7 Σεπτεμβρίου 2013

Οι υποτιμητικές ασθένειες ισχυρών προσώπων της παγκόσμιας ιστορίας

Ένα παλιό στερεότυπο θέλει τους πλούσιους και ισχυρούς να είναι ισχυροί και απέναντι στις αρρώστιες. Παρανοϊκό θα σκεφτείτε, αφού κι αυτοί είναι άνθρωποι, αλλά υπήρχε μια εποχή, που οι βασιλιάδες για παράδειγμα λατρεύονταν ως επί γης Θεοί. Κι όμως, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αρχηγών κρατών που έπασχαν από κάποιες εξαιρετικά περίεργες και σπάνιες αρρώστιες.

Για ποια βιβλία λένε οι περισσότεροι ψέματα ότι τα έχουν διαβάσει;


Πολλές φορές οι άνθρωποι θέλουν να πείσουν το συνομιλητή τους ότι είναι πιο.. διανοούμενοι απ' όσο φαίνονται ή πραγματικά είναι. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι με το να προσποιηθεί κανείς ότι του αρέσουν πράγματα που στην ουσία αγνοεί, όπως π.χ. ότι είδε μια ταινία του Μπέργκμαν, του Κουροσάβα και άλλων μη Αμερικανών σκηνοθετών που θεωρούνται "δύσκολοι" ή ότι διάβασε ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, άσχετα αν δεν άνοιξε ποτέ κάποιο βιβλίο (εκτός από τα σχολικά προ αμνημονεύτων ετών).

Σαν σήμερα: 7 Σεπτεμβρίου


Οι περισσότεροι θυμούνται ότι σαν σήμερα το 1999 έγινε ο σεισμός της Πάρνηθας. Όμως στις 7 Σεπτεμβρίου έγιναν και πολλά σημαντικά γεγονότα, που σημάδεψαν τα πρώτα ακόμη χρόνια του ελληνικού κράτους.

Τραγούδια για τις Παρασκευές


Αρκετά τραγούδια γράφτηκαν εμπνευσμένα από τις Παρασκευές - κυρίως ξένα. Είναι μια μέρα ιδιαίτερη, αφού συνήθως επιφέρει ευεξία και καλή διάθεση ακόμη και στους πιο μουρτζούφληδες, αν και δεν λείπουν και τα πιο παραπονιάρικα τραγούδια για όσους έχουν μεγάλο καημό στα στήθια. Δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση που τα τελευταία είναι ελληνικής παραγωγής. Δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν όλα τα τραγούδια (ξένα και ελληνικά) που έχουν γραφτεί για την Παρασκευή, οπότε η αναφορά είναι ενδεικτική και όσο το δυνατόν καλύπτει διαφορετικά μουσικά είδη.

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 8 - 14 Σεπτεμβρίου 2013


Και πάλι στην κορυφή ανέβηκε το "Raor" της Κέιτι Πέρι, αφού οι Γιαπωνέζες ΑΚΒ48 έπεσαν έξι θέσεις σε σχέσεις με την προηγούμενη εβδομάδα και προσγειώθηκαν στο νούμερο εφτά του παγκόσμιου σινγκλς τσαρτ. Κατά τ' άλλα, στην πρώτη δεκάδα, για ακόμη μια φορά, παρατηρούμε την ανακύκλωση των ίδιων τραγουδιών, με εξαίρεση το νέο χτύπημα του Έμινεμ, που ακούει στο όνομα "Berzerk". Πολλές όμως είναι οι νέες είσοδοι στις θέσεις μεταξύ 11 και 20, είτε από τραγούδια που έκαναν το ντεμπούτο τους είτε που απλά άργησαν λίγο στο ραντεβού με την παγκόσμια επιτυχία. 

6 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί οι άντρες δυσκολεύονται να πουν όχι στο σεξ;


Η κοινή εντύπωση είναι ότι οι άντρες σκέφτονται συνέχεια το σεξ, πολύ περισσότερο από τις γυναίκες και ότι δύσκολα θα επικαλούνταν κάποιον πονοκέφαλο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία για ν' αρνηθούν να κάνουν σεξ με τη σύντροφό τους. Ο δρ. Άντριου Σμάιλερ, συγγραφέας του βιβλίου "Challenging Casanova: Beyond the stereotype of promiscuous young male sexuality", πιστεύει ότι έχει την εξήγηση.

Σαν σήμερα: 6 Σεπτεμβρίου


Πολλά σημαντικά γεγονότα έγιναν σαν σήμερα:
- Η απόπειρα δολοφονίας της Αμαλίας ήταν απλά το προανάκρουσμα της εξέγερσης για την ανατροπή του Όθωνα
- Ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος επιβλήθηκε για πρώτη φορά στα οικονομικά του ελληνικού κράτους
- Μπήκε η ταφόπλακα, που οδήγησε στο μαρασμό της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης
- Δύο αρχηγοί κρατών δολοφονήθηκαν
- Τα εγκαίνια του Ολυμπιακού σταδίου άνοιγαν μια νέα εποχή για τον ελληνικό αθλητισμό

Τραγούδια για τις Πέμπτες


Μουσικά, η Πέμπτη ίσως και να είναι η πιο "ριγμένη" απ' όλες τις μέρες της εβδομάδας, αφού πολύ λίγα και ελάχιστα γνωστά είναι τα τραγούδια που οφείλουν σ' αυτήν την όποια έμπνευσή τους. Ελληνικό δε τραγούδι σχετικό με την Πέμπτη δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Να φταίει που ακολουθεί η πιο εντυπωσιακή Παρασκευή, που κάνει την Πέμπτη να φαίνεται ως ο φτωχός συγγενής; Δεν βαριέστε.. απλά πάρτε μια ιδέα από τραγούδια που για κάποιο λόγο είναι αφιερωμένα στη συγκεκριμένη μέρα και διευρύνετε τους μουσικούς σας ορίζοντες!

Ένα τραγούδι για την αλεπού, που έγινε παγκόσμιο χιτ στο youtube


Ο Bård και ο Vegard Ylvisåker είναι δυο αδέρφια από τη Νορβηγία, γνωστοί και ως "Ylvis". Ασχολούνται με τη μουσική εδώ και πολλά χρόνια, ενώ εμφανίζονται σε πολλά σατιρικά τηλεοπτικά σόου της νορβηγικής τηλεόρασης - ορισμένες φορές και ως παρουσιαστές - και είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στη χώρα τους. Μάλιστα, το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο συμπατριώτης τους Olar Tufte πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στην κωπηλασία τραγουδώντας ένα τραγούδι των Ylvis με τίτλο "I kjempeform", που σημαίνει "Είμαι σε μεγάλη φόρμα".

5 Σεπτεμβρίου 2013

Τα τσαρτ της εβδομάδας σε Ευρώπη και Αμερική: 8 - 14 Σεπτεμβρίου 2013


Πολλές αλλαγές και σημαντικές ειδήσεις επιφυλάσσει αυτήν την εβδομάδα το αμερικανικό τοπ10. Η Κέιτι Πέρι ανέτρεψε το σερί των 12 εβδομάδων που βρισκόταν στην πρώτη θέση το υπερτιμημένο "Blurred Lines", στο οποίο πάντως δικαιωματικά του ανήκει ο τίτλος του πιο αντιπροσωπευτικού τραγουδιού για το καλοκαίρι του 2013 στις ΗΠΑ. 

Θερινά σχολεία για τους υποσιτιζόμενους μαθητές (στην Ισπανία)


Η Ισπανία είναι ακόμη μια χώρα της Ευρώπης που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αν και συγκριτικά με την Ελλάδα η διαφορά είναι τεράστια. Ωστόσο, ειδικά στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας θα μπορούσε κανείς βάσιμα να ισχυριστεί ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη ακόμη κι απ' τη χώρα μας, καθώς η ανεργία προσεγγίζει το 36%.

Σαν σήμερα: 5 Σεπτεμβρίου


Μια ιστορική ομιλία, μια; μαύρη σελίδα στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, μία ελληνική επιτυχία και το τυπικό τέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, που κάποια στιγμή άγγιξε τα όρια του μύθου, ήταν κάποια σημαντικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σαν σήμερα.

Τραγούδια για τις Τετάρτες


Αν η Τετάρτη ήταν τραγούδι, θα είχε αργούς, νωχελικούς ρυθμούς, που ταιριάζουν απόλυτα με το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο βαρετή μέρα της εβδομάδας. Ειδικά τα βράδια της Τετάρτης μπορούν να γίνουν σπαρακτικά. Είναι το μέσο της εβδομάδας, όπου ούτε να βγεις έξω μπορείς, αφού αύριο το πρωί έχεις δουλειά, ούτε θέλεις να σωριαστείς στο κρεβάτι από νωρίς, όπως τη Δευτέρα. Είναι άραγε αυτός ο λόγος που ενώ έχουν γραφτεί αρκετά τραγούδια (ελληνικά και ξένα) για κάποια Τετάρτη, σχεδόν κανένα από αυτά δεν είναι ευρύτερα γνωστό; 

4 Σεπτεμβρίου 2013

Ετοιμάστε σε 2 λεπτά ένα τρελό σμούθι από καρπούζι με τον πιο απίθανο τρόπο


Το καλοκαίρι φεύγει, τα καρπούζια όμως όχι ακόμα. Όσο προλαβαίνετε, μπορείτε να εντυπωσιάσετε τα παιδιά ή τους φίλους σας ετοιμάζοντας ένα καταπληκτικό σμούθι από καρπούζι μέσα σε δύο μόνο λεπτά. Η συνταγή είναι έμπνευση του Μαρκ Ρόμπερ, μηχανικού της NASA, ο οποίος ανέβασε στο youtube ένα βίντεο που εξηγεί πώς μπορεί ο καθένας μας να παρασκευάσει αυτό το απίστευτα γρήγορο και διασκεδαστικό σμούθι. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα καρπούζι, ένα τρυπάνι, δυο σύρματα κι ένα πλαστικό ποτήρι!

Πώς μπορείτε να παντρευτείτε μόνο με 1,18 ευρώ


Σε εποχές οικονομικής κρίσης, όλο και λιγότερα ζευγάρια το παίρνουν απόφαση ν' ανεβούν στα σκαλιά της εκκλησίας προτιμώντας είτε την απλή συμβίωση - μέχρι νεωτέρας - είτε την πιο οικονομική λύση του γάμου στο δημαρχείο. Κι όμως, μπορεί ένας γάμος με νυφικό, μουσική, δεξίωση και όλες γενικά τις ανέσεις να σας κοστίσει πιο φθηνά απ' όσο ένα σουβλάκι! 

Το παιδί και το δελφίνι - Οι ομορφότερες φωτογραφίες της χρονιάς


Ο μικρός μας φίλος ονομάζεται Κιέραν Κέλσο (Cieran Kelso) και σήμερα είναι 8 ετών. Καθώς έπασχε από μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, οι γιατροί αναγκάστηκαν να τους ακρωτηριάσουν και τα δύο πόδια σε ηλικία ενός μόλις έτους, το 2006. Όταν παρακολούθησε στους κινηματογράφους τη - βασισμένη σ' αληθινή ιστορία - ταινία "Dolphin's Tale", η πρώτη κουβέντα προς τον πατέρα του ήταν: "Η Γουίντερ είναι ανάπηρη σαν εμένα" (σ.σ.: "Γουίντερ" είναι το όνομα ενός θηλυκού δελφινιού, που έχασε την ουρά του το 2005, όταν είχε μπλεχτεί σε μια καβουροπαγίδα στη θάλασσα της Φλόριντα και έκτοτε ζει με τεχνητή ουρά).

Ο Ελβετός που 8 μήνες το χρόνο ζει σαν άνθρωπος των σπηλαίων

Πηγή: florentrivere.blogspot.com

Πόσοι άνθρωποι θα ήταν πρόθυμοι ν' αφήσουν τις ανέσεις του δυτικού πολιτισμού και να ζήσουν σαν άνθρωποι του σπηλαίου στην άγρια φύση των αχανών δασικών εκτάσεων του Καναδά; Ο πιο γνωστός, σύγχρονος, ιδεαλιστής ερημίτης, ο Κρίστοφερ ΜακΚάντλες, η ζωή του οποίου έγινε βιβλίο και ταινία (In The Wild), έπεσε θύμα των κακουχιών της παγωμένης Αλάσκα και τελικά πέθανε. Αντίθετα, ο 30χρονος Ελβετός Κιμ Πας (Kim Pasche), έχει βρει τον τρόπο να ανταπεξέρχεται στις αντιξοότητες και ελπίζει να πείσει την κοπέλα του να τον ακολουθήσει.

Η 16χρονη που έγινε ήδη δήμαρχος και υπουργός!


Ονομάζεται Μπασίρ Οθμάν (Bashaer Othman). Είναι μόλις 16 ετών, αλλά έχει το προνόμιο να είναι πιθανότατα η μοναδική κοπέλα της ηλικίας που έχει ήδη υπηρετήσει ως δήμαρχος, αλλά και υπουργός. Πότε πρόλαβε να το κάνει όλα αυτά; Προφανώς, οι θητείες της ήταν περιορισμένης διάρκειας, όπως θα διαβάσετε και στη συνέχεια. Ωστόσο, ο συμβολισμός παραμένει δυνατός. Και το σημαντικότερο; Όλα αυτά έγιναν στα παρεξηγημένα Παλαιστινιακά εδάφη, που οι περισσότεροι τα έχουν συνδέσει στο μυαλό τους αποκλειστικά με τρομοκρατικές επιθέσεις και περιστατικά βίας.

Σαν σήμερα: 4 Σεπτεμβρίου


Οι λεπτομέρειες μιας μεγαλοπρεπούς κηδείας και οι εξελίξεις στην αναπάντεχη ελληνοϊταλική κρίση του 1923 απασχολούν το σημερινό "Σαν σήμερα".

Το πιο αγαπημένο τραγούδι του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα είναι... όχι αυτό που φαντάζεστε!


Ένα πρωτότυπο γκάλοπ για τους on-line αναγνώστες της "έτρεξε" η δημοφιλής αμερικανική ιστοσελίδα grantland.com, που ανήκει στον όμιλο του ESPN και συνδυάζει τον κόσμο των σπορ με την ποπ κουλτούρα. Όσοι το επιθυμούσαν, κλήθηκαν να επιλέξουν το αγαπημένο τους τραγούδι από το 2000 μέχρι σήμερα. Στίψτε το μυαλό σας, όσο θέλετε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μαντέψετε σωστά!

Τραγούδια για τις Τρίτες


Ποιος είπε ότι η χειρότερη μέρα της εβδομάδας είναι η Δευτέρα; Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μουσική, η Τρίτη αποτέλεσε μια πολύ κακή πηγή έμπνευσης για τους στιχουργούς - τους ξένους, μιας και οι Έλληνες δεν μπήκαν καν στον κόπο να γράψουν ένα τραγούδι για τη μέρα αυτή. "Την Τρίτη δεν αντέχω", όπως λέει και το γνωστό στρουμφοτραγούδι. Με μεγάλη δυσκολία μπόρεσα να συλλέξω ξένα τραγούδια, που να ακούγονται έστω για μισό λεπτό, τα οποία να αναφέρονται σε μια Τρίτη. Πρόκειται για τραγούδια ξεπερασμένα και παλιομοδίτικα, που ενδεχομένως ν' αρέσουν στους νοσταλγούς του παρελθόντος και σ' όσους αγαπούν την.. Τρίτη. 

Ιστορικές ομιλίες: Τα διαγγέλματα που συνόδευσαν την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, η Ευρώπη βυθιζόταν σ' έναν φρικτό πόλεμο μετά από την προκλητική απόφαση του Χίτλερ να εισβάλλει στην Πολωνία, σε μια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Η πολιτική κατευνασμού που ακολουθούσα πιστά τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο οι Βρετανία και η Γαλλία απέτυχε κι έτσι οι χώρες αυτές αναγκάστηκαν να κηρύξουν με τη σειρά τους τον πόλεμο στη Γερμανία, ώστε να ανακόψουν την ορμή του Χίτλερ. Όπως κάθε πόλεμος, έτσι και τότε, η κήρυξη του πολέμου συνοδεύτηκε από διαγγέλματα των ηγετών των εμπλεκομένων κρατών.

3 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 3 Σεπτεμβρίου


Μια ειρηνική επανάσταση, μια θυελλώδης συνεδρίαση της Βουλής που έγραψε ιστορία, όπου αφορμή αντιπαράθεσης ήταν ο όρκος, η κήρυξη ενός παγκόσμιου πολέμου και η ίδρυση ενός κόμματος που πρωταγωνίστησε στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Όλα αυτά συνέβησαν μια μέρα σαν τη σημερινή, όταν το ημερολόγιο έδειχνε 3 Σεπτεμβρίου.

