29 Δεκεμβρίου 2013

Το μικρότερο μουσείο της Νέας Υόρκης, που φιλοξενεί από οδοντόκρεμες μέχρι το παπούτσι που δέχτηκε στο κεφάλι του ο Τζορτζ Μπους στο Ιράκ!


Πολλές δεκάδες - ίσως εκατοντάδες - είναι τα μουσεία που μπορεί κανείς να επισκεφθεί στην παγκόσμια μητρόπολη της Νέας Υόρκης. Ένα από αυτά, διεκδικεί τον τίτλο του πιο μικρού μουσείου της Νέας Υόρκης και ενός από τα μικρότερα στον κόσμο, καθώς δεν χωράει περισσότερους από τρεις επισκέπτες ταυτόχρονα!
Το μουσείο βρίσκεται στο φρεάτιο ανελκυστήρα σ' ένα σοκάκι της Τσάιναταουν. Τις καθημερινές είναι κλειστό και οι περίεργοι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μια ιδέα από τα λιγοστά εκθέματά του ρίχνοντας κλεφτές ματιές από τα τρία παράθυρά του. Τα σαββατοκύριακα, όταν το μουσείο ανοίγει στο κοινό, σχηματίζονται ουρές από επισκέπτες, που περιμένουν πότε οι τρεις επισκέπτες θα ολοκληρώσουν την περιήγησή τους, ώσπου να έρθει και η δικιά τους σειρά.
Μέχρι τότε, τους κρατάει συντροφιά ένας Έλληνας, ο Νικόλας Κόκκινος, που εργάζεται εθελοντικά στο μουσείο: "Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα για την έκθεση μας σχετικά με τον ψεύτικο εμετό ή σχετικά με τις σακούλες από πατατάκια απ' όλον τον κόσμο, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στα νούμερα του εκθέματός σας...", τους λέει.
Ψεύτικος εμετός, σακούλες από πατατάκια... τι σόι μουσείο είναι αυτό; Τα εκθέματά του είναι καθημερινά πράγματα, τα οποία συχνά υποτιμούμε, όμως στην πραγματικότητα αποκαλύπτουν πολλά για την προσωπικότητά μας - πολύ περισσότερα απ' όσα φανταζόμαστε. Αυτήν την ομορφιά των καθημερινών πραγμάτων φιλοδοξούν ν' αναδείξουν οι ιδιοκτήτες του, που αποποιούνται τον όρο "εκκεντρικός".
Ιδρυτές του μουσείου είναι ο Άλεξ Κάλμαν, ο πατέρας του οποίου είχε το χόμπι να συλλέγει ροδέλες κρεμμυδιών, και τα αδέλφια Τζον και Μπένι Σαφντί. Οι τρεις τους είναι οι ιδιοκτήτες μιας κινηματογραφικής εταιρίας, οι ταινίες της οποίας ασχολούνται με ό,τι υπάρχει γύρω, ενώ η συλλογή των διαφόρων μικροαντεικειμένων ξεκίνησε για τις ανάγκες κάποιου γυρίσματος, ώσπου σκέφτηκαν να βρουν ένα μόνιμο χώρο, στον οποίον όχι απλά ν' αποθήκευαν τ' αντικείμενα αυτά, αλλά και να τα μοιράζονταν με οποιονδήποτε ενδιαφερόταν να ρίξει μια ματιά.
Τα περισσότερα εκθέματα ανανεώνονται ανά τακτικά διαστήματα, αφού ανήκουν σε ανθρώπους, που τα προσφέρουν εθελοντικά: βάζα, οδοντόκρεμες, σακίδια με τον Γούινι, αλεξίσφαιρα με ήρωες της Ντίσνεϊ κλπ. Υπάρχουν, όμως, και σταθερές αξίες, όπως το παπούτσι που έριξε ένας Ιρακινός δημοσιογράφος στον Τζορτ Μπους τζούνιορ το 2008, το πιο ενδιαφέρον ίσως από τα εκθέματα του μικροσκοπικού μουσείου.


πηγή: Los Angeles Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου