26 Νοεμβρίου 2018

Το Νοέμβριο του 1895 οι ιεράρχες συζητούσαν για τη μισθοδοσία του κλήρου, αλλά δεν ήθελαν να μετατραπούν οι ιερείς σε δημοσίους υπαλλήλους. Ποιες ήταν οι προτάσεις τους!

Νοέμβριος 2018. Η συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου για μια σειρά θεμάτων, που απασχολούν τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και τελικά απορρίφθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Ιεραρχίας. Μία από τις προτάσεις που ενόχλησαν πολύ, γύρω από την οποία στράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας συζήτησης, ήταν το αν θα έπρεπε να διακοπεί η μισθοδοσία των κληρικών από το δημόσιο ταμείο, όπως προέβλεπε η συμφωνία πρωθυπουργού και αρχιεπισκόπου.

Νταίζη Μαυράκη, η πρώτη Σταρ Ελλάς: Υποψήφια χωρίς η ίδια να το γνωρίζει, το άρωμα "Νταίζη", πώς παρά λίγο δεν θα συμμετείχε στα καλλιστεία "Μις Υφήλιος, γιατί δεν έκανε καριέρα στο Χόλιγουντ


Η Νταίζη Μαυράκη υπήρξε η πρώτη Σταρ Ελλάς. Κέρδισε τον τίτλο στα πρώτα μεταπολεμικά καλλιστεία, που διεξήχθησαν στις 5 Απριλίου 1952, είκοσι χρόνια μετά τον τελευταίο διαγωνισμό ελληνικής καλλονής, όταν Μις Ελλάς – γιατί αυτός ήταν ο τίτλος που δινόταν στις νικήτριες των τεσσάρων προπολεμικών ελληνικών καλλιστείων – είχε εκλεγεί η Ευτέρπη Λάμψα. Την πρωτοβουλία για τα καλλιστεία του 1952 είχαν από κοινού η κινηματογραφική εταιρία Universal και η απογευματινή εφημερίδα Έθνος υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του δημοσιογράφου Αχιλλέα Μαμάκη.

25 Νοεμβρίου 2018

Μπορεί το αλκοόλ να βοηθήσει τις επιδόσεις μας στην εκμάθηση ξένων γλωσσών;

Το χάος που επικρατεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο αποδεικνύεται μεταξύ άλλων και από τις αναπάντεχες έρευνες που σκαρφίζονται ορισμένοι θέλοντας να βρουν κάποια διασύνδεση ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Κάπως έτσι Βρετανοί και Ολλανδοί ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν αν το αλκοόλ βοηθάει, δυσκολεύει ή απλά αφήνει ανεπηρέαστες τις επιδόσεις μας στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Πώς μετρούσαν την τηλεθέαση τη δεκαετία του '80; Ποια προγράμματα κατείχαν τα ρεκόρ τηλεθέασης μέχρι το 1984;


Ακούγεται αρκετά παράδοξο, όμως ήταν αληθινό. Μπορεί σήμερα να υπάρχει μονάχα μία εταιρία μέτρησης της τηλεθέασης των δεκάδων τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν στη χώρα συνολικά, τη δεκαετία του ’80 με τα μόλις δύο κρατικά κανάλια, η τηλεθέαση ήταν αντικείμενο έρευνας δύο εταιριών, η μεθοδολογία των οποίων ήταν πολύ διαφορετική από αυτήν της AGB, κάνοντας ερωτήσεις στο επιλεγμένο δείγμα των τηλεθεατών.