16 Ιανουαρίου 2016

Εγκωμιάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη (του Κωνσταντίνου) το... 1907

Μια εφημερίδα πλέκει το εγκώμιο του βιογραφικού του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φιλοδοξεί να συνεχίσει το έργο του πατέρα του, Κωνσταντίνου. Θα μπορούσε να είναι δημοσίευμα του Ιανουαρίου 2016 με αφορμή την εκλογή του νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως η μηχανή του χρόνου θα πρέπει να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα του 1907!

Στις 14 Μαρτίου 1907, η εφημερίδα Χρόνος θεώρησε σκόπιμο ν' αφιερώσει ένα κομμάτι της ύλης από τη δεύτερη σελίδα της στον Κυριάκο Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μια μέρα νωρίτερα είχε αναγορευθεί διδάκτορας της Νομικής μετά την "αυστηρά δοκιμασία" - πόσο αυστηρή και άραγε αυστηρότερη από το μέσο όρο; - της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή της δημοσιογραφικής αγιογραφίας που οφειλόταν όχι σε κάποιον ιδιαίτερο έπαινο των καθηγητών του, αλλά μάλλον στις συγγένειές του ως ανιψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου (τότε πολιτευτής στην αυτόνομη κρητική πολιτεία) και γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που επίσης είχε διακριθεί για τη δράση του στον κρητικό αγώνα και ο οποίος δεν βρισκόταν πλέον στην ζωή. Αργότερα, ο Κυριάκος (όπως άλλωστε και ο αδερφός του, Αριστομένης) θα εκλεγόταν αρκετές φορές βουλευτής Χανίων).
Αυτά έγραφε η εφημερίδα πριν από 109 χρόνια:


Και κάπως έτσι, από τότε η αλυσίδα συνεχίζεται μέχρι σήμερα: Κωνσταντίνος εγέννησε Κυριάκο, Κυριάκος εγέννησε Κωνσταντίνο, Κωνσταντίνος εγέννησε Κυριάκο... - και ελπίζουμε η αλυσίδα να σταματήσει εδώ σε μια χώρα που φημίζεται για τις πολιτικές της δυναστείες, μιας και στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, το πολιτεύεσθαι είναι κληρονομικό.



Διαβάστε κι αυτό:
Και ενώ στην Ελλάδα η οικογενειοκρατία στην πολιτική καλά κρατεί, τι γίνεται στην Ευρώπη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου