14 Φεβρουαρίου 2021

Ξεπεράστε την ανία της καραντίνας μ' ένα βιντεοκλίπ από το Βιετνάμ

Οι Έλληνες συνηθίζουμε να κομπάζουμε ότι είμαστε ένας λαός έξω καρδιά, που αγαπάμε πολύ το γλέντι. Κι εκεί που ίσως θα περίμενε κανείς αυτό να φανεί κι στην έμπνευση των Ελλήνων τραγουδιστών με αφορμή τις μια, δυο, τρεις (θα έρθουν κι άλλες;) καραντίνες λόγω του κορωνοϊού, τα τραγούδια, που οι καραντίνες κυοφόρησαν, ήταν κατά βάση μελαγχολικά. Ok.. υπήρχαν και κανά δυο σατιρικά πανηγυρτζίδικα, τα οποία όμως ασχολήθηκαν όχι με την επιδημία, αλλά περισσότερο με το πρόσωπο του Χαρδαλιά και θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στην επόμενη προεκλογική του εκστρατεία. 

Για μένα, η ευχάριστη μουσική έκπληξη ήρθε από το Βιετνάμ και τον Τρουκ Νχαν (Trúc Nhân στα βιετναμέζικα), έναν από τους δημοφιλέστερους εκπροσώπους της V-pop, όπως είναι γνωστή η βιετναμέζικη ποπ. Τι έκανε; Διασκεύασε ορισμένους από τους στίχους μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, ώστε να είναι επίκαιροι με τον κορωνοϊό και τον εγκλεισμό στο σπίτι, και στη συνέχεια οπτικοποίησε το σύντομο τραγουδάκι του (διάρκειας κάτι περισσότερο από ένα λεπτό) μ' ένα εξαιρετικά εύστοχο και αισιόδοξο βιντεοκλίπ, σχετικά με το πώς μπορούμε να νικήσουμε τον κορωνοϊό και την ανία του εγκλεισμού.

Ο τίτλος του τραγουδιού είναι "Thật bất ngờ, cô Vy đến", δηλαδή "Ξαφνικά, ήρθε ο κόβιντ". Η μετάφραση των στίχων από τα βιετναμέζικα στ' αγγλικά μέσω του Google Translate δεν είναι ό,τι καλύτερο, πάντως το μήνυμα περνάει με εξαιρετικό τρόπο μέσω του βιντεοκλίπ ακόμη και για όποιον αγνοεί τη γλώσσα. Απολαύστε το!



Να σημειώσω απλά ότι το πρωτότυπο τραγούδι του Τρουκ Νχαν λέγεται "Thật bất ngờ" ("Τι έκπληξη") και σατιρίζει τις σκανδηλοθηρικές ειδήσεις, που φαίνεται ότι έχουν κατακλύσει τις εφημερίδες του Βιετνάμ. Εξίσου χαριτωμένο είναι κι αυτό το βιντεοκλίπ, που όμως διαρκεί περίπου 9 λεπτά και μοιάζει με ταινία μικρού μήκους. 




1 σχόλιο: