26 Οκτωβρίου 2013

Ιστορικά κείμενα: Οι εκκλήσεις των πνευματικών ανθρώπων προς όλον τον πλανήτη λίγες μέρες μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου

Δεν θα ήταν υπερβολή να παρατηρούσε κανείς ότι το πνεύμα της κάθε εποχής εκφράζεται διά μέσου των πνευματικών ανθρώπων, μέσα από τις παρεμβάσεις ή τη σιωπή τους. Το 1940, μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, οι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας δεν σιώπησαν, αλλά απευθύνθηκαν με κείμενά τους σ' όλον τον κόσμο καταδεικνύοντας πόσο σημαντική και κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης ήταν η ελληνική αντίσταση απέναντι στις στρατιές του Μουσολίνι, που μπορεί να είχαν την αριθμητική υπεροχή, όμως χαρακτηρίζονταν από ηθικό έλλειμμα. 

24 Οκτωβρίου 2013

Η πρώτη πολεμική ανταπόκριση από το αλβανικό μέτωπο, που δημοσιεύτηκε σε ελληνική εφημερίδα


Στις 14 Νοεμβρίου 1940, η εφημερίδα "Ακρόπολις" δημοσίευε την πρώτη ανταπόκριση του συνεργάτη της Άγγελου Περή, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας ανταποκριτής στο πεδίο των μαχών, όπως σημειωνόταν. Ο δημοσιογράφος, που κατά πάσα πιθανότητα ήταν στρατιώτης, περιέγραψε στην αρχή τη γενική κατάσταση, πώς ο ελληνικός στρατός προωθήθηκε στο μέτωπο του πολέμου συλλαμβάνοντας αιχμαλώτους και πώς οι Ιταλοί περιορίζονταν να βομβαρδίζουν αμάχους με τα αεροπλάνα τους, αν και συνήθως αστοχούσαν. Στη συνέχεια περιέγραψε μια επίθεση ιταλικών βομβαρδιστικών την ώρα που έγραφε το κείμενο του για την εφημερίδα, αλλά και τη συνομιλία του μ' έναν Άγγλο ανταποκριτή. Το κείμενο μεταφέρεται στη γλώσσα και την ορθογραφία της εποχής.

Το τραγούδι στο οποίο βασίστηκε το "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του"

Ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τραγούδια της εποποιίας του '40 ήταν το "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του", που τραγουδούσε η Σοφία Βέμπο στο θέατρο "Μοντιάλ" στα πλαίσια της "Πολεμικής Επιθεωρήσεως". Τα περισσότερα από τα σατιρικά τραγούδια εκείνης της εποχής, που κορόιδευαν την πανωλεθρία του ιταλικού στρατού επικεντρώνοντας στον αλαζονικό Μουσολίνι, δεν ήταν πρωτότυπα, αλλά βασίζονταν σε άλλα δημοφιλή τραγούδια της εποχής. Έτσι και το "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του" βασιζόταν στο "Πλέκει η Βάσω το προικιό της" σε στίχους και μουσική του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που είχε ακουστεί για πρώτη φορά στη μουσική κωμωδία "Κομμωτής Κυριών" του Θ. Συναδινού. 

Οι πολεμικές επιθεωρήσεις του '40

Την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων, διατάχθηκε τα θέατρα της Αθήνας να παραμείνουν κλειστά, παρά τις νίκες και την προέλαση του ελληνικού στρατού, επειδή κρίθηκε άκομψο οι πολίτες να διασκεδάζουν την ώρα που οι στρατιώτες ρίσκαραν την ζωή τους για το καλό της πατρίδας. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, αντιθέτως, τα θέατρα και οι επιθεωρήσεις που παίζονταν σ' αυτά, αποτέλεσαν μια μορφή εκτόνωσης των Αθηναίων, που πανηγύριζαν για τις περίλαμπρες νίκες του στρατού στο αλβανικό μέτωπο κατά των φασιστών του Μουσολίνι. 

23 Οκτωβρίου 2013

Τηλεοπτική σαιζόν 2013-2014: Τα συν και τα πλην στα προγράμματα των καναλιών


Ακόμη μια τηλεοπτική σαιζόν αρχίζει σιγά-σιγά και σε δόσεις, όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι και πολύ πιθανόν να συμβεί και του χρόνου, αν και πολλοί-πολύ δεν θα το θέλαμε. Αν η φετινή τηλεοπτική σαιζόν διαφέρει σε κάτι από την περσινή είναι αυτό που προηγήθηκε, δηλαδή η έντονη μεταγραφική κίνηση του καλοκαιριού, όπου για πρώτη χρονιά μετά από αρκετά χρόνια πολλοί τηλεαστέρες αποφάσισαν ν' αλλάξουν κανάλια, με τον ΑΝΤ1 να διεκδικεί τα πρωτεία στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ αναπτερώθηκαν και κάποιες ελπίδες για ένα διαφορετικό, καλύτερο τηλεοπτικό τοπίο με την αλλαγή του προφίλ του Star channel, την έλευση ενός νέου, πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικού σταθμού (Ε tv) κλπ. Οι αυξημένες προσδοκίες επαληθεύτηκαν ή διαψεύστηκαν;

Το καλύτερο βίντεο-παρωδία του βίντεο-κλιπ του "Wrecking Ball" από μια ηθοποιό 91 ετών.

Την Μπέτι Γουάιτ τη γνωρίσαμε στην Ελλάδα από την κωμική σειρά της δεκαετίας του '80 "Τα χρυσά κορίτσια", ενώ πιο πρόσφατα προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση (Μακεδονία TV) η πιο πρόσφατη τηλεοπτική της δουλειά, το "Hot In Cleveland". Η ηθοποιός, που στις ΗΠΑ είναι γνωστή και για πολλούς ακόμη ρόλους, ενώ συμμετείχε για λίγα επεισόδια και στη σαπουνόπερα "Τόλμη και γοητεία", θα κλείσει τα 92 της χρόνια τον Ιανουάριο του 2014. Μάλιστα, έχει γραφτεί στα Ρεκόρ Γκίνες ως η γυναίκα με τη μακρότερη καριέρα στο χώρο της ψυχαγωγίας. Αποτελεί ένα πολύ οικείο και αγαπημένο πρόσωπο για τους Αμερικανούς τηλεθεατές και η ίδια το απολαμβάνει. 

22 Οκτωβρίου 2013

Όταν σταρ του Χόλιγουν έκαναν οντισιόν στα πρώτα τους βήματα (5 βίντεο)


Η επιτυχία σπάνια έρχεται από το πουθενά για τους ηθοποιούς, οι οποίοι συνήθως ξεθεώνονται σε οντισιόν, ακούν αμέτρητα "όχι", αλλά επιμένουν και προσπαθούν πάλι από την αρχή, μέχρι να βρεθεί ο χρυσός ρόλος, που θα τους κάνει διάσημους, αν φυσικά αυτό είναι το επιδιωκόμενο. Ο κανόνας ισχύει και για τους μεγαλύτερους σταρ του Χόλιγουντ, οι οποίοι, πριν γίνουν σταρ, ήταν απλοί, νεαροί ηθοποιοί, που κυνηγούσαν μια θέση στον ήλιο της πιο απαιτητικής κινηματογραφικής βιομηχανίας στον κόσμο. 

Τα 5 καλύτερα και τα 5 χειρότερα επεισόδια του σίριαλ "Κωνσταντίνου και Ελένης"


Μια αναροχαυτόνομη γκαρσόνα αναγκάζεται να συγκατοικήσει μ' έναν οπισθοδρομικό καθηγητή πανεπιστημίου στο ίδιο σπίτι μετά το μπέρδεμα που έγινε με τις διαθήκες του τελευταίου ιδιοκτήτη, ο οποίος για κάποιο λόγο τις τελευταίες ώρες της ζωής τους βρισκόταν σε δίλημμα για το αν έπρεπε να κληροδοτήσει την οικία του σ' έναν ανιψιό, τον οποίο είχε χρόνια να δει, ή στην κόρη του πρώην κηπουρού του, την οποία είχε να δει ακόμη περισσότερα χρόνια!

Η πρώτη συνεργασία της Νέλλης με το γυμνό μοντέλο της, Μόνα Παϊβά, το 1925. Πώς την εξύμνησε ο άνθρωπος που είχε την ιδέα


Στο πρωτοσέλιδο της 21ης Οκτωβρίου 1925, η εφημερίδα "Νέα Ημέρα", όπως και όλες οι αθηναϊκές εφημερίδες της εποχής, αναφερόταν στην όξυνση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων μετά το επεισόδιο του όρους Μπέλες λίγες μέρες νωρίτερα, μεταφέροντας την επίσημη εκδοχή του καθεστώτος του στρατηγού Πάγκαλου (ότι δηλαδή οι Βούλγαροι αναίτια είχαν εισβάλει σε ελληνικό έδαφος, αλλά υποχώρησαν μετά την αντεπίθεση του ελληνικού στρατού, που τις επόμενες μέρες θα εισέβαλε στη γειτονική χώρα, για να υποχωρήσει κακήν κακώς κάτω από την πίεση της Κοινωνίας των Εθνών. Αυτό, όμως, που διαφοροποιεί το πρωτοσέλιδο της "Νέας Ημέρας" από εκείνα των άλλων εφημερίδων ήταν δύο φωτογραφίες, τελείως άσχετες με το κύριο θέμα της ειδησεογραφίας. "Ο φακός της φωτογραφικής μηχανής της καλλιτέχνιδος κ. Νέλλη απετύπωσε χάριν των αναγνωστών της "Νέας Ημέρας" δύο ωραίας στάσεις της μεγάλης χορεύτριας κ. Μόνα Παϊβά χορευούσης εις τα προπύλαια του Παρθενώνος", έγραφε από κάτω η συνοδευτική λεζάντα.

21 Οκτωβρίου 2013

Σαν σήμερα: 21 Οκτωβρίου


Μια μεγάλη στρατιωτική επιτυχία, μια ξεχασμένη - στην Ελλάδα - εξέγερση του κυπριακού λαού με αίτημα την ένωση, μια πολιτική δήλωση που έγραψε ιστορία, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών της δικαιοσύνης με τους χουντικούς για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, αλλά και δύο φωτογραφίες της διασημότερης Ελληνίδας φωτογράφου, που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά σαν σήμερα, θα απασχολήσουν το σημερινό αφιέρωμα.

Καταπληκτικά αγάλματα από άχυρο (9 φωτογραφίες)


Το τέλος της περιόδου του θερισμού του ρυζιού γιορτάζεται δεόντως στις ιαπωνικές περιφέρειες Νιιγκάτα και Καγκάουα, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται το φεστιβάλ Wara Art. Οι κάτοικοι γιορτάζουν τη σοδειά και την αφθονία του άχυρου, που παράγεται στη συνέχεια, δημιουργώντας αχυρένια αγάλματα, τα οποία εκτίθενται για κάθε επισκέπτη. Το θέαμα είναι καταπληκτικό, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν:

20 Οκτωβρίου 2013

Σε ποιες χώρες οι γυναίκες είναι πιο "εύκολες";

Στο ίντερνετ είναι γνωστός ως Roosh V, το ψευδώνυμο με το οποίο υπογράφει ηλεκτρονικούς τουριστικούς οδηγούς για όσους δεν ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της κάθε χώρας, αλλά να να εξασκηθούν στο άλμα εις βάθος με το γυναικείο πληθυσμό. Τα βιβλία του, που έχουν τίτλους όπως "Bang Ukraine", "Don't Bang Denmark" κλπ., έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις για τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο αναφέρονται στις διάφορες χώρες, ενώ έχουν χαρακτηριστεί και ως "οδηγοί βιασμού". 

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία των Special Olympics


Οι λέξεις "απάτη" και "κλέψιμο" θα ήταν απλά επιεικείς. Αυτό που συνέβη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (Special Olympics) του Σίδνεϊ το 2000 συναγωνίζεται την πιο τρελή μυθιστορηματική φαντασία, αν δεν την ξεπερνάει στα σημεία.

Το μυστήριο που περιβάλλει τη σουηδική Πομπηία

πηγή: livescience.com

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια, που έτυχε εκτενούς δημοσιότητας στη χώρα, καθώς περιβάλλεται από ένα μυστηριώδες, μαζικό έγκλημα, ενώ τα σουηδικά ΜΜΕ έχουν αποκαλέσει το εύρημα ως τη "σουηδική Πομπηία", παρόλο που δεν εμπλέκεται κάποιο ηφαίστειο στην υπόθεση.