7 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιος ήταν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός, τον οποίο οι οπαδοί του αποκαλούσαν «εθνάρχη»;

Κατά μία άποψη, στην Ελλάδα «είσαι ό,τι δηλώσεις» - άσχετα αν αυτό που κάποιος δηλώνει, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή όχι. Όταν όμως πρόκειται για πολιτικούς, η φράση μάλλον τροποποιείται στο «είσαι ό,τι δηλώσουν για σένα οι φανατικότεροι των οπαδών ή των εχθρών σου». Κάπως έτσι, ανάλογα και με το μέσο από το οποίο επιλέγει ένας απλός πολίτης για να ενημερωθεί, ένα πολιτικό πρόσωπο μπορεί ταυτόχρονα να είναι μεγάλος ρήτορας και μεγάλος απατεώνας, ένας πρώην πρωθυπουργός μπορεί να ήταν ταυτόχρονα ο καλύτερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης και ο πιο διαπλεκόμενος απ’ όλους.

Η διαχρονική αγάπη των Ελλήνων για τον καφέ και τα καφενεία!

Είναι κρίμα που η Ελλάδα δεν διαθέτει καφεόδεντρα και γενικά που δεν είναι μία από τις χώρες που παράγουν καφέ, αν λάβουμε υπόψη την αγάπη των συμπατριωτών μας για το συγκεκριμένο ρόφημα, το οποίο μάλιστα εξελίξαμε με την εφεύρεση του φραπέ, καθώς και για τους χώρους όπου αυτό πωλείται, τα πάντα γεμάτα από κόσμο καφενεία (ή καφέ, στην πιο σύγχρονή τους εκδοχή), τα οποία αυξήθηκαν και πλήθυναν ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση.

3 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιες ώρες πρέπει να πίνουμε καφέ για να είμαστε πιο αποδοτικοί στην εργασία μας;


Δεν είναι διατροφολόγοι, αλλά στο παρελθόν εργάστηκαν στην Google ως tech designers. Όμως ο Τζέικ Ναπ και ο Τζον Ζεράτσκι αγαπούν πολύ τον καφέ και κάποια στιγμή σκέφτηκαν να πειραματιστούν με την αγαπημένη τους αυτή συνήθεια, θέλοντας να βγάλουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, που θα τους οδηγούσαν να γίνουν πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους με τη βοήθεια του καφέ, που άλλωστε είναι γνωστός για τις διεγερτικές του ιδιότητες. Κι επειδή καλό είναι η γνώση να μοιράζεται, συγκέντρωσαν όλες τις παρατηρήσεις τους σ’ ένα βιβλίο με τίτλο «Make Time: How to Focus on What Matters Every Day», το οποίο δεν είχα την τύχη να διαβάσω, μιας και ακόμα δεν έχει αρχίσει καν να πωλείται στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία (ενώ λογικά είναι δύσκολο να υπάρξει σύντομα και μια ελληνική του μετάφραση), όμως πήρα μια ιδέα για κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, στα οποία κατέληξαν οι δύο φίλοι και πάνω απ’ όλα λάτρεις του καφέ, χάρη σ’ ένα συνοπτικό αφιέρωμα του ιστοτόπου www.cnbc.com/.

2 Σεπτεμβρίου 2018

Το ιστορικό, σατιρικό άρθρο του Βενιαμίν Φραγκλίνου το 1784, που για πρώτη φορά σχολίαζε την ανάγκη οικονομίας και αλλαγή του τρόπου ζωής σύμφωνα με το φως του ήλιου!

Στο σχετικό ηλεκτρονικό δημοψήφισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όσοι συμμετείχαν τέλος πάντων και κυρίως από τις βόρειες χώρες – ζήτησαν να σταματήσει η εναλλαγή μεταξύ θερινής και χειμερινής ώρας, η οποία διαταράσσει τους βιορυθμούς μας, κυρίως τις πρώτες δυο μέρες μετά από κάθε αλλαγή, ένα ψυχικό κόστος που για πολλούς δεν αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι εξοικονομούμε ενέργεια και χρήμα.