Το "κακό" για τους υποψηφίους δημάρχους στην Ελλάδα - αλλά το καλό για τη δημοκρατία - είναι ότι οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται κατά κανόνα σε δύο γύρους, εφόσον δεν καταφέρει κάποιος συνδυασμός να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων από την πρώτη Κυριακή. Στην πιο άβολη θέση βρίσκονται όσοι πλησιάζουν πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία, αλλά δεν την πετυχαίνουν για πολύ μικρό αριθμό ψήφων. Πρέπει να περιμένουν ακόμη μία εβδομάδα για να πανηγυρίσουν τη νίκη τους, η οποία μπορεί να μοιάζει βέβαια, αλλά πάντα ελλοχεύουν εκπλήξεις. Κάτι η ενδεχόμενη μειωμένη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο, κάτι ο συνασπισμός των ψηφοφόρων των υπολοίπων συνδυασμών ή άλλοι αστάθμητοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την απόλυτη ανατροπή, όπως για παράδειγμα συνέβη στο δήμο της Πρώτης του νομού Σερρών τον Οκτώβριο του 1998.
Αν και αποτελεί την πατρίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Πρώτη είχε παράδοση στην εκλογή κοινοτάρχη (αργότερα δημάρχου) προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ. Το 1998 παραλίγο να γίνει η ανατροπή, καθώς στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών η επίσημη υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας (σ.σ. ήταν ακόμη η εποχή που τα κόμματα έχριζαν υποψηφίους μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας), Ευαγγελία Γούδα-Αλεξανδρή απέσπασε ποσοστό 49,80% - ή 1878 ψήφους σε σύνολο 3.769 εγκύρων, δηλαδή δεν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή για 14 μόλις ψήφους! Στις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 1998, τη δημαρχία της Πρώτης διεκδικούσαν ακόμη δύο συνδυασμοί: του Βασίλειου Τσιουτσούλη, που απέσπασε 1.748 ψήφους (ποσοστό 46,40%), και του Μιχαήλ Μπουρλέτσικου, τον οποίο προτίμησαν 143 εκλογείς.
Η διαφορά των δύο πρώτων ήταν μεγάλη, όχι όμως και αναστρέψιμη. Από την άλλη όμως, συνηθίζεται στο δεύτερο γύρο μιας εκλογικής διαδικασίας να είναι χαμηλότερη η συμμετοχή είτε επειδή ορισμένοι ετεροδημότες δύσκολα θα μπουν στα έξοδα για ακόμη μία εξόρμηση στην ιδιαίτερη πατρίδα τους τόσο σύντομα είτε - κυρίως - επειδή οι ψηφοφόροι των παρατάξεων που έμειναν εκτός ανταγωνισμού (ειδικά όταν οι παρατάξεις αυτές πρόσκεινται στο ΚΚΕ, όπως συνέβαινε στην προκειμένη περίπτωση) δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο συμφέρον να επιλέξουν μεταξύ ενός από τους υποψήφιους δημάρχους που ήδη είχαν απορρίψει.
Στην Πρώτη πάντως, στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 1998, η συμμετοχή ήταν μεν σημαντικά μειωμένη (προσήλθαν περίπου 110 ψηφοφόροι λιγότεροι), όμως ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων ήταν σχεδόν ο ίδιος με εκείνον του πρώτου γύρου (3.766 έγκυρα ψηφοδέλτια τη δεύτερη Κυριακή, έναντι 3.769 την πρώτη, μια διαφορά σχεδόν ανύπαρκτη)! Λογικά, ένας σημαντικός αριθμός εκλογέων, που στον πρώτο γύρο επέλεξαν το λευκό ή άκυρο ψηφοδέλτιο, επέλεξαν να απέχουν. Και γιατί όχι, από τη στιγμή που αυτά δεν παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, το οποίο αποφασίζεται μόνο επί των εγκύρων.
Όταν όμως ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων, διαπιστώθηκε μια μεγάλη έκπληξη. Η κυρία Ευαγγελία Γούδα-Αλεξανδρή, που την πρώτη Κυριακή έχασε την απευθείας εκλογή για 14 ψηφοδέλτια, όχι απλά δεν κέρδισε τις εκλογές, αλλά πήρε και λιγότερες ψήφους - 32 λιγότερες για την ακρίβεια! Ήταν 32 πολίτες, που την προτίμησαν στον πρώτο γύρο λόγω συγγενών υποψηφίων δημοτικών συμβούλων; Μετάνιωσαν για μια επιλογή στην οποία δεν πολυπίστευαν; Άντε να βγάλεις άκρη. Πάντως στην Πρώτη Σερρών τον Οκτώβριο του 1998 σημειώθηκε η απόλυτη ανατροπή, ένα αποτέλεσμα που μας θυμίζει ότι σε εκλογικές διαδικασίες δύο γύρων ακόμη και τα πιο ακλόνητα φαβορί μπορεί να την πατήσουν κυριολεκτικά στην τελευταία στροφή.. Ας το έχουν αυτό υπόψη όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου