3 Οκτωβρίου 2015

"Μαρίνα Αυγέρη": Οδηγός των πρώτων επεισοδίων της σειράς του 1973, που έγραψε η Τζένη Καρέζη χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο


Σε μονάχα τρεις τηλεοπτικές σειρές έπαιξε η αγαπημένη ηθοποιός Τζένη Καρέζη: "Μαρίνα Αυγέρη", "Μεγάλη περιπέτεια" και "Μαύρη Χρυσαλλίδα". Συμπτωματικά, η πρώτη και η τελευταία σειρά περιέγραφαν μια ιστορία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ενώ και στις δύο το σενάριο έγραψε η Κρέζη, αν και στη "Μαρίνα Αυγέρη" χρησιμοποίησε το πομπώδες ψευδώνυμο "Παυλίνα Μπόταση". Αξίζει να σταθούμε λίγο περισσότερο σ' αυτήν τη σειρά, που σηματοδότησε την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση της καταξιωμένης σταρ του κινηματογράφου και του θεάτρου, καθώς είναι μια σειρά που δεν σώζεται, ενώ προβλήθηκε σε μια εποχή που οι τηλεοπτικές συσκευές ήταν σχετικά λίγες.

30 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς η απαγόρευση του αλκοόλ άλλαξε προς το καλύτερο την ζωή ενός χωριού στη Ρωσία

Όταν στα 1920 η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλλε την ποταπαγόρευση, το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξήσει τη διακίνηση μαύρου χρήματος. Η εξήγηση είναι εύκολη. Η επιβολή αυστηρών κανόνων που αγγίζουν τον τρόπο ζωής εκατομμύρια πολιτών δύσκολα μπορεί να είναι αποτελεσματική, πολύ περισσότερο όταν διακυβεύονται οικονομικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα το αντικείμενο αφορά έναν πανίσχυρο εθισμό, όπως ο αλκοολισμός - έστω και σε ήπια μορφή. Όταν όμως η απόφαση αποκλεισμού του αλκοόλ αποτελεί συνειδητή, ομόφωνη επιλογή μιας μικρής κοινότητας, τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά.

27 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς οι ελέφαντες βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό και με ειδικές ανάγκες

Πιθανόν έχετε ακούσει λίγα πράγματα για τη θεραπευτική ιππασία, μια πρωτοποριακή μέθοδο θεραπείας ατόμων με νοητικά προβλήματα μέσω της ιππασίας που ακολουθείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ζώα κοινωνικά, τα άλογα βοηθούν τα παιδιά - και όχι μόνο - να κοινωνικοποιηθούν, ν' αναλάβουν ευθύνες, με άλλα λόγια να γίνουν πιο υπεύθυνα και πιο ώριμα. Ίσως έχετε υπόψη και για παρόμοια προγράμματα, όπου το έργο αυτό αναλαμβάνουν τα πιο κοινωνικά θηλαστικά της θάλασσας, τα δελφίνια. Τι θα λέγατε όμως για θεραπευτικά προγράμματα με πρωταγωνιστές ελέφαντες;