23 Σεπτεμβρίου 2016

Η καταπληκτική ιστορία ενός 11χρονου κοριτσιού που αγαπάει πολύ το διάβασμα και έφτιαξε μια βιβλιοθήκη με 5000 βιβλία στην αυλή του σπιτιού της

πηγή: facebook.com/kaciane.caroline

Η Κασιανή ντο Νασιμέντο (Kaciane do Nascimento), ένα εντεκάχρονο κορίτσι που ζει στην περιοχή του Σάου Ζοσέ στο Ρίο Πρέτο της Βραζιλίας, αγαπάει πολύ τα βιβλία. Πριν ακόμη πάει στο σχολείο έμαθε να διαβάζει δίπλα στα αδέρφια της και στη συνέχεια, από τη μέρα που δανείστηκε το πρώτο της βιβλίο στο σχολείο μέχρι σήμερα έχει διαβάσει 560 βιβλία. Παράλληλα, έχει βάλει στόχο, τον οποίο και υλοποιεί, να μεταδώσει την αγάπη της δια το διάβασμα και σε άλλα παιδιά της περιοχής της, ενώ οσονούπω θα εκδοθεί και το πρώτο της βιβλίο. Και φαίνεται ότι τα καταφέρνει καλά, αφού στη σελίδα της στο facebook έχει σχεδόν 5000 φίλους και περισσότερους από 2000 ακολούθους.

22 Σεπτεμβρίου 2016

Οι τέσσερις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι άνθρωποι με βάση τη συμπεριφορά τους (σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές). Είσαι ζηλόφθονος, αισιόδοξος, απαισιόδοξος ή εμπιστεύεσαι εύκολα;


Ζούμε σε μια εποχή, όπου κυριαρχεί ο οιωνεί ρατσισμός των στερεοτύπων. Εντάσσουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες με κριτήριο κάποιο επιφανειακό χαρακτηριστικό και θεωρούμε ότι "όλοι είναι ίδιοι" - ή "περίπου ίδιοι" στην καλύτερη περίπτωση. Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Κάρολος Γ' της Μαδρίτης (UC3M) προσπάθησε να κάνει κάτι λίγο διαφορετικό. Επιχείρησε να ερμηνεύσει τις κοινωνικές συμπεριφορές των ανθρώπων και βάσει αυτών τους κατέταξε σε τέσσερις - εκ του αποτελέσματος - ομάδες. Αν έκαναν καλή δουλειά, αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο καθένας, αν συμφωνεί με τη λογική που θέλει όλους τους ανθρώπους να ανήκουν σε μια από τις τέσσερις ομάδες που εντόπισαν οι Ισπανοί καθηγητές. 

20 Σεπτεμβρίου 2016

Οι πρώτες κοσμικές εκδηλώσεις στο ελληνικό κράτος το 1828.

Τυπικά, το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος ιδρύθηκε με το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830. Για πολλούς όμως ως αφετηρία έναρξης ορίζεται το 1828, οπότε έφτασε στην Αίγινα ο Ιωάννης Καποδίστριας, η κυβέρνηση του οποίου είχε αναγνωριστεί από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, ενώ την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε και η πρώτη διοικητική διαίρεση της χώρας. Βέβαια ο πόλεμος της ανεξαρτησίας δεν είχε τελειώσει, οι μάχες μαίνονταν, όμως στην τότε προσωρινή πρωτεύουσα του εκκολαπτόμενου ελληνικού κράτους το κλίμα ήταν αρκετά ασφαλές, ώστε διοργανώθηκαν και οι πρώτες κοσμικές εκδηλώσεις.