27 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Λεωνίδας που εργαζόταν σε οίκο μόδας και είχε ενθουσιάσει τις Παριζιάνες στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν ο δημοφιλέστερος Έλληνας της εποχής του στο Παρίσι!

Μια μέρα, την ώρα που πρόβαρε την καινούρια του ρεντιγκότα, ο Χαρίλαος Τρικούπης ρώτησε το ράφτη του: «Ξέρετε ποιος είναι ο μεγαλύτερος κόπτης του κόσμου;». Εκείνος του υπέδειξε έναν διάσημο Λονδρέζο συνάδελφό του ονόματι Πουλ. «Όχι, κύριε, και κρίμα που είστε Έλληνας», του απάντησε απότομα ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Αγνοείτε ότι ο μεγαλύτερος ράπτης - κόπτης δηλαδή - του κόσμου είναι ένας Έλληνας ονόματι Λεωνίδας της Avenue de l' Opera»!

26 Σεπτεμβρίου 2018

Τα ελληνικά (ελλαδίτικα και κυπριακά) πολιτιστικά στοιχεία, που περιλαμβάνονται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO


Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τα χειροπιαστά έργα τέχνης ή γενικότερα αντικείμενα που μπορούμε να ορίσουμε σχηματικά σε ορισμένα πλαίσια, αλλά έχει κυρίως μια άυλη μορφή. Πολιτισμός είναι η καθημερινότητά μας, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας και στο περιβάλλον, το φαγητό μας, οι παραδόσεις που διαμορφώνουν την ταυτότητα μιας κοινωνίας μέσω της μετάδοσής τους από γενιά σε γενιά, αλλά και της εξέλιξης και προσαρμογής τους στο πέρασμα του χρόνου.

24 Σεπτεμβρίου 2018

Η αντιπάθεια Αμερικανίδας κριτικού κινηματογράφου στο Μίμη Φωτόπουλο λόγω της εμφάνισής του!


Ο χαρισματικός κι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς του 20ου αιώνα, Μίμης Φωτόπουλος, μάλλον δύσκολα θα μπορούσε να διαγράψει μια αντίστοιχα μεγάλη κινηματογραφική καριέρα στο Χόλιγουντ. Όχι γιατί του έλειπε το κωμικό ταλέντο (πάντα με μέτρο και εσωτερική εκφραστικότητα, χωρίς να καταφεύγει στην εύκολη λύση των υπερβολικών μορφασμών), αλλά γιατί ήταν αρκετά μεγάλος (η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1948 σε ηλικία 35 ετών) και ελάχιστα ελκυστικός, όπως τον αξιολόγησε μια από τις σημαντικότερες κριτικούς κινηματογράφου των ΗΠΑ, η Irene Thirer.

23 Σεπτεμβρίου 2018

Μια φωτογραφία της Μάρθας Καραγιάννη σε αμερικανική εφημερίδα του 1966

Μια από τις παλιότερες εφημερίδες της αμερικανικής πολιτείας του Ιλλινόις (η πολιτεία όπου βρίσκεται και το Σικάγο) είναι η The Daily Illini. Πρόκειται για μια φοιτητική εφημερίδα, που εκδίδεται από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στη μητροπολιτική περιοχή Καμπανία-Ουρμπάνα (Champaign- Urbana) από το 1871 μέχρι και σήμερα. Σ’ αυτήν, λοιπόν, την εφημερίδα, που απευθύνεται σε μια μικρή κοινότητα ανθρώπων (εντός και εκτός του πανεπιστημίου, αλλά οπωσδήποτε στη μικρή κοινωνία της Καμπανίας-Ουρμπάνα), βρέθηκε περιέργως μια φωτογραφία της Ελληνίδας ηθοποιού Μάρθας Καραγιάννη το Φεβρουάριο του 1966.