27 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 27 Μαρτίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013. Ο μήνας φεύγει και η άνοιξη αχνοφένεται, μας χτυπάει την πόρτα, αλλά διστάζει να μπει ακόμα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ίσως να μην γνωρίζετε τ' όνομα του, όμως σίγουρα έχει απολαύσει τις ιστορίες του. Ο Καρλ Μπαρκς ήταν ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές της Ντίσνεϊ, που ζωγράφισε σε βιβλία κόμικ τις περισσότερες κλασικές περιπέτειες της οικογένειας ΜακΝτακ (Σκρουτζ, Ντόναλντ, Χιούη, Λιούη και Ντιούη). Ο Μπαρκς γεννήθηκε σαν σήμερα το 1901 και πέθανε τον Αύγουστο του 2000.
Γενέθλια έχει σήμερα ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης Κουεντίν Ταραντίνο, που συμπληρώνει πέντε δεκαετίες ζωής, αλλά και διάσημες τραγουδίστριες όπως η Μαράια Κάρεϊ (43) και η Φέργκι (38). 
Σαν σήμερα το 1955 γεννήθηκε ο Λευτέρης Πανταζής, ενώ στις 27 Μαρτίου 1977 γεννήθηκε ο Ολυμπιονίκης στην ενόργανη γυμναστική Ιωάννης Μελισσανίδης. 
Τέλος, στις προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα αξίζει να αναφέρουμε το Γερμανό συγγραφέα Χάινριχ Μαν (1871-1950), που το ναζιστικό καθεστώς τον εξόρισε ως persona non grata, αλλά και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Εϊσάκου Σάτο (1901-1975), βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης το 1974 για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατά των πυρηνικών όπλων. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Τι δουλειά έχει μια ινδουιστική γιορτή σε δύο κράτη της Λατινικής Αμερικής; Στο Σουρινάμ και στη Γουιάνα υπάρχουν σημαντικές μειονότητες Ινδών, οι πρόγονοι των οποίων πήγαν εκεί για να εργαστούν. Έτσι, οι παραδόσεις τους έχουν ενσωματωθεί, όπως ο εορτασμός του Phagwah, μια θρησκευτική ινδουιστική γιορτή, που εξυμνεί τη νίκη του καλού έναντι του κακού. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πρίγκιπας Πραχαλάντ διέταξε να καεί ζωντανός ο πατέρας του, βασιλιάς Κιράνυα, ο οποίος κυβερνούσε αυταρχικά σε βάρος των υπηκόων του. Γι' αυτό, οι πιστοί συνηθίζουν σήμερα να φορούν λευκά ρούχα, που συμβολίζουν την αγνότητα, και να βάφουν τα χέρια τους με μια κόκκινη μπογιά, που συμβολίζει το αίμα του Κιράνυα. Η σημερινή γιορτή είναι επίσημη αργία και στα περισσότερα ινδικά κρατίδια, όπως και σε περιοχές το Νεπάλ. 
Στη Μιανμάρ γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, που αναφέρεται στην αντίσταση κατά του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 27 Μαρτίου 1936, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η κηδεία του Ελευθέριου Βενιζέλου. Στις 7 το πρωί, πένθιμα σαλπίσματα ανήγγειλαν την εμφάνιση της ναυτικής μοίρας που μετέφερε το νεκρό κατ' ευθείαν από τη Γαλλία, χωρίς προηγουμένως να κάνει στάση στην Αθήνα. Στις 11 η ώρα άρχισε η διακομιδή του λειψάνου εν μέσω κανονιοβολισμών, ενώ δέκα βρακοφόροι σήκωσαν στους ώμους τους το φέρετρο του νεκρού από το πλοίο "Κουντουριώτη" και αποβίβασαν τη σωρό στην προκυμαία. Εκεί, το φέρετρο ανοίχτηκε και ξεκίνησε η πομπή για τη μεταφορά της σωρού στο Μητροπολιτικό Ναό σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα και ενώ γυναίκες έραναν το νεκρό με ροδοπέταλα.

Στις 27 Μαρτίου 1977 πραγματοποιήθηκε η χειρότερη αεροπορική τραγωδία όλων των εποχών, όταν δύο αεροσκάφη "Μπόινγκ 747" συγκρούστηκαν στον αεροδιάδρομο της Σάντα Κρουζ στα Κανάρια νησιά και ενώ στην περιοχή επικρατούσε πυκνή ομίχλη. 583 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ 62 κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την απίστευτη πύρινη κόλαση, που προκλήθηκε συνεπεία της σύγκρουσης. 

Στις 27 Μαρτίου 1993, σοκ προκάλεσε στην ιταλική κοινή γνώμη αλλά και σ' ολόκληρον τον κόσμο η απαγγελία κατηγορίας για συνεργασία με τη μαφία σε βάρος του πρώην πρωθυπουργό και προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Τζούλιο Αντρεότι, το όνομα του οποίου εμπλεκόταν με τρεις δολοφονίες που συγκλόνισαν κατά το παρελθόν την Ιταλία, του Άλντο Μόρο, του Ρομπέρτο Κάλβι και του Κάρλο Κιέζα. Ύστερα από δικαστικές περιπέτειες πολλών ετών, ο Αντρεότι απαλλάχτηκε των κατηγοριών, όμως η προσωπικότητα του παραμένει αινιγματική και αμφιλεγόμενη μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστική είναι η απεικόνιση του Αντρεότι στην ταινία "Il Divo" του Πάολο Σορεντίνο, που είναι αφιερωμένη σ' εκείνον. Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορίες κατά του Τζούλιο Αντρεότι συνέβαλαν στην επιτάχυνση της κατάρρευσης του τότε υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία, που ήδη συγκλονιζόταν από το σκάνδαλο της "Μιζούπολης". 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Στις 27 Μαρτίου 1922, η εφημερίδα "Έθνος" ενημέρωνε τους αναγνώστες της "ποιος είναι ο Αϊνστάιν", ο οποίος αποτελούσε θέμα συζήτησης στο Παρίσι, λόγω της πρώτης του μεγάλης διάλεξης στη γαλλική πρωτεύουσα. Έγραφε η εφημερίδα:
"Ο μεγαλείτερος αντίπαλος του, ο περίφημος Γάλλος καθηγητής των μαθηματικών Παύλος Παινλεβέ, άλλοτε πρωθυπουργός, εκείνος όστις πολέμησε σφοδρότερον την θεωρίαν του της σχετικότητος, ήτις επροκάλεσε τόσην εντύπωσιν εις όλον τον κόσμον, ιδού τι γράφει περί αυτού εις κύριος άρθρον του δημοσιευθέντος εις τον Μικρόν Παρισινόν: "Μία διάνοια μεγαλοφυούς φαντασίας, καταστρέφουσα συγχρόνως και ανοικοδομούσα - ένα βλέμμα που χάνεται εις τα ιλιγγιώδη ύψη της σκέψεως - εις ιδεαλισμός υπερκόσμιος, ο οποίος, εις όλας τας σφαίρας της διανοήσεως, προσπαθεί να συντρίψη τας προλήψεις, να αναρέψη τους φραγμούς, ιδού εις ολίγας γραμμάς τα χαρακτηριστικά του Αϊνστάιν"".
Επίσης, το "Έθνος" περιέγραφε την πρώτη διάλεξη του Αϊνστάιν στο μεγάλο αμφιθέατρο του Κολεγίου της Γαλλίας, το οποίο ήταν "κατάμεστον κόσμου, όπως κατά τας ημέρας καθ' ας εδίδασκεν  ο Μπήξον την θεωρίαν του περί διαισθήσεως. Πόσον όμως ήτο διάφορον τώρα το ακρωατήριον! Μόλις διεκρίνοντο πέντε ή εξ γυναίκες. Και αυτές μάλιστα ήσαν ηλικιωμένες, με γυαλιά, "σοφαία" αναμφιβόλως..... Ο Αϊνστάιν ήτο φρικωδώς ωχρός. Με τους μεγάλους και λάμποντας οφθαλμούς του διέτρεξε την αίθουσαν και ανταπέδωσε τον χαιρετισμόν. Υπό την υπόλευκον κόμην του, τον μέλανα μύστακά του, ο οποίος χωρίζει εις δύο το πρόσωπόν του, φαίνεται εξαιρετικώς νέος. 
Η διδακτική του μέθοδος είνε περίεργος. Ρίπτει ένα ορισμόν, τον ορισμόν του διαστήματος παραδείγματος χάριν, το οποίον θεωρεί ως "σώμα στερεόν". Συναισθανόμενος κατόπιν ότι επροκάλεσε κάποιαν έκπληξιν εις τους ακροατάς του, επανρέρχεται διά να δώση εξηγήσεις, αρχίζων κατά κανόνα "αυτό θέλει να ειπή..." Ούτω επί μίαν ολόκληρον ώραν ο Αϊνστάιν εξέθεσεν εις τους ακροατάς του την σειράν των συλλογισμών, οι οποίοι τον ωδήγησαν εις το συμπέρασμα ότι ο χρόνος και το διάστημα δεν έχουν απόλυτον αξίαν και ότι η ύλη και η ενέργεια είνε εν και το αυτό πράγμα.
Δειεξοδική ανάπτυξις των θεωριών του Αϊνστάιν είνε αδύνατος δι' ένα ο οποίος δεν έχει ειδικάς επιστημονικάς γνώσεις. επομένως οι αδαείς, ας αρκεσθώμεν εις την διαβεβαίωσιν των ειδικών ότι αι θεωρίαι του Γερμανού σοφού, αν αποδειχθούν αληθείς, ανατρέπουν την Ευκλείδιον γεωμετρίαν, τους νόμους της βαρύτητος του Νεύτωνος και πολλά άλλα αξιώματα, τα οποία; η επιστήμη εθεώρει μέχρι τούδε ως ακλόνητα.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου