπωνες


Τι κι αν μας χωρίζουν περισσότερες από 80 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Στην Ιαπωνία, όπου το ποσοστό των Χριστιανών δεν υπερβαίνει το 2% επί του συνολικού πληθυσμού, τα Χριστούγεννα αποτελούν αγαπημένη γιορτή λόγω των φωταψιών στους δρόμους και στα εμπορικά καταστήματα. Φέτος, ωστόσο, στο Marunoychi, την εμπορική περιοχή της πρωτεύουσας Τόκιο, τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια άναψαν πιο νωρίς από ποτέ.

Ημερολόγιο: 4 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012.
Ημέρα γενεθλίων είναι η σημερινή για την ακτιβίστρια ηθοποιό Σούζαν Σάραντον που γεννήθηκε το 1946, για τη νεότερη συνάδελφο της Αλίσια Σίλβερστόουν, 36 ετών, αλλά και για την Γιοχάνα Σιγκουρδαντότιρ, που γίνεται 70 ετών, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισλανδίας και πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός - ανεξαρτήτως φύλου - στον κόσμο.

3 Οκτωβρίου 2012

Ετοίμασε στο σπίτι σου το αγαπημένο φαγητό του Ορλάντο Μπλουμ: μπιφτέκια γαλοπούλας


Ο Ορλάντο Μπλουμ είναι από τους αγαπημένους σταρ των γυναικών, που σύντομα πρόκειται να τον δούμε στη μεγάλη οθόνη ως Λέγκολας στο "Χόμπιτ" του Πίτερ Τζάκσον, να υποδύεται και πάλι το ρόλο που τον καθιέρωσε για πρώτη φορά στην τριλογία "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών". Όπως αποκαλύπτει η "σεφ των σταρ", το αγαπημένο φαγητό του 35χρονου Άγγλου ηθοποιού είναι τα μπέργκερ γαλοπούλας. Μάλιστα, η σεφ μοιράστηκε τη συνταγή για τους αναγνώστες της αυστραλιανής ιστοσελίδας bodyandsoul.com.au, την οποία μπορείτε να διαβάσετε κι εσείς και να δοκιμάσετε να τη μαγειρέψετε για τον εαυτό σας ή για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. 

Η σεφ των σταρ του Χόλιγουντ αποκαλύπτει τα αγαπημένα τους φαγητά.


Η Κέιτ ΜακΆλουν είναι γνωστή ως η "σεφ των σταρ". Έχει ετοιμάσει φαγητά για επίσημα δείπνα, για τα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών, ενώ με αρκετούς από αυτούς ανέπτυξε και φιλική σχέση μαγειρεύοντας ακόμη και στα σπίτια τους. Ορισμένοι από τους σταρ του Χόλιγουντ που την προτιμούν είναι ο Ορλάντο Μπλουμ με τη σύζυγο του Μιράντα Κερ, η Γκουίνεθ Πάλτροου με το σύζυγό της Κρις Μάρτιν, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με τη σύζυγο του Κέιτ Κάπσο, η Μεγκ Ράιαν, η Κόρτνεϊ Κοξ και ο Ντέιβιντ Αρκέτ.

Η σπάνια ασθένεια του μωρού, που δεν μπορούν να το αγκαλιάσουν οι γονείς του


Ο Κέισεν Μπάσγουελ, ένα μωρό μόλις 7 μηνών από την Ουάσιγκτον, υποφέρει από μια εξαιρετικά σπάνια αγγειακή πάθηση, που προκαλεί σκλήρυνση στα αιμοφόρα αγγεία, στο δέρμα και στους μύες του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για ένα από τα μόλις 14 γνωστά κρούσματα αυτής της ασθένειας σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Οι συγκλονιστικές εξομολογήσεις κοριτσιών που ήταν παιδιά-στρατιώτες


Οι ιστορίες των παιδιών της Αφρικής που απήχθησαν από τους αντάρτες και εκπαιδεύθηκαν, τους έγινε πλύση εγκεφάλου, ώστε να γίνουν στρατιώτες μαθαίνοντας να λεηλατούν, να καταστρέφουν και να σκοτώνουν, αποτελούν μία από τις πολλές τραγωδίες της Αφρικής που βαραίνουν τη συνείδηση του προηγμένου κόσμου. Το τέλος της αποικιοκρατίας στην αφρικανική ήπειρο συνοδεύτηκε από μια προσπάθεια διατήρησης των πολιτικών και οικονομικών ισορροπιών επί τη βάσει των στενών συμφερόντων των πρώην αποικιοκρατών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν άγριοι και πολυετείς εμφύλιοι πόλεμοι στα περισσότερα κράτη της Μαύρης Ηπείρου.

Ημερολόγιο: 3 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012.
Η Γκουέν Στεφάνι, η τραγουδίστρια του συγκροτήματος No Doubt γίνεται σήμερα 43 ετών, ενώ τα 31 του χρόνια κλείνει ο Σουηδός (βοσνιακής καταγωγής) ποδοσφαιριστής Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Σαν σήμερα, επίσης, το 1964, γεννήθηκε και ο Άγγλος ηθοποιός Κλάιβ Όουεν ("Sin City", "Closer"). 

Εσύ πόσο θα πλήρωνες για να κοιμηθείς (μόνο) παρέα με μια άγνωστη;


Η μοναξιά πληγώνει τους ανθρώπους που αναζητούν μια συντροφιά, ειδικά τα βράδια ξαπλώνοντας μόνοι στο κρεβάτι τους, και αυτό δεν εμποδίζει ορισμένους να στήσουν ολόκληρη επιχείρηση εμπορικής εκμετάλλευσης τους. Στην Ιαπωνία, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως "ο παράδεισος των εκκεντρικών", έχει ανοίξει ένα καφέ, οι πελάτες του οποίου θα μπορούν να κοιμούνται έναντι αμοιβής με κάποιο από τα κορίτσια του μαγαζιού. Προσοχή, όμως: ο ύπνος δεν περιλαμβάνει τίποτε το πονηρό, δεν είναι βιτρίνα παράνομου οίκου ανοχής το μαγαζί. Πρόκειται για αγνό, αθώο ύπνο ενός ανθρώπου που θέλει να αισθάνεται μια ανθρώπινη παρουσία δίπλα του, την ώρα που ξεκουράζει το σώμα και το πνεύμα του. 

2 Οκτωβρίου 2012

Τα δέντρα-φρουτοσαλάτα (ή πώς μπορείτε να προμηθεύεστε από ένα μόνο δέντρο και λεμόνια και πορτοκάλια)


Όλοι το ομολογούν ότι τα φρούτα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Αρκετοί είναι, ωστόσο, εκείνοι που επιμένουν να τ' αποφεύγουν "όπως ο διάβολος το λιβάνι", προφασιζόμενοι μεταξύ άλλων τα φυτοφάρμακα, την έλλειψη χώρου για καλλιέργεια πολλών δέντρων στο σπίτι κλπ. Ε, λοιπόν, ξεχάστε την ανασφάλεια για τα χημικά, την έλλειψη χώρου ή την πρόφαση της οικονομικής κρίσης. Μία οικογένεια από την Αυστραλία, οι Γουέστ, έχουν επινοήσει μία πρωτότυπη πατέντα, τα δέντρα-φρουτοσαλάτα.

Τα 4 βήματα για να μάθετε στα παιδιά σας να τρέφονται σωστά


Το να μεγαλώνεις παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι ευθύνες είναι πολλές και τεράστιες. Μία από αυτές έχει να κάνει και με τη σωστή τους διατροφή. Ο πειρασμός των γλυκών και άλλων νόστιμων, πλην όμως ανθυγιεινών τροφών είναι μεγάλος. Και μπορεί κατά την παιδική ηλικία οι παρασπονδίες να επιτρέπονται περισσότερο απ' ότι στην ενήλικη ζωή, ωστόσο είναι σημαντικό για το παιδί να αναπτύξει από νωρίς σωστές διατροφικές συνήθειες. 

Τι είναι η nomophobia (φόβος απώλειας του κινητού τηλεφώνου);


Σύμφωνα με τον εγκυκλοπαιδικό ορισμό, ως φοβία οι επιστήμονες προσδιορίζουν τον "παράλογο φόβο προς ένα σαφώς καθορισμένο αντικείμενο, κατάσταση ή πρόσωπο, τον αδικαιολόγητο χαρακτήρα του οποίου γνωρίζει κάποιος, αλλά δεν μπορεί ν' απαλλαγεί απ' αυτόν". Υπάρχουν αμέτρητα είδη φοβιών, ο αριθμός των οποίων διευρύνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των ερεθισμάτων που δεχόμαστε. Μία από τις πλέον σύγχρονες, νέες μορφές φοβίας είναι και ο φόβος ορισμένων ανθρώπων μήπως δεν έχουν επαφή με το κινητό τους τηλέφωνο, η επονομαζόμενη - παραπλανητικά - και ως "nomophobia". 

Ο πρώην "ποδοσφαιριστής" που μεταμόρφωσε τον Γκάντι και 15 αποφθέγματα του ηγέτη που άλλαξε την πορεία της Ιστορίας.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Μαχάτμα Γκάντι στο δημοσιογράφο H.N. Brailsford για λογαριασμό της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας Harijan, ιδρυτής της οποίας ήταν ο ίδιος ο Γκάντι, στις 14 Απριλίου 1946, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Κλέμεντ Άτλι για την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να σκεφτεί σοβαρά την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου ινδικού κράτους, ο πρωτοπόρος ηγέτης του κινήματος της "παθητικής αντίστασης" αποκάλυπτε πώς ένας Άγγλος ποδοσφαιριστής ήταν εκείνος που τον έπεισε να προσχωρήσει στο κίνημα για την ανεξαρτησία της Ινδίας.

Η φωτογραφία της ημέρας: Τιμώντας τον Μαχάτμα Γκάντι


Κατά τον εορτασμό των εθνικών μας επετείων, τα ελληνόπουλα ντύνονται συνήθως ευζωνάκια. Στην Ινδία, ωστόσο, τα παιδιά ντύνονται... Γκάντι.. Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό Δημοκρατία του πλανήτη γιορτάζει σήμερα την επέτειο από τη γέννηση του "πατέρα του έθνους", όπως αποκαλείται ο Μαχάτμα Γκάντι, στις 2 Οκτωβρίου 1869. Έτσι, τα παιδιά ενός σχολείου από τη πόλη Αμριτσάρ της βορειοδυτικής Ινδίας ντύθηκαν με χαντί (khadi), το παραδοσιακό ινδικό ρούχο που φορούσε ο κήρυκας του αγώνα κατά της χρήσης βίας, στα πλαίσια των σημερινών εορτασμών. 

Ημερολόγιο: 2 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012.
Η αθλήτρια του τριπλούν Χρυσοπηγή Δεβετζή, η οποία κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το χάλκινο στους Αγώνες του Πεκίνο, γίνεται σήμερα 37 ετών. Σαν σήμερα το 1951 γεννήθηκε και ο Στινγκ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Γκόρντον Μάθιου Τόμας Σάμνερ, γνωστός τόσο ως μέλος των Police τη δεκαετία του '80 όσο και για την επίσης πολύ πετυχημένη σόλο καριέρα του στη συνέχεια. 

Οι γυναίκες μας κάνουν πλάκα! Είναι στ' αλήθεια ΑΥΤΟΣ ο δεύτερος πιο σέξι άνδρας στον πλανήτη;


Ότι το γυναικείο γούστο στους άνδρες είναι πολύ συχνά αμφιλεγόμενο, λίγο ως πολύ το γνωρίζαμε - και δεν αναφέρομαι μόνο στις 18χρονες κοπελίτσες που ερωτεύονται τρελά την τσέπη.... ε, συγγνώμη, την κοιλιά ενός πλούσιου γκριζομάλλη κυρίου που θα μπορούσε να είναι ακόμη και πατέρας τους. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε - ευτυχώς - με κάτι τόσο ακραίο, όμως δεν μπορεί ο μέσος άνδρας που ενδιαφέρεται υπερβολικά πολύ για την εμφάνιση του, να κάνει τίποτε άλλο από το να προβληματιστεί για τα γυναικεία γούστα. Επιτέλους, ποιο είδος άντρα "ανάβει" μια γυναίκα;

1 Οκτωβρίου 2012

Η γυναίκα που επαναλαμβάνει τη λέξη "μπισκότο" 16.000 φορές την ημέρα


Η 32χρονη Τζέσικα Τομ από το Λονδίνο είναι φαινομενικά μια συνηθισμένη γυναίκα. Ωστόσο, μπορεί στα καλά καθούμενα ν' αρχίσει να χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο, να δέρνει το στήθος της ή να αρχίσει να βρίζει ασύστολα. Επίσης, έχει την εμμονή να λέει τη λέξη "μπισκότο" (biscuit) 16000 φορές την ημέρα. Όχι, η Τζέσικα Τομ δεν είναι ούτε τρελή ούτε δαιμονισμένη, αλλά πάσχει από σύνδρομο Τουρέτ, ενώ έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με την ασθένεια της με τίτλο "Welcome to Biscuit Land: A Year in the Life of Touretteshero".

Οι συμβουλές ενός νέου Έλληνα συγγραφέα για την επιστροφή στο πατρικό σπίτι και πώς να μη σε πάρει από κάτω


Ο 29χρονος Λουκάς Μέξης είναι ο δημιουργός του comic book Χάρτινος Κόσμος και συγγραφέας του βιβλίου Shoebox (μια καλοκαιρινή κομπίνα), το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τετράγωνο. Παράλληλα, προσπαθεί να μοιράσει το χρόνου μεταξύ Αθήνας και... Αυστραλίας, όπου σπουδάζει Mater of Arts έχοντας κερδίσει διεθνή υποτροφία, ενώ μοιράζεται τη δική του οπτική για τα ελληνικά πράγματα σε άρθρα του, που δημοσιεύονται στην αγγλική σελίδα του AskMen (uk.askmen.com). 

Το Κυπριακό Ζήτημα: μια σύντομη ιστορική αναδρομή


Αναπόσπαστο τμήμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο σταυροφορικό βασίλειο κατά τη διάρκεια της τρίτης Σταυροφορίας. Το 1192 καταλήφθηκε από το Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο και παραχωρήθηκε στον γαλλικό οίκο των Λουζινιάν. Το 1489, η Αικατερίνη Κορνάρο, η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου, αναγκάστηκε να πουλήσει το νησί στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.

Ιστορικές ομιλίες: Το διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου


Λίγο μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ ξημέρωνε η 16η Αυγούστου 1960, η υπογραφή του Συντάγματος κατά τα προβλεπόμενα στις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου (11.02.1959) καθιστούσε την Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. 

Ημερολόγιο: 1 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012.
Μεταξύ των διασήμων (Ελλήνων και ξένων) που γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλια τους περιλαμβάνονται: η ηθοποιός Έλλη Φωτίου (1.10.1940), η τραγουδίστρια Ελπίδα (1.10.1950), ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας που γίνεται 55 ετών, ο ελληνοαμερικανός ηθοποιός Ζακ Γαληφιανάκης ("Hangover") που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1969, αλλά και η Βρετανή ηθοποιός Τζούλι Άντριους ("Μαίρη Πόπινς), που γεννήθηκε το 1935.

30 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 35ετιας ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ROGER EBERT


Ο Roger Ebert συγκαταλέγεται στους κορυφαίους κριτικούς κινηματογράφου παγκοσμίως. Ο 70χρονος συνεργάτης της εφημερίδας Chicago Sun-Times, καθώς και διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών, έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Forbes ως "ο πιο ισχυρός σχολιαστής της Αμερικής", ενώ είναι ο πρώτος κριτικός κινηματογράφου που βραβεύτηκε με βραβείο Πούλιτζερ, ενώ απέκτησε το δικό του αστέρι στην περίφημη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΣΤΡΕΪΖΑΝΤ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗΣΕ Μ' ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΑΝΤΡΑ


Η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ είναι μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς και τραγουδίστριες των Αμερικανών. Παράλληλα, αποτελεί παγκόσμιο gay icon. Ξέρατε, όμως, ότι η πρώτη της σχέση ήταν μ' έναν αμφιφυλόφιλο άνδρα, τον οποίο μάλιστα η ίδια έπιασε να την απατά μ' έναν άλλο άνδρα μέσα στο ίδιο τους το διαμέρισμα; 

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ LADY GAGA ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;;


Με αφορμή τα περιττά κιλά που απέκτησε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Lady Gaga απολογήθηκε ότι πέραν του προβλήματος βουλιμίας που αντιμετωπίζει από την παιδική της ηλικία, στην απότομη αύξηση του σωματικού της βάρους συνέβαλε και η πεντανόστιμη κουζίνα του Joanne Trattoria, του ιταλικού εστιατορίου που άνοιξαν οι γονείς της, Τζο και Σύνθια Τζερμανότα, στο Άπερ Γουέστ Σάιντ της Νέας Υόρκης. Είναι, όμως, τόσο νόστιμη η κουζίνα της οικογενειακής επιχείρησης; Σύμφωνα με τους κριτικούς, θα πρέπει να θεωρείται ένα από τα χειρότερα εστιατόρια, το "δεύτερο χειρότερο πράγμα στον κόσμο μετά τον έρπη", όπως έγραψε ο αρθρογράφος της εφημερίδας New York Daily News.

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: PSY - GANGNAM STYLE


Αδιαμφισβήτητα, το τραγούδι που ακούγεται όσο κανένα άλλο τόσο στα ραδιόφωνα όσο και στα μαγαζιά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη αυτήν την περίοδο είναι το "Gangnam Style", ένα νοτιοκορεατικό ραπ τραγούδι που έγινε παγκόσμια επιτυχία, κυρίως χάρη στο βίντεο κλιπ και το ιδιαίτερο χορευτικό του ερμηνευτή του τραγουδιού, του Psy.

Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ "ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ"



Με αφορμή τη σημερινή Γιορτή του Φεγγαριού στην Κίνα και σε άλλες χώρες της περιοχής, ας ρίξουμε μια ματιά στο μύθο που ιστορείται σχετικά με τη γιορτή αυτή, ο οποίος σχετίζεται και με δύο σύμβολα της φιλοσοφίας των λαών της Άπω Ανατολής, το γιν και το γιανγκ. Επειδή οι παραλλαγές είναι πολλές, εδώ παρουσιάζεται μία μόνο από τις επικρατέστερες εκδοχές, η οποία αποτελεί και τον καμβά του μύθου. 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Ημέρα γενεθλίων είναι η σημερινή για τη Γαλλίδα ηθοποιό Μαριόν Κοτιγιάρ ("Ζωή σαν τριαντάφυλλο"), που γεννήθηκε το 1975, αλλά και για την Ιταλίδα συνάδελφό της Μόνικα Μπελούτσι, η οποία παραμένει σέξι όσο ποτέ στα 48 της χρόνια. Πενήντα πέντε ετών γίνεται σήμερα η τηλεοπτική "νταντά" Φραν Ντρέσερ, ενώ 88 ετών θα γινόταν ο σπουδαίος μας κωμικός Νίκος Ρίζος, αν βρισκόταν στη ζωή, ένα χρόνο μικρότερος από την Μαργαρίτα Παπανδρέου, τη δεύτερη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία γεννήθηκε στο Όουκ Παρκ του Ιλλινόις στις 30 Σεπτεμβρίου 1923.