26 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 26 Μαρτίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013. Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς τριήμερα μέχρι να έρθει το Πάσχα;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Το 1904 γεννήθηκε ο οικονομολόγος και πρώην πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας (πέθανε τον Ιούνιο του 2004).
Στη λίστα των προσωπικοτήτων που γεννήθηκαν σαν σήμερα αξίζει να περιλάβουμε το θεατρικό συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς (1911-1983), αλλά και την ελληνίστρια φιλόλογο και ακαδημαϊκό Ζακλίν Ρομιγί (1913-2010), που αφιέρωσε την ακαδημαϊκή της καριέρα στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. 
Τα γενέθλια τους θα γιορτάσουν σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς (78 ετών), μια από τις καλύτερες φωνές της σόουλ μουσικής, η Νταϊάνα Ρος (69), ο τραγουδιστής των Aerosmith, Στίβεν Τάιλερ (65), οι ηθοποιοί Τζέιμς Κάαν (73) και Κίρα Νάιτλι (28), αλλά και ο συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, ο οποίος γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1973.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Το Μπαγκλαντές γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Στις 25 Μαρτίου 1971, η χώρα αυτή, που μέχρι τότε ονομαζόταν "Ανατολικό Πακιστάν", κήρυξε την ανεξαρτησία της από το δυτικό κομμάτι, προκαλώντας τα μεσάνυχτα της 26ης Μαρτίου εισβολή του πακιστανικού στρατού, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας πόλεμος διάρκειας εννιά μηνών, που οδήγησε τελικά στην ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές - χάρη και στην εμπλοκή της Ινδίας. 
Στο Μάλι σήμερα είναι η Ημέρα των Μαρτύρων ή της Δημοκρατίας. Η γιορτή αναφέρεται στην επέτειο από την ανατροπή του δικτάτορα Μουσά Τραορέ σαν σήμερα το 1991. Ο Τραορέ κυβερνούσε τη χώρα από το Νοέμβριο του 1968, ενώ, λίγες μέρες πριν την ανατροπή του, εκατοντάδες φοιτητές που διαδήλωναν εναντίον του καθεστώτος έχασαν την ζωή τους. Το γεγονός αυτό ήταν που προκάλεσε και τη στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του Τραορέ.
Επίσης, στο Ισραήλ γιορτάζεται η πρώτη ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα, που στην ουσία ξεκίνησε χθες από τη δύση του ηλίου και μετά. 
Σήμερα έχουμε πανσέληνο και - όπως κάθε μήνα - στη Σρι Λάνκα έχουνε γιορτή - "Medin Poya". Σύμφωνα με την παράδοση, σαν σήμερα, όταν τελείωσε η περίοδος των βροχών, ο Βούδας επισκέφτηκε για πρώτη φορά το βασίλειο του πατέρα του (το Kimbulwathpura), επτά χρόνια από τη μέρα του Διαφωτισμού του, οπότε και είχε εγκαταλείψει το παλάτι. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Στις 26 Μαρτίου 1932, στις 5 παρά τέταρτο τα ξημερώματα, ανακοινώθηκε η ετυμηγορία των ενόρκων μιας από τις πιο πολύκροτες ποινικές δίκες στα ελληνικά χρονικά. Επρόκειτο για τη δίκη των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του εργολάβου Δημήτρη Αθανασόπουλου (το "έγκλημα στου Χαροκόπου"), που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη τον Ιανουάριο του 1931. Η πεθερά και η σύζυγος του δολοφονηθέντος καταδικάστηκαν σε θάνατο, αν και η ποινή δεν εκτελέστηκε ποτέ - μάλιστα αποφυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής και ξανάφτιαξαν τις ζωές τους - ενώ ο φυσικός αυτουργός του εγκλήματος, συγγενικό πρόσωπο των δύο γυναικών, καταδικάστηκε σε 20ετή φυλάκιση και πέθανε μέσα στις φυλακές λίγα χρόνια αργότερα.
Περισσότερα για την πολύκροτη υπόθεση του Αθανασόπουλου, που έγινε και τραγούδι, μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω αφιέρωμα: "Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου 'μελλε να πάθεις". Το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία τον Ιανουάριο του 1931

Στις 26 Ιανουαρίου 1933, η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ δημοσιεύει μια σπάνια συνέντευξη με τον πρωτοπόρο της ελληνικής κουζίνας Νίκο Τσελεμεντέ, ο οποίος προειδοποιούσε ότι δεν πρέπει να μεταβάλουμε την κουζίνα μας σε φαρμακείο. Διαβάστε περισσότερα εδώ: "Το φαγητό πρέπει να είναι απόλαυση". "Να μην κάνουμε την κουζίνα φαρμακείο". Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Νικόλαου Τσελεμεντέ από το 1933!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου