Ο Τζιμ Λόντος έγινε ζωντανός θρύλος στην Αμερική, όταν το 1930 κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην ελεύθερη πάλη. Τους επόμενους μήνες (για την ακρίβεια τα επόμενα χρόνια!) όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του, ενώ από την εφημερίδα Evening Journal της Νέας Υόρκης του ζητήθηκε να παρουσιάσει τις κυριότερες τεχνικές του, περιγράφοντας τες παράλληλα. Τα σύντομα κείμενα συνοδεύονταν από φωτογραφίες που αναπαριστούσαν τις τεχνικές αυτές. Αναδημοσίευση των κειμένων και των φωτογραφιών έγιναν από την ελληνική εφημερίδα της Νέας Υόρκης Εθνικός Κήρυξ (Μάρτιος - Απρίλιος 1931) και μετά από τόσες δεκαετίες έχει ενδιαφέρον να ξανααναδημοσιευτούν ως φόρος τιμής στην αθλητική ιδιοφυία που υπήρξε ο Λόντος. Δείτε το σαν ένα είδος αναδρομικών μαθημάτων πάλης από έναν θρύλο του αθλήματος, ο οποίος μάλιστα τύχαινε να έχει ελληνική καταγωγή.
Ετικέτες
μουσική
(718)
info
(666)
lifestyle
(628)
αρχείο
(451)
παράξενα
(390)
πρόσωπα
(346)
έρευνα
(286)
video
(279)
υγεία
(256)
τηλεόραση
(239)
cinema
(237)
funny
(217)
ιστορία
(215)
food & drinks
(212)
ρετρο
(212)
βιβλίο
(160)
τεχνολογία
(147)
σχόλιο
(140)
social media
(117)
ταξίδια
(117)
true stories
(116)
επιστήμη
(114)
wow
(109)
κατοικίδια
(82)
ποίηση
(78)
θρησκεία
(57)
Αλίκη Βουγιουκλάκη
(49)
θέατρο
(42)
Τζένη Καρέζη
(30)
Παλαμάς
(29)
28 Μαΐου 2016
Οι πέντε βασικές τεχνικές του θρυλικού παλαιστή Τζιμ Λόντου εικονογραφημένες [10 εικόνες]
Τζιμ Λόντος: Ο "χρυσός Έλληνας" και κορυφαίος παλαιστής. Πώς κέρδισε τον πρώτο του τίτλο ως παγκόσμιος πρωταθλητής, ο σεβασμός των αντιπάλων του και ο ύμνος που έγραψαν προς τιμήν του οι Έλληνες της Αμερικής.
Αν αναζητήσουμε τον κορυφαίο Έλληνα παλαιστή του 20ου αιώνα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τίτλος θα απονεμόταν στον Τζιμ Λόντος (πραγματικό όνομα Χριστόφορος Θεοφίλου), ο οποίος βέβαια ίσως κατάφερε να γίνει θρύλος κι ένας από τους κορυφαίους αθλητές της ελευθέρας πάλης (σίγουρα ο κορυφαίος της εποχής του) επειδή ακριβώς βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική σε πολύ μικρή ηλικία. Στις συνεντεύξεις του, όσο ζούσε, ο ίδιος δήλωνε ότι δεν θυμόταν ποια χρονιά γεννήθηκε, ωστόσο σύμφωνα με τη Wikipedia η ημερομηνία γέννησής του ήταν η 2α Ιανουαρίου 1897, αν και στον τάφο του ως έτος γέννησης αναγράφεται το 1894. Πάντως, σε συνέντευξή του το 1974, περίπου ένα χρόνο πριν το θάνατό του, ο Λόντος θυμόταν ότι είχε φτάσει στην Αμερική γύρω στα 1913 σε ηλικία 12 ή 13 ετών μαζί μ' ένα φίλο του, που ονομαζόταν Ανδρέας Γκέκας. Αρχικά εργάστηκε ως νερουλάς στους αμερικανικούς σιδηροδρόμους, περιπλανήθηκε σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ μέχρι που δυο χρόνια μετά την άφιξή του στη νέα του πατρίδα εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Όκλαντ στο Σαν Φρανσίσκο.
26 Μαΐου 2016
Αυτοί ήταν οι αρχικοί στίχοι του τραγουδιού για τον μπαρμπα-Γιάννη τον κανατά
Αν όχι το πιο γνωστό, σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά μέχρι σήμερα αστικά τραγούδια του 19ου αιώνα, το οποίο μάλιστα όλοι μάθαμε σε κάποια τάξη του Δημοτικού (και είναι ίσως από τα λίγα που εξακολουθούμε να θυμόμαστε πολλά χρόνια μετά) είναι το τραγούδι του Μπαρμπα-Γιάννη του Κανατά, της εμβληματικής - στα όρια του θρύλου - αυτής φιγούρας της ελληνικής πρωτεύουσας την περίοδο μεταξύ 1860 και 1880. Το τραγούδι που γνωρίζουμε είναι η διασκευή του τενόρου Πέτρου Επιτροπάκη το 1933, που βασίστηκε στους στίχους του τραγουδιού, που είχε γραφτεί την εποχή που ο Μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας των Αθηναίων. Και ενώ έχουν γραφτεί διάφορες εικασίες για το ποιος έγραψε πρώτος το τραγούδι του Μπαρμπα-Γιάννη - κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι το έγραψε και ο ίδιος - δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το πώς πήγαιναν οι στίχοι του και πόσο διαφορετικοί ήταν σε σχέση με τη διασκευή του 1933, που τελικά επικράτησε.
25 Μαΐου 2016
Οι διαφορετικοί τρόποι που οι λαοί χρησιμοποιούν για να μετρήσουν με τα δάχτυλα των χεριών τους
Όταν δεν έχουμε δίπλα μας κάποιο κομπιουτεράκι ή κι αυτό ακόμη το κινητό μας τηλέφωνο (πόσο πιθανό είναι άραγε αυτό το τελευταίο;) ή αν θέλουμε να υπολογίσουμε στα γρήγορα κάποιον σχετικά μικρό αριθμό, συνήθως χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας για το μέτρημα. Είναι μια πρακτική που ακολουθείται από τους περισσότερους λαούς, όμως όχι με τον ίδιο τρόπο. Μάλιστα, οι διαφορές είναι από λίγο έως πολύ σημαντικές ανάλογα με την παράδοση που έχει επικρατήσει στον κάθε λαό, ώστε θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα: μα πώς στο καλό μπορούν και μετρούν έτσι χωρίς να μπερδεύονται; Βέβαια, κάτι αντίστοιχο μάλλον θα σκέφτονται και εκείνοι για εμάς...
24 Μαΐου 2016
Πώς ο τρόπος εκδήλωσης των συναισθημάτων μας στη διάρκεια ενός ενδοσυζυγικού καβγά προειδοποιεί για μελλοντικά προβλήματα υγείας
Δεκαπέντε λεπτά παρατήρησης ενός συνηθισμένου ενδοσυζυγικού τσακωμού αρκούν για έναν ειδικό, ώστε να διαπιστώσει από ποιες ασθένειες κινδυνεύουν οι δυο σύζυγοι. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και το Northwestern University μελέτησαν σε βάθος εικοσαετίας τις συμπεριφορές 156 ζευγαριών (μεσήλικων και ηλικιωμένων) στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και διαπίστωσαν ένα "νέο επίπεδο ακρίβειας στο πώς τα συναισθήματα συνδέονται με την υγεία και πώς οι συμπεριφορές μας στην πάροδο του χρόνου μπορούν να προδικάσουν την εμφάνιση αρνητικών εξελίξεων στην υγεία".
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)