9 Μαρτίου 2015

Τροφές που θεωρούνται τυχερές από άλλους λαούς

Στην ελληνική παράδοση, τυχερό τρόφιμο θεωρείται το ρόδι. Την πρώτη μέρα του χρόνου το σπάμε, ελπίζοντας να φέρει καλή τύχη τις επόμενες 365 ημέρες, ενώ οι τυχερές του ιδιότητες δοκιμάζονται και στα εγκαίνια ενός σπιτιού, μιας επιχείρησης κλπ. για το γούρι. Άλλοι λαοί πάλι έχουν τα δικά τους φαγώσιμα γούρια, τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε κι εσείς.

Τα ίδια μυαλά μ' εμάς έχουν και οι Τούρκοι, που επίσης θεωρούν το ρόδι τυχερό. (Και τώρα, μετά τον πόλεμο της μπουγάτσας, του στρόγγυλου κουλουριού και του μπακλαβά, να αρχίσουμε να πλακωνόμαστε για το ποιος λαός μετέδωσε το έθιμο στον άλλο!)

Για τους Ιταλούς, η καινούρια χρονιά θα είναι τυχερή, μόνο αν την πρώτη Ιανουαρίου φάνε φακές. Ξέρουμε καλά ότι τα όσπρια κάνουν καλό στην υγεία. Μπορούν άραγε να κάνουν καλό και στην τσέπη - και μάλιστα ειδικά οι φακές; Με τους Ιταλούς, πάντως, συμφωνούν επίσης οι Ούγγροι και οι Βραζιλιάνοι, οι οποίοι μάλιστα έχουν και μια εξήγηση: Οι φακές μοιάζουν με νομίσματα, γι' αυτό είναι και καλότυχες! 

Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι από την άλλη, όπως και οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, στηρίζουν την τύχη τους στα σταφύλια. Και μάλιστα, όταν αλλάζει ο χρόνος συνηθίζουν να τρώνε δώδεκα ρώγες σταφυλιών, μία για κάθε χτύπημα του ρολογιού. (Αλήθεια, τι γίνεται όταν ένα σπίτι δεν έχει ρολόι τοίχου;)

Την τρίτη Κυριακή πριν το Πάσχα, τα κορίτσια στη Μοραβία (επαρχία της Τσεχίας) φτιάχνουν ένα - ας το πούμε πασχαλιάτικο - δέντρο στολισμένο με τσόφλια αβγών (και λουλούδια) και το περιφέρουν στα χωριά τους, ώστε να μοιράσουν λίγη τύχη σ' όλους. 

Οι Μουσουλμάνοι θα σκανδαλιστούν, αλλά είναι γεγονός ότι πολλοί λαοί (Ισπανοί, Πορτογάλοι, Κινέζοι, Ούγγροι κλπ.) θεωρούν το χοιρινό κρέας τυχερό, αφού τα ίδια τα γουρούνια θεωρούνται σύμβολα προόδου.

Οι βορειοευρωπαϊκοί λαοί (Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Πολωνοί) έχουν περί πολλού τη ρέγκα. επειδή το συγκεκριμένο ψάρι βρίσκεται σε αφθονία στην περιοχή.

Οι Κινέζοι πάλι θεωρούν πολύ τυχερά τα ψάρια γενικά - όταν τα τρώνε βεβαίως - χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις. Γιατί αυτό; Τα επιχειρήματά τους είναι δύο: πρώτον, τα λέπια τους μοιάζουν με.. νομίσματα (από πού κι ως πού!) και δεύτερον αξιολογούν ως σύμβολου προόδου το ότι τα ψάρια, όσο είναι ακόμη ζωντανά, πλέουν προς τα μπροστά και όχι προς τα πίσω! (Κι εγώ αναρωτιέμαι πόσοι ζωντανοί οργανισμοί υπάρχουν σ' αυτόν τον πλανήτη, οι οποίοι να περπατούν προς τα πίσω!) Υπάρχει και μια τρίτη εξήγηση, ότι στα κινεζικά, η λέξη για το ψάρι μοιάζει με τη λέξη "αφθονία".

Γενικότερα στην Ασία, έχουν περί πολλά και τα ολοστρόγγυλα φρούτα, τα οποία τρώνε την πρώτη μέρα του χρόνου. Αλλά βασική προϋπόθεση να είναι τέλειοι κύκλοι, ώστε να είναι τέλειος ο κύκλος και της νέας χρονιάς. Άγνωστο γιατί, στις Φιλιππίνες η παράδοση θέλει την κατανάλωση 13 τέτοιων φρούτων την ημέρα της πρωτοχρονιάς. 

Για τους ασιατικούς λαούς καλότυχα θεωρούνται και τα νουντλς, ως σύμβολο μακροζωίας. Προσοχή, όμως: δεν πρέπει να σπάσουν την ώρα που τα τρώτε, γιατί έτσι σπάει και η τύχη! (Δηλαδή αν πνιγούμε τρώγοντας νουντλς, τι τύχη θα μας φέρει αυτό;)

Τέλος, οι φιλοχρήματοι Αμερικανοί (παραδόξως όμως όχι οι Καλιοφρνέζοι, αλλά όσοι που ζουν στις νότιες πολιτείες) λατρεύουν το καλαμποκίσιο ψωμί, το οποίο και προτιμούν ειδικά την πρωτοχρονιά, επειδή έχει αυτό το έντονο κίτρινο χρώμα, που θυμίζει... χρυσάφι! 



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου