27 Ιουνίου 2016

Είναι αυτός ο τρόπος για να κερδίσεις μια παρτίδα μπλακτζάκ κοιτώντας στα μάτια τους συμπαίκτες σου;

Για να κερδίσεις στα χαρτιά πρέπει να έχεις καλό φύλο. Αυτό όμως δεν είναι πάντα αρκετό, καθώς ο καλός παίκτης ξέρει να μπλοφάρει, να κρατάει κλειστά τα.. χαρτιά του και να αιφνιδιάζει τους συμπαίκτες του. Με λίγα λόγια, απαιτείται συνδυασμός προσωπικής τύχης και ψυχολογίας των αντιδράσεων του αντιπάλου. Ή μήπως υπάρχει κάποιο μυστικό, κάποιος κοινός τόπος στις αντιδράσεις και του έμπειρου χαρτόμουτρου, που μπορεί να προδώσει το φύλλο του; 

Στο Psychonomic Bulletin & Review δημοσιεύτηκε η έρευνα ομάδας με επικεφαλής τον Κέβιν Χόλμς, καθηγητή στο Κολέγιο του Κολοράντο, που επιχείρησε ν' ανακαλύψει εάν είναι εφικτό για έναν άνθρωπο να διαβάσει τους νοητικούς υπολογισμούς ενός άλλου ανθρώπου - όχι φυσικά με τηλεπάθεια, αλλά επιδεικνύοντας λίγο μεγαλύτερη προσοχή στις αντιδράσεις του. 

Τι έκαναν: Επέλεξαν 58 ανθρώπους, από τους οποίους ζήτησαν να παίξουν ηλεκτρονικό μπλακτζάκ. Γιατί διάλεξαν το συγκεκριμένο παιχνίδι; Διότι οι παίκτες πρέπει συνεχώς να παίρνουν αποφάσεις κάνοντας νοητικούς υπολογισμούς, αφού πρέπει να εκτιμούν τις αξίες των διαφόρων χαρτιών, πριν καταλήξουν στην επόμενη κίνησή τους. 

Οι 58 λοιπόν συμμετέχοντες έπρεπε να αποφασίζουν κάθε φορά αν θα κρατούσαν το χαρτί που τους εμφάνιζε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ή όχι. Όση ώρα διαρκούσε αυτή η νοητική διαδικασία της περίσκεψης, οι ερευνητές ανέλυαν τις κατευθύνσεις προς τις οποίες κινούνταν τα μάτια των παικτών, καθώς επεξεργάζονταν τα δεδομένα των χαρτιών τους. 

Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παίκτες που έχουν χαρτιά χαμηλότερης αξίας τείνουν να κοιτάζουν προς το αριστερό μέρος της οθόνης, ενώ αντιθέτως κοιτάζουν προς τα δεξιά, όταν η αξία των χαρτιών τους ήταν μεγαλύτερη. Όπως επισημαίνεται, οι αντιδράσεις αυτές συνδέονται μόνο με την αξία των χαρτιών που είχε στα χέρια του ο κάθε παίκτης τη δεδομένη στιγμή και όχι με τον αριθμό των χαρτιών που κρατούσε ούτε με την αξία των χαρτιών που είχε στα χέρια του αμέσως πριν.
Το μόνο λοιπόν που χρειάζεται ένας παίχτης του μπλακτζάκ είναι να κοιτάει προσεκτικά τις κινήσεις των ματιών των συμπαικτών του την ώρα που εκείνοι κάνουν τους υπολογισμούς τους λίγο πριν αποφασίσουν αν θα κρατήσουν ή θα πετάξουν το χαρτί; 

Το μειονέκτημα της έρευνας, όπως το παραδέχονται και αυτοί που τη διενήργησαν, είναι ότι πραγματοποιήθηκε μόνο στη διάρκεια ηλεκτρονικών παιχνιδιών, επομένως δεν μπορεί να προβλεφθεί αν οι αντιδράσεις θα ήταν ίδιες και σ' ένα παιχνίδι με πραγματικούς ανθρώπους. Άλλωστε, οι όποιες κινήσεις των ματιών είναι εξαιρετικά διακριτικές και απαιτείται ένα μάλλον έμπειρο μάτι για να τις καταλάβει και να τις αποκωδικοποιήσει. 

Έτσι για την πλάκα, αν θέλετε να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τη θεωρία της ομάδας του δρ. Χολμς, κανονίστε μια φιλική παρτίδα μπλακτζάκ (ή ενός άλλου παιχνιδιού, που όμως θα περιλαμβάνει την επεξεργασία μαθηματικών υπολογισμών) και προσπαθήστε να συλλάβετε τις ματιές των συμπαικτών σας. Θα μαντέψετε τα φύλλα τους;  (Προσοχή μόνο μην βρεθείτε στο τέλος οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης. Και όχι τίποτε άλλο, αλλά σε εποχή οικονομικής κρίσης είναι βλακώδες να ξεπαραδιάζεται κανείς λόγω... μπλακτζάκ!)


Περισσότερα εδώ: ScienceDaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου