6 Ιανουαρίου 2017

Φάμπιο Ροβάτσι: Το μουσικό φαινόμενο της Ιταλίας για το 2016

πηγή:  Rockol 
Σε μια πρώτη ματιά, η εξωτερική του εμφάνιση δεν λέει και πολλά πράγματα. Φαίνεται ως ένας συνηθισμένος, ήσυχος τύπος της διπλανής πόρτας, που μάλλον περνάει απαρατήρητος. Ωστόσο, στο Facebook έχει περισσότερους από 509.000 φίλους, ενώ στο Instagram τον ακολουθούν 869.000 άνθρωποι. Τα επίσημα βιντεοκλίπ των δύο τραγουδιών του, που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2016, έχουν συνολικά περισσότερα από 160 εκατομμύρια views. Ο ίδιος υπήρξε ο πρώτος Ιταλός τραγουδιστής, στον οποίο απονεμήθηκε χρυσός (και στη συνέχεια πλατινένιος) δίσκος μόνο χάρη στον αριθμό αναπαραγωγών του τραγουδιού του online. Κυρίες και κύριοι, το μουσικό φαινόμενο της Ιταλίας για το έτος 2016 έχει το ονοματεπώνυμο Φάμπιο Ροβάτσι!

Ο Φάμπιο Ροβάτσι γεννήθηκε στη συνοικία Λαμπράτε του Μιλάνο στις 28 Ιανουαρίου 1994. Στο σχολείο δεν ήταν καλός μαθητής, καθώς προτιμούσε να ζωγραφίζει παρά να διαβάζει, όπως ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του. Στην τετάρτη λυκείου (προτελευταία τάξη σύμφωνα με το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα) παράτησε το σχολείο και άρχισε ν' ασχολείται με το άλλο μεγάλο πάθος του: τα βίντεο. Αυτοδίδακτος (με τη βοήθεια του ίντερνετ) είχε αρχίσει να βιντεοσκοπεί τις οικογενειακές διακοπές με την κάμερα του πατέρα του, ενώ και στο λύκειο ο Φάμπιο ήταν εκείνος που βιντεοσκοπούσε τις διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου του.

Παρατώντας λοιπόν το λύκειο, ο Φάμπιο άρχισε να βγάζει χρήματα από το χόμπι του αυτό. Τραβούσε και μόνταρε βιντεάκια για λογαριασμό διαφόρων κλαμπ του Μιλάνο κερδίζοντας 70 ευρώ.Αργότερα θα συνεργαζόταν με διάσημους Ιταλούς youtubers, ενώ το 2014 δημιούργησε τη δική του σελίδα στο Facebook, όπου άρχισε να ποστάρει δικά του βίντεο.

Καθοριστική για τη μεγάλη αλλαγή στην ζωή του υπήρξε η γνωριμία και η φιλία του με τον - ήδη πολύ πετυχημένο στην Ιταλία - ράπερ Φέντεζ, που επίσης καταγόταν από το Μιλάνο. Στην αρχή, ο Φάμπιο είχε αναλάβει το Videodiary, ενώ αργότερα θα ασχολιόταν και με τα βιντεοκλίπ του φίλου του. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2015 ο Φάμπιο Ροβάτσι εμφανίστηκε και στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού "Non c’è due senza trash", όπου ο ίδιος μαζί με τον Φέντεζ και τον διάσημο πορνοστάρ Ρόκο Σιφρέντι έτρεχαν.. γυμνοί στους δρόμους. 

Ένα χρόνο αργότερα θα έκανε ένα πέρασμα και από το κλιπ του "Vorrei ma non posto", μια μεγάλη καλοκαιρινή επιτυχία στην Ιταλία, όπου ο Φέντεζ ράπαρε στο πλευρό του J-Ax. Ωστόσο, ο Φάμπιο είχε ήδη κάνει την αναπάντεχη, όσο και καθοριστική στροφή στην ζωή του, έχοντας ενταχθεί στο δυναμικό της Newtopia, της δισκογραφικής εταιρίας που είχαν ιδρύσει ο J-Ax με τον Φέντεζ.

Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2016 κυκλοφόρησε το “Andiamo a comandare”, το οποίο θα γνώριζε τεράστια επιτυχία λίγους μήνες αργότερα, όταν πλέον οπτικοποιήθηκε και ανέβηκε το βιντεοκλίπ στο Youtube (στο οποίο βέβαια συμμετείχε και ο φίλος του, Φέντεζ).


Βασικά, όλη η επιτυχία του τραγουδιού οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο χιουμοριστικό και όντως πολύ πετυχημένο κλιπάκι, καθώς - η αλήθεια να λέγεται - ούτε το τραγούδι από μόνο του ως άκουσμα είναι αρκετά δυνατό ούτε το ταλέντο του Φάμπιο στο ραπάρισμα υπερβαίνει τον μέσο όρο. Όσον αφορά τους στίχους, περιγράφουν την εξομολόγηση ενός αρκετά ξενέρωτου τύπο (θα τον λέγαμε και φλώρο), που δεν πίνει, δεν καπνίζει, ζει γενικά μια πολύ ήσυχη και βαρετή ζωή, αλλά κάθε τόσο ακούει έναν ήχο που τον ταράζει και τον κάνει να αισθάνεται έτοιμος να κυβερνήσει!

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο Φάμπιο στις συνεντεύξεις του αυτοπροσδιορίζεται ως κωμικός παρά ως τραγουδιστής. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να κυκλοφορήσει και δεύτερο τραγούδι μέσα στο 2016, το οποίο σημείωσε επίσης μεγάλη επιτυχία στο Youtube. Πρόκειται για το "Tutto molto interessante", το βιντεοκλίπ του οποίου ανέβηκε μόλις στις 2 Δεκεμβρίου και ήδη έχει σχεδόν 50.000.000 θεάσεις στο Youtube!


Όλα δείχνουν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Φάμπιο Ροβάτσι ήρθε για να αναστατώσει και να ανατρέψει την καλλιτεχνική ζωή της Ιταλίας και εγώ δεν μπορώ να μην κάνω την σύγκριση με τον παλιότερο χρονικά, αλλά αντίστοιχό του στην Ελλάδα, τον TUS. Αλλά γιατί κάνω τον κόπο; Η σύγκριση είναι τόσο απελπιστικά άνιση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου