6 Ιουλίου 2013

Τα αγαπημένα βιβλία Ελλήνων ηθοποιών του παλιού κινηματογράφου


Ένα ενδιαφέρον "γκάλοπ" μεταξύ των ηθοποιών του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εμπρός" στις 15 Ιουνίου 1968. Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να μοιραστούν με τους αναγνώστες της εφημερίδας τα αγαπημένα τους λογοτεχνικά βιβλία -ένα ελληνικό και ένα ξένο. Αν, λοιπόν, δεν ξέρετε ποιο βιβλίο να επιλέξετε για να διαβάσετε φέτος το καλοκαίρι ή αν θέλετε απλά να μάθετε ποιο ήταν το αγαπημένο βιβλίο του αγαπημένου σας Έλληνα ηθοποιού (της παλιάς εποχής). ιδού οι απαντήσεις τους. Βέβαια, καθώς πρόκειται για ρεπορτάζ προ 45 ετών, οι επιλογές τους ήταν πιο... κλασικές, αλλά ενδιαφέρουσες. Κάτι έχουν να πουν για τον χαρακτήρα των αγαπημένων μας ηθοποιών, πολλοί από τους οποίους σήμερα δεν βρίσκονται στην ζωή.  

Βουγιουκλάκη και Παπαμιχαήλ εναντίον Αλέκου Σακελάριου. Αποσπάσματα από τα πρακτικά της "δίκης της σάτιρας" τον Ιούλιο του 1968 και τα δάκρυα της Αλίκης

Τα δάκρυα της Αλίκης Βουγιουκλάκη κατά την κατάθεση της, όπως τα αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός, τον Ιούλιο του 1968

Η πιο συζητημένη από τις θεατρικές παραστάσεις που ανέβηκαν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1968 ήταν, χωρίς αμφιβολία, η επιθεώρηση "Και μη χειρότερα" των Αλέκου Σακελλάριου και Γιώργου Τζαβέλλα, που ανέβηκε στο θέατρο Μετροπόλιταν. Ο Σταύρος Παράβας, ο Αλέκος Τζανετάκος, ο Τάκης Μηλιάδης, ο Σωτήρης Μουστάκας, η Μάρθα Βούρτση, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η Ελένη Ανουσάκη, η Μέμα Σταθοπούλου, η Μαίρη Χαλκιά και η Σάσα Καστούρα ήταν τα πιο γνωστά ονόματα της συγκεκριμένης επιθεώρησης, που συζητήθηκε όσο καμιά άλλη, λόγω της μήνυσης που κατέθεσαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, θιγόμενοι για ένα από τα νούμερα της παράστασης, που θεωρούσαν ότι τους δυσφημούσε.

Σαν σήμερα: 6 Ιουλίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013.

5 Ιουλίου 2013

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 7 - 13 Ιουλίου 2013


Σταθερά για τέταρτη εβδομάδα το "Blurred Lines" παραμένει το δημοφιλέστερο τραγούδι παγκοσμίως, ακολουθούμενο από το "Get Lucky" των Daft Punk, η διαχρονική επιτυχία των οποίων δείχνει ότι δεν έχουν σταθεί απλά τυχεροί. Μεγάλη άνοδο οκτώ θέσεων και τέταρτη θέση για το "I Love It" των Icona Pop, μετά την κυκλοφορία του σινγκλ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βρέθηκε στο νούμερο ένα του uk chart.

Ενήλικες που πίνουν ανθρώπινο γάλα: η νέα ιδιοτροπία των νεόπλουτων Κινέζων


Ο νεοπλουτισμός αποτελεί την γενεσιουργό αιτία εμφάνισης μιας σειράς εκκεντρικών συνηθειών. Οι νεόπλουτοι, όσοι ξαφνικά αποκτούν οικονομική υπεροχή έναντι των συμπολιτών τους, αισθάνονται την ανάγκη να ξεχωρίσουν από τους "κοινούς θνητούς" με κάποιον τρόπο -αυτό βασικά τους ενδιαφέρει να κάνουν και τα χρήματα είναι απλά το μέσο για να το πετύχουν, όπως νομίζουν- με αποτέλεσμα να ανακαλύπτουν νέα, ανούσια τρεντ, που ικανοποιούν το κόμπλεξ υπεροχής που οι ίδιοι αισθάνονται. Και φυσικά, η υποτιθέμενη κομμουνιστική Κίνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Ένας απίστευτα πρακτικός τρόπος για να σταματήσετε τη φαγούρα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών


Δεν ξέρω αν είναι η πιο έξυπνη ή η πιο ηλίθια ιδέα για να σταματήσετε το ενοχλητικό φαγούρισμα ύστερα από ένα τσίμπημα κουνουπιού, ωστόσο φαντάζει σαν μια αρκετά πρακτική λύση για όσους έχουν αμελήσει να εξοπλίσουν το φαρμακείο του σπιτιού τους με τη σχετική αλοιφή. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της ιαπωνικής ιστοσελίδας Rocketnews24.com, ο ευκολότερος και ανέξοδος τρόπος για να σταματήσει κανείς το επίμονο.. ξύσιμο, εκεί όπου εκδηλώθηκε η επίθεση του κουνουπιού, είναι... το κουτάλι. 

Σαν σήμερα: 5 Ιουλίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013.

4 Ιουλίου 2013

Τα γυναικεία παπούτσια που οι άνδρες απεχθάνονται περισσότερο


Απ' ό,τι φαίνεται δεν είναι μονάχα οι γυναίκες που προσέχουν τα παπούτσια των συντρόφων τους, αλλά το ίδιο κάνουν και οι άνδρες. Η ιστοσελίδα ηλεκτρονικών πωλήσεων CouponCodes4u.com έκανε ένα γκάλοπ, σύμφωνα με το οποίο το 93% των ανδρών παραδέχτηκε ότι θεωρεί πιο ελκυστικές τις γυναίκες, που φορούν ελκυστικά παπούτσια. Μάλιστα, οι άνδρες αποκάλυψαν ποια παπούτσια μισούν και ποια όχι. Τα αποτελέσματα είναι... ενδιαφέροντα, αν και δεν μπορώ να καταλάβω πώς στο καλό ήξεραν όλες αυτές τις ονομασίες, τι είδους παπουτσιού αντιπροσωπεύει η καθεμιά. 

Τα ευρωπαϊκά τσαρτ της εβδομάδας 7 - 13 Ιουλίου 2013.


Αναμενόμενα στην πρώτη θέση του βρετανικού τσαρτ ντεμπουτάρισε το "I Love It" των Icona Pop, αφού ο ήχος του τραγουδιού είναι απολύτως brit. Εν τω μεταξύ, το αγαπάς ή το μισείς το νέο τραγούδι ("Bang Bang") του will.i.am, που βρέθηκε στην τρίτη θέση. Τέλος, το... περπάτημα της Ριάνα υμνούν οι Wanted στην τελευταία τους επιτυχία, που θα 'θελε πολύ να είναι κάτι σαν το "She's Madonna" του Ρόμπι Γουίλιαμς, αλλά.. καμία σχέση. Παρόλα αυτά, το τραγούδι έκανε το ντεμπούτο του στην τέταρτη θέση. Κατά τ' άλλα, Γάλλοι και Γερμανοί επιμένουν στα ίδια ακούσματα με ελάχιστες αλλαγές στα αντίστοιχα, εθνικά τοπ10.

Το top20 του αμερικάνικου τσαρτ: 7 - 13 Ιουλίου 2013


Είναι τόσο καταπληκτικό το dance "Get Lucky" της Μάιλι Σάιρους, ώστε μέσα σε τέσσερις εβδομάδες κατάφερε να βρεθεί στο νούμερο τρία του Billboard Hot 100; Το τραγούδι δεν είναι κακό, για να είμαστε ειλικρινείς, όμως δεν θα σημείωνε αυτήν την τρελή επιτυχία, αν δεν υπήρχε το.. ανεκδιήγητο βίντεο-κλιπ, που είναι πραγματικά τόσο πολύ κακό, ώστε να κάνει εντύπωση. Κατά τ' άλλα ελάχιστες και ανεπαίσθητες είναι οι διαφορές στο τοπ20, αλλά με δύο ενδιαφέρουσες νέες εισόδους: τη χιπ-χοπ μπαλάντα-ύμνος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων "Same Love" των Μάκλμορ και Ράιαν Λούις, που βρέθηκε στη 16η θέση και σίγουρα θ' ανεβεί πολύ ψηλότερα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και το πιο ρυθμικό "Love Somebody" των Μαρούν 5. 

Οι άτυχοι: Τραγούδια που έφτασαν στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό.


Όπως συμβαίνει στον αθλητισμό, έτσι και στη μουσική, η πρωτιά σημαίνει τα πάντα, ενώ αυτός που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, εκείνος που αγγίζει την πηγή της απόλυτης δόξας, αλλά δεν συμμετέχει στο πάρτι, αισθάνεται ενδεχομένως χειρότερα κι από αυτόν που τερματίζει τελευταίος. Κι επειδή αυτή η ανάρτηση δεν επιθυμεί ν' ασχοληθεί με τους δεύτερους των Ολυμπιακών Αγώνων ή των παγκοσμίων πρωταθλημάτων, θα ρίξουμε μια ματιά στους δεύτερους των (αμερικανικών) τσαρτ, στα τραγούδια εκείνα, που έσπασαν κάθε ρεκόρ παραμονής στη δεύτερη θέση, χωρίς να καταφέρουν ν' ανέβουν στην πρώτη ούτε για μια εβδομάδα. 

Σαν σήμερα: 4 Ιουλίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013.

3 Ιουλίου 2013

Τα παρανοϊκά (αλλά όμως ξεκαρδιστικά) προβλήματα που απασχολούν τους Βρετανούς!


Οι συγκρατημένοι, ντροπαλοί, εξαιρετικά αμήχανοι αλλά και ενίοτε πνευματώδεις Βρετανοί αποτελούν αγαπημένο στόχο για ανέκδοτα. Υπάρχει πιο τυπικός Βρετανός από τον Χιου Γκραντ στην ταινία "Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ"; Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι Βρετανοί που αυτοσαρκαζόμενοι σατιρίζουν αυτές τις ιδιορρυθμίες, αν και υπάρχουν άλλοι τόσοι που θα ξίνιζαν τα μούτρα τους -διακριτικά, για να μην ξεχνιόμαστε.

Σαν σήμερα: 3 Ιουλίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013.

Το χειρότερο φαγητό του κόσμου, που αξίζει να πεταχτεί στα βάθη της θάλασσας.


Ονομάζεται "Big Catch" και στα ελληνικά θα το μεταφράζαμε ως "κελεπούρι", όμως αντίθετη γνώμη έχουν οι ειδικοί, οι οποίοι το έχουν χαρακτηρίσει "το χειρότερο γεύμα στην Αμερική" - ίσως κι όλου του κόσμου, θα πρόσθετα εγώ. Είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία ενός ανθρώπου και καλό θα ήταν να το αποφύγετε, αν βρεθείτε ποτέ στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και επισκεφθείτε ένα κατάστημα της αλυσίδας φαστ φουντ Long John Silver.

2 Ιουλίου 2013

Τα 8 πιο αγαπημένα μέρη για σεξ


Οι αναγνώστες της δημοφιλούς αμερικανικής ιστοσελίδας yourtango.com, που ασχολείται με θέματα σχέσεων, ψήφισαν ποιο είναι το αγαπημένο τους μέρος για σεξ. Προσοχή: όχι πού το κάνουν συχνότερα, αλλά πού τους αρέσει να το κάνουν. Αντίθετα, απ' ότι θα περίμενε κανείς, οι απαντήσεις τους δεν διακρίνονται για την πρωτοτυπία ή τη φαντασία τους -με ελάχιστες εξαιρέσεις- μιας και δημοφιλέστερη αναδείχτηκε η κρεβατοκάμαρα. Άραγε έπαιξε ρόλο η δύναμη της συνήθειας ή απλά η άνεση του κρεβατιού, προφανώς διπλού, δεν αντικαθίσταται τόσο εύκολα; Τελικά, για ν' απολαύσουμε το σεξ περισσότερο, θέλουμε την άνεση μας; 

Ετοιμάστε ένα τρελό κοκτέιλ με.. Νουτέλα!


Στην κουζίνα, το βασικό συστατικό που χρειάζεται κάποιος -το μυστικό της επιτυχίας- είναι η πλούσια φαντασία. Και η φαντασία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ό,τι τρώμε, αλλά να επεκτείνεται και σε ό,τι πίνουμε! Κάπως έτσι, μια Αμερικανίδα, ονόματι Λίσα Ντάγκλας, που αυτοσυστήνεται ως "army wife, η οποία μεγαλώνει επτά παιδιά" και αγαπάει τρελά τη Νουτέλα, πόσταρε στο μπλογκ της (crazyadventuresinparenting.com) μία πρωτότυπη συνταγή για ένα γλυκύτατο κοκτέιλ με βασικό συστατικό τη γνωστή σε όλους Νουτέλα, το οποίο ονομάζει "Νουτέλα Μαρτίνι".

Σαν σήμερα: 2 Ιουλίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013 - ή αλλιώς το μέσο του χρόνου, αφού όσες μέρες μας χωρίζουν από την πρωτοχρονιά του 2013, άλλες τόσες μας χωρίζουν μέχρι την πρωτοχρονιά του 2014!

Τα τρία κλειδιά της ευτυχίας.

Ποιος είναι αυτός που δεν θα ήθελε να γνωρίζει το μυστικό της ευτυχίας; τη μαγική αυτή συνταγή που κάνει ακόμη και το μαύρο να φαντάζει φωτεινό, χαρούμενο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Deakin της Μελβούρνης, πιστεύουν ότι βρήκαν όχι ένα, αλλά τρία στοιχεία που μπορούν να κάνουν κάθε άνθρωπο ευτυχισμένο. Μελέτησαν σειρά 29 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία τα τελευταία 12 χρόνια και ιδού τα συμπεράσματά τους.

Ο μάγος του γυμναστηρίου (βίντεο)


Ο Ρόμπερτ Τζιλ (Robert Gill) είναι αθλητής των Αριζόνα Κάρντιναλς, μιας αμερικάνικης ομάδας φούτμπολ, που την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει διάσημος χάρη στο youtube και στην ακροβατική του ικανότητα στο διάδρομο γυμναστικής. Συγκεκριμένα, ο Τζιλ ανέβασε στο τέρμα την ταχύτητα του διαδρόμου (25 μίλια την ώρα) και για 10 δευτερόλεπτα έτρεξε σαν αληθινή γαζέλα, χωρίς ούτε ένα τόσο δα παραπατηματάκι. Μα, πώς το κατάφερε (και πόσες φορές άραγε έφαγε τα μούτρα, μέχρι τελικά να το καταφέρει);

1 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 1 Ιουλίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 1 Ιουλίου. Καλό μήνα σε όλους και αξίζει να διαβάσετε το σημερινό "Σαν σήμερα" που είναι πλούσιο και συλλεκτικό!

30 Ιουνίου 2013

Τα αποτυχημένα κράτη του πλανήτη για το 2013. Σε ποια θέση κατατάσσεται η Ελλάδα


Στις διεθνείς σχέσεις, ένα κράτος χαρακτηρίζεται "Ασύντακτο" ή "αποτυχημένο" (failed ή collapsed state), όταν λείπει το ένα από τα τρία κριτήρια που προσδιορίζουν την έννοια του κράτους, δηλαδή η άσκηση εξουσίας - τ' άλλα δύο είναι το έδαφος και ο πληθυσμός. Στα ασύντακτα -ή αν προτιμάτε, πιο εκλαϊκευμένα, στα αποτυχημένα- κράτη, λείπει η συντεταγμένη κυριαρχία, η αρμοδιότητα του κράτους να συντάσσει το πλέγμα κανόνων στο οποίου υπακούουν τόσο τα κρατικά όργανα όσο και τα άτομα, είτε επειδή αυτή έχει καταλυθεί είτε πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει καν. 

"Πώς η δίαιτα των Ταλιμπάν με έσωσε από τους... Ταλιμπάν". Η μαρτυρία ενός ανθρώπου που απέδρασε από το Αφγανιστάν

Πηγή: Facebook

Ήταν η δεύτερη επίσκεψη του στο Αφγανιστάν και διένυε ήδη τη δεύτερη εβδομάδα της διαμονής του. Ο Γάλλος φωτογράφος Πιέρ Μποργκί μόλις είχε πιει ορισμένα ποτάκια σ' ένα μπαρ της Καμπούλ και ετοιμαζόταν να γυρίσει στο σπίτι που τον φιλοξενούσε -περίπου 500 μέτρα απόσταση. Δεν έφτασε ποτέ, καθώς στο δρόμο τον σταμάτησαν τέσσερις άνδρες με γενειάδες, Ταλιμπάν, οι οποίοι τον απήγαγαν. Η απαγωγή του Μπόργκι έγινε το βράδυ της 27.11.2012 και η ομηρεία του φωτογράφου διήρκεσε περίπου τεσσεράμισι μήνες. Κανείς δεν πλήρωσε λύτρα για την απελευθέρωση του, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει μόνος του. Πώς τα κατάφερε;

Σαν σήμερα: 30 Ιουνίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013.

Είναι γκέι δύο αγαπημένοι χαρακτήρες του "Σουσάμι Άνοιξε":


Το πέρασμα στην ενηλικίωση σηματοδοτεί το τέλος της αθωότητας και σε πολλούς ξυπνάει την επιθυμία ν' ανατρέψουν κάθε τι που σημάδεψε την παιδική μας ηλικία, όπως οι παιδικές εκπομπές με τις οποίες μεγαλώσαμε. Ξαφνικά, ορισμένοι διαπνέονται από μια έντονη επιθυμία ν' ανακαλύψουν πρόστυχα, ερωτικού περιεχομένου νοήματα πίσω από εντελώς αθώες ατάκες κάποιου κόμικ ήρωα ή ακόμη και να εξερευνήσουν τη σεξουαλική του ταυτότητα.