10 Οκτωβρίου 2015

"Στησιχόρου 73": Οδηγός επεισοδίων μιας θρυλικής σειράς του 1972 με πρωταγωνίστρια τη Νόρα Βαλσάμη, που αποχώρησε πρόωρα, επειδή δεν συμφωνούσε με το σενάριο

Ήταν η πρώτη ελληνική σαπουνόπερα; Θα μπορούσε, καθώς το σενάριο της σειράς "Στησιχόρου 73" αρχικά περιστρεφόταν γύρω από μια πλούσια οικογένεια, τους Μαρτέληδες, οι οποίοι έκρυβαν μυστικά, ενώ παράλληλα βρίσκονταν στο στόχαστρο ενός εχθρού, που ήθελε να τους καταστρέψει. Και βέβαια δεν έλειπαν οι έρωτες, που συναντούσαν μύρια εμπόδια, αρκετά για να κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Το "Στησιχόρου 73" δεν σημείωσε βέβαια τις τεράστιες θεαματικότητες του "Άγνωστου πολέμου", που προβαλλόταν την ίδια περίοδο, έγραψε όμως τη δική του σελίδα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

9 Οκτωβρίου 2015

Μια ποδοσφαιρική ομάδα, αποτελούμενη μόνο από Αφρικανούς πρόσφυγες


Ξεκίνησαν από τις πατρίδες τους ως πρόσφυγες, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, αλλά κόλλησαν στο Σάσαρι της Σαρδηνίας με το μέλλον να παραμένει άδηλο σ' ένα νησί, το οποίο ίσως πολλοί απ' αυτούς να μην είχαν ακούσει άλλη φορά στην ζωή τους. Δεν άφησαν τα εμπόδια να τους πάρουν από κάτω, αλλά βρίσκουν διέξοδο σ' ένα αγαπημένο τους χόμπι, το ποδόσφαιρο, συγκροτώντας την Πάτζι, όπως ονομάζεται η πρώτη ιταλική ομάδα ποδοσφαίρου, που αποτελείται μόνο από πρόσφυγες.

8 Οκτωβρίου 2015

Έγραψαν για τον Οκτώβριο..

Είναι ένας περίεργος - ως μεταβατικός - μήνας ο Οκτώβριος, όμως για πολλούς συγγραφείς είναι ένας μήνας ξεχωριστός. Κάτι τα πεσμένα φύλλα, που μεταμορφώνουν το απέραντο πράσινο  της εξοχής σ' ένα απέραντο κίτρινο χαλί, κάτι η μυστικιστική γοητεία των γυμνών κλαδιών που προμηνύουν την αναγέννηση της ζωής ύστερα από λίγους μήνες, κάτι ο συνδυασμός του καλοκαιριού που φεύγει και του χειμώνα που περιμένει να κάνει σιγά σιγά αισθητή την παρουσία του, όλα αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν συγκινήσει ανθρώπους των γραμμάτων, οι οποίοι είχαν κάτι να γράψουν για τον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου. 

5 Οκτωβρίου 2015

Πώς ένα κομμάτι κουζινόχαρτο μπορεί να κάνει την πίτσα μας πιο υγιεινή;


Το μυστικό ίσως το έχετε ακούσει. Αν μετά το τηγάνισμα βάλουμε τις πατάτες (ή τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και οτιδήποτε άλλο τηγανίζεται τέλος πάντων) όχι στο πιάτο έτοιμες για βρώση, αλλά σ' ένα κομμάτι κουζινόχαρτο (μέσα σε πιάτο εννοείται), το λάδι θα απορροφηθεί κι έτσι οι πατάτες μας θα γίνουν πιο "στεγνές" (πρακτικά λιγότερο λαδερές), κάτι που συνεπάγεται και λιγότερες θερμίδες. Ε, λοιπόν, κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι συμβαίνει και με την πίτσα, όπως ισχυρίζεται το online περιοδικό doormag.com.