15 Σεπτεμβρίου 2018

Ο καφές φραπέ που απολάμβαναν οι επισκέπτες στις... προπολεμικές Διεθνείς Εκθέσεις της Θεσσαλονίκης!

Με την πατρότητα του παραδοσιακού καφέ να αποτελεί σημείο έριδας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων (είναι ελληνικός ή τούρκικος;), δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο φραπέ αποτελεί μια καθαρά ελληνική εφεύρεση. Ειδικά το φραπόγαλο αποτελεί ένα είδος εθνικού καφέ, αφού είναι μακράν η δημοφιλέστερη επιλογή τόσο στα καφέ όσο και στα σπίτια (σε πιο νέες ηλικίες κυρίως και οπωσδήποτε τα καλοκαίρια σε μια ευρύτερη ηλικιακή γκάμα).

14 Σεπτεμβρίου 2018

Από την ιστορία του Πανιωνίου: Δύο ιστορικές φωτογραφίες και μια ιστορική ποδοσφαιρική συνάντηση στο γήπεδο της ομάδας στη Σμύρνη το Δεκέμβριο του 1921

Στις 14 Σεπτεμβρίου έχει τα γενέθλιά του ο Πανιώνιος, ο αρχαιότερος ελληνικός γυμναστικός σύλλογος, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στη Σμύρνη. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1890, νέοι των καλύτερων ελληνικών οικογενειών της Σμύρνης ίδρυσαν το μουσικογυμναστικό σωματείο «Ορφέας», που αργότερα μετονομάστηκε σε Πανιώνιος, όταν τον Οκτώβριο του 1898 επανέκαμψαν στον Ορφέα πρώην μέλη του, που είχαν αποχωρήσει πέντε χρόνια νωρίτερα σχηματίζοντας έναν καθαρά αθλητικό σύλλογο, το «Γυμνάσιον».

Ίσως η πιο περίεργη συμβουλή για το πώς θα ξεπεράσετε το χωρισμό


Φανταστείτε το σκηνικό από σίριαλ του Λευτέρη Καπώνη. Ένας φρεσκοχωρισμένος άνδρας τα πίνει μόνος του στο μπαρ για να ξεχάσει και παράλληλα πιάνει ψιλή κουβέντα με τον μπάρμαν, ο οποίος πάντα έχει τη σωστή λύση για όλα τα προβλήματα, ένα είδος γκουρού των ανθρώπινων σχέσεων. Βέβαια, σε σίριαλ του Καπώνη ο πρωταγωνιστής μας δεν θα ήταν γκέι (ή αν ήταν, θα απεικονιζόταν μάλλον ως καρικατούρα), όπως ο νεαρός Ιάπωνας που μοιράστηκε μέσω τουίτερ την παράξενη συμβουλή που του έδωσε ο μπαρτέντερ ενός κλαμπ στην πατρίδα του. Επειδή όμως σε θέμα σχέσεων και κυρίως χωρισμού, δεν υπάρχουν διακρίσεις ανάλογα με το φύλο ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις αυτού που υποφέρει, διαβάστε την εξαιρετικά πρωτότυπη και οπωσδήποτε αναπάντεχη συμβουλή του Ιάπωνα μπαρτέντερ κι αν θέλετε, δοκιμάστε τη κι εσείς – δεν έχετε και τίποτα να χάσετε, εκτός από λίγα χρήματα – μήπως τέλος πάντων καταφέρετε να ξεπεράσετε εκείνον ή εκείνη που έχει στοιχειώσει τα όνειρά σας από τη μέρα που σας χώρισε.

2300 Αμερικανοί τραυματίστηκαν εξαιτίας της πίτσας το 2017. Πώς δεν θα συμβεί το ίδιο και σ' εσάς!


Εντάξει... Ότι η πίτσα δεν κατατάσσεται μεταξύ των πιο υγιεινών, αλλά αντιθέτως βρίσκεται σε περίοπτη θέση μεταξύ των πλέον ανθυγιεινών τροφών, το ξέρουμε όλοι λίγο πολύ - ακόμη και οι πλέον φανατικοί οπαδοί! Υπάρχουν βέβαια και οι χορτοφαγικές πίτσες, που κάνουν τη διαφορά, αλλά οι συνηθισμένες πίτσες με τυριά και σαλάμια τουλάχιστον, συν κάποιες ιδιαίτερες γεύσεις με διπλά τυριά, αβγά, κρέατα και ό,τι άλλο λιπαρό και εκρηκτικά φονικό μπορεί να φανταστεί ένας εξαιρετικά λαίμαργος ανθρώπινος νους, μπορούν κυριολεκτικά να σκοτώσουν, όταν το μέτρο εκλείψει. Συνήθως βέβαια, όταν πλέον συμβεί το μοιραίο, η πίτσα δεν αφήνει τα ίχνη της, αλλά αυτά συγχέονται με τα ίχνη άλλων ανθυγιεινών και εξίσου - ίσως και περισσότερο - επικίνδυνων τροφών. Όταν όμως πρόκειται για απλά καθημερινά ατυχήματα, που μπορούν να στείλουν τον οποιονδήποτε στο νοσοκομείο στα καλά καθούμενα, οι ευθύνες της πίτσας δεν μπορούν να κρυφτούν εύκολα.

11880 Αμερικανοί κατέληξαν στο νοσοκομείο εξαιτίας των βιβλίων το 2017. Γιατί συνέβη αυτό και πώς δεν θα συμβεί το ίδιο σε σας!


11880. Δεν είναι μόνο αριθμός τηλεφώνου, αλλά και ο αριθμός των Αμερικανών που βρέθηκαν στα Επείγοντα Περιστατικά κάποιου νοσοκομείου μέσα στο 2017, εξαιτίας ενός βιβλίου! Γιατί τα βιβλία μάς μορφώνουν, συμβάλλουν στην πνευματική μας καλλιέργεια, διευρύνουν τους ορίζοντές μας, μας φέρνουν πιο κοντά σε άλλους πολιτισμούς, μας εξοικειώνουν με διαφορετικούς τρόπους σκέψης και γενικά μας βοηθούν να δούμε τον κόσμο και με μια άλλη ματιά, όμως κάποιες φορές κρύβουν κινδύνους και προκαλούν ατυχήματα!

13 Σεπτεμβρίου 2018

Έλσι Μπαλαουίνγκ: Η νεαρή τυφλή τραγουδίστρια από τις Φιλιππίνες με τη εντυπωσιακή φωνή!


Η Έλσι Μπαλαουίνγκ γεννήθηκε και μεγάλωσε σ' ένα ψαροχώρι των Φιλιππίνων. Δεν μιλάει αγγλικά ούτε έχει τη δυνατότητα να τα διαβάσει, όπως δεν μπορεί να διαβάσει καν τα φιλιππινέζικα. Το γεγονός ότι είναι τυφλή., την εμπόδισε να πάει στο σχολείο. Διαθέτει όμως ένα τεράστιο χάρισμα, τη μελωδική φωνή της, με την οποία μπορεί και τραγουδάει άψογα μεγάλες επιτυχίες, όπως το "I Will Always Love You" της Γουίτνεϊ Χιούστον. Το σχετικό βίντεο, που ανέβασε στο λογαριασμό του στο facebook ο Darrell Burnett, έγινε viral με περισσότερες από είκοσι εκατομμύρια προβολές σε 3 εβδομάδες. 

12 Σεπτεμβρίου 2018

Οι έντονες αντιδράσεις των Μανιατών για ένα μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν και η απάντηση του συγγραφέα τον Απρίλιο του 1885

Αν και ο Ιούλιος Βερν παρέλειψε να συμπεριλάβει την Ελλάδα στις στάσεις του Φιλέα Φογκ κατά την ογδονταήμερη περιπλάνησή του στον κόσμο, ο φιλελληνισμός του Γάλλου συγγραφέα και ο θαυμασμός του για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία αποτυπώθηκαν κυρίως σε δύο μυθιστορήματά του: στις «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα», όπου ο καπετάνιος Νέμο, ο εκκεντρικός κατασκευαστής του υποβρυχίου Ναυτίλος, όπως το έπλασε η φαντασία του Βερν, βοήθησε οικονομικά τους αγώνες των Κρητικών για ανεξαρτησία από τους Οθωμανούς· εξολοκλήρου δε αφιερωμένο σε μια πτυχή της Ελληνικής Επανάστασης και πιο συγκεκριμένα στη ναυμαχία του Ναβαρίνου είναι το λιγότερο γνωστό «Το Αιγαίο στις φλόγες» (“LArchipel en Feu”), η πρώτη δημοσίευση του οποίου στα ελληνικά προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των Μανιατών αναγκάζοντας το συγγραφέα να απαντήσει με δημόσια δήλωσή του, υπερασπιζόμενος το βιβλίο του.