20 Οκτωβρίου 2012

Ε, ναι, λοιπόν: Οι γυναίκες ΔΕΝ είναι μες στην καλή χαρά, όταν έχουν περίοδο!


Ο όρος "παραπλανητική διαφήμιση" δεν μας είναι άγνωστος. Όλοι κάποια στιγμή παρασυρθήκαμε και εμπιστευτήκαμε ένα προϊόν χάρη μιας πολύ πετυχημένης διαφήμισης, η οποία όμως απείχε απογοητευτικά πολύ από την πραγματικότητα: καμιά μάρκα βουτύρου δεν έχει τη μαγική ικανότητα να κάνει μια οικογένεια ευτυχισμένη, κανένα αποσμητικό δεν προκαλεί πραγματικές λιποθυμίες στις γυναίκες (εκτός αν είναι άρρωστες), κανένα αναψυκτικό δεν μπορεί να σε σώσει από τον πατέρα της κοπέλας σου που παραφυλάει έξω από την πόρτα του δωματίου της και ναι, τα μικρά γραμματάκια στο κάτω μέρος της οθόνης περιέχουν σημαντικές λεπτομέρειες και δεν είναι απλά κάτι ενοχλητικές μαύρες κηλίδες.  

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ALBUM CHART: 22 - 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012


Οι Mumford & Sons επέστρεψαν στην κορυφή του παγκόσμιου άλμπουμ τσαρτ, αν και με μειωμένες πωλήσεις σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη δεύτερη θέση υποχώρησαν οι Muse με το άλμπουμ τους "The 2nd Law". Πολύ καλές επιδόσεις για τέταρτη εβδομάδα και για το άλμπουμ "The Truth About Love" της Πινκ, που παρέμεινε στην τρίτη θέση. Ύστερα από 3 εβδομάδες εκτός τοπ10, το "21" της Αντέλ επέστρεψε στη δεκάδα ανεβαίνοντας στην όγδοη θέση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ SINGLES CHART: 22 - 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012


Τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες παραμονής στο νούμερο ένα του παγκόσμιου τσαρτ συμπληρώνει του Gangnam Style του Νοτιοκορεάτη ράποερ Psy.Στη δεύτερη θέση ανέβηκε το τραγούδι Skyfall, της επικείμενης ομώνυμης ταινίας του πράκτορα 007, ενώ στην τρίτη θέση εκτοξεύτηκε το "I Knew You Were Trouble", ένα ακόμη σινγκλ της Τέιλορ Σουίφτ από το τελευταίο της άλμπουμ που διακρίνεται σε πολύ υψηλές θέσεις.

Χρήσιμες πληροφορίες για την οστεοπόρωση.


Σήμερα, 20 Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, που είναι αφιερωμένη στη σημερινή ημέρα (www.worldosteoporosisday.org), δημοσιεύονται ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες, γενικές πληροφορίες σχετικά με την αρκετά "ύπουλη" αυτή ασθένεια.

Ημερολόγιο: 20 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012.
Γενέθλια έχει σήμερα ο πρώην Έλληνας πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος Λάμπρος Παπακώστας, ο οποίος γεννήθηκη στις 20 Οκτωβρίου 1969 στην Καρδίτσα. Ο ράπερ και μουσικός παραγωγός Σνουπ Ντογκ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1971, την ίδια μέρα με την Αυστραλέζα τραγουδίστρια Ντάνι Μινόγκ, που βρίσκεται πάντα στη σκιά της μεγαλύτερης αδερφής της, Κάιλι. Σήμερα, όμως, γιορτάζει τα γενέθλια του και ο ηθοποιός Βίγκο Μόρτενσεν, γνωστός κυρίως από το ρόλο του ως Άραγκον στην κινηματογραφική τριλογία "Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών". Ο Μόρτενσεν γίνεται 54 ετών.

19 Οκτωβρίου 2012

Πώς να νικήσετε τους εφιάλτες σας


Σας βασανίζει κάποιος επίμονος εφιάλτης που δε σας αφήνει να κοιμηθείτε ήσυχοι τα βράδια; Συχνά, οι έντονα τραυματικές εμπειρίες αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο ανθρώπινο υποσυνείδητο και ανασύρονται στην επιφάνεια με τη μορφή δυσάρεστων ονείρων κατά τη διάρκεια του ύπνου επιτείνοντας την ανασφάλεια και προξενώντας επιπρόσθετο άγχος στον παθόντα. Πολλοί είναι εκείνοι που χάνουν στην κυριολεξία τον ύπνο τους εξ αιτίας ενός επίμονου εφιάλτη ή καταφεύγουν σε ηρεμιστικά φάρμακα για να "πέσουν ξεροί" στο κρεβάτι τους. Είναι αυτή, όμως, η ενδεδειγμένη λύση;

Το ξενοδοχείο που περηφανεύεται ότι είναι "το χειρότερο στον κόσμο"!


Πόσα ξενοδοχεία ξέρετε που θα περηφανευόντουσαν ότι είναι από τα χειρότερα του κόσμου; Φυσικά, η ερώτηση είναι αστεία, όμως η απάντηση θα σας εκπλήξει. Το Hans Brinker Hotel στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας όχι απλά καμαρώνει για τον διόλου κολακευτικό αυτό τίτλο, αλλά τον χρησιμοποιεί ως το βασικό του διαφημιστικό σλόγκαν. 

Εσύ πώς θ' αντιδρούσες, αν ο 84χρονος παππούς σου πόζαρε γυμνός;


Για τους περισσότερους Κινέζους το να εκθέτει κάποιος τη γυμνή του αλήθεια (το σώμα του) δημόσια συνιστά μη αποδεκτή συμπεριφορά. Με αυτό το σκεπτικό, ένα από τα πιο κατακριτέα επαγγέλματα είναι τα γυμνά μοντέλα, άντρες και γυναίκες που ποζάρουν γυμνοί στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων  των πανεπιστημιακών σχολών της χώρας, με κίνητρο να βγάλουν το χαρτζιλίκι τους. Παραδόξως, ένα μεγάλο ποσοστό γυμνών μοντέλων είναι ηλικιωμένοι - άνδρες κυρίως - που δεν μπορούν να συντηρηθούν μόνο με τη σύνταξη τους ή αισθάνονται την ανάγκη να ξεφύγουν από τη μοναξιά του σπιτιού τους και να έρθουν σ' επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ζητιανεύοντας για ένα "like"...


Ως ένας άνθρωπος της εποχής μου, έχω ανοίξει το δικό μου λογαριασμό στο facebook, για να κρατάω επικοινωνία κυρίως με άτομα που δεν έχω τη δυνατότητα να δω καθημερινά, που είτε ζούμε μακριά είτε δεν συμπίπτουν τα ωράρια μας. Φυσικά, καλοδεχούμενες είναι και οι νέες γνωριμίες από φίλους φίλων ή τελείως άγνωστα άτομα που ιντριγκάρονται από τα like που έχω κάνει στο προφίλ μου και θέλουν να γνωριστούμε καλύτερα από τι διαδίκτυο. Υπάρχει, όμως, μια λεπτή γραμμή, μετά την οποία το θάρρος και η πρωτοβουλία για μια νέα γνωριμία μετατρέπονται σε θράσος και μάλιστα χωρίς κάποιον σπουδαίο λόγο.

Ημερολόγιο: 19 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012.
Ο Τζον Λε Καρέ, ένας από τους διασημότερους συγγραφείς κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων, πρώην κατάσκοπος και ο ίδιος, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1931. Μια μέρα σαν αυτή γεννήθηκαν και τρεις σπουδαίες προσωπικότητες, που βραβεύτηκαν με Νόμπελ: το 1899 γεννήθηκε ο Μιγκέλ Άνχελ Αστούριας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1967, ο Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ από την Ινδία γεννήθηκε το 1910 (κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής το 1983), ενώ ο ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής (το 1980) Ζαν Ντοσέ, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1916.

18 Οκτωβρίου 2012

Η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα για την οποία μιλούν όλοι οι Αμερικανοί


Ως γνωστόν, στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποδόσφαιρο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Μάλιστα, ο μέσος Αμερικανός έχει παντελή άγνοια ακόμη και για κορυφαίους παίκτες ή αθλητικούς συλλόγους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου - για τις ελληνικές ομάδες ούτε συζήτηση. Κι όμως, υπάρχει μια ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα, η φήμη της οποίας έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας φτάνοντας μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, με τη διαφορά ότι ελάχιστοι στην Ελλάδα γνωρίζουν ακόμη και την ύπαρξη της, καθώς αγωνίζεται στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

Η Ούμα Θέρμαν ονόμασε την κόρη της... ΠΩΣ;;


Μητέρα για τρίτη φορά έγινε τον περασμένο Ιούλιο η ηθοποιός Ούμα Θέρμαν. Η 42χρονη ηθοποιός και ο 49χρονος σύζυγος της Άρπαντ Μπουσόν, απέκτησαν μια κόρη το όνομα της οποίας ανακοινώθηκε εχθές από εκπρόσωπο του ζευγαριού και είναι....χμμ... ίσως ένα από τα πιο μακριά ονόματα κοινού θνητού:

ΤΟ ΤΟΠ10 ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ SINGLES CHART (22 - 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012)


Το αποχαιρετιστήριο τραγούδι των Swedish House Mafia "Don't You Worry Child", όπως οι ίδιοι είχαν προαναγγείλει στις αρχές του έτους, βρέθηκε στην κορυφή του βρετανικού τοπ10, ακολουθούμενο από το τζεϊμσποντικό "Skyfall", ερμηνευμένο από τη φωνή της Αντέλ. Η δεύτερη νέα είσοδος της εβδομάδας γίνεται από το "Trouble" της Λιόνα Λούις, η οποία φιλοδοξεί να επαναλάβει την επιτυχία του "Bleeding Love" πριν 4 χρόνια. Θα τα καταφέρει;

ΤΟ ΤΟΠ20 ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ SINGLES CHART (22 - 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012)


Υπάρχει κανείς που να μπορεί να διώξει τους Μαρούν 5 από την κορυφή του αμερικάνικου τσαρτ; Σίγουρα όχι ο Psy που πολιορκεί επί τρεις εβδομάδες την κορυφή, όμως τερματίζει πάντα δεύτερος. Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο του τοπ20 είναι η επί κάθε εβδομάδα εμφάνιση σ' αυτό κάποιο από τα τραγούδια του πρόσφατου άλμπουμ της Τέιλορ Σουίφτ, το πλέον πρόσφατο "καυτό" όνομα της μουσικής βιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανά επτά ημέρες συναντάμε από ένα κομμάτι της Σουίφτ να πλασάρεται σε πολύ ψηλές θέσεις πλάι στη σταθερή αξία "We Are Never Ever Getting Back Together", για να εξαφανιστεί από το τοπ20 την επόμενη παραχωρώντας τη θέση του σ' ένα άλλο κομμάτι του άλμπουμ. Αυτήν την εβδομάδα είναι η σειρά του "I Knew You Were Trouble".

