4 Μαΐου 2013

Αναδρομή στα Καλλιστεία της δεκαετίας του '70

Μετά το αφιέρωμα στους δύο πρώτους διαγωνισμούς ομορφιάς στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, αλλά και την αναδρομή στα Καλλιστεία των δεκαετιών '50 και '60, ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στο παρελθόν των ελληνικών Καλλιστείων με μια σύντομη αναδρομή στις εστεμμένες της δεκαετίας του '70 (μέχρι και το 1980). Τι θα δούμε; Γνωστές ηθοποιούς να κερδίζουν τίτλους, την πρώτη "ηχηρή" διαμαρτυρία εστεμμένης για την απόφαση των κριτών, αλλά και τη Δήμητρα Γαλάνη να τραγουδά μια χρονιά στα Καλλιστεία -το φανταζόσασταν ποτέ αυτό;


1970
Δώδεκα ήταν οι συμμετέχουσες στα Καλλιστεία του 1970, που πραγματοποιήθηκαν στο νυχτερινό κέντρο "Αστέρια" το βράδυ της Κυριακής, 5 Ιουλίου: Ελένη Μαρκατζή από τη Χίο, Βιβή Αλεξοπούλου από την Αθήνα, Ανθούλα Κατσιούρα από τα Ιωάννινα, Χριστίνα Χατζοπούλου από την Αθήνα, Μάρθρα Τρούμπου από την Αθήνα, Θάλεια Ψαρραδάκη από το Ηράκλειο Κρήτης, Νίκη Κουλιούκα από τη Θεσσαλονίκη, Καίτη Σακκά από την Αθήνα, Γιούλη Βαρδή από την Αθήνα, Κατερίνα Φωκά από τη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Βλασερού από την Αθήνα και Μαρία Βλασερού, επίσης. 
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτριος Ρίτσος, ο Θεσσαλονικιός εκδότης Ιωάννης Βελλίδης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, οι ηθοποιοί Έλλη Λαμπέτη και Ελένη Χατζηαργύρη, η Αικατερίνη Βενιζέλου (χήρα του πρώην πρωθυπουργού Σοφοκλή Βενιζέλου), ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου, η Μαρία Καρέλλα, ο εκδότης Στέφανος Πεσματζόγλου, ο σχεδιαστής μόδας Γιάννης Βούρος, η Έλλη Ζαλοκώστα και ο Γρηγόρης Λαζαρίδης. Το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς κράτησαν ο Σταμάτης Κόκοτας και ο Κώστας Βενετσάνος. 
"Σταρ Ελλάς" ανακηρύχτηκε η Βιβή Αλεξοπούλου, η οποία όμως δεν μπόρεσε να εκπροσωπήσει τη χώρα στη διοργάνωση για την ανάδειξη της "Μις Υφήλιος", επειδή ήταν 17 ετών, δηλαδή κάτω από το επιτρεπόμενο ηλικιακό όριο. "Μις Ελλάς" αναδείχθηκε η Γιούλη Βαρδή, ενώ "Β΄ Μις Ελλάς" η Χριστίνα Χατζοπούλου. Τέλος, "Ελληνίς 1970" στέφθηκε η Νίκη Κουλιούκα, ενώ "αναπληρωματική Μις" η Ελένη Μαρκατζή. 


1971
Σε ηλικία 17 ετών, η (μετέπειτα γνωστή ηθοποιός) Γωγώ Ατζολετάκη από τη Σητεία αναδείχθηκε "Σταρ Ελλάς" στο διαγωνισμό, που φιλοξενήθηκε για ακόμη μία χρονιά στα "Αστέρια" στις 19 Ιουνίου. Κι επειδή στη διοργάνωση "Μις Υφήλιος" δεν επιτρεπόταν να πάρει μέρος διαγωνιζόμενη κάτω των 18 ετών, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε για ακόμη μία φορά από τη "Μις Ελλάς", που το 1971 ήταν η Γκέλυ Καραγιάννη, 21 ετών.
Οι υπόλοιποι τίτλοι μοιράστηκαν στις: Μαρία Μαλτέζου, 20 ετών ("Β΄ Μις Ελλάς"), Ειρήνη Ράικου, 16 ετών "Μις Γιανγκ"), Τζώρτζια Γερογιάννη, 20 ετών ("Ελληνίς 1971"), Μαίρη Κατσίκη, 20 ετών ("Μις Σταρ Ρόμα") και Αλέκα Φλέγκα, 26 ετών ("αναπληρωματική Μις Ελλάς").  
Να σημειωθεί ότι η "Μις Γιάνγκ", Ειρήνη Ράικου, είχε μεικτή καταγωγή, καθώς ο πατέρας της ήταν Έλληνας, ενώ η μητέρα της καταγόταν από το Κογκό. 


1972
Τα Καλλιστεία της χρονιάς αυτής πραγματοποιήθηκαν στις 1 Ιουλίου στα "Αστέρια" -πού αλλού;- της Γλυφάδας. Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης διοργάνωσης ήταν η γαλαντομία της επιτροπής, που μοίρασε τίτλους σε επτά από τις δέκα διαγωνιζόμενες. Πώς να κρατηθεί το ενδιαφέρον του κοινού, όταν οι επτά στις δέκα κερδίζουν;
Ως προς τους πέντε βασικούς τίτλους, "Σταρ Ελλάς" αναδείχθηκε η 19χρονη Νάνσυ Καπετανάκη, "Μις Ελλάς" η Ελένη Λυκίσσα, "Μις Γιανγκ Ελλάς" η Ντενίζ Βούλγαρη, "Ελληνίδα 1972" η Νέτη Φασουλή και "Β΄ Μις Ελλάς" η 20χρονη Μαίρη Δρακοπούλου. Ευτυχώς, η "Σταρ Ελλάς" είχε συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας και ταξίδεψε κανονικά στο Πουέρτο Ρίκο για το διαγωνισμό της "Μις Υφήλιος", όπου όμως δεν διακρίθηκε.


1973
Μία υπάλληλος του ΙΚΑ με καταγωγή από την Κρήτη, που ωστόσο διέμενε στην Αθήνα, αναδείχτηκε "Σταρ Ελλάς" για το 1973, στον πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς, που μεταδόθηκε και από την τηλεόραση. Το όνομα της, Βάνα Παπαδάκη, η οποία στις δηλώσεις ανέφερε ότι το όνειρο της ήταν να ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα στο μόντελινγκ και στον κινηματογράφο - μια μάλλον κλασική απάντηση εστεμμένης.
"Μις Ελλάς" ανακηρύχθηκε η Κατερίνα Παπαδημητρίου, "Β΄ Μις Ελλάς" η Άννυ Τατσοπούλου από τη Θεσσαλονίκη, "Μις Γιανγκ" η Λένα Κλεώπα, "Ελληνίδα '73" η Μαριέλλα Δηγιακόμου, "Αναπληρωματική Μις Ελλάς" η Νινέτα Σαρρή και "Αναπληρωματική Μις Γιανγκ" η Κική Παναγιωτάκου. Με άλλα λόγια, με τίτλο έφυγαν οι επτά από τις δώδεκα υποψήφιες - καλύτερα και από λαχείο.
Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στα "Αστέρια" της Γλυφάδας, ενώ η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από το δήμαρχο Αθηναίων Δημήτριο Ρίτσο, το σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου, το διακοσμητή-μορφολόγο Θεμιστοκλή Βαράγκη, τη δημοσιογράφο Φωφώ Βασιλακάκη, το σχεδιαστή μόδας Γιάννη Βούρο, τον ηθοποιό Νίκο Κούρκουλο, την Έλλη Μπότση, το Στέφανο Πεσμαζόγλου, τον αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλάριο, το βιομήχανο Ελευθέριο Σαρίδη και το σχεδιαστή μόδας Φιλήμονα Φαλκονάκη.


1975
Επεισοδιακά ήταν τα Καλλιστεία της χρονιάς, που φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο στο Καβούρι στις 28 Ιουνίου. Η "Μις Ελλάς" Μπέλλα Αδαμοπούλου, 19 ετών, πέταξε τον τίτλο και την ανθοδέσμη της και αποχώρησε, διαμαρτυρόμενη για τη δεύτερη θέση και για το γεγονός ότι "Σταρ Ελλάς" αναδείχθηκε η 19χρονη Αφροδίτη Κατσούλη.
Αφορμή αποτέλεσαν οι θερμές εκδηλώσεις του κόσμου, που χειροκροτούσαν με πάθος την Αδαμοπούλου φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα της, την ώρα της απονομής των τίτλων ομορφιάς. Η ίδια διευκρίνισε αργότερα με δηλώσεις της:
"είμαι πολύ ευχαριστημένη και ικανοποιημένη από τις εκδηλώσεις του κόσμου. Η δική του κρίση με ενδιαφέρει και όχι της επιτροπής, την οποία θα θελα να ρωτήσω με ποια κριτήρια επέλεξε τη "Σταρ Ελλάς".... Παρόλο που έβλεπα ότι αδικήθηκα, ανέβηκα στο βάθρο και παρέλαβα τον τίτλο μου για να μη χαλάσω τις όμορφες στιγμές της νικήτριας. Όταν όμως ο κόσμος έδειξε τόσο φανερά την προτίμησή του σε μένα, θεώρησα υποχρέωσή μου ν' ανταποκριθώ. Ήταν το ίδιο το κοινό που με ανάγκασε να παραιτηθώ. Δε θέλω ούτε τον τίτλο, ούτε τα δώρα, ούτε τίποτα. 
Στην ίδια διοργάνωση έλαβε μέρος και η γνωστή ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη, που τότε ήταν 19 ετών (και όπως διαβάζουμε από τις εφημερίδες, είχε ύψος 1.69 και βάρος 51 κιλά). "Μις Γιανγκ" αναδείχθηκε η 16χρονη Μαίρη Αλιφιέρη, ενώ "αναπληρωματική Μις Γιανγκ" η Σούλα Κατσιμπάρδη. 
το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς κράτησε η Μαρινέλλα, ενώ ο ηθοποιός Σταύρος Παράβας είχε χρέη κονφερασιέ. 


1976
Στις 15 Μαΐου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο αντιπρόεδρος του οργανισμού "Μις Ευρώπη" Ρότζερ Τσάιρεν, ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου, ο σχεδιαστής μόδας Γιάννης Βούρος, οι ηθοποιοί Κώστας Καρράς, Δημήτρης Μυράτ και Δημήτρης Νικολαΐδης, η ζωγράφος Λούη Πασσαλάρη, η χορογράφος Ραλλού Μάνου και ο καλλιτεχνικός φωτογράφος Δήμος Πετρίδης εξέλεξαν τις "ωραιότερες" Ελληνίδες της χρονιάς. 
Η διοργάνωση είχε φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς όλα τα έσοδα της βραδιάς θα αποδίδονταν στους πρόσφυγες της Κύπρου. Τραγούδια τους ερμήνευσαν ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Δημήτρα Γαλάνη, ο Γιάννης Πάριος, ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς και η Μπέσυ Αργυράκη υπό τη συνοδεία της ορχήστρας τρου Γιώργου Κατσαρού.
Η 19χρονη Χριστιάνα Καβρουδάκη από την Κρήτη ανακηρύχτηκε "Σταρ Ελλάς". "Μις Ελλάς" εξελέγη η 18χρονη Μελίνα Μιχαηλίδου από τη Θεσσαλονίκη, ενώ "Μις Γιανγκ" η επίσης 18χρονη Έφη Βακαλοπούλου. Αναπληρωματικές "μις Γιανγκ" και "μις Ελλάς" αναδείχτηκαν οι Πάτρα Ζάρμαλη και η 17χρονη Ράνια Θεοφίλου. Τώρα πώς γίνεται η μικρότερη σε ηλικία να αναδειχτεί "αναπληρωματική Μις" αντί για "Μις Γιανγκ", αυτό είναι ένα ανεξήγητο θέμα. Ωστόσο, η πιο γνωστή -σήμερα- από τις διαγωνιζόμενες ήταν η 20χρονη τότε Μαίρη Βιδάλη, που κατέκτησε τον ταπεινό τίτλο "Ελληνίδα Μάγια 1976". 
Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της "Μις Ευρώπη" πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Ιουνίου, στη Ρόδο, όπου σημειώθηκε ένα απρόοπτο. Η χώρα μας δεν εκπροσωπήθηκε από τη "Σταρ Ελλάς" Χριστίνα Καβρουδάκη, όπως είχε προγραμματιστεί εξ αρχής, επειδή εκείνη είχε δώσει αίμα για συγγενικό της πρόσωπο. Έτσι, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη Μελίνα Μιχαηλίδου, που κατέλαβε την τρίτη θέση. Στα ενδιαφέροντα παραλειπόμενα της βραδιάς ήταν και η λιποθυμία της "Μις Κύπρος", Άντρυ Τσαγκαρίδου, που δεν κέρδισε κάποιον τίτλο. 


1977
Η 22χρονη Μαρία Σπαντιδάκη από το Φρε Χανίων, φοιτήτρια δραματικής σχολής, αναδείχτηκε παμψηφεί "Σταρ Ελλάς", στα καλλιστεία, που διοργανώθηκαν σε αθηναϊκό ξενοδοχείο στις 14 Μαΐου. 
Η Λίνα Ιωάννου από την Κέρκυρα αναδείχτηκε "Μις Ελλάς", η Λία Αγά από τη Θεσσαλονίκη "αναπληρωματική Μις", η Τίνα Σούντρη από το Άργος "Μις Γιανγκ" και η Κατερίνα Τουρνά από τον Πειραιά στέφθηκε "αναπληρωματική Μις Γιανγκ".


1978
Τα Καλλιστεία του 1978 πραγματοποιήθηκαν στις 18 Μαΐου στο ξενοδοχείο "Χίλτον". "Σταρ Ελλάς" αναδείχτηκε η Θεσσαλονικιά Μαριέττα Κουντουράκη, 21 ετών, η οποία μια χρονιά νωρίτερα είχε στεφθεί και "Μις Θεσσαλονίκη" σε τοπικό διαγωνισμό ομορφιάς. 
"Μις Ελλάς" αναδείχτηκε η 23χρονη Αριάννα Δημητροπούλου, που αργότερα παρουσίασε κάποιες εκπομπές, αλλά και Καλλιστεία, στην ελληνική τηλεόραση. "Μις Γιανγκ" αναδείχτηκε η 16χρονη Καίτη Αδαμοπούλου, ενώ αναπληρωματικές "Μις" και "Μις Γιανγκ", η 23χρονη Ασπασία Κροκίδου και η 17χρονη Μαρία Κωνσταντέλου, αντίστοιχα.
Ενδιαφέρον είναι ότι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν και η Μαίρη Αρώνη με την Κάτια Δανδουλάκη, ήταν ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γεώργιος Πλυτάς. Δηλαδή, η τότε κυβέρνηση θεωρούσε τα Καλλιστεία "πολιτιστικό θεσμό";


1979
Με διαμαρτυρίες κατά του θεσμού των καλλιστείων και επέμβαση της αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν τα Καλλιστεία του 1979 στο "Χίλτον", στις 12 Μαΐου. "Σταρ Ελλάς" αναδείχτηκε η Κάτια Κουκίδου, "Μις Ελλάς" η Δήμητρα Δημητρακοπούλου και "Μις Γιανγκ" η Αθηνά Πομακίδου. Τον τίτλο της "Β΄ Μις Ελλάς" κέρδισε η Δέσποινα Τριανταφύλλου, ενώ "αναπληρωματική μις Γιανγκ" αναδείχτηκε η Ντιάνα Ζάχου.


1980 
Τα Καλλιστεία διοργανώθηκαν στις 4 Μαΐου. "Σταρ Ελλάς" αναδείχτηκε η Ρούλα Κανελλοπούλου, "Μις Ελλάς" η Βέρα Ζαχαροπούλου, "Μις Γιανγκ" η Μαρία Κασαφατή", "αναπληρωματική Μις Ελλάς" η Κατερίνα Μαλαράκη και "αναπληρωματική "Μις Γιανγκ" η Αναμπέλλα Γερακίδου.





Σχετικά θέματα:

4 σχόλια:

  1. Τζίνα Παπαϊωάννου15 Μαΐου 2016 στις 3:52 μ.μ.

    Μήπως θυμάστε ποια χρονιά είχαν γίνει -ευρωπαϊκής εμβέλειας, αν δεν κάνω λάθος- καλλιστεία στην Ρόδο, στο Παλάτι των Ιπποτών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά δεν έχω ιδέα, καθώς ασχολήθηκα με την έρευνα μόνο για τα ελληνικά καλλιστεία. Αν κάποιος άλλος γνωρίζει, όμως, καλό είναι να γράψει κάποια σχετική πληροφορία.

      Διαγραφή
    2. Είναι ο διαγωνισμός του 1976 που τον αναφέρετε κιόλας

      Διαγραφή
    3. ηταν το 1976 οπου η σταρ ελλαςχριστιαννα καβρουδακη ενω συμμετείχε στη παρουσίαση των φιναλιστ την τελευταία στιγμη αποχώρησε

      Διαγραφή