Στις 12 Ιουλίου 2013, την ημέρα που γιόρταζε τα δέκατα έκτα γενέθλιά της, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, το νεαρό κορίτσι από το Πακιστάν, που ακριβώς εννιά μήνες νωρίτερα είχε δεχτεί επίθεση από Ταλιμπάν, απλά και μόνο επειδή ήταν ένα κορίτσι, που διεκδικούσε το δικαίωμα της στη μόρφωση, εμφανίστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το περιστατικό εκείνο.
Ετικέτες
μουσική
(718)
info
(666)
lifestyle
(628)
αρχείο
(451)
παράξενα
(390)
πρόσωπα
(346)
έρευνα
(286)
video
(279)
υγεία
(256)
τηλεόραση
(239)
cinema
(237)
funny
(217)
ιστορία
(215)
food & drinks
(212)
ρετρο
(212)
βιβλίο
(160)
τεχνολογία
(147)
σχόλιο
(140)
social media
(117)
ταξίδια
(117)
true stories
(116)
επιστήμη
(114)
wow
(109)
κατοικίδια
(82)
ποίηση
(78)
θρησκεία
(57)
Αλίκη Βουγιουκλάκη
(49)
θέατρο
(42)
Τζένη Καρέζη
(30)
Παλαμάς
(29)
11 Οκτωβρίου 2014
Η συναρπαστική ομιλία της 16χρονης Μαλάλα Γιουσαφζάι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2013: "Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι και ένα βιβλίο μπορούν ν' αλλάξουν τον κόσμο".
Στις 12 Ιουλίου 2013, την ημέρα που γιόρταζε τα δέκατα έκτα γενέθλιά της, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, το νεαρό κορίτσι από το Πακιστάν, που ακριβώς εννιά μήνες νωρίτερα είχε δεχτεί επίθεση από Ταλιμπάν, απλά και μόνο επειδή ήταν ένα κορίτσι, που διεκδικούσε το δικαίωμα της στη μόρφωση, εμφανίστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το περιστατικό εκείνο.
Μαλάλα, το κορίτσι από το Πακιστάν, που στοχοποιήθηκε από τους Ταλιμπάν και βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. 12 φράσεις της που εμπνέουν όλους μας
Η μία από τους δυο βραβευθέντες με το Νόμπελ Ειρήνης 2014 είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η 17χρονη μαθήτρια από το Πακιστάν, που τον Οκτώβριο του 2012 έπεσε θύμα επίθεσης από Ταλιμπάν μέσα στο σχολικό λεωφορείο και τραυματίστηκα σοβαρά, αφού έκανε το "σφάλμα" να θέλει να μορφωθεί, αν και κορίτσι. Η Μαλάλα, που από πολύ μικρή περιέγραφε ανώνυμα μέσα από τα σόσιαλ μίντια την ζωή σε μια εγκαταλελειμμένη περιοχή του Πακιστάν, κατειλημμένη από ομάδα των ακραίων Ταλιμπάν, έγινε γρήγορα σύμβολο του αγώνα των παιδιών και κυρίως των νεαρών κοριτσιών, που διεκδικούν όχι απλά ίσα δικαιώματα με πρώτο και κυριότερο το δικαίωμα στην εκπαίδευση, αλλά και το στοιχειώδες δικαίωμα να ονειρεύονται το μέλλον τους ελεύθερα. Έδωσε πολλές συνεντεύξεις, αλλά και ομιλίες τα τελευταία δύο χρόνια και αυτές είναι κάποιες - λίγες μόνο - φράσεις, που αποτυπώνουν το πνεύμα του δημόσιου λόγου της, φράσεις με οικουμενική διάσταση, που εκφράζουν μια βαθιά ωριμότητα χαρακτήρα και εμπνέουν τον καθένα.
10 Οκτωβρίου 2014
Οι Σίμπσονς είχαν προβλέψει τον ιό Έμπολα το 1997; [βίντεο]
Ήταν μια από τις λιγοστές εκείνες στιγμές, που ο Μπαρτ Σίμπσον δεν έκανε αταξίες, αλλά βρισκόταν κουρνιασμένος στο κρεβάτι του σε ολοφάνερα άσχημη διάθεση. Η Μαρτζ, ανήσυχη για το γιο της, του προτείνει ένα βιβλίο με τον τίτλο "Curious George and the Ebola virus" (Ο περίεργος Τζορτζ και ο ιός Έμπολα). Εκείνος δεν θέλει και η Μαρτζ του προτείνει να ζωγραφίσει κάτι. Τότε, ο Μπαρτ της δείχνει μια ζωγραφιά, που είχε ήδη σχεδιάσει, στην οποία ο ίδιος ήταν μαχαιρωμένος και περιτριγυρισμένος από πτώματα.
Η επιστήμη αποφάνθηκε: Το καλύτερο τυρί για πίτσα είναι....
Εκατομμύρια φαν της πίτσας σ' όλον τον πλανήτη έχουν την απορία: ποιο είναι το καλύτερο τυρί για ν΄ απολαύσουν το αγαπημένο τους φαγητό; Δηλαδή, μπορεί να μην είναι εκατομμύρια όσοι έχουν μια τέτοια απορία, ίσως να είναι μερικές χιλιάδες ή και λιγότεροι, πάντως την απάντηση στο ερώτημα αυτό (για όσους ενδιαφέρονται) επιχείρησε να δώσει μια ομάδα επιστημόνων από το νεοζηλανδικό Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ με επικεφαλής τη δρ. Μπραϊόνι Τζέιμς. Οι τύποι δοκίμασαν πίτσες με επτά διαφορετικούς τύπους τυριών - η φέτα δεν συμπεριλαμβανόταν, αν και δεν νομίζω ότι το ελληνικό τυρί είχε πολλές πιθανότητες επιτυχίας - και τελικά το "βραβείο" κέρδισε η.. μοτσαρέλα! Γιατί όμως;
8 Οκτωβρίου 2014
Ο Παλαμάς και το Νόμπελ
Ο πρώτος Έλληνας λογοτέχνης που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ ήταν ο Γεώργιος Σεφέρης το 1963. Όχι ότι δεν είχαν υπάρξει παλιότερα άλλοι Έλληνες ποιητές ή συγγραφείς ως προτεινόμενοι, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Κωστής Παλαμάς, με τον τελευταίο να μετρά ένα ρεκόρ 14 υποψηφιοτήτων. Συγκεκριμένα, ο Παλαμάς ήταν υποψήφιος κάθε χρονιά από το 1926 μέχρι το 1940 - με μόνη εξαίρεση το 1939 - ώσπου ήρθε η τριπλή Κατοχή της χώρας την άνοιξη του 1941 και ο θάνατος του ποιητή δυο χρόνια αργότερα.
6 Οκτωβρίου 2014
Όταν ο Τόμας Έντισον ανακοίνωνε την κατασκευή ενός τηλεφώνου, για να συνομιλούμε με τους νεκρούς και τους εξωγήινους! Η ανορθολογική πλευρά ενός από τους σημαντικότερους εφευρέτες
Ο Τόμας Έντισον υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς εφευρέτες όλων των εποχών, ο άνθρωπος με τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, στον οποίο οφείλουμε τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες, το φωνογράφο, το μικρόφωνο κλπ. Όλοι τον θυμόμαστε για τις σπουδαίες εφευρέσεις του, όμως παραμένει στο σκοτάδι μια περίεργη πτυχή της προσωπικότητας και του έργου του. Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε στο The American Magazine τον Οκτώβριο του 1920, ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε ότι εργαζόταν για την κατασκευή μιας μηχανής που θα επιτρέπει την επικοινωνία με νεκρούς! Δεν ήταν μια στιγμιαία τρέλα του, αλλά φαίνεται ότι αφιερώθηκε σ' αυτόν τον σκοπό μέχρι το θάνατό του, τον Οκτώβριο του 1931.
5 Οκτωβρίου 2014
Η μη εκπληρωθείσα προφητεία του Μαρκόνι ότι η τηλεόραση θα οδηγούσε στο τέλος των πολέμων
Ακόμη και οι πιο σπουδαίοι εφευρέτες κάνουν λάθος εκτιμήσεις, ενθουσιασμένοι από τα νέα τεχνικά μέσα που ανακαλύπτονται και υπεραισιόδοξοι για την επίδραση της τεχνολογίας στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία. Κάπως έτσι, το 1926, ο Γουλιέλμο Μαρκόνι, ο θεωρούμενος και ως εφευρέτης του ραδιοφώνου, που το 1909 βραβεύτηκε (από κοινού με τον Καρλ Φέρνιναντ Μπράουν) με το Νόμπελ Φυσικής για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του ασύρματου τηλεγράφου, είχε υπερεκτιμήσει την επίδραση που θα μπορούσε θεωρητικά να έχει ο τηλέγραφος σε συνδυασμό με το τηλέφωνο και την τηλεόραση, που ακόμη δεν είχε τελειοποιηθεί.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)