16 Ιανουαρίου 2016

Εγκωμιάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη (του Κωνσταντίνου) το... 1907

Μια εφημερίδα πλέκει το εγκώμιο του βιογραφικού του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φιλοδοξεί να συνεχίσει το έργο του πατέρα του, Κωνσταντίνου. Θα μπορούσε να είναι δημοσίευμα του Ιανουαρίου 2016 με αφορμή την εκλογή του νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως η μηχανή του χρόνου θα πρέπει να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα του 1907!

14 Ιανουαρίου 2016

Και ενώ στην Ελλάδα η οικογενειοκρατία στην πολιτική καλά κρατεί, τι γίνεται στην Ευρώπη;

Ένας ακόμη γόνος πολιτικής οικογένειας εξελέγη αρχηγός κόμματος έχοντας βλέψεις κάποια στιγμή να εκλεγεί και πρωθυπουργός (χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα και ότι ο ευσεβής του πόθος θα γίνει πραγματικότητα), πολλοί σχολιάζουν αρνητικά αυτήν την παράδοση οικογενειοκρατίας που συνεχίζει το ίδιο ακμαία στην Ελλάδα της κρίσης και της κατάρρευσης του παλιού κομματικού σκηνικού, όμως υπάρχουν και οι "νοήμονες" (όπως αυτάρεσκα αυτοπροσδιορίζονται ορισμένοι που έχουν δημόσιο λόγο), οι οποίοι σπεύδουν να.... κατακεραυνώσουν τους "λαϊκιστές". 

12 Ιανουαρίου 2016

Οι ιστορίες πίσω από 5 αγαπημένα τραγούδια του Ντέιβιντ Μπόουι

www.flickr.com

Ο Ντέιβιντ Μπάουι πέθανε, τα τραγούδια του όμως έμειναν και θα μείνουν για πολύ ακόμη. Τι κρύβουν όμως οι στίχοι των τραγουδιών αυτών; Κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκαν και τι θέλουν να εκφράσουν; Ίσως ο πιο ενδιαφέρον, εναλλακτικός και κάπως gossip φόρος τιμής σ' έναν σπουδαίο καλλιτέχνη είναι να αποκρυπτογραφήσουμε τους στίχους κάποιων από τα τραγούδια του και ν' ανακαλύψουμε τις πηγές έμπνευσης, γεγονότα απλά και καθημερινά, τα οποία όμως μπορούν να εξιτάρουν έναν καλλιτέχνη που έχει δημιουργικά τεντωμένες όλες τις αισθήσεις του.

10 Ιανουαρίου 2016

Τα 10 εμπορικότερα άλμπουμ παγκοσμίως το 2015

Όχι απλά ήρθε πρώτο, αλλά σάρωσε σε πωλήσεις το "25" της Αντέλ αγγίζοντας παγκοσμίως τα 15 εκατομμύρια αντίτυπα. Έτσι, χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό αναδείχθηκε το εμπορικότερο άλμπουμ του 2015 - κι ας κυκλοφόρησε μόλις έξι εβδομάδες. Όλα δείχνουν ότι το "25" θα παραμείνει στην κορυφή των πωλήσεων για πολλές εβδομάδες ακόμη, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα αποτελέσει το εμπορικότερο άλμπουμ και του 2016, επαναλαμβάνοντας το αντίστοιχο προηγούμενο του "21" (το προηγούμενο άλμπουμ της Αντέλ), που αναδείχθηκε το εμπορικότερο άλμπουμ των ετών 2011 και 2012. 

Πώς διαμορφώθηκε το παγκόσμιο τοπ 20 των singles για το 2015;

Μόνο δέκα εβδομάδες του 2015 κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ της Αντέλ, από το οποίο προωθήθηκε και ξεχώρισε η μαγευτική μπαλάντα "Hello" (που πάντως δεν μας επέτρεψε να γνωρίσουμε κάποια άλλη πλευρά της ταλαντούχας Βρετανίδας τραγουδίστριας, η οποία επιμένει σε ίδια μουσικά μονοπάτια), δέκα εβδομάδες κυριαρχίας στα τσαρτ παγκοσμίως και το τραγούδι κατάφερε κάτι σπάνιο, να βρεθεί στην πέμπτη θέση του παγκόσμιου τοπ20 για ολόκληρο το 2015, αφήνοντας άλλα τραγούδια (με μεγαλύτερη χρονική παρουσία στη χρονιά που έφυγε) να φάνε τη σκόνη του. Μήπως γνωρίζουμε από τώρα ποιο τραγούδι θα αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της χρονιάς, που μόλις πριν δέκα μέρες καλωσορίσαμε;