27 Αυγούστου 2018

Ο γολγοθάς για το ιδανικό βράσιμο και ξεφλούδισμα των αβγών!


Ακούμε καμιά φορά γνωστούς ή φίλους να δηλώνουν με στόμφο ότι δεν μπορούν να βράσουν ούτε αβγό. Όσοι δεν έχουμε αποπειραθεί καν ένα παρόμοιο εγχείρημα, δηλαδή να βράσουμε αυτήν την εξαιρετικά θρεπτική τροφή που μας προσφέρει η κότα, νομίζουμε ότι ο γνωστός μας υπερβάλλει αστεϊζόμενος θεωρώντας ότι σιγά το δύσκολο, να βράσει κανείς ένα αβγό. Φυσικά το ίδιο νομίζουμε και για το βράσιμο των μακαρονιών μέχρι να διαπιστώσουμε ότι ένα απαραίτητο μυστικό για την επιτυχία τους είναι η ρίψη της σωστής ποσότητας αλατιού, όπως επίσης και για το τηγάνισμα της λατρεμένης πατάτας μέχρι που τα βρίσκουμε μπαστούνια στο περιβόητο ξεφλούδισμα (ειδικά όσοι είμαστε αριστερόχειρες), αλλά και στη συνέχεια, όταν πρέπει να προσέχουμε να μην αρπάξει καμιά πατάτα την ώρα του τηγανίσματος - και πώς να μην αρπάξει όταν σπάνια θα βρεθούν δυο πατάτες κομμένες στο ίδιο μέγεθος!

Τέλος πάντων, το θέμα αυτό δεν είναι αφιερωμένο γενικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην κουζίνα ένας ανεπρόκοπος μάγειρας, αλλά μας ενδιαφέρει ειδικά το σωστό έως ιδανικό βράσιμο του αβγού, που αποτελεί ολόκληρη επιστήμη, σύμφωνα με το σχετικό οδηγό τέλειου βρασίματος της ιστοσελίδας The Daily Meal. Τέσσερα είναι τα βήματα, τα οποία πρέπει ν' ακολουθήσει κάθε μάγειρας που φιλοδοξεί να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους του σ' ένα υποθετικό πάρτι με αβγά. Εν συντομία, τα βήματα αυτά είναι τα εξής:

Πρώτα βάζουμε τα αβγά μας μέσα στο κατσαρολάκι, καλυμμένα με κρύο νερό. Τώρα, αν θέλουμε να βράσουμε μόλις ένα ή δύο αβγά, εννοείται ότι το μπρίκι είναι υπεραρκετό - αρκεί να έχει κάποιος στο σπίτι του. Η ιστοσελίδα μας προτείνει να προτιμούμε τα αβγά που μόλις έχουν περάσει το σημείο της φρεσκάδας τους, να μην είναι ληγμένα ή πολύ παλιά ούτε όμως και πολύ φρέσκα, γιατί στα τελευταία η εξωτερική μεμβράνη του αβγού έχει την τάση να προσκολλάται στο τσόφλι με καταστροφικές συνέπειες στο ξεφλούδισμα. Κι όσο να πει κανείς, σημασία στο φαγητό δεν έχει μόνο η γεύση, αλλά και η εμφάνιση, ειδικά όταν θέλουμε να κλείσουμε στόματα που αμφισβητούν τις μαγειρικές μας ικανότητες. 

Αφού, λοιπόν, βάλουμε τα αβγά μας σε κρύο νερό, θα βάλουμε και το κατσαρολάκι ή το όποιο άλλο μαγειρικό σκεύος μας στη φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει (δηλαδή να κοχλάζει και να κάνει μπουρμπουλήθρες), βγάζουμε το σκεύος από το μάτι της κουζίνας ή το γκαζάκι (ανάλογα που γινόταν το βράσιμο) και εννοείται ότι κλείνουμε τη φωτιά, για να μην χρειαστεί να καλέσουμε αργότερα την πυροσβεστική. Δεν βιαζόμαστε όμως να ξεφλουδίσουμε! Θα αφήσουμε τα αβγά μας μέσα στο νερό να καθίσουν για 9 λεπτά, αν έχουν μεσαίο μέγεθος, ή για 12 λεπτά, αν είναι μεγάλα.

Με το που θα συμπληρωθεί το εννιάλεπτο ή το δωδεκάλεπτο, χωρίς ούτε δευτερόλεπτο καθυστέρηση, μεταφέρουμε τα αβγά μας από το ζεστό νερό σ' ένα άλλο μπολ με κρύο νερό! Μην βιάζεστε να τα ξεφλουδίσετε! Θα πρέπει τα αβγά να πάρουν τη θερμοκρασία δωματίου πρώτα, την οποία δεν γνωρίζω πώς μπορούμε να την υπολογίσουμε με χρονική ακρίβεια - ούτε μας βοηθάει ιδιαίτερα η ιστοσελίδα, που θεωρεί ενδεχομένως ότι αυτή η γνώση δεν μεταβιβάζεται εύκολα με τα λόγια! Αν όμως κρυώσουν πολύ, θα είναι δύσκολο το ξεφλούδισμά τους, γι' αυτό προσοχή στη σωστή θερμοκρασία!

Τα βάσανά μας όμως δεν τελειώνουν εδώ, γιατί στη συνέχεια θα πρέπει να παίρνουμε ένα ένα τα αβγά και να τα κυλάμε με την παλάμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να αρχίσουν να ραγίζουν παντού. Στη συνέχεια βάζουμε το αβγό και πάλι στο νερό με τη θερμοκρασία δωματίου, γιατί θα χαλαρώσει αρκετά η μεμβράνη ανάμεσα στο ασπράδι και στο τσόφλι. Και ενώ το αβγό μας είναι βυθισμένο στο νερό, αρχίζουμε να το ξεφλουδίζουμε, μια διαδικασία που εναλλακτικά μπορεί να γίνει και κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, αν το τρεχούμενο νερό της βρύσης έχει θερμοκρασία δωματίου, δεν έχω εύκαιρη την απάντηση. Αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει, ας μας βοηθήσει επ' αυτού! 

Και κάπου εδώ τελειώνει ο γολγοθάς του ιδανικού βρασίματος και ξεφλουδίσματος αβγού, που θα κλείσει κάποια στόματα αμφισβητιών. Τώρα αν είστε μόνοι στο σπίτι, καταταλαιπωρημένοι, θέλετε να μαγειρέψετε κάτι γρήγορο και προβληματίζετε μεταξύ βρασμένου αβγού και μακαρονάδας, θα συμβούλευα να επιλέξετε τη μακαρονάδα, αρκεί να προσέξτε πόσο αλάτι θα ρίξετε στο νερό - μην γίνουν ανάλατα τα μακαρόνια σας, αλλά ούτε και να λυσσάξετε από τη δίψα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου