27 Σεπτεμβρίου 2014

Οι μαρτυρίες εκείνων που ξέφυγαν από τη μανία των μαχητών του ISIS

Δεκαπενταύγουστος 2014. Οι περισσότεροι Έλληνες συνωστιζόμασταν σε κάποια παραλία ή σε κάποια ταβέρνα, με άλλα λόγια απολαμβάναμε ανέμελοι το ελληνικό καλοκαίρι. Τη μέρα εκείνη, οι πάνω από 1.200 κάτοικοι του ιρακινού χωριού Κότσο, Γιαζίντι στο θρήσκευμα, ζούσαν ώρες τρόμου, όταν μασκοφόροι στρατιώτες της οργάνωσης ISIS (ή στα ελληνικά ΙΚΙΛ, δηλ. Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε), οι τζιχαντιστές που δρουν στην περιοχή της Συρίας και του Ιράκ, εισέβαλαν στο χωριό, έτοιμοι να σκορπίσουν τον τρόμο.

Όταν ένας πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρο της οικονομικής του πολιτικής μια γάτα

Μια αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα της ελληνικής ιστορίας υπήρξε ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ο οποίος διέθετε μεν ρητορικό ταλέντο, ωστόσο κατηγορούταν από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως δημαγωγός και λαϊκιστής - έτσι έχει περάσει άλλωστε και στην ιστορία. Όταν ο Δηλιγιάννης βρισκόταν στην αντιπολίτευση, παραπονιόταν για τους υψηλούς φόρους που επέβαλαν οι κυβερνήσεις του Χαρίλαου Τρικούπη, που ήταν ο μεγάλος του πολιτικός αντίπαλος. Όταν όμως βρισκόταν ο ίδιος στην κυβέρνηση, ξιφουλκούσε υπέρ των φορολογικών επιβαρύνσεων για το καλό της οικονομίας. Μια φορά, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 1892, ο Δηλιγιάννης έβαλε στο στόχαστρό του μια γάτα, που ζούσε στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών και η διατροφή της οποίας στοίχιζε στην εθνική οικονομία 3 δραχμές το μήνα. 

25 Σεπτεμβρίου 2014

Ταξίδι στο χρόνο: Η απάντηση του Ελευθερίου Βενιζέλου στην επιστολή ενός ελληνόπουλου από τον Καναδά: Πώς ένας μετανάστης είναι ωφέλιμος στην πατρίδα του

Στις αρχές του 1931, ένα από τα θέματα που σχολίαζαν οι καναδικές εφημερίδες ήταν η εντύπωση που είχε προκαλέσει η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελευθερίου Βενιζέλου, ως απάντηση σε γράμμα που του είχε αποστείλει ένα 9χρονο παιδί ελληνικής καταγωγής, αλλά γεννημένο στον Καναδά, που ονομαζόταν Δημήτριος Παταπούδης, γιος κάποιου Αναστάσιου Παταπούδη. 

Ταξίδι στο χρόνο: Πώς το 1931 ένας Άγγλος αθωώθηκε στο δικαστήριο, απλά επειδή απήγγειλε αρχαιοελληνικά ποίηματα

Ας κάνουμε ένα ταξίδι (πολύ πίσω) στο χρόνο, για μια πραγματικά πολύ παράξενη είδηση με ελληνικό ενδιαφέρον και αφορά στην αθώωση ενός Άγγλου τραπεζίτη, ο οποίος κατηγορούνταν ότι οδηγούσε μεθυσμένος, αλλά αθωώθηκε από το δικαστήριο, όταν απέδειξε τη νηφαλιότητά του με τον πιο πρωτότυπο τρόπο, απαγγέλοντας ποιήματα της αρχαιοελληνικής λογοτεχνίας και μάλιστα το έκανε στην ελληνική γλώσσα.

Το νέο τρεντ στο youtube: Γέλια... χωρίς χαμόγελα!

Η νέα μόδα στο youtube είναι αρκετά πρωτότυπη και αμφιλεγόμενη. Κάποιοι σηκώνουν αδιάφορα τους ώμους και αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη διαδικτυακή τρέλα, άλλοι τη βρίσκουν αστεία και ξεκαρδίζονται στα γέλια, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που.. σκιάζονται. Εδώ που τα λέμε, είναι περίεργο να βλέπεις ανθρώπους να γελούν με κλειστό το στόμα και έχοντας σοβαρό ύφος! Με άλλα λόγια, είναι μια μόδα που είτε τη μισείς είτε την αγαπάς. Δείτε την παρακάτω συρραφή σ' ένα βίντεο (το γνωστό και ως compilation) και επιλέξτε ποιο από τα δύο συναισθήματα σας εκφράζει.

Η τρελή ιστορία ενός Αμερικανού που ήθελε 10 δολάρια για να φτιάξει μια πατατοσαλάτα και κέρδισε περισσότερα από 55.000 δολάρια!

Ο Ζακ Μπράουν από το Κολόμπους του Οχάιο ήθελε να φτιάξει την πρώτη του πατατοσαλάτα. Δεν ήξερε όμως τι υλικά να χρησιμοποιήσει, ποια ήταν εκείνα που θα έδιναν στην πατατοσαλάτα του τη σωστή συνοχή, γεύση και υφή, αφού "κάθε υλικό έχει ένα λόγο που υπάρχει". Αυτό τουλάχιστον δήλωνε στο χιουμοριστικό βίντεο που ανέβασε ο ίδιος στο Kickstarter.com ξεκινώντας μια καμπάνια με σκοπό να συγκεντρώσει 10 δολάρια, ώστε να αγοράσει τα σωστά υλικά για να ετοιμάσει μια πατατοσαλάτα με τα χεράκια του για πρώτη φορά!

24 Σεπτεμβρίου 2014

Η εικόνα που την κοιτάζεις και εξαφανίζεται!

Παρόμοια οφθαλμαπάτη δεν έχετε ξαναδεί. Κυκλοφορεί στο ίντερνετ μια εικόνα, η οποία σιγά-σιγά... εξαφανίζεται. Μοναδική προϋπόθεση είναι να επικεντρώσετε το βλέμμα σας στο κέντρο της εικόνας από μια σχετικά κοντινή απόσταση και σε λίγα δευτερόλεπτα αυτή θα χαθεί από το οπτικό σας πεδίο και θα τα βλέπετε όλα άσπρα!

23 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα τραγούδι φτιαγμένο από εκατοντάδες μουσικά βίντεο, ανεβασμένα στο youtube


Ίσως να μην έχετε ξανακούσει τ' όνομά του, όμως ο τύπος αυτός κάνει ενδιαφέροντα μουσικά πειράματα με μοναδικό εργαλείο του το youtube. Ονομάζεται Kutiman - δηλαδή αυτό είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ισραηλινού Οφίρ Κουτιέλ - και προκάλεσε για πρώτη φορά αίσθηση το 2009 παρουσιάζοντας ένα online πρότζεκτ με την ονομασία ThruYOU, που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τις 50 καλύτερες εφευρέσεις της χρονιάς από το περιοδικό Times.

21 Σεπτεμβρίου 2014

Τι ακούγεται στην Ευρώπη σήμερα; [5 τραγούδια]

Επειδή ποπ μουσική δεν παράγεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παντού, γιατί να μην κάνουμε μια στάση σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες και να πάρουμε μια ιδέα από τα τραγούδια, εγχώριας παραγωγής σε κάθε κράτος, που σημειώνουν επιτυχία. Πέντε στάσεις θα κάνουμε: σε Γαλλία, Ισπανία, Νορβηγία, Γερμανία και για το τέλος Πορτογαλία. Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν κρυμμένοι μουσικοί θησαυροί στην ευρωπαϊκή ήπειρο, που απλά περιμένουν να τους ανακαλύψουμε;

Φράσεις κλισέ της ελληνικής (τηλεοπτικής) δημοσιογραφίας, που θα μπορούσαμε να ακούμε λιγότερο συχνά

Μια από τις δυσκολίες του δημοσιογραφικού επαγγέλματος - ειδικά στην τηλεόραση - έχει σχέση με την επικοινωνία, πώς δηλαδή ο δημοσιογράφος ή ο παρουσιαστής θα εκπέμψει το όποιο μήνυμά του στους τηλεθεατές. Η εύκολη λύση είναι κάποιες φράσεις κλισέ, στις οποίες καταφεύγουν ως ασφαλές καταφύγιο, μόνο που από ένα σημείο και μετά - λόγω της πολλής χρήσης - αυτές καταντούν κοινοτυπίες και δεν λαμβάνονται το ίδιο σοβαρά υπόψη από τους τηλεθεατές. Βλέπετε, είναι κάποιες φορές που η επανάληψη δεν λειτουργεί εθιστικά, αλλά αποξενώνει τον ενδιαφερόμενο. "Το πολύ το Κύριε Ελέησον το βαριέται κι ο παπάς", που λέει και μια παροιμία. Αυτές είναι κάποιες φράσεις που προσωπικά ξεχώρισα ως υπερχρησιμοποιημένα κλισέ στην ελληνική τηλεόραση.