7 Ιανουαρίου 2012

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ BARBIE ΦΑΛΑΚΡΗ;

Η πιο διάσημη κούκλα με την οποία παίζουν εκατομμύρια κορίτσια σε όλον τον κόσμο καθημερινά δεν είναι άλλη από την Barbie. Η Barbie αποτελεί επί της ουσίας ένα από τα σύμβολα του δυτικού, καταναλωτικού τρόπου ζωής, που μαθαίνει από μικρή ηλικία τα κορίτσια να προσέχουν το σώμα τους, να φαίνονται ωραίες, να καταναλώνουν για να αποκτήσουν τα πλήρη σετ της αγαπημένης τους κούκλας, να ερωτεύονται όπως η Barbie είναι ερωτευμένη με τον Ken, να γνωρίζουν τον κόσμο μέσα από τις πολλές μεταμορφώσεις της ίδιας της Barbie. Την έχουμε δει να ασχολείται με όλα σχεδόν τα επαγγέλματα. Έχει γίνει από γιατρός μέχρι δασκάλα αλλά και πριγκίπισσα. Έχει φορέσει από κουστούμι μέχρι μαγιό και στολή για σκι. Φροντίζει όμως να περάσει και κοινωνικά μηνύματα στα παιδιά. Έχει αποκτήσει μια αφροαμερικανή και μια ισπανόφωνη φίλη, την Christie και την Teresa, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ρατσίστρια και δίνοντας το καλό παράδειγμα που πολλές φορές αδυνατούν να δώσουν ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς. Τώρα ήρθε μήπως η σειρά να γίνει και φαλακρή; 

ΟΙ ΔΕΚΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΚΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η ιστοσελίδα www.priceoftravel.com είναι ένα είδος βάσης δεδομένων όπου καταγράφει τα ποσά που θα κληθούμε να ξοδέψουμε ταξιδεύοντας σε διάφορους δημοφιλείς προορισμούς, προκειμένου να βοηθήσει τους λάτρεις των ταξιδιών να επιλέξουν τους προορισμούς των διακοπών έξυπνα και οικονομικά, να ανακαλύψουν φθηνά, αλλά καλά ξενοδοχεία, και να μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο την ελάφρυνση του πορτοφολιού. Άλλωστε, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης κι επομένως ακόμα και το τελευταίο σεντ πολλές φορές μετράει.Ο τουρισμός και τα ταξίδια είναι πάνω από όλα χαρά και όχι έξοδα και αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Σάββατο 7 Ιανουαρίου. 
Σήμερα γιορτάζουν τα Χριστούγεννα χώρες που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, όπως η Ρωσία, η Σερβία και η Αιθιοπία. Στην Ελλάδα, συνεχίζοντας κατά κάποιον τρόπο τη χτεσινή γιορτή της βάφτισης του Ιησού, σήμερα γιορτάζει ο Ιωάννης ο Πρόδρομος.
Στην Καμπότζη, η σημερινή Ημέρα Νίκης είναι αφιερωμένη σε εορτασμούς για το τέλος του βίαιου καθεστώτος τον Ερυθρών Χμερ το 1979. Σε μια περίοδο στο μέσο του Ψυχρού Πολέμου, όπου η νοτιοανατολική Ασία αποτελούσε θέρετρο εμφυλίων συγκρούσεων, οι Ερυθρού Χμερ υπό την ηγεσία του διαβόητου Πολ Ποτ κατάφεραν να κυριαρχήσουν στην Καμπότζη το 1975, για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε σωρεία εθνικών εκκαθαρίσεων των μειονοτήτων τελώντας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί στην Ιστορία. Η στρατιωτική επέμβαση του γειτονικού Βιετνάμ τον Νοέμβριο του 1978 ήταν η αρχή του τέλους των Ερυθρών Χμερ, το τυραννικό καθεστώς των οποίων καταλύθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1979.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ CD SINGLES ΚΑΙ ALBUM CHART: 8-14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ



Η Rihanna και οι LMFAO εξακολουθούν να κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις όχι μόνο του αμερικάνικου αλλά και του παγκόσμιου cd singles chart, με τους τελευταίους να έχουν πλέον δύο τραγούδια στην πρώτη δεκάδα μετά την επάνοδο στο top10 του "Party Rock Anthem".
Στα album, η Adele ξανανέβηκε στην κορυφή του παγκόσμιου chart με το "21", ενώ αναμενόμενη ήταν η σημαντική πτώση του Michael Bublé. Το "21" βρίσκεται συνολικά 49 εβδομάδες στο παγκόσμιο chart, από τις οποίες αυτή είναι η 28η εβδομάδα που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Γενικά πάντως, οι πωλήσεις είναι αρκετά πεσμένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, πράγμα αναμενόμενο εφόσον είχαν φτάσει στο peak την περίοδο των Χριστουγέννων, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο.

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ CD SINGLES CHART ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ (ΜΕΧΡΙ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)



Καμία ιδαίτερη μεταβολή δεν παρουσιάζει το top10 του Billboard Hot 100 για την εβδομάδα που έρχεται. Στις πρώτες τέσσερις θέσεις βρίσκονται τα ίδια ακριβώς τραγούδια με την περασμένη εβδομάδα, στις υπόλοιπες θέσεις έχουμε μικρές εσωτερικές μετακινήσεις με πιο αξιόλογη την άνοδο κατά τρεις θέσεις του "Party Rock Anthem", ενώ έχουμε την επανείσοδο στο top10 του "Stereo Hearts" από τους Gym Class Heroes και τον Adam Levine.

6 Ιανουαρίου 2012

ΠΩΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΝ 6η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Στην Ιταλία σήμερα είναι η ημέρα που η Μπαφάνα μοιράζει γλυκά και δώρα στα παιδιά. Η Μπαφάνα είναι μια άσχημη, πλην όμως καλόκαρδη γριούλα, η οποία ταξιδεύει πάνω σ' ένα σκουπόξυλο. Κατεβαίνει από τις καμινάδες των σπιτιών γι' αυτό και είναι πάντα σκονισμένη, αντίθετα από τον Άι Βασίλη, ο οποίος παραμένει κομψός παρότι ακολουθεί το ίδιο δρομολόγιο.Ο μύθος θέλει την Μπαφάνα να είχε φιλοξενήσει τους τρεις μάγους, καθώς εκείνοι πήγαιναν να προσκυνήσουν τον μικρό Ιησού.

ΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012. 
Σήμερα είναι η γιορτή των Θεοφανίων, η οποία κλείνει τον κύκλο των εορτών των Χριστουγέννων. Στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία η σημερινή γιορτή συνδέεται με το προσκύνημα των τριών μάγων στον Ιησού, όπως περιγράφεται από τον ευαγγελιστή Ματθαίο, γι' αυτό και σε ορισμένες χώρες ονομάζουν τη σημερινή ημέρα ως "Ημέρα των Τριών Μάγων". Αντίθετα, στην ελληνορθόδοξη εκκλησία το αντικείμενο της σημερινής γιορτής είναι η βάφτιση του Ιησού στον ποταμό Ιορδάνη και η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος με μορφή περιστεριού πάνω από τον Ιησού αναγγέλοντας ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού. 
Για την Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο, σήμερα είναι η ημέρα των Χριστουγέννων. Αν έχετε κάποιον γνωστό από την Αρμενία μπορείτε να του ευχηθείτε στη γλώσσα του "Shnorhavor Soorb Tsnund", που σημαίνει κάτι σαν "Συγχαρητήρια, για τη Θεία γέννηση".

5 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΔΕΚΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΡΟΥΒΑ


10. Έλα μου
στίχοι: Νίκος Καρβέλας
μουσική: Νίκος Καρβέλας
cd: Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας (1994)
Έλα μου/ είναι ακίνδυνη η τρέλα μου
έλα μου, έλα μου
Έλα μου/  είναι ακίνδυνη η τρέλα μου
Σ' αγαπώ/ έλα μου, έλα μου

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μία ελληνική ταινία που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Τρίτη, ώστε να εκμεταλλευτεί τις ημέρες των εορτών, ένα blockbuster για τους λάτρεις της περιπέτειας και μία ευρωπαϊκή παραγωγή για τους λάτρεις του πιο κουλτουριάρικου κινηματογράφου περιλαμβάνονται στο κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας. Παράλληλα, σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών προβάλλεται η κλασσική ταινία του 1924 με τίτλο "Η απληστία".
Σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τις υποθέσεις των ταινιών από τα δελτία τύπου, όπως και τις βαθμολογίες που έχουν εισπράξει από κριτικούς αλλά και κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες και ουσιαστικότερες λεπτομέρειες καλό είναι να διαβάσετε τις αναλυτικές κριτικές στα έντυπα ή τις ιστοσελίδες που αναφέρονται.

ΕΠΤΑ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

 Για να κρατήσουμε σε καλή κατάσταση την καρδιά μας χρειάζονται πολλά περισσότερα από επτά απλές τροφές που πρέπει να ενσωματώσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Χρειάζεται ένα πλήρες διαιτολόγιο για όλη την ήμερα που θα μας προτείνει ο γιατρός μας και φυσικά άσκηση. Εντοπίσαμε όμως στη σελίδα του cbsnews ένα αφιέρωμα για επτά τροφές, οι οποίες - σύμφωνα με τους επιστήμονες - αν ενταχθούν στο καθημερινό μας μενού θα αποτελέσουν μια καλή αρχή για να κρατήσουμε την καρδιά μας υγιή. Ας τις δούμε μαζί:

ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ, ΟΙ ΙΣΛΑΝΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Ευτυχισμένες Ισλανδές απολαμβάνουν τα κρύα νερά της χώρας τους.
Όταν το 2008 ξέσπασε η μεγάλη τραπεζική κρίση, οι Ισλανδοί είδαν μέσα σε ένα βράδυ τις καταθέσεις τους να γίνονται καπνός, καθώς κατέρρευσαν όλες οι τράπεζες της χώρας. Η Ισλανδία είναι η μοναδική μέχρι στιγμής χώρας που έχει χρεοκοπήσει επισήμως από την εμφάνιση της τελευταίας οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008. Οι αναταραχές στη χώρα ήταν μεγάλες, οι πολίτες ξεσηκώθηκαν κατά της πολιτικής ηγεσίας που τους είχε εξαπατήσει με το απατηλό, φιλελεύθερο, οικονομικό μοντέλο που είχε μετατρέψει προσωρινά την Ισλανδία από χώρα ψαράδων σε χώρα εύκολου πλουτισμού.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012. Στην Ελλάδα είναι η παραμονή των Θεοφανίων, ενώ για τις ρωμαιοκαθολικές χώρες απόψε γιορτάζεται η "δωδέκατη νύχτα" των Χριστουγέννων, η τελευταία νύχτα του δωδεκαημέρου, το οποίο κλείνει αύριο με τα Θεοφάνια.
Σαν σήμερα έγιναν δύο σημαντικά γεγονότα κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. 

4 Ιανουαρίου 2012

ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΔΙΔΥΜΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ!

Η 40χρονη Grit Funke από το Leipzig της ανατολικής Γερμανίας είναι ένα από τα πρόσωπα των ημερών στη χώρα, καθώς πρόσφατα έφερε στον κόσμο δίδυμα κοριτσάκια, εκ των οποίων το ένα είναι λευκό και το άλλο μαύρο!
Ο πατέρας, Νιγηριανής καταγωγής, δε έχει κάποιο λόγο να αμφιβάλλει για την πατρότητα κάποιου από τα παιδιά, ωστόσο το γεγονός αυτό είναι πολύ σπάνιο και έχει πιθανότητες να συμβεί μία φορά στο εκατομμύριο σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το ζευγάρι έχει ακόμα ένα μεγαλύτερο αγοράκι, ενώ η Funke είχε αποκτήσει άλλα δύο αγόρια από τον πρώτο της γάμο. Όσο για τα ονόματα των κοριτσιών; Το λευκό κοριτσάκι ονομάζεται Leonie, ενώ το μαύρο έχει το όνομα Louisa. Το συγκεκριμένο περιστατικό γέννησης δίδυμων με διαφορετικό χρώμα δέρματος είναι το τρίτο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία, ενώ το ένα από τα άλλα περιστατικά συνέβη επίσης στην πόλη Leipzig το 2005. 

ΕΣΤΕΙΛΕ ΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΡΘΕ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

Όλοι λίγο-πολύ έχουμε κάποια στιγμή μπει στον πειρασμό σαν παιδιά, έφηβοι ή και λίγο μεγαλύτεροι να στείλουμε σε άγνωστο προορισμό ένα γράμμα μέσω ενός μπουκαλιού που θα έχουμε ρίξει προηγουμένως στη θάλασσα. Κάτι αντίστοιχο έκανε πριν τριάντα χρόνια και ένας Ελβετός για να του έρθει η απάντηση .... σήμερα.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012.
Η Μιανμάρ γιορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας. Το 18ο αιώνα η περιοχή περιήλθε υπό βρετανική κυριαρχία, συνεχείς ήταν όμως οι εθνικοί αγώνες των Βιρμανών κατοίκων της. Το 1942, κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου η σημερινή Μιανμάρ κατελήφθη από του Ιάπωνες.

3 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΕΙΚΟΣΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΟ 2011


Σε γενικές γραμμές η εικοσάδα των πιο πετυχημένων ταινιών του 2011 σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστοιχεί στην εικόνα του αμερικάνικου box office. Οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις αφορούν τις ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίες είχαν καλύτερες επιδόσεις στον υπόλοιπο πλανήτη σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ταινία "Οι περιπέτειες του Τεντέν", η οποία σημείωσε μόλις το 16.3% των συνολικών εισπράξεων στην αμερικάνικη αγορά, και αποτελεί τη μοναδική ταινία των είκοσι πρώτων της παγκόσμιας κατάταξης που δεν συμπεριλαμβάνεται στην αντίστοιχη εικοσάδα της συγκεντρωτικής κατάστασης στις Η.Π.Α.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι τα παγκόσμια στοιχεία αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο ενδεικτικά μιας γενικότερης τάσης, καθώς πολλές ταινίες που βγήκαν στους αμερικάνικους κινηματογράφους τις τελευταίες εβδομάδες θα αργήσουν ακόμα αρκετά για να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους στην παγκόσμια κινηματογραφική αγορά.

ΟΙ ΕΙΚΟΣΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ BOX OFFICE ΤΟ 2011

Τα blockbuster κυριάρχησαν στο αμερικάνικο box office για το 2011 συνολικά. Στην πρώτη θέση για τη χρονιά που έφυγε βρέθηκε η τελευταία ταινία του Harry Poter, ενώ σε μικρή απόσταση στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Transformers. Να σημειώσουμε πάντως ότι έξι από τις ταινίες της πρώτης εικοσάδας παίζονται ακόμη στους αμερικάνικους κινηματογράφους, όπως για παράδειγμα το Ghost Protocol και το sequel του Sherlock Holmes.

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ TV (26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

Οι τηλεθεάσεις της τελευταίας εβδομάδας του 2011 δε διέφεραν και πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες του χρόνου, αφού οι πρώτες θέσεις έχουν καταληφθεί από τα επεισόδια της καθημερινής σειράς "Η ζωή της άλλης". Με τη σειρά όμως να βρίσκεται στα τελευταία επεισόδια το ενδιαφέρον του κοινού αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, όπως και τα ποσοστά τηλεθέασης. Από τη δεκάδα δε θα μπορούσε να λείπει ούτε και το εορταστικό πρόγραμμα της ΝΕΤ για την αλλαγή του χρόνου, το μόνο που άξιζε τον κόπο να παρακολουθήσει κάποιος εκείνη τη βραδιά, συγκεντρώνοντας συνολικά τους μισούς περίπου των τηλεθεατών που έκατσαν στο σπίτι τους το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Στη δεκάδα βρέθηκε τόσο η δεκαπεντάλεπτη σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας κατά την αλλαγή του χρόνου όσο και το γλέντι που στήθηκε στα πλατό της εκπομπής "Στην υγειά μας" με βασική καλεσμένη τη Γλυκερία.
Ακολουθεί το επίσημο τοπ10 της AGB (οι τηλεθεατές μετριούνται σε χιλιάδες):

ΤΑ ALBUM ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ


Ότι το 2011 ήταν μουσικά η χρονιά της Βρετανίδας Adele είναι αδιαμφισβήτητο και τα chart που έχουν βγει συνολικά για το 2011 απλά το επιβεβαιώνουν. Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε ότι η γλυκιά Adele κυριάρχησε στα αμερικάνικα chart του 2011, ενώ ανακηρύχθηκε και καλλιτέχνης της χρονιάς από το Billboard. Η Adele όμως σάρωσε και παγκόσμια, καθώς το album της "21" ήταν μακράν πρώτο σε πωλήσεις στον πλανήτη, πολύ πιο πάνω από τη δεύτερη αλλά καταϊδρωμένη Lady Gaga. Το χτύπημα της Adele όμως ήταν διπλό, αφού στη δεκάδα των περισσότερων πωλήσεων βρέθηκε και δεύτερο album της τραγουδίστριας. Τι άλλο να ευχηθούμε παρά μόνο .... πάντα τέτοια!


ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΤΟ 2011 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ BILLBOARD


Ανακοινώθηκε από το billboard η λίστα με τους πρώτους των πρώτων στην αμερικάνικη μουσική σκηνή για το 2011, μόνο που η πρωτιά ανήκει σε μία Βρετανίδια, την Adele η οποία ανακηρύχθηκε καλλιτέχνης της χρονιάς, ενώ το τραγούδι της "Rolling In The Deep" ήταν πρώτο στο επίσημο Billboard 100 για το 2011, στο chart δηλαδή που συνδυάζει τις ραδιοφωνικές αναμεταδόσεις με τις πωλήσεις των τραγουδιών. Το 2011 όμως ήταν σαφώς η χρονιά και της Katy Perry, η οποία είδε δύο από τα τραγούδια της να πλασάρονται στις πρώτες δέκα θέσεις του Billboard 100, η μόνη που το κατάφερε τη χρονιά που μας πέρασε, ενώ τρία τραγούδια της μπήκαν στην πρώτη δεκάδα των τραγουδιών με τα περισσότερα ραδιοφωνικά air-plays για το 2011.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012. Η σημερινή ημέρα είναι ήσυχη σε γιορτές και επετείους.
Η μοναδική αργία της ημέρας συναντάται στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου γιορτάζουν την ανατροπή του πρώτου προέδρου της χώρας, Maurice Yaméogo, το 1966. Αν και ήταν ο Πρόεδρος της ανεξαρτησίας της χώρας, σύντομα ο Yaméogo έγινε πολύ αντιδημοφιλής στο λαό του καταργώντας τα πολιτικά κόμματα και εφαρμόζοντας προκλητικά μέτρα με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση της προσωπικής του εξουσίας. Οδηγώντας τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο, ο Yaméogo αναγκάστηκε τελικά να περικόψει άγρια τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, οι οποίοι κατέβηκαν σε απεργία στις 3 Ιανουαρίου 1966 προτρέποντας μάλιστα τον στρατό να ανατρέψει τον Yaméogo, όπως και τελικά έγινε την ίδια ημέρα.

2 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Οι περισσότεροι αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή του και όμως, την περίοδο της πρώτης Γαλλικής Δημοκρατίας, αυτής που προέκυψε μετά την Επανάσταση του 1789, εφαρμόστηκε στη Γαλλία ένα τελείως διαφορετικό ημερολογιακό σύστημα από αυτό που ακολουθεί ο δυτικός κόσμος τα τελευταία δύο χιλιάδες και κάτι χρόνια με την εισαγωγή του ιουλιανού ημερολογίου αρχικά και την βελτίωση του από το γρηγοριανό ημερολόγιο. Τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά στις 22 Σεπτεμβρίου 1792, ημέρα επίσημης κήρυξης της Δημοκρατίας, οπότε ξεκίνησε να μετράται και το "πρώτο έτος της ελευθερίας". 

ΓΙΑΤΙ Ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΕΧΕΙ 28 ΗΜΕΡΕΣ

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει μόνο είκοσι οκτώ - ή το πολύ είκοσι εννιά - ημέρες αντί για τριάντα, από τη στιγμή που στο ημερολόγιο έχουμε δύο συνεχόμενους μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) με τον ίδιο αριθμό ημερών, ενώ η κατ' αρχήν λογική ήταν ο εκ περιτροπής χωρισμός των μηνών σε τριάντα και τριάντα μία ημέρες;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΔΙΣΕΚΤΟ ΕΤΟΣ"

Το 2012 είναι δίσεκτο έτος, που σημαίνει ότι το 2012 θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το 2011 κατά μία ημέρα και θα αποτελείται από 366 ημέρες. Πολλές είναι οι προλήψεις που συνοδεύουν τα δίσεκτα έτη, με πιο δημοφιλή αυτή που θέλει να αποφεύγουν τα ζευγάρια να παντρεύονται όταν ο χρόνος είναι δίσεκτος. Τι σημαίνει όμως δίσεκτο έτος και πώς ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ο όρος αυτός;

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012. Σε πολλά κράτη η σημερινή ημέρα είναι αργία ως "η δεύτερη ημέρα του χρόνου". Σε κάποιες όμως η σημερινή αργία συνδέεται και με κάποιον τοπικό, εθνικό εορτασμό.
Στην Ελβετία, την ήσυχη αυτή χώρα της κεντρικής Ευρώπης, το πάρτι δε σταμάτησε χτες, αλλά συνεχίζεται και σήμερα. Στα περισσότερα καντόνια της χώρας - τα γερμανόφωνα - γιορτάζουν την Berchtoldstag. Είναι η ημέρα κατά την οποία τιμούν τον δούκα Berchtold V του Zähringen, ο οποίος βασίλεψε στα τέλη του 12ου με αρχές του 13ου αιώνα και ίδρυσε

1 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012. Μια νέα χρονιά ξεκινάει με πολλές προσδοκίες για κάτι καλύτερο - στο χέρι μας είναι. Η 1η Ιανουαρίου ούτως ή άλλως θεωρείται αργία στα περισσότερα κράτη - αν όχι σε όλα - ανεξαρτήτως θρησκείας, καθώς η αλλαγή του έτους είναι μια πραγματικά παγκόσμια κοσμική εορτή. Υπάρχουν όμως κάποιες χώρες, όπου η σημερινή ημέρα έχει και ένα ιδιαίτερο, εθνικό χαρακτήρα, ενώ δεν είναι λίγα τα κράτη που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μία ημέρα σαν η σημερινή.
Την 1η Ιανουαρίου 1993 η Τσεχοσλοβακία οδηγήθηκε στο "βελούδινο διαζύγιο" των δύο κρατών που τη συνιστούσαν, της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Έτσι λοιπόν, η σημερινή ημέρα, εκτός από την πρώτη ημέρα του έτους, στη μεν Σλοβακία ονομάζεται και Ημέρα Ιδρύσεως της Δημοκρατίας της Σλοβακίας (Deň vzniku Slovenskej republiky), στη δε Τσεχία ονομάζεται και Ημέρα Παλινόρθωσης της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Τσεχίας (Den obnovy samostatného českého státu).

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Ευτυχισμένο το 2012!
Εύχομαι σε όλους να είμαστε όσο μπορούμε πιο αισιόδοξοι και χαμογελαστοί, γιατί έτσι μόνο μπορούμε να ξεπεράσουμε πιο εύκολα όλα τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές της ζωής, να έχουμε την υγεία μας και τουλάχιστον έναν άνθρωπο που να μας δίνει την αγάπη του χωρίς φειδώ, και εμείς να του ανταποδίδουμε με τη δικιά μας αγάπη. 
Καλή Χρονιά σε όλους! Χρόνια Πολλά !!!