Οι ταινίες της εβδομάδας


Μόνο τρεις ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε στις αίθουσες και καμία από αυτές δεν είναι αμερικανική ούτε οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν μιλούν αγγλικά. Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό; Οι κινηματογραφόφιλοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στις περιπέτειες του Αστερίξ και το Οβελίξ στη Βρετανία, την ιστορία του "εξαιρετικού κυρίου Λαζάρ" και σε μια αναδρομή στην πρώην Ανατολική Γερμανία της δεκαετίας του '80 στην ταινία "Μπάρμπαρα".

Γιατί οι τοίχοι των φυλακών πρέπει να είναι... ροζ!


Σαν χρώμα θεωρείται 100% γυναικείο. Συνήθως, οι άντρες αποφεύγουν να φορέσουν ροζ μπλούζες από φόβο μήπως δε φαίνονται αρκετά αρρενωποί ή για να μην τους πάρουν στο ψιλό οι φίλοι τους. Στερετυπα θα πείτε και δε θα έχετε άδικο. Η ουσία πάντως είναι ότι το ροζ χρώμα θεωρείται ότι ασκεί κατευναστική επίδραση στους ανθρώπους σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, ενώ διώχνει την εχθρότητα, την επιθετικότητα και το άγχος!

Η φύση στα καλύτερα της! 8 υπέροχες φωτογραφίες από το διαγωνισμό του National Geographic

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το National Geographic διοργανώνει διαγωνισμό για την καλύτερη φωτογραφία του 2012 σε τρεις κατηγορίες: Φύση, Τοποθεσίες, Άνθρωποι. Όποιος πιστεύει ότι κάποια φωτογραφία που τράβηξε αξίζει να προβληθεί σ' ένα ευρύτερο κοινό, μπορεί να συμμετάσχει ελεύθερα. Ο νικητής θα κερδίσει 10.000 δολάρια, ενώ θα συμμετάσχει σε ειδικό σεμινάριο του National Geographic, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2013.  Ήδη ο διαγωνισμός βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα και μέσα από τις χιλιάδες φωτογραφίες που έχουν σταλεί μέχρι στιγμής, ξεχώρισα 8 που μου έκαναν εντύπωση από την κατηγορία "Φύση".

Ημερολόγιο: 18 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012.
Ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης γεννήθηκε σαν σήμερα το 1956. Τα γενέθλια του γιορτάζει και ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που γίνεται αισίως 94 ετών. Μια μέρα σαν τη σημερινή, το 1920, γεννήθηκε και μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες, σύμβολο της χώρας στο εξωτερικό, η Μελίνα Μερκούρη, η οποία πέθανε στις  6 Μαρτίου 1994. Σύμπτωση ή όχι, 18 Οκτωβρίου 1981 έγραφε το ημερολόγιο όταν το ΠΑΣΟΚ γινόταν για πρώτη φορά κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου έχοντας κερδίσει το 48% στις εθνικές εκλογές.

Τα "τρομακτικά όμορφα" παπούτσια στο κυνήγι της ομορφιάς και της ματαιοδοξίας


"Οι άνθρωποι το παίζουν Θεοί τελειοποιώντας τους εαυτούς τους σωματικά και μεταφορικά. Η ομορφιά βρίσκεται στο απόγειο όλων των εποχών, επιτρέποντας σε αυτό το πρότζεκτ να εξερευνήσει τι κρύβεται κάτω από την τελειότητα". Αυτά είναι το σχόλιο που θέλησε να εκφράσει η σχεδιάστρια των παπουτσιών της φωτογραφίας, η Νοτιοαφρικανή καλλιτέχνης Leanie van der Vyver, απόφοιτος της Gerrit Rietveld Academie του Άμστερνταμ, δημιουργώντας τα "τρομακτικά όμορφο" (scary beautiful) αυτό ζευγάρι, όπως το ονόμασε η ίδια.

17 Οκτωβρίου 2012

Το συγκρότημα που τραγουδάει το τραγούδι της σειράς "Φιλαράκια"


Το τραγούδι που ακούγεται στους τίτλους της σειράς "Τα Φιλαράκια" ("Friends") είναι, ίσως, το πιο γνωστό σάουντρακ ξένης τηλεοπτικής σειράς στην Ελλάδα και σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα παγκοσμίως. Ελάχιστοι, όμως, είναι εκείνοι που γνωρίζουν ποιο είναι το συγκρότημα που μας τραγουδάει "I 'll be there for you" ("Θα είμαι εκεί για σένα/ όταν η βροχή θα αρχίσει να πέφτει/ Θα είμαι εκεί για σένα/ όπως δεν ήμουν ποτέ/ Θα είμαι εκεί για σένα/ γιατί κι εσύ είσαι εκεί για μένα επίσης")

Τηλεοπτικές σειρές που ξεσήκωσαν "θύελλα" διαμαρτυριών από την Εκκλησία στις ΗΠΑ


Μπορεί η Αμερική να θεωρείται ως η "Μέκκα" της παγκόσμιας τηλεόρασης, ωστόσο η λογοκρισία δεν αποτελεί άγνωστη λέξη για τα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας. Δεν είναι λίγες οι φορές που θρησκευτικές οργανώσεις, σύλλογοι γονέων ή άλλα σωματεία με συντηρητικές αρχές διαμαρτύρονται έντονα για το σενάριο, τον τίτλο ή ακόμα για το γενικό στόρι μιας σειράς, συχνά προτού ακόμα αυτή προβληθεί στον τηλεοπτικό αέρα. Πολλές φορές οι διαμαρτυρίες εκδηλώνονται με έμμεσο και αρκετά ύπουλο τρόπο, πιέζοντας τις διαφημιστικές εταιρίες να μην προβάλλουν διαφημίσεις την ώρα που προβάλλεται κάποιο βλάσφημο πρόγραμμα, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες αυτό να κοπεί, ανεξαρτήτως τηλεθέασης. Ας θυμηθούμε πέντε ακραία παραδείγματα απόπειρας ή εν τοις πράγμασι λογοκρισίας, που μάλιστα αφορούσαν κωμικά σίριαλ.

Νέος μπαμπάς ετών.. 96! Ποιο είναι το μυστικό του.


Ο Ramajit Raghav από τη μικρή πόλη Kharkhoda της Ινδίας αποτελεί ούτως ή άλλως αντικείμενο θαυμασμού λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του, καθώς είναι 96 ετών. Παράλληλα, όμως, θεωρείται ότι είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία μπαμπάς νεογέννητου, καθώς η κατά πολλά χρόνια νεότερη σύζυγος του γέννησε το παιδί του πριν μία εβδομάδα. Είναι η δεύτερη φορά που ο Ramajit Raghav γίνεται πατέρας, μόνο που και το πρώτο παιδί άργησε πολύ να έρθει, καθώς γεννήθηκε πριν από δύο μόλις χρόνια, όταν ο Raghav ήταν 94 ετών.

Η φωτογραφία της ημέρας: Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!


Ο άντρας της φωτογραφίας συμμετείχε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μπόντι-μπίλντινγκ (Arnold Classic Europe), που διοργανώνει ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ κάθε χρονιά από το 1989. Ο φετινό διαγωνισμός διεξήχθη το περασμένο σαββατοκύριακο στη Μαδρίτη. Κι επειδή το μπόντι-μπίλνιτνγκ είναι συνδεδεμένο με μαυρισμένα - και γεμάτα λάδι - σώματα, ο άντρας αυτός δε θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση, μόνο που του διέφυγε ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν πετύχαινε ομοιόμορφο αποτέλεσμα και του ξέφυγε ένα σημείο. Του χρόνου πάλι...

Ημερολόγιο: 17 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012.
Ο Έλληνας αθλητής το τάε κβο ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, δύο φορές αργυρός Ολυμπιονίκης (2004, 2008) και ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους φετινούς αγώνες του Λονδίνου, γίνεται σήμερα 33 ετών. Την ίδια μέρα γιορτάζουν τα γενέθλια τους η Κύπρια τραγουδίστρια Δέσποινα Ολυμπίου (37 ετών), ο Αμερικανός ράπερ Έμινεμ (40), αλλά και ο πρώην υπουργός εθνικής οικονομίας Γεώργιος Αλογοσκούφης (57).

16 Οκτωβρίου 2012

Η τηλεόραση.. σκοτώνει!;


Πολλά έχουν γραφεί για τις παρενέργειες της τηλεόρασης στην ζωή του ανθρώπου: ότι αποβλακώνει, ότι παχαίνει, ότι παραπληροφορεί. Τώρα, μία έρευνα Αυστραλών επιστημόνων έρχεται να υποστηρίξει ότι η τηλεόραση σκοτώνει και πιο συγκεκριμένα ότι αφαιρεί χρόνια ζωής.

Οι "βρώμικοι" Γάλλοι, οι "τεμπέληδες" Σουηδοί και οι "κοινωνικοί ρατσιστές" Γερμανοί


Τρεις νέες έρευνες σε τρία διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία, Σουηδία και Γερμανία) δίνουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα της καθημερινότητας των τριών ευρωπαίων εταίρων μας είτε επιβεβαιώνοντας στερεότυπα ετών ("οι Γάλλοι δε φημίζονται για την καθαριότητα τους") είτε καταρρίπτοντας άλλα (οι Σουηδοί είναι περισσότερο τεμπέληδες απ όσο νομίζαμε), ενώ μια γερμανική έρευνα ίσως να κρύβει την απάντηση στην απορία πολλών γιατί οι Γερμανοί θεωρούν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες.

Κατάργηση των εργασιών στο σπίτι για τους μαθητές του Δημοτικού στη Γαλλία ανακοινώνει ο Ολάντ. Στην Ελλάδα, τι λέμε;


Μια σειρά εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων προτίθεται να εισαγάγει στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα ο νέος Πρόεδρος της δυτικοευρωπαϊκής χώρας, Φρανσουά Ολάντ. Η μία από αυτές, ωστόσο, δεν είναι και τόσο νέα. Πρόκειται για την απαγόρευση ανάθεσης εργασιών στου μαθητές του δημοτικού στο σπίτι, που νομοθετικά θεσπίστηκε το 1956, αλλά ουδέποτε - ή σπάνια - εφαρμόστηκε στην πράξη. 

Ημερολόγιο: 16 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012.
Γεννηθήκατε σαν σήμερα και διαπιστώνετε ότι έχετε συγγραφικές τάσεις; Χμμ.. κάτι έχει η ημέρα, μιας και σαν σήμερα γεννήθηκαν σπουδαίου άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο Ιρλανδός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ το 1854, ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο'Νιλ (το 1888), που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1935, και ο Γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκρας που επίσης βραβεύθηκε με Νόμπελ (το 1997) και ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1927. 

Οι 10 συνηθέστεροι λόγοι διαζυγίου. Πάρε τις προφυλάξεις σου, πριν να είναι πλέον αργά!


Ο γάμος συχνά μοιάζει με το λαχείο. Ακόμη κι αν γνωρίζεις χρόνια τον άλλο, ακόμη κι αν συγκατοικείτε από πριν, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν θα έχει ευτυχή ή όχι κατάληξη. Απόδειξη, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των διαζυγίων, παρόλο που σπανίως ένα ζευγάρι σπεύδει πρώιμα ν' ανταλλάξει όρκους αιώνιας πίστης και αφοσίωσης, οι οποίοι μένουν γράμμα κενό. Τι φταίει, άραγε, και οι περισσότεροι γάμοι μένουν από βενζίνη στα μισά του δρόμου, με τους συνεπιβάτες σ' αυτό το ταξίδι να ακολουθούν χωριστές πορείες από κει και μετά;

15 Οκτωβρίου 2012

Η εξομολόγηση ενός άντρα που ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ κι έγινε Μαραθωνοδρόμος


Ο Καλέμπ Ντανίλοφ γεννήθηκε το 1969 στην Ουάσινγκτον. Σε ηλικία 12 ετών βρέθηκε στη Σοβιετική Ένωση, όπου μετακόμισε η οικογένεια του, ενώ πεντέμισι χρόνια αργότερα συνελήφθη από την KGB ως ύποπτος για κατασκοπεία και η οικογένεια του απελάθηκε από τη χώρα επιστρέφοντας στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πρώην ΕΣΣΔ, ο Καλέμπ απέκτησε κάποιες κακές συνήθεις, όπως ο ίδιος  παραδέχεται, μία εκ των οποίων ήταν το πάθος του για το αλκοόλ. Στο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο "Running Ransom Road" ("Τρέχοντας το Λυτρωτικό Δρόμο") που κυκλοφορεί αυτήν την περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας περιγράφει πώς το αλκοόλ καταδυνάστευε τη ζωή του για 14 ολόκληρα χρόνια, αλλά και πώς τελικά κατάφερε ν' απεξαρτηθεί από αυτό... τρέχοντας.

Ποιος είναι ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ;


Λίγοι άνθρωποι θα τολμούσαν έστω και να σκεφτούν πώς θα ήταν να πηδήξουν από ένα τόσο μεγάλο υψόμετρο, χωρίς να τους πιάσει ίλιγγος και μόνο στην ιδέα. Ο 43χρονος Αυστριακός αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ, όχι απλά το σκέφτηκε, αλλά το έκανε πράξη γράφοντας τη δική του σελίδα στο βιβλίο των προκλήσεων που κατάφερε να υπερνικήσει ο άνθρωπος. 

Ημερολόγιο: 15 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012.
Εσείς πλύνατε τα χέρια σας το πρωί; Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, μια πρωτοβουλία που επιδιώκει τη μείωση της θνησιμότητας από ασθένειες που προκαλούνται από τη μη τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.

14 Οκτωβρίου 2012

Εσύ πόσο γρήγορα μπορείς να λύσεις τον κύβο του Ρούμπικ κάνοντας παράλληλα κάμψεις με το ένα χέρι; (βίντεο)


Ο Μάικλ Κοτς, 21 ετών, από το Upper Milford Township της Πενσιλβάνια αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του πώς ένα βιντεάκι λίγων δευτερολέπτων που ανεβαίνει στο youtube μπορεί να κάνει το όνομα σου θέμα συζητήσεων σ' όλον τον κόσμο. Ο νεαρός φοιτητής σκέφτηκε να συνδυάσει το ταλέντο του στον κύβο του Ρούμπικ με το ταλέντο του στις κάμψεις. Μέσα σε μισό λεπτό κατάφερε να λύσει το παζλ, ενώ παράλληλα έκανε κάμψεις με το ένα του χέρι. Εδώ μερικοί παιδεύονται ώρες, μέρες, ακόμη και μήνες χωρίς να το καταφέρουν κι αυτός ο τύπος το κατάφερε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα την ώρα που έκανε κάμψεις;

Η μαμά απεργεί! Η πρωτότυπη μέθοδος μιας μητέρας, προκειμένου να πείσει τις κόρες της να κάνουν δουλειές στο σπίτι!


Μια από τις συνηθισμένες ιστορίες που παρακολουθούσαμε στο αλήστου μνήμης τηλεοπτικό "Ρετιρέ" του Γιάννη Δαλιανίδη, ήταν η απειλή της κυρίας Σοφίας (που την υποδυόταν η ηθοποιός Κούλα Αγαγιώτου) ότι θα κατέβει σε απεργία, επειδή έκανε όλες τις δουλειές του σπιτιού μόνη της, χωρίς παραδουλεύτρα - εκτός από ένα επεισόδιο που η οικογένεια Σοφιανού προσέλαβε μια Φιλιππινέζα, με την οποία όμως δεν μπορούσε να συνεννοηθεί καλά - και κανείς δεν αναγνώριζε τους κόπους της. Ε, λοιπόν, μια γυναίκα από τον Καναδά, κατά πολύ νεότερη της κυρίας Σοφίας και που σίγουρα δεν παρακολούθησε ποτέ στη ζωή της το "Ρετιρέ", όχι απλά απείλησε ότι θα απεργήσει, αλλά έκανε την απειλή της πράξη. Ετοιμάζεστε να αναφωνήσετε "μπράβο της!"; Χμμ..για διαβάστε όλη την ιστορία... 
Η Τζέσικα Στίλγουελ από το Κάλκγαρι είναι μία "σύζυγος, μητέρα, κόρη, αδερφή, φίλη και κοινωνική λειτουργός χωρίς συγκεκριμένη σειρά και κάποιες φορές όλα αυτά μαζί", όπως αυτοσυστήνεται η ίδια στο μπλογκ της (strikingmom.blogspot.ca). Πρόκειται για ένα είδος ημερολογίου, στο οποίο μοιράστηκε τις εμπειρίες της από την πρωτότυπη απεργία της, υπό τον τίτλο "Τρελά εργαζόμενη μαμά: Ημερολόγιο μιας μητέρας στα όρια της κατάρρευσης" (“Crazy Working Mom: Diary of a mother on the brink of snapping!”).
Η Τζέσικα κουράστηκε να καθαρίζει μόνη της το σπίτι, την ώρα που οι τρεις κόρες της - η μία 10 και οι δύο δίδυμες 12 ετών - δεν σήκωναν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για να τη βοηθήσουν. Έτσι, αποφάσισε να δώσει στις κόρες της ένα μάθημα κι έκανε πράξη αυτό που πολλές γυναίκες σκέφτηκαν να κάνουν, ελάχιστες όμως το πραγματοποίησαν, κατεβαίνοντας σε απεργία από την 1η Οκτωβρίου κι έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του συζύγου της, Ντίλαν. 
Οι μόνες δουλειές που έκανε η Τζέσικα, ήταν αυτές που η ίδια αποκαλεί ως "τα συνηθισμένα πράγματα των μαμάδων", δηλαδή ετοίμαζε το φαγητό, έπλενε τα ρούχα και βοηθούσε στο μπάνιο. Αντιθέτως, αρνούνταν πεισματικά να τακτοποιήσει κάθε ακαταστασία που προκαλούσαν οι τρεις κόρες της. Δεν τις είχε προετοιμάσει εξ αρχής για τη ριζοσπαστική της πρωτοβουλία, ενώ τα κορίτσια αρχικά θεωρούσαν ότι πρόκειται για κάποιο "ανόητο παιχνίδι" της μητέρας τους. Κάθε φορά που κάποια από τις κόρες της τη ρωτούσε σχετικά, η Τζέσικα της απαντούσε: "Είμαι πολύ απασχολημένη αυτήν την εβδομάδα, αγάπη μου".
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιδέα της για αυτήν την ιδιότυπη μορφή "απεργίας" αποτελεί μια καλή ιδέα, εφόσον τα παιδιά δεν είχαν μάθει να συμμετέχουν έστω και σε απλές δουλειές (π.χ. το να στρώνουν το κρεβάτι τους), αν και εδώ που τα λέμε η πρωταρχική ευθύνη είναι της ίδιας της Τζέσικα και του συζύγου της, οι οποίοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των ίδιων τους των παιδιών. Ωστόσο, διαβάζοντας κανείς το περιεχόμενο των αναρτήσεων που ανέβασε η συγκεκριμένη μητέρα στο μπλογκ της, δεν μπορεί να μην προβληματιστεί από τον κυνισμό των περιγραφών της.
Κατά την πρώτη ημέρα της απεργίας, η Τζέσικα έγραφε μεταξύ άλλων στο ηλεκτρονικό της ημερολόγιο: "Πρώτη ημέρα χωρίς συμμάζεμα, νοικοκύρεμα, πλύσιμο, καθάρισμα, εκκαθάριση, υπενθύμιση ή γκρίνια. Έπλυνα στο χέρια τα πιάτα που χρησιμοποίησα ΕΓΩ και τα έβαλα στην άκρη. Στις 6 το απόγευμα τα πιάτα του πρωινού και του δείπνου βρίσκονται ακόμη στη θέση τους κι έχουν βγάλει κρούστα. Το πλυντήριο πιάτων ξεχειλίζει, παπούτσια και σακίδια είναι στη μέση του διαδρόμου. Βρώμικες κάλτσες, άδεια μπουκάλια Gatorade και χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα Kleenex είναι στο πίσω μέρος του καναπέ μου". Και αυτή ήταν μόνο η πρώτη ημέρα της απεργίας...

Τη δεύτερη ημέρα η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει - σε όλα τα επίπεδα: "Έμαθα πολλά πράγματα σήμερα. Τα δημητριακά που έμειναν στο γάλα μέσα στο μπολ, αρχίζουν να βρωμάνε πολύ νωρίτερα απ' ότι θα περίμενε κανείς... Κάποτε νόμιζα ότι είχα πολλά γυάλινα μπολ, όμως στην πραγματικότητα δεν έχω πολλά και το σύνολο τους βρίσκεται στον πάγκο μου. Αν αφήσεις όλη μέρα ανοιχτό το πλυντήριο πιάτων με βρώμικα πιάτα, το πολύ μεγάλο σκυλί θα τα καθαρίσει γλείφοντας τα".
Αν αναρωτιέστε γιατί κανείς δεν έκλεινε την πόρτα του πλυντηρίου, προφανώς οι κόρες ήταν τόσο πολύ γουρούνες και η μητέρα απλά θεωρούσε ότι δεν αποτελούσε "συνηθισμένη δουλειά των μαμάδων" να κλείσει τη ρημάδα την πόρτα. Πάντως, στο τέλος της ημέρας η Τζέσικα πήγε να περιποιηθεί τα νύχια της. "Φαίνονται τόσο όμορφα" έγραφε ευχαριστημένη στο μπλογκ.


Για να μην αναφέρουμε αναλυτικά, μέρα προς μέρα, όλες τις "βρωμερές" περιπέτειες της οικογένειας Στίλγουελ (αν θέλετε μπορείτε να τις διαβάσετε στο μπλογκ της - γραμμένες στα αγγλικά φυσικά), γεγονός είναι ότι κανένα από τα τρία κορίτσια δε φιλοτιμήθηκαν να κάνουν την παραμικρή δουλειά ολόκληρη την εβδομάδα. Η Τζέσικα τους αποκάλυψε το μυστικό, ότι δηλαδή επί τόσες μέρες έκανε απεργία, μόλις το βράδυ της έκτης ημέρας.
Αφορμή στάθηκε ένας τσακωμός των κοριτσιών, για το ποια από τις τρεις είχε λερώσει περισσότερο το σπίτι. "Μακάρι να το είχα κινηματογραφήσει. Το δράμα και ο τσακωμός άξιζαν ένα βραβείο Όσκαρ - ή τουλάχιστον μια υποψηφιότητα" έγραψε στο μπλογκ η μαμά-απεργός. "Ο θυμός τους ως προς το γιατί δεν καθάρισα, με έκανε να γελάσω... Η καθεμιά τους επέμενε ότι δεν ήταν δικό τους φταίξιμο το χάλι. Έτσι φέραμε μια γύρα στο σπίτι. Έπιασα ακόμα και τα μικρά, κολλώδη χέρια τους και τις οδήγησα στο γύρο της ανακάλυψης", διαβάζουμε σε άλλο σημείο.
Και εδώ ακριβώς αρχίζει η αμφισβήτηση των κινήτρων της Τζέσικα. Ύστερα από τσακωμούς με μπηχτές εκατέρωθεν - με την Τζέσικα να ειρωνεύεται τις κόρες της που "νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα", ενώ η ίδια υπερηφανευόταν για τους βαθμούς της στο σχολείο, όταν ήταν κάποτε μαθήτρια - και ύστερα από ένα ξέσπασμα του πατέρα για τα "ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ", όπως αποκάλεσε τις κόρες του, η Τζέσικα βγήκε... νικήτρια.
Η Ολίβια, η Πέιτον και η Κουίν, τα τρία κορίτσια, ζήτησαν τελικά συγγνώμη και ευχαρίστησαν μάλιστα τη μητέρα τους. Η χαρά της Τζέσικα για το θρίαμβο της ήταν τόσο μεγάλη, ώστε φρόντισε να την εκδηλώσει στις κόρες της: "Φώναξα: "ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ! ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΑ! ΝΙΚΗΣΑ". Δεν είμαι περήφανη, αλλά έτσι αισθάνομαι".
Ώπα, κάτι τρέχει εδώ! Τι θα πει "νίκησα", όταν μιλάμε για σχέση μητέρας-παιδιών; Αν τα παιδιά είναι κακομαθημένα, μια μάνα πρέπει πρώτα να κάνει την αυτοκριτική της και μετά ας κάνει όσες απεργίες θέλει για να τους διδάξει κάτι - όχι για να περηφανεύεται ότι "νίκησε" τα παιδιά της.
Και όχι, δεν ήταν ατυχές σχήμα λόγου. Σε κάποιο άλλο σημείο, απευθυνόμενη στους αναγνώστες της η Τζέσικα επαναλαμβάνει: "ΚΕΡΔΙΣΑ Και όσοι με ξέρετε καλά, ξέρετε ότι μου αρέσει να κερδίζω". Σοβαρά μιλάει; Το κίνητρο, δηλαδή, ήταν η ικανοποίηση του εγώ της;
Σ' ένα άλλο σημείο στην ανάρτηση της έκτης ημέρας διαβάζουμε: "Νομίζω ότι της είναι δύσκολο (της Πέιτον) το ότι είχα δίκιο. Ω, πόσο μου αρέσει να το λέω, ας το ξαναπώ. Είχα δίκιο. Την έκανα να χορέψει "είχα άδικο και είχες δίκιο"... Το κινηματογράφησα. Ίσως να το ανεβάσω μια μέρα".
Σχολιάζοντας δε τον τσακωμό των παιδιών της για το ποια είναι εκείνη που βρωμίζει περισσότερο το χώρο - και παρομοιάζοντας τον με τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο - γράφει: "Τώρα καταλαβαίνω γιατί κάποια πλάσματα τρώνε τα παιδιά τους".
Στις 7 Οκτωβρίου, η Τζέσικα αποκάλυψε πώς πήρε τη μεγάλη απόφαση να κατέβει σε απεργία: το αμέσως προηγούμενο σαββατοκύριακο ο σύζυγος της έλειπε εκτός πόλης για να παίξει γκολφ, έπρεπε να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους ένα ξένο παιδί, ενώ παράλληλα έπρεπε να φροντίσει μόνη της για να πάνε τα κορίτσια στις αθλητικές τους δραστηριότητες.
Χμμ... δε λέω, κουράστηκε όντως πολύ (όπως γράφει και η ίδια έκατσε για πρώτη φορά στις 11 το βράδυ), αλλά μιλάμε για ένα ιδιαίτερο σ/κ απ' ότι κατάλαβα, που συνέπεσαν πολλά μαζί. Εκτός κι αν ο σύζυγος της κυρίας, ο Ντίλαν, συνηθίζει να φεύγει συχνά από το σπίτι για να παίξει γκολφ και δε βοηθάει ούτε καν αυτός στις δουλειές του σπιτιού.
Όπως και να'χει η κατάσταση, το μπλογκ διαδόθηκε από μάνα σε μάνα και η Τζέσικα δεν προλαβαίνει να εμφανίζεται σε τηλεοπτικά τοκ σόου ακόμη και της αμερικανικής τηλεόρασης. Εν τω μεταξύ, το μπλογκ της είναι γεμάτο από σχόλια άλλων μανάδων που έχουν προβλήματα με τα παιδιά τους, όπως η Έλι που προειδοποιεί μέσω του μπλογκ τα δικά της παιδιά (8 και 9 ετών) ότι "δεν ξέρουν τις τους περιμένει σε τρία χρόνια, αν δεν αλλάξουν συμπεριφορά", ενώ πολλές είναι οι γυναίκες που την αποκαλούν "ηρωίδα τους" και θέλουν ή προσπαθούν πράγματι να τη μιμηθούν.
Δε λέω, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να συμμετέχουν στις δουλειές, όμως κατά πόσο είναι πραγματική ηρωίδα μια μητέρα που παραδέχεται ότι της αρέσει απλά να νικάει και που περηφανεύεται ότι είναι πιο έξυπνη από τα παιδιά της, επειδή είχε καλούς βαθμούς στο σχολείο προ αμνημονεύτων ετών; Ενδιαφέρουσα η μέθοδος, λάθος το κίνητρο.



Ποιος εκκόλαψε το "αβγό του φιδιού";

Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για το ποιος εκκόλαψε στην Ελλάδα το "αβγό του φιδιού", ποιος δηλαδή ευθύνεται για την αλματώδη άνοδο των ποσοστών του κόμματος της "Χρυσής Αυγής". Η δημοφιλής εξήγηση του πολιτικού συστήματος είναι ότι η ενίσχυση της ακροδεξιάς στη χώρας μας είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης δράσης της ακροαριστεράς - ειδικά από τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 και μετά. Θα ήταν αφελές να προσπεράσει κανείς εύκολα τη συγκεκριμένη άποψη, καθώς τα αξιώματα ότι η βία φέρνει βία και ότι η ενίσχυση του ενός άκρου οδηγεί στη ενίσχυση και του ακριβώς αντίθετου πόλου, έχουν σαφώς βάση. Είναι, όμως, αυτή η μοναδική εξήγηση;

Ο ευχαριστήριος λόγος του Γιώργου Σεφέρη, όταν παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963.


Την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 1963, στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωνε την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Έλληνα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, τον πρώτο Έλληνα λογοτέχνη που θα βραβευόταν με την τιμητική αυτή διάκριση. Σχολιάζοντας σεσουηδικό ραδιοφωνικό σταθμό την απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας, ο πρόεδρος της δρ. Άντερς Έστερλινγκ έδωσε έμφαση στη "μοναδικότητα της σκέψης και του ύφους" αλλά και στην "καλλιέπεια", που κατέστησαν την ποίηση του Σεφέρη "αθάνατο σύνολο παντός ακατάλυτου στοιχείου της ελληνικής βιοθεωρίας" και στο ότι "μόνον αυτός ερμήνευσε το βαθύ μυστήριο των λίθων, των νεκρών θραυσμάτων του μαρμάρου και των σιωπηλών μειδιώντων αγαλμάτων".

Όλα τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας


Στη διάθηκη που άφησε ο Άλφρεντ Μπέρναρντ Νομπέλ και στην οποία καθιέρωνε την απονομή των περίφημων βραβείων που έχουν γίνει κοινά αποδεκτό παγκόσμιο θεσμό, προέβλεπε κι ένα βραβείο λογοτεχνίας, η οποία ήταν το πάθος του. Η έκφραση που χρησιμοποιούσε στη διαθήκη του περί "ιδεαλιστικής τάσης" προκάλεσε πολλές συζητήσεις ως προς το εύρος των επιλογών της Σουηδικής Ακαδημίας που επιφορτίστηκε την απονομή του βραβείου αυτού.

Ημερολόγιο: 14 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012.
Σαν σήμερα το 1952 γεννήθηκαν ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, ενώ το 1971 γεννήθηκε στην Αθήνα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης. Την ίδια μέρα με το Χαραλαμπίδη γεννήθηκε και ο Γίρκι Κατάινεν, ο σημερινός πρωθυπουργός της Φινλανδίας και εφτά χρόνια αργότερα ο αμερικανός τραγουδιστής Άσερ.