24 Αυγούστου 2013

Ο άνθρωπος που τρέχει 50 χιλιόμετρα καθημερινά επί 20 μήνες

Πηγή: Facebook/Tom'sNextStep

Αν κάποιος σου έλεγε να τρέχεις καθημερινά επί μία εβδομάδα από ένα Μαραθώνιο, στα πόσα εκατομμύρια ευρώ προσφοράς θα άρχιζες να το σκέφτεσαι. Ο 52χρονος Τομ Ντένις όχι μόνο τρέχει τσάμπα, αλλά το κάνει καθημερινά επί 20 περίπου μήνες, δηλαδή σχεδόν 600 μέρες, έχοντας διανύσει περισσότερα από 24.000 χιλιόμετρα, με μοναδικό σκοπό την ηθική ικανοποίηση του να γνωρίζει ότι στο τέλος θα έχει διανύσει τρέχοντας όλον τον πλανήτη. 

Σε ποια ηλικία τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα από ποτέ;


Δεν είναι τυχαίο ότι σ' όλους μας περνάει κάποια στιγμή από το μυαλό η επιθυμία να γινόμασταν και πάλι παιδιά έστω και για ένα λεπτό. Κατά κανόνα, αν εξαιρέσουμε κάποιες πολύ φτωχές και περιθωριοποιημένες οικογένειες, τα παιδιά ζουν ξέγνοιαστα, ανέμελα, χωρίς σκοτούρες, ανταγωνισμούς και τις μικροπρέπειες των μεγάλων. Δηλαδή, αυτό συμβαίνει μέχρι μια ηλικία, οπότε η ξεγνοιασιά φτάνει στο αποκορύφωμά της, οπότε αρχίζει η προσαρμογή στη σκληρή πραγματικότητα. Ποια είναι όμως αυτή η ηλικία;

Το τραγούδι του Αιγύπτιου "Ρουβά" που θα μπορούσε να είναι... ελληνικό


Ο Αμρ Ντιάμπ είναι ο μεγαλύτερος ποπ σταρ της Αιγύπτου, ενώ κατέχει το ρεκόρ περισσότερων πωλήσεων άλμπουμ όλων των εποχών - οκτώ εκατομμύρια παγκοσμίως - μεταξύ όλων των συμπατριωτών του τραγουδιστών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο Σάκης Ρουβάς της Αιγύπτου, αν και είναι μεγαλύτερος κατά μια δεκαετία. Γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1961, δηλαδή είναι περίπου 52 ετών, αλλά φαίνεται αρκετά μικρότερος. Τα τραγούδια του χαρακτηρίζονται ως "al jeel", ένα υβριδικό μουσικό είδος που συνδυάζει την ανατολίτικη μουσική με πιο ποπ ρυθμούς. 

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 25 - 31 Αυγούστου 2013


Αρκετές είναι οι νέες είσοδοι στο παγκόσμιο σινγκλς τσαρτ, καθώς το καλοκαίρι τελειώνει και η μουσική βιομηχανία ανασυντάσσεται. Πολύ καλό το ξεκίνημα για το "Roar" της Κέιτι Πέρι, που δεν επηρεάστηκε από τα σχόλια ότι πρόκειται για αντιγραφή άλλο κομματιού και βρέθηκε κατ' ευθείαν στην κορυφή, ενώ δεν φαίνεται να ευνοήθηκε το "Applause" της Λέιντι Γκαγκα από τη διαρροή στο ίντερνετ και έκανε ντεμπούτο μόλις στην τέταρτη θέση. Εδώ που τα λέμε, το κομμάτι δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο και η τέταρτη θέση είναι περισσότερο απ' ό,τι του αξίζει. Πρόκειται ίσως για το χειρότερο -ή έστω το λιγότερο καλό, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς- τραγούδι της Γκαγκα.

Σαν σήμερα: 24 Αυγούστου


Σήμερα είναι Σάββατο, 24 Αυγούστου.

TrueBlood-ο-μανία!


Το True Blood είναι μια από τις καλύτερες σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης, ένα καλτ τηλεοπτικό φαινόμενο, που στην Ελλάδα είχαμε την τύχη -και ατυχία ταυτόχρονα- να παρακολουθήσουμε ένα μόνο μέρος του, τις τρεις πρώτες από τις έξι σαιζόν που έχουν γυριστεί μέχρι σήμερα. Βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα σχεδόν παράλληλα με το "Twilghit" και συνέβαλε στη δημιουργία της μόδας των βαμπίρ και μιας ακατάσχετης βαμπιρομυθολογίας στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

23 Αυγούστου 2013

20 πράγματα που μας έμαθε το "Ρετιρέ" και 16 απορίες για μια σειρά που έγινε καλτ!





Το "Ρετιρέ" αποτελεί μια από τις πιο πετυχημένες σειρές της ελληνικής, ιδιωτικής τηλεόρασης, με πολλά στοιχεία καλτ, όπως και η πλειοψηφία της ελληνικής τηλεόρασης; στις αρχές της δεκαετίας του '90. Στην ουσία, το "Ρετιρέ" ήταν εξ αρχής μια... επανάληψη, αφού περιείχε τα ίδια ακριβώς αστεία - σε βαθμό... αντιγραφής - με παλιότερες σειρές που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Δαλιανίδης. Με μια απλή γύρα στο youtube, θα διαπιστώσετε την εκπληκτική ομοιότητα με σειρές όπως "Τα Καθημερινά" (παραγωγής 1983) και "Οδός Ανθέων" (παραγωγής 1988). Απλά το "Ρετιρέ" είχε πολύ περισσότερα επεισόδια από εκείνες τις σειρές, ενώ η επιτυχία του οφειλόταν και στο ότι προβλήθηκε μετά από αρκετά χρόνια.. αγρανάπαυσης του σκηνοθέτη -κάτι που δεν συνέβη αργότερα με τους "Μικρομεσαίους", εξ ου και είχαν πιο μέτρια απήχηση.

Σαν σήμερα: 23 Αγούστου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013.

22 Αυγούστου 2013

Τα τσαρτ της εβδομάδας σε Ευρώπη και Αμερική: 25 - 31 Αυγούστου 2013


Στην αναμέτρηση Κέιτι Πέρι - Λέιντι Γκάγκα, νικητής αναδείχτηκε ο Ρόμπιν Θικ, που παρέμεινε για ακόμη μία εβδομάδα στην κορυφή του αμερικάνικου τσαρτ. Η Πέρι βρέθηκε στη δεύτερη θέση με το "Roar", παρά τα σχόλια ότι είναι αντιγραφή άλλου κομματιού, ενώ μόλις στην έκτη θέση έκανε πρεμιέρα το "Applause" της Λέιντι Γκάγκα, που εισέπραξε χλιαρό χειροκρότημα από το κοινό. Η τελευταία, όμως, τα πήγε καλύτερα στη Γαλλία, αν και οι Γάλλοι είναι κολλημένοι με τον Stormae, ο οποίος αναρωτιέται "Papaoutais" ("Papa oy t' est?", δηλαδή "Μπαμπά πού είσαι"). Τέλος, πολύ δυνατά συνεχίζει την Ευρώπη το "Wake Me Up", όχι όμως και το "Blurred Lines", καθώς -αντίθετα από τις ΗΠΑ- έχει αρχίσει να χάνει τη δυναμική του στα ευρωπαϊκά τσαρτ. 

Συνταγές των προγιαγιάδων μας!


Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα σπίτια δεν είχαν ούτε ηλεκτρικό, για τα σημερινά, βολικά μαγειρικά σκεύη (π.χ. χύτρες ταχύτητος) ούτε λόγος....Επομένως, οι προγιαγιάδες μας (προσθέστε κάνα δυο-τρία "προ-" καλύτερα) μαγείρευαν υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες τα ίδια περίπου φαγητά, που απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα, αυτό που αποκαλούμε ελληνική κουζίνα. Στην επαναστατική για την εποχή της "Εφημερίδα των Κυριών", η Καλλιρρόη Παρρέν δημοσίευε τακτικά και συνταγές, που μας δίνουν μια εικόνα για τον τρόπο, τον όχι και τόσο υγιεινό, που μαγείρευαν οι νοικοκυρές εκείνης της εποχής. Πάρτε μερικές ιδέες.

Το "προκλητικό" εξώφυλλο φοιτητικής εφημερίδας με 18 αιδοία

Η φοιτητική εφημερίδα "Honi Soit" του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ περηφανεύεται για την "ποιοτική φοιτητική δημοσιογραφία" που προσφέρει από το 1929. Πρόσφατα, όμως, αποτέλεσε πηγή του σκανδάλου, μ' ένα πρωτοσέλιδο που "άναψε φωτιές", συζητήθηκε πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αυστραλίας και τελικά λογοκρίθηκε από τις αρχές του πανεπιστημίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μπορεί κανείς να το βρει ούτε καν στο ίντερνετ. Τι προκάλεσε όλη αυτή την αναστάτωση; Ένα εξώφυλλο του περιοδικού, που απεικόνιζε φωτογραφίες 18 αιδοίων, που μάλιστα ανήκαν σε φοιτήτριες του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Είναι πολύ προκλητική μια τέτοια εικόνα; (Αν θεωρείτε προκλητική τη φωτογραφία 18 γυναικείων γεννητικών οργάνων, ΜΗΝ κάνετε κλικ)

Σαν σήμερα: 22 Αυγούστου


Σήμερα είναι Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013.

21 Αυγούστου 2013

Με ποιον τρόπο μπορεί να περιοριστεί σημαντικά το ροχαλητό;


Το ροχαλητό θα μπορούσε ν' αποτελέσει για ορισμένες γυναίκες ακόμη κι αιτίας διαζυγίου ή έστω μια αφορμή για να κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια ή αν είναι δυνατόν ακόμη και σε διαφορετικά.. σπίτια από τους συζύγους τους. Σίγουρα, πάντως, στο στρατό είναι από τα μόνιμα θέματα συζήτησης των φαντάρων, που θαλαμίζονται στον ίδιο χώρο: "Μάτι δε μας άφησες να κλείσουμε κι απόψε, ρε μεγάλε". "Τι να κάνω; Μήπως το θέλω", είναι η λογική απάντηση στις όποιες διαμαρτυρίες. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι το ροχαλητό είναι ανίατη περίπτωση; Μία έρευνα υποστηρίζει ότι ίσως και να ανακάλυψε το αποτελεσματικότερο γιατρικό. 

Η ληστεία που προκάλεσε τον όρο "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" και τι θυμάται ο απαγωγέας 40 χρόνια μετά.


Δεν είναι όλοι οι επιστήμονες σύμφωνοι για το αν υφίσταται πράγματι το περίφημο "Σύνδρομο της Στοκχόλμης", το οποίο αναφέρεται στα συναισθήματα αγάπης και αλληλεξάρτησης που αναπτύσσονται ανάμεσα στον απαγωγέα και τον όμηρο. Ο όρος διατυπώθηκε για πρώτη φορά από το Σουηδό ψυχίατρο και εγκληματολόγο Νιλς Μπέγεροτ, ενώ αφορμή αποτέλεσε μια εξαήμερη ληστεία με ομήρους σε κεντρική τράπεζα της Στοκχόλμης τον Αύγουστο του 1973, η οποία μεταδόθηκε live από τη σουηδική τηλεόραση.

Σαν σήμερα: 21 Αυγούστου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013.

20 Αυγούστου 2013

Οι πέντε παλιότερες εμπορικές επιχειρήσεις στον κόσμο


Συχνά βλέπουμε διαφημιστικά, όπου επιχειρήσεις (από βαριές βιομηχανίες μέχρι... ζαχαροπλαστεία) περηφανεύονται για τα 25, 50, 100, 200 χρόνια παράδοσης στον τομέα τους. Μόνο τόσα; Τι να πουν και κάποιες άλλες επιχειρήσεις, που κουβαλούν στην πλάτη τους όχι απλά δεκαετίες ή ένα-δυο αιώνες, αλλά (πολύ) περισσότερα από 1000 χρόνια πετυχημένης παρουσίας. Είναι οι παλιότερες επιχειρήσεις του πλανήτη και βρίσκονται στην Ιαπωνία.

Μια αυτοκτονία και η τρέλα για την αναζήτηση ενός ανύπαρκτου κρυμμένου θησαυρού


Ο θάνατος σου η ζωή μου ή ο θάνατος σου η περιουσία μου! Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφτεί συνοπτικά η θλιβερή ιστορία που εκτυλίχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την αυτοκτονία ενός μοναχικού 60χρονου άνδρα, ο οποίος σε σελίδα στο ίντερνετ εξηγούσε τους λόγους που τον ώθησαν στο ν' αφαιρέσει την ίδια του την ζωή, ενώ παράλληλα άφηνε κάποια υπονοούμενα, που ορισμένοι ερμήνευσαν ως στοιχεία για κάποιον υποτιθέμενο κρυμμένο θησαυρό. Και αμέσως ξεκίνησε ένα τρελό κυνήγι αναζήτησής του "θησαυρού". Ποιος νοιαζόταν για τον άνθρωπο που αυτοκτόνησε;

Ένα οδοιπορικό στο "ελληνικό Γκουαντάναμο"

Κάθε πόσο θυμόμαστε τους μετανάστες; Αυτούς τους συνανθρώπους μας, που εγκατέλειψαν τις οικογένειες τους, τις πατρίδες τους με προορισμό την Ευρώπη σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Προορισμός της συντριπτικότατης πλειοψηφίας αυτών δεν ήταν - δεν είναι - η Ελλάδα. Απλά η χώρα μας είναι αναγκαστικά ένας πρώτος σταθμός για τον τελικό τους προορισμό, εκεί όπου ονειρεύονταν εξ αρχής να ζήσουν, αν τα καταφέρουν να ξεκολλήσουν από τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και αφιλοξενίας. 

Σαν σήμερα: 20 Αυγούστου


Σήμερα είναι Τρίτη 20 Αυγούστου 2013.

19 Αυγούστου 2013

20 πράγματα που δεν θα έκανε ποτέ ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.


Θα μπορούσε να είναι ακόμη μια λίστα με απλοϊκές συμβουλές καθημερινής ευτυχίας για να περάσει η ώρα. Κι όμως, αν διαβάσετε τη λίστα με τα 20 πράγματα που δεν θα έκανε ποτέ ένας πραγματικά ευτυχισμένος άνθρωπος, θα συμφωνήσετε με όλα, ακόμη κι αν πιάσετε τον εαυτό σας στα πράσα. Στο κάτω-κάτω, σκοπός της συγγραφέας Σάνον Κάιζερ είναι να μας δώσει κίνητρο για να μην επαναπαυτούμε σε μια εγωιστική αντίληψη του κόσμου, αλλά να γίνουμε πιο απελευθερωμένοι. Αυτό είναι τελικά και η ουσία της πραγματική ευτυχίας.

Το καλύτερο μουσικό βίντεο με αυτοσχέδια μουσικά όργανα!


Αγαπάς πολύ τη μουσική, αλλά δεν έχεις τα χρήματα ν' αγοράσεις ένα μουσικό όργανο για να εξασκείς το χόμπι σου; Είσαι στο σπίτι μόνος κάποιο κυριακάτικο απόγευμα και βαριέσαι που ζεις; Θέλεις απλά να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου προσφέροντας τους ένα πρωτότυπο μουσικό θέαμα από την κουζίνα του σπιτιού σου, που θα τους αφήσει με ανοιχτό το στόμα; Το βίντεο που ακολουθεί ίσως να σου δώσει πολλές ιδέες για ενδιαφέροντα, μουσικά πειράματα.

Όταν χτυπάει η ζέστη... η τρέλα πάει ψυγείο!


Η τρέλα δεν πάει στα βουνά, αλλά μέχρι τον καταψύκτη του γειτονικού σουπερμάρκετ, ειδικά όταν ο ήλιος χτυπάει κατακούτελα στο μέσο του καλοκαιριού. Το νέο, εκκεντρικό όσο και αφελές τρεντ ξεκίνησε από την Ιαπωνία, την χώρα απ' όπου ξεκινούν οι περισσότερες εκκεντρικότητες τη σημερινή εποχή, όμως σύντομα διαδόθηκε στην Άπω Ανατολή και έφτασε ακόμη και σε ορισμένες χώρες της Δύσης. 

Σαν σήμερα: 19 Αυγούστου


Σήμερα είναι Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013.

18 Αυγούστου 2013

Γιατί φοράνε... χαρτιά στα κεφάλια τους αυτοί οι φοιτητές;


Θα μπορούσε να είναι ό,τι πιο αστείο έχετε διαβάσει, αν δεν ήταν τόσο ανόητο ως ιδέα, αλλά τόσο ταπεινωτική εμπειρία γι' αυτούς που την υπέστησαν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stomp.com.sg από τη Σιγκαπούρη, στο πανεπιστήμιο Κασετσάρτ (Kasetsart) της Ταϊλάνδης, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία της χώρας, αποφασίστηκε η λήψη δραστικών μέτρων για να καταπολεμηθεί το σκονάκι κατά την εξεταστική περίοδο. Η λύση όμως που επιλέχτηκε είναι πολύ αμφιλεγόμενη έως εξευτελιστική. Οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν λευκές κορδέλες στα μέτωπά τους, από τις δύο άκρες των οποίων (αριστερά και δεξιά) κρέμονται λευκές κόλλες χαρτί. 

Τα κείμενα παλιών επιθεωρήσεων: Τα Παναθήναια του 1931

Το καλοκαίρι του 1931, πολλές ήταν οι επιθεωρήσεις που ανέβαιναν στα αθηναϊκά θέατρα: "Η Κατεργάρα", "Η Ξελογιάστρα", "Η Ματσαράγκα", "Όλα Μέσα" και τα "Νέα Παναθήναια" ή "Παναθήναια του 1931". Τα "Νέα Παναθήναια" ανέβαιναν στο θέατρο Κοτοπούλη από το θίασο Γονίδη. Η πολιτική σάτιρα αναμιγνυόταν με την κοινωνική και μέσα από τα διάφορα σκετσάκια αναδεινύονταν καθημερινοί τύποι της εποχής, αλλά και κάποιες -αναχρονιστικές σήμερα- αντιλήψεις της εποχής, όπως η δυσπιστία απέναντι στη γυναίκα αστυνομικό. Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τα κείμενα από έξι σκετσάκια έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε και παράλληλα να γελάσετε ή να συγκρίνετε την επιθεώρηση εκείνης την εποχή με τη σημερινή.

Σαν σήμερα: 18 Αυγούστου


Σήμερα είναι Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013.

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 18 - 24 Αυγούστου 2013


Σταθερότητα επικρατεί για ακόμη μία εβδομάδα στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου singles chart, ενώ για δέκατη εβδομάδα το "Blurred Lines" παρέμεινε στην πρώτη θέση. Δίκαια θα μπορούσε κανείς να το αποκαλέσει ως το τραγούδι που σημάδεψε το καλοκαίρι του 2013 περισσότερο από κάθε άλλο. Εν τω μεταξύ, μόλις τρεις είναι οι νέες είσοδοι της εβδομάδας: ένα τραγούδι από την Ιαπωνία, ακόμη μια κοψοβλεβιά της Λάνα ντελ Ρέι για όσους νιώθουν θλιμμένοι ακόμη και το καλοκαίρι (ή ακριβώς επειδή το καλοκαίρι φεύγει σιγά-σιγά) και τέλος μια αμερικανιά μιας κοπελιάς, που είναι και ηθοποιός και ονομάζεται Άννα Κέντρικ.