24 Απριλίου 2014

Όταν ο Γιώργος Παναγιώτου έγινε... Τζορτζ Μάικλ


Όταν γεννήθηκε, στις 25 Ιουνίου 1963, το επίθετό του ήταν Παναγιώτου. Στο ληξιαρχείο δηλώθηκε ως Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου, επειδή όμως ζούσε στο Λονδίνο - εκεί γεννήθηκε άλλωστε - όλοι τον ήξεραν ως Τζορτζ Πάνος. (Ο πατέρας του, Κυριάκος Παναγιώτου, ένας Κύπριος εστιάτορας που είχε μεταναστεύσει στην Αγγλία τη δεκαετία του '50, είχε ήδη αλλάξει το όνομά του σε Τζακ Πάνος). Πολλά χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του '80, ο Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου ή Τζορτζ Πάνος θα γινόταν παγκοσμίως γνωστός ως Τζορτζ Μάικλ, που θα εξελισσόταν ως ένας από τους τραγουδιστές με τις περισσότερες πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών παγκοσμίως. Πώς, όμως, έγινε αυτή η αλλαγή στο επίθετο και ο Παναγιώτου έγινε.. Μάικλ;
Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του αυτοβιογραφικού βιβλίου "Bare", που έγραψε ο Τζορτζ Μάικλ μαζί με τον Τόνι Πάρσον και το οποίο κυκλοφόρησε το 1991 από τις εκδόσεις Penguin Books. Στις σελίδες 76-77 ο Τζορτζ Μάικλ διηγείται πώς σκέφτηκε το νέο του - καλλιτεχνικό - επίθετο και με ποια κριτήρια το προτίμησε:
"Ήξερα ότι έπρεπε να το αλλάξω, όμως εκείνοι (σ.σ. στην εταιρία) πίεζαν... και ακόμη δεν είχα επιλέξει ένα όνομα. Έτσι υπάρχουν περίπου είκοσι χιλιάδες αντίτυπα εκείνου του πρώτου δίσκου με το πραγματικό μου όνομα πάνω, έγραφε Panos στην ετικέτα. Σ' εκείνη τη φάση ήξερα ότι έπρεπε να επιλέξω κάτι.
Δεν θυμάμαι πόσο καιρό προσπαθούσα να επιλέξω, όμως καθόμουν στο σαλόνι του Ντέιβιντ Όστιν και είπα: "Μου αρέσει το όνομα του πατέρα σου, Μάικλ Μόρτιμερ". Πραγματικά μου αρέσει το "Μάικλ" και ο αδερφός του πατέρα μου ονομάζεται Μάικλ. Επίσης είχα ένα φίλο από το σχολείο, έναν Έλληνα, το όνομα του οποίου ήταν Μάικλ. Έτσι... γιατί όχι Τζορτζ Μάικλ; Σκέφτηκα ότι ήταν ένα ωραίο όνομα. Έλυνε τη γλώσσα και δεν χρειάστηκε να αφήσω τελείως την ελληνικότητα. Δεν παράτησα εντελώς το ελληνικό στοιχείο, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι κατέληξαν να νομίζουν ότι ήταν ένα εβραϊκό όνομα. Ακόμη με φωνάζουν Τζορτζ Μάικελς μέχρι σήμερα από τόσους πολλούς ανθρώπους.... Και ο Ντέιβιντ είπε: "Μου αρέσει αυτό το όνομα, θέλω να γίνω..". Όμως αυτό ήταν όταν το αποφάσισα και αμέσως ήμουν πεπεισμένους ότι ακουγόταν σωστά και δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ καν".

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο "Bare" σε κάποιο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, ενώ μπορείτε να διαβάσετε πώς στο ίδιο βιβλίο περιγράφεται η πραγματική ιστορία πίσω από το πολυαγαπημένο "Careless Whisper" κάνοντας κλικ εδώ: Η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι "Careless Whisper"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου