29 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί οι άνδρες γίνονται γκρινιάρηδες, όταν γερνούν;


Μήπως ο παππούς  - έστω ο 60άρης άνδρας - της διπλανής πόρτας σας έχει ταράξει στα κουδούνια και στις προτροπές "να φύγετε, να πάτε αλλού", χωρίς να του έχετε δώσει καμιά σοβαρή αφορμή; Αλήθεια, γιατί οι περισσότεροι άνδρες μιας άλφα ηλικίας έχουν συνέχεια ξινισμένα μούτρα και τρώγονται με τα ρούχα τους, κάτι σαν τους παππούδες του Μάπετ Σόου; Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ οι γυναίκες μάλλον γλυκαίνουν μεγαλώνοντας, με τους άνδρες - με την πλειοψηφία έστω - μοιάζει να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ποια είναι η εξήγηση;

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ALBUM CHART: 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 - 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Γίνονται Χριστούγεννα χωρίς Μάικλ Μπουμπλέ; Απ' ό,τι φαίνεται όχι κι έτσι το περσινό χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του Καναδού τραγουδιστή ανέβηκε στην κορυφή του παγκόσμιου άλμπουμ τσαρτ για την εβδομάδα των Χριστουγέννων. Γενικά, παρατηρούμε μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αξιοσημείωτη - όσο και αναμενόμενη - άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις συνολικά. 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ SINGLES CHART: 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 - 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013


Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, με τον Μπρούνο Μαρς και τη Ριάνα στις δύο πρώτες θέσεις διαμορφώθηκε το χριστουγεννιάτικο, παγκόσμιο σινγκλς τσαρτ. Στην ένατη θέση βρέθηκε το φιλανθρωπικό σχήμα THe Justice Collective με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, τον Ρόμπιν Γουίλιαμς και άλλους Βρετανούς τραγουδιστές. 

Τα τηλεοπτικά, πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν από το 1978 μέχρι την υποδοχή του Μιλένιουμ


Καθώς το εορταστικό πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει τα κανάλια για να υποδεχτούν το 2013 συναγωνίζεται σε φτώχεια το - ούτως ή άλλως - αδιάφορο πρόγραμμα που βλέπουμε τη φετινή σαιζόν στους δέκτες μας (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), ας κάνουμε μια αναδρομή πολλά χρόνια πίσω, να μάθουμε - ή να θυμηθούν ορισμένοι - πώς η ελληνική τηλεόραση γιόρταζε την αλλαγή του χρόνου τις περασμένες δεκαετίες.

Σαν σήμερα: 29 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2012.

28 Δεκεμβρίου 2012

Γονείς στα πρόθυρα νευρικής τρέλας!


Σύμφωνα μ' έναν καινούριο νόμο στην Κίνα, οι ηλικιωμένοι γονείς που νιώθουν παραμελημένοι από τα παιδιά τους, μπορούν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κάνοντας τους μήνυση, επειδή εκείνα δεν τους επισκέπτονται αρκετά συχνά. Η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη από τις αρχές, καθώς η απότομη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, έχει πλήξει παραδοσιακούς θεσμούς, όπως η οικογένεια - τουλάχιστον με βάση τα έως πρόσφατα ισχύοντα κινεζικά δεδομένα. Πάντως, ακόμη κι αν ένας τέτοιος νόμος ίσχυε στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση της 21χρονης Όμπρεϊ Άιρλαντ, η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά των γονιών της, επειδή την παρακολουθούσαν διαρκώς και δεν την άφηναν να ζήσει ελεύθερη την ζωή της!

ΤΟ ΤΟΠ10 ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ SINGLES CHART (30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 - 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013)


Γνωστοί Βρετανοί τραγουδιστές (μεταξύ των οποίων ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο Πολ Χίτον, ο Τζέρι Μάρσντεν κλπ.) ενώθηκαν υπό το σχήμα The Justice Collective, επανεκτέλεσαν ένα δημοφιλές τραγούδι για φιλανθρωπικό σκοπό και κατέκτησαν την πρώτη θέση του Χριστουγεννιάτικου σινγκλς τσαρτ της Μ. Βρετανίας. Στη δεύτερη θέση έπεσε ο νικητής του φετινού X-Factor, Τζέιμς Άρθουρ, ενώ στο τοπ10 μπήκε η Τείλορ Σουίφτ τραγουδώντας "I KNew You Were Trouble".

ΤΟ ΤΟΠ20 ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ SINGLES CHART (30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 - 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013)


Χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις διαμορφώθηκε το πρώτο τοπ20 του αμερικάνικου σινγκλς τσαρτ. Ο Μπρούνο Μαρς παρέμεινε στην κορυφή, ακολουθούμενος από το "Diamonds" της Ριάνα, ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε το folk rock συγκρότημα The Lumineers, που μας φωνάζει "Ho, Hey". Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την καλύτερη επίδοση του άγνωστου στην Ελλάδα συγκροτήματος, που κινείται στα αμερικανικά μουσικά πράγματα από το 2005. 

Τι "λέει" το πρόσωπο σου για την υγεία σου, σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική


Μπορούν τα σημάδια στο πρόσωπο να μας προειδοποιούν για κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας; Η απάντηση είναι "ναι", σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, αν και η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης είναι η επίσκεψη στο γιατρό. Δείτε, όμως, τα σημάδια που θα μπορούσαν να σας βάλουν σε υποψίες και να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση και ενδεχόμενη θεραπεία. 

Ποια είναι η "πρωτεύουσα" του Instagram;


Καθώς η χρονιά φτάνει στο τέλος της, το Instagram δημοσίευσε μια λίστα με τα 10 δημοφιλέστερα μέρη του κόσμου για το 2012, με βάση τον αριθμό των φωτογραφιών που ανέβηκαν στο Instagram από τα διάφορα σημεία του πλανήτη - τα πιο φωτογραφημένα, αν προτιμάτε. Κι ενώ στο τοπ10 κυριαρχούν οι αμερικανικές πόλεις και κυρίως το Λος Άντζελες, έκπληξη προκαλούν τα δυο πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του 2012, τα οποία βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ. 

Τι ώρα πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά για ύπνο;


"Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά", λέει μια παροιμία - και οι επιστήμονες επίσης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου της Νοτίου Αυστραλίας σχετικά με την ώρα που τα παιδιά πέφτουν για ύπνο, όσο πιο νωρίς κοιμούνται τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. 

Σαν σήμερα: 28 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012.

Μια κάρτα αρκεί για να δώσεις το χαμόγελο σ' ένα παιδί που πάσχει από σπάνια, θανατηφόρο νόσο

Πηγή: Facebook

Αν τα ρεκόρ Γκίνες είχαν ειδική κατηγορία για τη συλλογή με τις περισσότερες χριστουγεννιάτικες κάρτες, είναι εξαιρετικά πιθανό να ανακηρυσσόταν νικητής ένα 9χρονο αγόρι από το Salyerville, που βρίσκεται στην πολιτεία του Κεντάκι των ΗΠΑ, ονόματι Dalton Dingus, ο οποίος έχει μαζέψει τουλάχιστον 504.269 κάρτες. Είναι τόσες πολλές, που η οικογένεια του 9χρονου Dalton δεν μπορούσε να τις κρατήσει, αλλά τις αποθήκευσε στο κτίριο της τοπικής εκκλησίας. Ωστόσο, πίσω από το ασύλληπτο αυτό ρεκόρ κρύβεται μια άκρως συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία.

27 Δεκεμβρίου 2012

Γνωρίστε την κυρία Μαίρη Κρίστμας και τον αληθινό Σάντα Κλάους!

Πώς θα νιώθατε αν όλοι γύρω σας εύχονταν "Καλά Χριστούγεννα" και νομίζατε ότι απευθύνονταν σ' εσάς; Και κατά πόσο άραγε ένας αληθινός Σάντα Κλάους με σάρκα και οστά μοιάζει με τον φανταστικό Σάντα Κλάους που φέρνει δώρα στα παιδιά κάθε Χριστούγεννα; Οι απαντήσεις στο κείμενο που ακολουθεί.

Οι ταινίες της εβδομάδας σε 1΄


Αρκετά ενδιαφέρουσα η τελευταία κινηματογραφική εβδομάδα του έτους με 4 νέες ταινίες, ορισμένες εκ των οποίων έκαναν πρεμιέρα στις αίθουσες ήδη από την ημέρα των Χριστουγέννων. Οι ταινίες αυτές απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά, ενώ αυτό που φαίνεται να λείπει είναι μια ελληνική ταινία, που θα μπορούσε να προσελκύσει τους θεατές. (Το "Αν" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη βγήκε αρκετά νωρίτερα και σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη κάνει τον κύκλο του). 

Σαν σήμερα: 27 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012.

Πώς ακατάληπτα sms βοήθησαν τους γιατρούς να διαγνώσουν ένα εγκεφαλικό!


Μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό Archives of Neurology από τον δρ. Τζόσουα Κλάιν, βοηθός καθηγητή στη νευρολογία στο Ιατρικό Σχολείο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη. Τα ακατάληπτα γραπτά μηνύματα, που μια 25χρονη γυναίκα έστειλε στον άντρα της, βοήθησαν τους γιατρούς να διαπιστώσουν ότι η κατά τ' άλλα υγιής γυναίκα, που μάλιστα ήταν έγκυος 11 εβδομάδων, είχε υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.

26 Δεκεμβρίου 2012

Ποια είναι η ωραιότερη γυναίκα στρατιώτης στην Ουκρανία;

Η Ουκρανία είναι γνωστή για τις ωραίες γυναίκες της - ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουν πολλοί μεσήλικες συμπατριώτες μας, που διοργανώνουν ειδικές εκδρομές μέχρι την πρώην σοβιετική αυτή δημοκρατία σε αναζήτηση νύφης. Όμως, εκτός από πολλές ωραίες γυναίκες, η Ουκρανία έχει και πολλές γυναίκες στρατιωτίνες - υπολογίζεται ότι περισσότερες από 18.000 υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, γίνεται ένας συνδυασμός γυναικείας ομορφιάς και στρατιωτικής επιδεξιότητας για την εκλογή της "Μις Στρατιώτης".

Παράξενες ειδήσεις απ' όλον τον κόσμο


Μια απίστευτη απόφαση των υπεύθυνων νηπιαγωγείου καταδεικνύει ότι ενδεχομένως η Κίνα να είναι η περισσότερο καπιταλιστική χώρα του πλανήτη! Ένας 26χρονος άνδρας από την Κίνα δεν γελάει με τα δάκρυα που του προκάλεσε το πιο καυτερό, ίσως, γεύμα όλου του κόσμου, το οποίο τον οδήγησε στο νοσοκομείο με μια τρύπα στο στομάχι! Τέλος, μια δικαστική απόφαση από την Ιαπωνία δίνει μια πραγματικά άλλη, πρωτόγνωρη διάσταση στο "έγκλημα" της κλοπής(;) 8 σεντς!

Ποια ελληνικά εστιατόρια περιλαμβάνονται ανάμεσα στα 10 καλύτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης;


Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα ελληνικά εστιατόρια είναι τα καλύτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε πρόσφατο διαγωνισμό της έγκυρης ιστοσελίδας TheDailyMeal.com, ειδικοί έκριναν την ποιότητα των 100 καλύτερων εστιατορίων της ευρωπαϊκής, ανατολικής Μεσογείου βάσει των οδηγών Μισελέν. Ξεχώρισαν τα 10 από αυτά (τα "best of the best"), εκ των οποίων τα 5 βρίσκονται στη χώρα μας. Ποια είναι αυτά;

Σαν σήμερα: 26 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012.

25 Δεκεμβρίου 2012

Η αυθεντική ιστορία της "Κοκκινοσκουφίτσας" των αδελφών Γκριμ.


Ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα παραμύθια είναι η "Κοκκινοσκουφίτσα". Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει ρίζες στη γαλλική παράδοση και φαίνεται ότι γράφτηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο παραμυθά Σαρλ Περό το 17ο αιώνα, ενώ περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Histoires et contes du temps passé, avec des moralités. Contes de ma mère l'Oye" ("Ιστορίες και διηγήσεις του παρελθόντος με ηθική. Ιστορίες της μαμάς-Χήνας"), που κυκλοφόρησε το 1697 και συγγραφέας ήταν ο Περό.

Το τέλος του Τσαουσέσκου


Ήταν ανήμερα Χριστούγεννα του 1989, όταν ο μέχρι τότε δικτάτορας της Ρουμανίας Μιχαήλ Τσαουσέσκου και η σύζυγος του Έλενα δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες πέντε λεπτών και στη συνέχεια εκτελέστηκαν με την κατηγορία της γενοκτονίας για τους χιλιάδες νεκρούς της εξέγερσης των τελευταίων ημερών. Τα ρουμανικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση της εκτέλεσης του μεγαλομανή δικτάτορα με τον χαρακτηριστικό τίτλο, "Ο Αντίχριστος εκτελέστηκε την ημέρα της γέννησης του Χριστού".

Σαν σήμερα: 25 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012.

24 Δεκεμβρίου 2012

Οι εμπορικότερες Χριστουγεννιάτικες ταινίες των τελευταίων 30 ετών.


Η ιδανική συντροφιά για όσους κάτσουν μόνοι στο σπίτι τους τα Χριστούγεννα είναι μια κινηματογραφική ταινία. Έχουν πολλά τα περιθώρια επιλογής, καθώς πολλές είναι οι ταινίες με θέμα τα Χριστούγεννα ή που εκτυλίσσονται τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Αν σας ενδιαφέρουν κυρίως ταινίες που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία στις κινηματογραφικές αίθουσες, ρίξτε μια ματιά στις λίστες που ακολουθούν.

Είναι αυτές οι πιο παράξενες, χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες;


Οι οικογενειακές φωτογραφίες δεν είναι πάντα πετυχημένες. Όλοι έχουμε στα άλμπουμ ή κρυμμένες σ' ένα συρτάρι του σπιτιού μας φωτογραφίες που θα θέλαμε να ξεχάσουμε την ύπαρξη τους. Ορισμένοι, όμως, το διασκεδάζουν και δεν διστάζουν να τις μοιραστούν με όλον τον πλανήτη ανεβάζοντας τις στην ιστοσελίδα awkwardfamilyphotos.com. Ας ρίξουμε μια ματιά σ' ορισμένες από αυτές.

Το τραγούδι της ημέρας: Bryan Adams - Christmas Time


Χριστουγεννιάτικα τραγούδια υπάρχουν πολλά - και δεν αναφέρομαι μόνο στα παραδοσιακά κάλαντα. Κάθε ποπ καλλιτέχνης που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, φροντίζει να ηχογραφήσει κάποια στιγμή της καριέρας του ένα τραγούδι που θα κρατάει μουσική συντροφιά στους θαυμαστές του τις εορταστικές αυτές ημέρες. Τα πιο πετυχημένα - μακράν - ξένα ποπ τραγούδια για τα Χριστούγεννα είναι αναμφισβήτητα το "Last Christmas" των WHAM και το "All I Want For Christmas Is You" της Μαράια Κάρεϊ, με τα οποία βομβαρδιζόμαστε κάθε χρόνο από τα ραδιόφωνα - όπως και με τα "Χριστούγεννα" της Δέσποινας Βανδή, αλλά και την ελληνική εκδοχή του "Last Christmas" από τη φωνή είτε της Αλέξιας είτε των ΟΝΕ. Ωστόσο, αν είχαν να επιλέξω ένα αγαπημένο τραγούδι για τις ημέρες αυτές, θα επέλεγα ένα επίσης πολύ δημοφιλές κομμάτι - όχι τόσο στην Ελλάδα, όσο στη βόρειο Αμερική - το "Christmas Time" του Μπράιαν Άνταμς.

Σαν σήμερα: 24 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012.

Καλές γιορτές χωρίς χανγκόβερ από το ποτό! Ένα βήμα πριν καταπολέμηση του από τους επιστήμονες


Μπορεί να καταπολεμηθεί ή έστω να περιοριστεί το χανγκόβερ μετά από ένα ξέφρενο, μεθυστικό ξενύχτι; Ναι, εκτιμά μια ομάδα ακαδημαϊκών, ερευνητών και οινοποιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν δύο συστατικά μέσα στο κρασί, τα οποία μπορούν ν' αντικαταστήσουν το διοξείδιο του θείου, εκείνη δηλαδή την ουσία που μπορεί να προκαλέσει φρικτούς πονοκεφάλους, αλλά ακόμη και κρίσεις άσθματος σε όσους είναι αλλεργικοί.

23 Δεκεμβρίου 2012

Αναδρομή σε (πολύ) παλιότερα Χριστούγεννα, μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων της εποχής.

Ας κάνουμε μια αναδρομή σε παλαιότερες εποχές, πριν από 100 και πλέον χρόνια, να δούμε πώς οι εφημερίδες αποτύπωναν στις σελίδες τους τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Πόσο διαφορετικές ήταν οι συνήθειες των παππούδων μας στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα; Θα σταθούμε σε τέσσερις χρονιές-σταθμούς της νεώτερης ελληνικής ιστορίας: στο 1893 (λίγο μετά τη χρεωκοπία του ελληνικού κράτους), στο 1897 (μετά την ήττα του ελληνοτουρκικού πολέμου), στο 1910 (μετά την αναρρίχηση του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πρωθυπουργία) και στο 1912 (κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου).

Η δολοφονία του Ρίτσαρντ Ουελς. Το πρώτο χτύπημα της 17Ν στις 23 Δεκεμβρίου 1975.


Στις 23 Δεκεμβρίου 1975, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, δολοφονήθηκε ο πρώτος γραμματέας της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Ουέλς, την ώρα που επέστρεφε στην οικεία του στο Παλαιό Ψυχικό από δεξίωση που είχε παραθέσει νωρίτερα ο Αμερικανός πρέσβης. Τρία άτομα φορώντας μάσκες κατέβηκαν από σκούρο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από την κατοικία του Ουέλς. Ο ένας εξ αυτών πυροβόλησε τον 45χρονο άνδρα τρεις φορές, ενώ η μία σφαίρα βρήκε το θύμα στο κεφάλι με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Ήταν το πρώτο χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, η οποία θα αναλάμβανε την ευθύνη με προκήρυξη που στάλθηκε σε ελληνικές εφημερίδες, καθώς και στη γαλλική Liberation, όμως κανείς δεν την έλαβε σοβαρά και δεν δημοσιεύτηκε από καμία εφημερίδα - ούτε καν ως απλή πληροφορία πέντε λέξεων.

Σαν σήμερα: 23 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012.