Ελλάδα, η χώρα που φοβάται την ανανέωση;

Μήπως ζούμε σε μια από τις πιο συντηρητικές χώρες του πλανήτη; Και για να μην αδικήσω την κοινωνία στο σύνολό της, μήπως οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τα κοινωνικά/πολιτικά/αθλητικά/μιντιακά πράγματα, η επονομαζόμενη και "ελίτ" της χώρας, είναι πολύ πιο οπισθοδρομικοί απ' όσο φανταζόμασταν; 

2 Σεπτεμβρίου 2013

Τραγούδια για τις Δευτέρες


Η Δευτέρα είναι μια δύσκολη μέρα για τον περισσότερο κόσμο, αφού ξεκινάει η εργάσιμη εβδομάδα, μετά από την ανάπαυλα του σαββατοκύριακου. Πώς, λοιπόν, να μην εμπνευστούν Έλληνες και ξένοι στιχουργοί τραγούδια που ν' αναφέρονται στη χειρότερη μέρα της εβδομάδας;

Σαν σήμερα: 2 Σεπτεμβρίου


Σε τρεις χρονιές επικεντρώνεται το σημερινό ταξίδι στο χρόνο:
- στο 1877, όταν έφυγε από την ζωή ο Κανάρης
- στο 1922, όταν οι εφημερίδες δημοσίευαν τις πρώτες λεπτομερείς αφηγήσεις από την καταστροφή της Σμύρνης
- και στο 1923, όταν η ελληνοϊταλική κρίση βρισκόταν σε όξυνση.

Το παράξενο παλιό αθηναϊκό έθιμο της πρώτης Σεπτεμβρίου κι ένα σατιρικό ποίημα του Σουρή, που το διακωμωδούσε

Τα παλιά χρόνια, στην αποκαλούμενη "παλιά Αθήνα" (τέλη 19ου αιώνα - αρχές 20ού) ο Σεπτέμβρης ήταν ταυτισμένος με τα νέα ξεκινήματα σε όλους τους τομείς. Δεν ήταν μόνο τα σχολεία που άρχιζαν, αλλά σχεδόν όλοι οι νοικάρηδες Αθηναίοι μάζευαν τα πράγματά τους (ρούχα, έπιπλα, κουζινικά κλπ.) και μετακόμιζαν. Και αυτό γινόταν κάθε χρόνο, την πρώτη του μηνός. Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς και υπό ποιες συνθήκες ξεκίνησε αυτή η μαζική μετακόμιση, που από ένα σημείο και μετά μετεξελίχθηκε σε έθιμο και μετέτρεπε τους δρόμους της Αθήνας σε ένα ζωηρό, πολύχρωμο, αλλά και φασαριόζικο, υπαίθριο πανηγύρι με το που έσκαγε μύτη ο ένατος μήνας του χρόνου. Γιατί τη συγκεκριμένη ημερομηνία; Άλλο ένα μυστήριο...

1 Σεπτεμβρίου 2013

Πόσο ωφέλιμο μπορεί ν' αποδειχτεί ένα λεπτό γυμναστικής για τον οργανισμό μας


Σε ό,τι αφορά τη φυσική μας κατάσταση, κάθε λεπτό άσκησης μετράει. Επειδή όμως κι ο χρόνος είναι χρήμα, κάποιοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα σκέφτηκαν να αναλύσουν πόσο ωφέλιμο είναι έστω και  το ένα λεπτό γυμναστικής για τον οργανισμό μας, θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να δώσουν ένα κίνητρο στους τεμπέληδες, να σηκωθούν από τον καναπέ - αρκεί φυσικά να μην περιοριστούν απλά σε... ένα λεπτό γυμναστικής.

Σαν σήμερα: 1 Σεπτεμβρίου


Πρώτη μέρα του μήνα, πρώτη του φθινοπώρου (ημερολογιακά τουλάχιστον), αλλά και μια μέρα γεμάτη σημαντικά γεγονότα τόσο στην ελληνική όσο και την παγκόσμια ιστορία είναι η σημερινή. Σαν σήμερα, η Ελλάδα έζησε στιγμές εθνικής περηφάνιας, προσδοκιών αλλά και ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, ενώ η γερμανική εισβολή στην Πολωνία το 1939 σηματοδότησε την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 1 - 7 Σεπτεμβρίου 2013


Το δημοφιλέστατο ιαπωνικό γυναικείο συγκρότημα ΑΚΒ48 βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου singles τσαρτ της εβδομάδας. Όχι, δεν πρόκειται για το επόμενο "Gangnam Style", αν και εκείνο προερχόταν από την νοτιοκορεάτικη ποπ μουσική σκηνή, αλλά για τη συνήθη ιαπωνική σούπερ επιτυχία της μιας εβδομάδας, αφού οι Ιάπωνες τρέχουν στα δισκοπωλεία ν' αγοράσουν - ή να "κατεβάσουν" από το ίντερνετ - το αγαπημένο τους τραγούδι, όσο γίνεται νωρίτερα.